:

Vad ingår inte i ROT?

Innehållsförteckning:

  1. Vad ingår inte i ROT?
  2. När gäller inte ROT-avdrag?
  3. Vad krävs för att få göra rotavdrag?
  4. Vad gäller för rotavdrag 2023?
  5. Får man rotavdrag för luftvärmepump?
  6. Vilka arbeten ingår i rot?
  7. Vilka tjänster ingår i rot?
  8. Kan man bli nekad rotavdrag?
  9. Hur mycket rot har jag rätt till?
  10. Hur mycket är maximalt rotavdrag?
  11. Hur mycket rot kan jag ta ut?
  12. Kan man få rotavdrag för stenläggning?
  13. Måste man bo i huset för att få rotavdrag?
  14. Kan hantverkare vägra rotavdrag?
  15. Vilka arbeten ger rot avdrag?

Vad ingår inte i ROT?

ROT-avdraget är ett skatteavdrag som gäller för många typer av tillbyggen, renoveringar och andra arbeten som sker på och runt ditt hus. Att göra ROT-avdrag innebär att den del av arbetet som är arbetskostnad dras 30% av som skattereduktion, upp till ett maxavdrag på 50 000 kr per person och år.

När gäller inte ROT-avdrag?

Tänker du genomföra en renovering med totalentreprenad? Rotavdraget kan erbjuda betydande ekonomiska fördelar för ditt projekt. Det är viktigt att välja rätt entreprenör, bestämma din budget, försäkra dig om att du har rätt försäkringar och att upprätta en realistisk tidsplan. Allt detta bidrar till att ditt renoveringsprojekt kan genomföras så smidigt som möjligt. Med rätt information i handen blir det enklare att genomföra ditt renoveringsprojekt på ett framgångsrikt sätt.

Vad krävs för att få göra rotavdrag?

Rotavdraget är ett skatteavdrag på 30 procent av arbetskostnaden till privatpersoner för reparationer och underhåll. "Rot" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och infördes officiellt i december 2008. Rotavdraget testades egentligen första gången den 15 februari 1993 för att stimulera byggindustrin. 2008 permanentades rotavdraget för att göra om svartjobb till vita jobb, samt att ge privatpersoner ökade möjligheter att bygga om och renovera sina bostäder.

Vad gäller för rotavdrag 2023?

  • Arbetet ska utföras i bostaden som köparen äger eller på tomten i nära anslutning till bostaden.
  • Om bostaden är yngre än fem år får arbetet endast syfta till att återställa byggnaden till det skick den var i från början. Om material byts ska det nya vara likvärdigt med det gamla. Se även Nybyggd bostad och ”femårsregeln”.
  • Arbetet ska utföras i bostaden som köparen äger eller på tomten i nära anslutning till bostaden.
  • Bostaden ska vara äldre än fem år. Se även Nybyggd bostad och ”femårsregeln”.
  • Större delen av den ursprungliga byggnadsstommen på huset ska behållas.
  • Arbetet ska utföras i bostaden som köparen äger eller på tomten i nära anslutning till bostaden.
  • Om bostaden är yngre än fem år får arbetet endast syfta till att återställa befintlig el till det skick den var i från början. Om material byts ska det nya vara likvärdigt med det gamla. Se även Nybyggd bostad och ”femårsregeln”.
  • Arbetet ska utföras i bostaden som köparen äger eller på tomten i nära anslutning till bostaden.
  • Om bostaden är yngre än fem år får arbetet endast syfta till att återställa befintligt glas och plåt till det skick som det var i från början. Om material byts ska det nya vara likvärdigt med det gamla. Se även Nybyggd bostad och ”femårsregeln”.
  • Arbetet ska utföras i bostaden som köparen äger eller på tomten i nära anslutning till bostaden.
  • Markarbetet ska syfta till att utöka bostadsytan eller försörja bostaden med värme, vatten, avlopp, elektricitet eller elektronisk kommunikation.
  • Om bostaden är yngre än fem år får arbetet endast syfta till att återställa byggnaden till det skick den var i från början. Om material byts ska det nya vara likvärdigt med det gamla. Se även Nybyggd bostad och ”femårsregeln”.

Får man rotavdrag för luftvärmepump?

Du får göra rotavdrag när du installerar värmepump eller värmepanna. Avdraget blir olika stort beroende på om det handlar om bergvärme, jordvärme, luft/vattenvärmepump eller en värmepanna.

Du som villaägare kan du få maximalt 50 000 kronor/person och år i ROT-avdrag. Du får enbart ROT-avdrag på arbetskostnaden. 

För att få en tydligare bild av hur mycket ROT-avdraget minskar kostnaden för dig som ska installera en värmepump har Skatteverket och Svenska Värmepumpsföreningen tagit fram en schablon för hur mycket som ska räknas som arbetstid. 

Vilka arbeten ingår i rot?

Rotavdraget fungerar i de flesta fall utmärkt men det finns ett antal fallgropar som du bör passa dig för. Något som riskerar att drabba husägare är när en hantverkare missar tidsfristen för utbetalningen av rotavdraget från Skatteverket. Hantverkaren måste nämligen ansöka om utbetalning för avdraget hos Skatteverket senast den 31 januari nästkommande år. Det kan tyckas vara gott om tid, men hantverkare missar faktiskt att göra detta i tid, berättar Eric Bodin.  

- Att kostnaden för det missade rotavdraget riskerar att hamna på husägaren beror på att många hantverkare har en klausul i avtalet som säger att husägaren, oavsett anledning, ska stå för kostnaden om rotavdraget inte betalas ut från Skatteverket.

Det förekommer också att hantverkare pressar upp arbetskostnaden på fakturan på bekostnad av materialkostnaden för att maximera rotavdraget. Om hantverkaren har angett en arbetskostnad som är oproportionerligt stor jämfört med materialkostnaden, eller är svårbedömd av annan anledning, kan det leda till att Skatteverket avslår hantverkarens begäran om utbetalning. En del hantverkare har då begärt att husägaren ska stå för kostnaden istället för Skatteverket med stöd av klausulen i avtalet.

-  Den här frågan har faktiskt prövats i domstol. Tyvärr ansåg domstolen att näringsidkaren hade rätt och det slutade med att husägaren fick stå för kostnaden. Domstolens motivering var att parterna hade kommit överens om denna riskfördelning.

Men Eric Bodin är skeptisk till domstolens slutsatser, då det är svårt för en husägare att ha någon närmare uppfattning om vad som är en rimlig arbetskostnad i relation till materialkostnad.

Vilka tjänster ingår i rot?

ALTAN - SMÅHUS Ombyggnad och reparation av en altan som är sammanbyggd med bostadshuset ger rätt till skattereduktion. Även tillbyggnad av altan till befintligt småhus ger rätt till skattereduktion.  

ALTAN - BOSTADSRÄTT Skattereduktion medges inte för ombyggnad och reparation av en altan som hör till en bostadsrätt. Detta gäller även om bostadsrättsinnehavaren är ansvarig för reparation och underhåll av altanen.

ANLÄGGNINGSARBETE Anläggning och reparation av trädgård, uppfart, gångar och murar ger inte rätt till skattereduktion.

BADRUM Renovering och ombyggnad av badrum ger rätt till rotavdrag.

CARPORT Nybyggnad av fristående carport ger inte rätt till skattereduktion. Carport som är ihopbyggd med befintligt hus är att jämställa med tillbyggnad och ger rätt till skattereduktion. En carport får anses vara ihopbyggd med huset om det finns en dörr mellan det befintliga huset och carporten eller om någon av carportens väggar till minst 75% sitter ihop med den befintliga byggnadens yttervägg. 

DRÄNERING Grävning och dränering av grund ger rätt till skattereduktion. Även arbetskostnaden för att återställa marken efter det att dräneringsarbetet är utfört ger rätt till skattereduktion förutsatt att återställningsarbetet sker i direkt anslutning till rotarbetet. Observera att kostnad för maskiner inte räknas till arbetskostnad.

DÖDSBO Ett dödsbo kan endast få skattereduktion för arbeten som utförts före dödsfallet. Flyttstädning i samband med avveckling av boet ger dock inte rätt till skattereduktion.

DÖRRAR I SMÅHUS Byte av dörrar i småhus ger rätt till skattereduktion. Tillverkning av måttbeställda dörrar som sker i företagets lokaler ger däremot inte rätt till skattereduktion. Inte heller lackning eller målning av dörrar som sker i företagets lokaler ger rätt till skattereduktion. 

EKONOMIBYGGNAD Reparation, underhåll samt om- och tillbyggnad på en byggnad som är taxerad som ekonomibyggnad ger inte rätt till skattereduktion.

ELANSLUTNING Nedgrävning av ledningar för elektricitet ger rätt till skattereduktion förutsatt att arbetet utförs på tomten där bostaden är belägen och att elektriciteten är avsedd att tillföras bostaden. Observera att kostnad för maskiner inte räknas till arbetskostnad.

EL-ARBETEN — SMÅHUS El-arbeten som utförs i eller i nära anslutning till bostaden ger rätt till skattereduktion. Exempel på el-arbeten som ger rätt till skattereduktion är installation, byte och komplettering av el-central (proppskåp), modernisering av el, och extra vägguttag. 

Kan man bli nekad rotavdrag?

Du kan få rotavdrag och rutavdrag med upp till 75 000 kronor per år, varav rotavdraget kan uppgå till 50 000 kronor. Om du kan ta del av avdraget eller inte beror på hur mycket skatt du har betalat in under året och vilka andra avdrag du har gjort. En del skatt kan du inte kvitta skattereduktionen mot, som exempelvis begravningsavgiften och allmänna pensionsavgiften.

Turordningen för skattereduktioner hittar du här:

Hur mycket rot har jag rätt till?

Vilken lön behövs för att göra ROT-avdrag? Det är en vanlig fråga för den som vill göra skatteavdrag för renovering, tillbyggnad eller ombyggnad, eftersom din inkomst styr hur stort avdrag du kan göra.

Låt säga att du renoverar ditt hus för 300 000 kronor och arbetskostnaden är 170 000 kronor. Då får du göra det maximala ROT-avdraget på 50 000 kronor. Men för att göra ett sådant skatteavdrag krävs att du har betalat in tillräckligt med skatt för att avdraget ska kunna göras, eftersom ROT-avdraget är just en skattereduktion och inte ett bidrag eller en subvention.

Hur mycket är maximalt rotavdrag?

Rot- och rutavdrag är skattelättnader som gör det billigare att anlita arbetskraft för hantverk eller hushållsnära tjänster. Rot står för Reparation, Ombyggnad, Tillbyggnad och Rut står för Rengöring, Underhåll, Tvätt.

Skattelättnaderna är generösa och generella. Till exempel ryms trädgårdsarbete, snöskottning och flytthjälp i rutavdraget och de flesta sorters renoveringar i rotavdraget. Skattelättnaderna gäller arbetskostnaden, inte resor eller material.

Den som utför tjänsten är den som ansvarar för att ansöka om avdraget. Som beställare betalar man sin faktura som vanligt, där är avdraget redan inräknat. Det enda man behöver göra som beställare är att hålla lite koll på hur mycket rot- och rutavdrag man har gjort under året.

  • Rutavdraget är maximalt 75 000 kronor och rotavdraget är maximalt 50 000 kronor under 2023.
  • Sammanlagt får man inte göra rut- och rotavdrag över 75 000 kronor, men avdragen är personliga.
  • Om en i hushållet har utnyttjat sina avdrag kan man låta den andra personen i hushållet betala kommande fakturor och därmed kan hushållet fortsätta få avdrag.
  • Avdraget gäller bara arbetskostnaden. Man får som maximalt dra av 30 procent av arbetskostnaden på rotavdraget.

Rutavdraget är mer generöst, här kan man dra av upp till 50 procent på arbetskostnaden. Man behöver inte själv hålla koll på de procentuella gränserna, det ordnar företaget som utför jobbet. Självklart kan du göra rut- och rotavdrag när du anlitar Veterankraft.

Du kan göra avdragen så ofta du vill så länge den sammanlagda summan av rutavdrag och rotavdrag inte överstiger 75 000 kronor. Där kan maximalt 50 000 kronor vara för rotavdraget medan 75 000 kronor gäller för rutavdraget. Du måste också betala in skatt som täcker avdraget som du vill göra eftersom det är från skatten avdraget görs.

I normalfallet betalar man in tillräcklig skatt för att täcka avdragen, men är man osäker kan man höra av sig till Skatteverkets kundtjänst eller utnyttja deras e-tjänster för att räkna ut sin skatt. Har man fått rutavdrag eller rotavdrag man inte är berättigad till betalar man tillbaka det till Skatteverket före eller i samband med deklarationen.

Hur mycket rot kan jag ta ut?

Arturo Arques är privatekonom på Swedbank och sparbankerna. Vi låter honom svara på de vanligaste frågorna om rut och rot.

Det pratas om rot och rut i lite olika sammanhang – men vad står de för egentligen? – Rot är en förkortning för reparation, ombyggnad och tillbyggnad. Rut stod en gång i tiden för "rengöring, underhåll och tvätt". Idag omfattar ju avdraget betydligt mer än så, men de är båda skatteavdrag som man kan få göra för tjänster som utförs i eller i nära anslutning till hemmet.

Kan man få rotavdrag för stenläggning?

När kan man nyttja RUT och ROT-avdrag? Uppfyller du villkoren för RUT-avdrag så betalar du bara 50% av arbetskostnaden vid exempelvis tvätt av fönster och växthus. Vid tvätt av fasad, trall, stenläggning, tak, hängrännor nyttjas ROT-avdrag och du får 30% avdrag.

Du behöver inte fylla i papper eller ansökningsblanketter. Vi hanterar all administrering och kontakt med Skatteverket gällande RUT och ROT. Därför behöver vi ditt personnummer. Skatteverket neka dig rätten till RUT-avdrag kommer vi att fakturera dig mellanskillnaden. Som kund är det ditt ansvar att säkerställa att du har rätt att nyttja RUT och ROT.

Måste man bo i huset för att få rotavdrag?

Rotavdraget är ett skatteavdrag på 30 procent av arbetskostnaden till privatpersoner för reparationer och underhåll. "Rot" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och infördes officiellt i december 2008. Rotavdraget testades egentligen första gången den 15 februari 1993 för att stimulera byggindustrin. 2008 permanentades rotavdraget för att göra om svartjobb till vita jobb, samt att ge privatpersoner ökade möjligheter att bygga om och renovera sina bostäder.

Kan hantverkare vägra rotavdrag?

Och om hantverkaren vägrar, finns det få inget annat att göra än att vänta tills nästa deklaration på pengarna?

Vilka arbeten ger rot avdrag?

Du kan använda både Rot- och Rut-tjänster, men det totala avdraget får ej överstiga sammanlagt 75 000 kronor per person och

år – av den summan får rotavdraget utgöra som mest 50 000 kronor..