:

Vilken laddhybrid har lägst förmånsvärde?

Innehållsförteckning:

 1. Vilken laddhybrid har lägst förmånsvärde?
 2. Är det värt att ha förmånsbil 2023?
 3. Vilka bilar har lägst förmånsvärde 2023?
 4. Hur mycket höjs förmånsvärdet 2023?
 5. När är det lönsamt med laddhybrid?
 6. När lönar det sig att köpa en laddhybrid?
 7. När lönar det sig att ha förmånsbil?
 8. Kan man ha förmånsbil utan att ta ut lön?
 9. Vilken typ av bil ska man köpa 2023?
 10. Hur mycket påverkar förmånsvärdet min lön?
 11. Vilka bilar får sänkt förmånsvärde?
 12. Hur mycket är skatten på en laddhybrid?
 13. Är det värt att köpa en laddhybrid?
 14. Hur länge håller batteriet i en laddhybrid?
 15. Får min fru köra min förmånsbil?

Vilken laddhybrid har lägst förmånsvärde?

År 2022 har flera populära elbilar fått sänkt förmånsvärde genom att beräkningssättet har uppdaterats. Detta har gjorts för att gynna mindre och billigare elbilar i motsatsen till större och dyrare modeller. Anledningen är att man vill att förmånsvärde ska bli mer rättvist, enligt Skatteverket.

Förut jämförde man elbilar med en liknande bensinbil för att räkna fram förmånsvärdet. Från och med 2022 görs istället ett schablonavdrag för elbilar på 350 000 kr men max 50 % av bilens nybilsvärde. Det betyder att om du köper en elbil för 500 000 kr blir det sänkta förmånsvärdet 250 000 kr. Förmånsvärdet för laddhybrid 2022 blir istället 130 000 kr men summan kan bli lägre om Skatteverket önskar att fler ska köpa en renodlad elbil. Även andra typer av miljöbilar som modeller som drivs av annan gas än gasol och vätgas får 100 000 kr i nedsättning. Med det nya förmånsvärdet för elbil räknar man med att skatteintäkterna minskar med ca 10 miljoner kronor under 2022.

Om du får en tjänstebil från din arbetsgivare som innebär att du kan ta dig till och från möten, arbetsplatsen och andra platser så gör du besparingar i förhållande om du köpt bilen privat. Denna besparing kallas för förmånsvärde och mellanskillnaden betalar du skatt på.

Ofta blir det billigare att köra en tjänstebil på många plan. Du får nämligen drivmedlet betalt av din arbetsgivare när körningen sker på arbetstid. Förmånsvärdet för bilen läggs till på den anställdes bruttolön och sedan dras skatten från förmånen direkt.

Är det värt att ha förmånsbil 2023?

Som rubriken lyder, varför väljer inte fler äldre bilar från säg 2021 när de väljer en förmånsbil via företaget? Jag kollar på skatteverkets egna uträkningar, och det är mkt billigare med en bil från säg 2021 vs en ny från 2023. Ta tex en valfri Volvo från 2021 med hybrid, mot en i 2022/2023, skillnaden blir rätt stor.

5 mar

Vilka bilar har lägst förmånsvärde 2023?

När en anställd tar del av en förmånsbil uppstår det alltså en beskattningsbar förmån. Det betyder att du är skyldig att betala inkomstskatt på det värde som bilen representerar, det vill säga dess förmånsvärde. Förmånsvärdet räknas ut schablonmässigt, alltså enligt en fast mall med förutbestämda belopp. Det hela är ordentligt krångligt, men mer om det längre ner.

Hur mycket höjs förmånsvärdet 2023?

En tjänstebil är en bil som ägs (alt. leasas) av ett företag och som är avsedd att användas i tjänst. Det finns tjänstebilar som enbart får användas i arbetet, men det finns också tjänstebilar som den anställde får använda privat.

När är det lönsamt med laddhybrid?

Ser man till kostnaden mellan att köpa en elbil eller en fossildriven bil är elbilar fortfarande dyrare på marknaden. Trots att elbilar har ett dyrare utgångspris än bilar med förbränningsmotor i nuläget, kan detta komma att sjunka i takt med att tillverkare ställer om sin produktion för elbilar. Dock är det viktigt att ta in alla kostnader som kan tillkomma, hur mycket bilen kostar i drift och en hel del andra aspekter för att ta reda på vad som är det mest kostsamma alternativet för en själv i det långa loppet. Nedan tar vi upp en del av de främsta och mest självklara kostnaderna att ta med i beräkningen före köpet. 

Ditt körmönstret kan ha stor betydelse för vilken bil som är det rätta alternativet för dig. Om du för det mesta i vardagen använder din bil till att köra kortare sträckor och har möjlighet att ladda din elbil med laddstolpe eller laddbox hemma är el elbil eller laddhybrid för det mesta det ekonomiska alternativet. Om du däremot kör en hel del längre sträckor vardagligen och inte har möjlighet till hemmaladdning, kan en bil med förbränningsmotor vara kortsiktigt mer ekonomiskt.

Det finns dieselmotorer och bensindrivna bilar som drar mindre än andra och det kan vara ett alternativ. Har du möjlighet att ladda hemma är en eldriven bil lika bra för en vardag med längre resor och sträckor. Batteri och laddkapacitet för elbilar blir allt bättre med tiden vilket möjliggör längre resor i framtiden. Det är dock viktigt att ha i åtanke att det för samhället är mer miljövänligt med en eldriven bil och att i det långa loppet är det viktigt att vara med och bidra till att minska koldioxidutsläppen i samhället. En satsning på en eldriven bil är en tryggare investering ur ett samhällsperspektiv. 

När lönar det sig att köpa en laddhybrid?

Om du inte kan ladda en bil hemma, är det kört då? Nej, inte alls, enligt Erik Naessén:

– Det enklaste är förstås att välja en vanlig hybridbil. Men om man struntar i priset på bilen och inte åker så långa sträckor, så funkar faktiskt en ren elbil med ett hyfsat stort batteri. Du behöver bara åka iväg och tanka den vid en laddstolpe var fjärde, femte dag.

Och ska du verkligen tänka miljö, kan det vara en poäng att titta på hela bilens livslängd. 

När lönar det sig att ha förmånsbil?

För arbetsgivaren är förmånsbil ett sätt att ge personal som åker mycket bil i jobbet, till exempel säljare eller konsulter, en möjlighet att slippa slita på den privata bilen. För andra personalgrupper är förmånsbil inte lika vanligt.

Förmånsbil är en löneförmån som den anställde ska betala skatt på.

Förmånsbilen gör att den anställde får möjlighet att använda en ofta helt ny bil både i jobbet och privat till en fast månadskostnad. Ofta står arbetsgivaren för saker som service och besiktning vilket innebär att den anställde slipper oförutsedda extrakostnader.

Nu är det enkelt att rapportera milersättning för resor i tjänsten! Koppla MyBusiness till din elektroniska körjournal!

Kan man ha förmånsbil utan att ta ut lön?

 • bilens nybilspris
 • extrautrustning som inte ingår i nybilspriset, till exempel metalliclack och vinterdäck
 • om bilen är miljöbil
 • om den anställda kör minst 3 000 mil i tjänsten
 • fordonsskatten (gäller bilar med tillverkningsår 2018 eller senare som har tagits i trafik första gången den 1 juli 2018 eller senare).

Vilken typ av bil ska man köpa 2023?

Varje år gör det amerikanska konsumentforskningsföretaget JD Power en stor studie om bilars pålitlighet. De tittar på alla typer av problem som uppstår hos de olika märkena, och väger dessutom in bilägarnas nöjdhet med respektive märke. Så här ser topplistan i senaste undersökningen. Siffran anger antal problem inom 3 år per 100 bilar.

Hur mycket påverkar förmånsvärdet min lön?

Att använda företagsbilen för privat bruk räknas som en skattepliktig förmån. Tanken med förmånsvärdet är att det ska motsvara den besparing som föraren gör jämfört med att äga bilen själv.

Val av bilmodell påverkar vad den får för förmånsvärde. Andra faktorer som påverkar är hur många mil du kör i tjänsten, bilens extrautrustning och fordonsskatten. Beloppet läggs på din lön och innebär därför en förhöjd skatt som anställd. 

Det totala förmånsvärdet är en sammanslagning av fyra delar: prisbeloppsdelen, räntedelen, prisdelen och fordonskattsdelen. Regeländringarna från 1 juli 2021 påverkar det ränte- och prisrelaterade beloppet av förmånsvärdet.

Vilka bilar får sänkt förmånsvärde?

Förmånsvärde är enkelt förklarat ett värde som en anställd får i förmån av sin arbetsgivare. Det kan exempelvis vara en bil, friskvård, mobiltelefon eller något annat som den anställde får istället för pengar.

Har du en förmånsbil så ägs eller leasas bilen av din arbetsgivare men du får använda den även privat. Detta räknas då som en förmån och därför behöver du betala skatt. Betalar företaget även kostnader för bensin ska även detta förmånsbeskattas.

Förmånsvärdet på en bil baseras bland annat på följande faktorer:

 • Vad bilen kostar som ny
 • Om bilen har någon extrautrustning
 • Om det är en elbil
 • Om du som anställd kör mer än 3 000 mil i tjänsten
 • Fordonsskatt

Hur mycket är skatten på en laddhybrid?

Efter chockhöjningen av fordonsskatten vid nyår lönar det sig även för många privatpersoner att köpa en laddhybrid. Med en ny bensindriven Volvo XC40 betalar du in 78 000 kr i bilskatter – på tre år. Motsvarande laddhybrid ger dig i stället nästan 10 000 kr i bidrag – när bensinskatten är betald. Haken är att ditt körmönster måste vara rätt för att passa laddhybriden.

Renodlade elbilar är fortfarande relativt dyra för den som äger sin bil privat och svåra att räkna hem rent ekonomiskt. Nyligen presenterade Volvo sin nya eldrivna XC40 Recharge P8 med en prislapp på 699 000 kr. Även om du får 60 000 kr i miljöbonus är det en bil få privata bilköpare har råd med. En så dyr bil får i regel också högre värdeminskning räknat i reda pengar.

Är det värt att köpa en laddhybrid?

Om du kör kortare sträckor har laddhybriden samma fördelar som en elbil. En laddhybrid har ett batteri som gör att du kan köra 3-7 mil enbart på el, beroende på bilmodell. Bilen kan också köras med förbränningsmotor på längre körningar.  Ganska bra för miljön. Kör du mestadels på el är den nästan lika miljövänlig som en elbil, men det förutsätter att du har möjlighet att ladda varje dag och kör mest korta sträckor.  Du behöver inte ta hänsyn till laddstopp på riktigt långa körningar. Fortfarande är det ganska glest mellan laddstationerna i Sverige. 

Hur länge håller batteriet i en laddhybrid?

Ett av de viktigaste komponenterna i laddbara bilar är batteriet. I och med att den här typen av batterier tidigare inte funnits i bilar finns det många frågor och funderingar kring denna komponent. Nedan försöker vi reda ut några av de frågetecken som finns kring elbilens batteri.

Räckvidden på din bil talar om hur många kilometer din bil kan åka på eldrift på en full laddning och är kortare på laddhybrider jämfört med elbilar. Den räckvidd som specificeras för bilen är mätt enligt en standardiserad körcykel och är framtagen för att jämföra olika bilars räckvidd. Körcykelns resultat stämmer därför inte alltid överens med verkligheten då det finns mycket som kan påverka räckvidden på din bil. Bland annat vägens topografi, väder, vilken kringutrustning du använder, din körstil och vägunderlag. Räckvidden på bilen beror helt på hur stort batteri du har i din bil.

Får min fru köra min förmånsbil?

Jag har en förmånsbil som leasas av mitt aktiebolag och som jag får nyttja privat mot förmånsbeskattning.

Med dagens bensinpris och endast 9.50 i milersättning känns det inte så lockande att genomföra tjänsteresor med den bilen.