:

Hur deklarerar man försäljning av värdepapper?

Innehållsförteckning:

  1. Hur deklarerar man försäljning av värdepapper?
  2. Hur mycket betalar man i skatt vid försäljning av aktier?
  3. Hur redovisar man försäljning av aktier?
  4. Måste man deklarera sålda aktier?
  5. Hur bokför man försäljning av värdepapper?
  6. Vad händer om man inte deklarerar försäljning av aktier?
  7. Hur undviker man skatt på aktier?
  8. När får man pengarna vid försäljning av aktier?
  9. Vad gäller vid försäljning av aktier?
  10. Hur deklarerar man värdepapper?
  11. Hur bokför man försäljning av aktier?
  12. Får man ge bort aktier gratis?
  13. Får man sälja aktier till vilket pris man vill?
  14. Kan jag sälja mina aktier till vem jag vill?
  15. Hur beskattas värdepapper?

Hur deklarerar man försäljning av värdepapper?

Om du sparar på en traditionell depå och har sålt eller löst in aktier eller andra värdepapper ska du redovisa det i din deklaration året därpå. Det gäller också ett bolag du äger aktier i som har försatts i konkurs.

Skatteverket vill att du ska redovisa om du gjorde vinst eller förlust på det du sålde föregående år. Blanketten som du ska lämna kallas för K4. Där redovisar du dina värdepappersförsäljningar med inköpspris (omkostnadsbelopp), antal och försäljningssumma vilket på sista raden ger en vinst eller förlust som du ska skatta för. Oavsett om du deklarerar online eller skickar in din deklaration med vanlig post har du nytta av vår K4-tjänst.

Hur mycket betalar man i skatt vid försäljning av aktier?

Om du funderar på att sälja ditt företag är det klokt att tänka igenom hur du vill att din skattesituation ska se ut. Beroende på vad du planerar att göra efter försäljningen och hur du vill använda det kapital du får ut så kan nämligen olika skattekonsekvenser uppstå. Här går Tobias Lundstedt, skatterådgivare på PwC, igenom transaktionsprocessen ur ett skatteperspektiv.

Fundera vad du vill uppnå med försäljningen och om den ska ske privat eller genom bolag och ta sedan reda på vilka skattekonsekvenser som kan uppstå.

Hur redovisar man försäljning av aktier?

Om det företag som du äger aktier i försätts i konkurs eller går i likvidation betraktas det som om du avyttrat (gjort dig av med) aktierna. En aktie anses avyttrad den dag det företag som gett ut aktien försatts i konkurs. Försäljningspriset för dina aktier är då noll kronor. Detta gäller oavsett vilket land företaget kommer ifrån.

Om företaget blivit likviderat får du normalt inte avdrag för förlusten förrän likvidationen är avslutad. Om du får utdelning i likvidationen, tar du upp det beloppet som försäljningspris.

Banker och kreditinstitut lämnar normalt en kontrolluppgift till Skatteverket när du sålt eller löst in aktier. På kontrolluppgiften får du information om försäljningspris för aktierna efter avdrag för försäljningsprovision (courtage), hur många aktier du sålt och namnet på aktierna.

Måste man deklarera sålda aktier?

Säkerhet handlar inte bara om att stänga ute obehöriga. Det handlar också om att öppna upp en fastighet – för rätt personer vid rätt tillfälle. Det vill säga att göra det möjligt att röra sig fritt och samtidigt få den trygghet som behövs.

Extern länk: RCO Security AB erbjuder smarta och säkra lösningar för en trygg och smidig vardag – läs mer här

Hur bokför man försäljning av värdepapper?

Inköp och försäljningar av aktier som en redovisningsenhet gör enbart för att erhålla avkastning på sitt kapital utan att uppnå ett betydande inflytande i ett aktiebolag utgör finansiella placeringar.

Aktier som köps och säljs i en verksamhet som bedriver yrkesmässig handel med värdepapper klassificeras som varulager och aktier som handlas i en sidoverksamhet klassificeras antingen som finansiella anläggningstillgångar eller kortfristiga placeringar.

Vad händer om man inte deklarerar försäljning av aktier?

Säkerhet handlar inte bara om att stänga ute obehöriga. Det handlar också om att öppna upp en fastighet – för rätt personer vid rätt tillfälle. Det vill säga att göra det möjligt att röra sig fritt och samtidigt få den trygghet som behövs.

Extern länk: RCO Security AB erbjuder smarta och säkra lösningar för en trygg och smidig vardag – läs mer här

Hur undviker man skatt på aktier?

När du ska deklarera aktieaffärer gjorda i en depå ska du först räkna fram om du gjort en vinst eller förlust. Det beräknar du genom att ta försäljningspriset - omkostnadsbeloppet = vinst eller förlust.

För att räkna fram omkostnadsbeloppet finns två metoder: genomsnittsmetoden och schablonmetoden. Kortfattat kan man säga att genomsnittsmetoden innebär att du skattar för den faktiska vinsten medan schablon­metoden är en beräkning av skatten på ett fiktivt värde. Även om du känner till det verkliga omkostnads­beloppet får du använda schablon­metoden om du vill. Det är förmånligare att använda schablon­metoden om dina aktier har ökat mer än 400 procent i värde.

Vinsten eller förlusten ska du sedan deklarera i något som kallas en K4-blankett. Om du sålt aktier från en depå under året kommer det stå på din deklaration att du ska fylla i en kompletterande K4-blankett. Om du gjort en förlust kan du kvitta den mot de aktier du sålt med vinst under året. När du deklarerar dina aktier brukar detta räknas ut automatiskt av Skatteverket. De har mer information om hur du kvittar förluster mot vinster (Skatteverket).

När får man pengarna vid försäljning av aktier?

Med likviddagar menas antal dagar från affärsdag, vid t.ex. en försäljning, till den dag då pengarna finns tillgängliga på din depå för exempelvis uttag till ditt bankkonto. Likviddagen är alltså den dagen då affären i praktiken går igenom.

Vid handel med aktier och certifikat tillämpas två likviddagar, enligt Stockholmsbörsens bestämmelser (gäller fr.o.m. 2014-10-06). Två likviddagar gäller även vid köp och försäljning av utländska aktier.

Vad gäller vid försäljning av aktier?

Sidan blev senast uppdaterad: 2023-03-07

Att sälja ditt aktiebolag kan vara den största affär du gör som företagare. Genom god planering kan du undvika många problem.

Hur deklarerar man värdepapper?

Ja, det behöver du göra. VP-konto, depåer och aktie-och-fondkonton faller under de vanliga beskattningsreglerna för inkomst av kapital, det vill säga 30% på realiserade vinster. Dessa affärer behöver tas upp manuellt i en bilaga i deklarationen. 

När du har realiserat en värdepappersaffär, vilket innebär att du har sålt ett värdepapper, under året behöver du ange det i nästa års deklaration. Detta gäller oavsett om du gjorde vinst eller förlust. Du behöver alltså inte deklarera när du har köpt ett värdepapper, bara när du har sålt.

Hur bokför man försäljning av aktier?

En försäljning av en verksamhet innebär att en redovisningsenhet säljer tillgångarna (inkråmet) eller andelarna i en verksamhet som redovisningsenheten äger.

En försäljning av aktier eller andra andelar i ett företag är alltid momsfri. En försäljning av en hel verksamhet (inkråm) eller en avgränsad del av en verksamhet är momsfri om köparen är momsregistrerad och skall driva verksamheten vidare. Om förutsättningarna för momsfri överlåtelse är uppfyllda får säljaren inte ta ut någon moms.

Får man ge bort aktier gratis?

Du vinstbeskattas inte om du övertar aktier genom arv, gåva eller bodelning. Du som ny ägare (mottagare) tar i stället över den tidigare ägarens (överlåtarens) värden för aktierna som omkostnadsbelopp, sparat utdelningsutrymme etc.

Det kan vara svårt att avgöra vem som ska lämna bilaga K10 året då aktierna överlåts och hur överlåtare respektive mottagare ska redovisa det. Det beror på om hela aktieinnehavet överlåts samt om eller när utdelning i så fall skett under året.

Får man sälja aktier till vilket pris man vill?

Hej!

Låt säga att jag köpt 100 aktier i ett bolag för 50 kr st. Jag vill nu sälja alla aktier och lägger in en säljorder på 52 kr. Om det bara finns köpare som vill köpa t ex 80 st till mitt pris 52 kr… Vad händer? Går min säljorder igenom? Blir 80 % av mina aktier sålda? Eller ligger säljordern bara o väntar på att tillräckligt många köpare (vill köpa 100 st) dyker upp på marknaden och köper?

Kan jag sälja mina aktier till vem jag vill?

För att sälja onoterade aktier behöver du hitta en köpare privat, det finns olika sidor på internet som hjälper till med detta t.ex. www.pepins.com. I vissa fall kan bolaget själv köpa tillbaka aktierna. Om du hittar en köpare till aktierna skickar du ett överföringsuppdrag till oss. Du behöver därefter göra en egen avräkningsnota mellan dig och köparen och informera Skatteverket om försäljningen.

För fullständig information rörande vilka formkrav som ska vara uppfyllda på notan kontakta Skatteverket. Generellt gäller att en avräkningsnota ska innehålla vem som är köpare och säljare, vilket bolag det är som säljaren säljer aktier i. Det ska även framgå vilket datum det är som affären genomförs, priset per aktie och det totala antalet aktier.

Hur beskattas värdepapper?

Hur mycket, och på vilket sätt, du betalar skatt på dina aktier beror på vilken sparform du har. Här går vi igenom allt du behöver veta om skatt på aktier.

Det finns olika sätt att handla med aktier och du beskattas olika beroende på vilket konto du har dina aktier på. Här kan du läsa om hur du ska skatta på dina aktier om du har ett ISK, en kapitalförsäkring eller om du handlar på någon typ av aktiekonto.

På ett investeringssparkonto (ISK) kan du spara i aktier och andra värdepapper. Inom ditt ISK kan du köpa och sälja aktier utan att betala skatt vid varje enskild affär.

Istället betalar du en schablonskatt på en viss procent per år. Schablonskatten är baserad på ditt kontos värde, samt hur många insättningar du gjort under året.

Här kan du läsa mer om hur skatten på ISK fungerar