:

Hur beskattas försäljning av aktier i fåmansbolag?

Innehållsförteckning:

  1. Hur beskattas försäljning av aktier i fåmansbolag?
  2. Hur beskattas försäljning av aktier i aktiebolag?
  3. Hur säljer man aktier i ett privat aktiebolag?
  4. Hur mycket skatt betalar man när man säljer aktier?
  5. Hur beskattas fåmansbolag?
  6. Måste man deklarera sålda aktier?
  7. Hur redovisar man försäljning av aktier?
  8. Hur ska man tänka när man säljer aktier?
  9. Hur säljer man aktier i onoterade bolag?
  10. När får man pengarna vid försäljning av aktier?
  11. Är aktieutdelning skattefri?
  12. Hur deklarera försäljning av aktier?
  13. Vad händer om man inte deklarerar försäljning av aktier?
  14. Hur bokför jag försäljning av aktier?
  15. Varför kan jag inte sälja mina aktier?

Hur beskattas försäljning av aktier i fåmansbolag?

  • HuvudregelDina aktier är kvalificerade om du eller någon närstående äger aktier i bolaget samt har varit verksam i företaget i betydande omfattning under den senaste femårsperioden.
  • SpecialregelDina aktier anses även vara kvalificerade om du eller någon närstående under femårsperioden före försäljningen varit verksam i betydande omfattning i ett annat fåmansföretag i vilket bolaget äger aktier.
  • Undantag Dina aktier är inte kvalificerade om det finns ägare som varken är närstående eller verksamma i företaget, med innehav uppgående till minst 30 procent (utomståenderegeln). Aktierna är heller inte kvalificerade om du kan åberopa särskilda omständigheter eller att vare sig du eller någon närstående har haft sådana uppgifter att det har haft betydelse för vinstgenereringen för företaget och att marknadsmässig lön har betalts.

Hur beskattas försäljning av aktier i aktiebolag?

Om du som fysisk person (privatperson) säljer ditt fåmansföretag och dina

så skall en viss del av vinsten beskattas i inkomstslaget tjänst och en viss del i inkomstslaget kapital. Detta i enlighet med de så kallade 3:12-reglerna. Du använder blankett K10 för att deklarera försäljningen.

Hur säljer man aktier i ett privat aktiebolag?

Du kan erbjudas att köpa aktier i bolaget, vilket kan ske på två sätt. En befintlig ägare säljer aktier till dig eller bolaget genomför en nyemission. I båda fallen måste du köpa aktierna till marknadsvärde, för att mellanskillnaden inte ska beskattas som tjänst.

Fördelar: Du får mer inflytande i bolaget, hur stort beror på hur stor ägare du blir. Du får också rätt till utdelning och du får pengar om bolaget säljs.

Nackdelar: Du förbinder dig att betala direkt, vilket kan bli ett problem om du inte sitter på den summa som krävs. Ett sätt att lösa det är genom en revers, det betyder att en befintlig ägare lånar ut summan som du behöver betala för aktierna mot ränta.

Hur mycket skatt betalar man när man säljer aktier?

Hur mycket, och på vilket sätt, du betalar skatt på dina aktier beror på vilken sparform du har. Här går vi igenom allt du behöver veta om skatt på aktier.

Det finns olika sätt att handla med aktier och du beskattas olika beroende på vilket konto du har dina aktier på. Här kan du läsa om hur du ska skatta på dina aktier om du har ett ISK, en kapitalförsäkring eller om du handlar på någon typ av aktiekonto.

På ett investeringssparkonto (ISK) kan du spara i aktier och andra värdepapper. Inom ditt ISK kan du köpa och sälja aktier utan att betala skatt vid varje enskild affär.

Istället betalar du en schablonskatt på en viss procent per år. Schablonskatten är baserad på ditt kontos värde, samt hur många insättningar du gjort under året.

Här kan du läsa mer om hur skatten på ISK fungerar

Hur beskattas fåmansbolag?

Det här är det regelverk som styr hur investeringar i fåmansbolag ska beskattas och däribland hur fåmansföretagare blir beskattade för utdelning från det egna bolaget eller för kapitalvinst vid försäljning av bolaget. Tidigare fanns bestämmelserna i tredje paragrafen, 12 momentet i lagen om statlig inkomstskatt, vilket gav namnet 3:12-reglerna. Även om bestämmelserna numera finns i inkomstskattelagen har namnet dröjt sig kvar.

Måste man deklarera sålda aktier?

Om det företag som du äger aktier i försätts i konkurs eller går i likvidation betraktas det som om du avyttrat (gjort dig av med) aktierna. En aktie anses avyttrad den dag det företag som gett ut aktien försatts i konkurs. Försäljningspriset för dina aktier är då noll kronor. Detta gäller oavsett vilket land företaget kommer ifrån.

Om företaget blivit likviderat får du normalt inte avdrag för förlusten förrän likvidationen är avslutad. Om du får utdelning i likvidationen, tar du upp det beloppet som försäljningspris.

Banker och kreditinstitut lämnar normalt en kontrolluppgift till Skatteverket när du sålt eller löst in aktier. På kontrolluppgiften får du information om försäljningspris för aktierna efter avdrag för försäljningsprovision (courtage), hur många aktier du sålt och namnet på aktierna.

Hur redovisar man försäljning av aktier?

De flesta värdepapper redovisar du på bilaga K4, men det finns några undantag. I tabellen ser du vilken bilaga och vilket avsnitt som gäller för olika värdepapper.

Värdepapper

Hur ska man tänka när man säljer aktier?

Svenska börser tillämpar två likviddagar. Det innebär att vid aktiehandel övergår äganderätten först efter två handelsdagar. Det betyder att om du köper en aktie blir du inskriven i aktieboken, och därmed registrerad som aktieägare, först efter två dagar. Om du säljer en aktie blir det omvänt scenario, där du blir utskriven ur aktieboken samt får pengarna från försäljningen efter två handelsdagar. Den kurs du har köpt eller sålt dina aktier för kan inte ändras under tiden.

Vi har däremot en service där du får tillgång till preliminärt saldo direkt på affärsdagen för att kunna fortsätta handla med aktier. Detta gör att du slipper vänta på att likviddagen ska infalla och kan fortsätta att köpa och sälja aktier.

Hur säljer man aktier i onoterade bolag?

Accumeo ger tillträde till en tillgångsklass tidigare enbart tillgänglig för en liten utvald del av Sveriges befolkning, där investerare får chansen att i bästa fall ta del av all tillväxt redan innan bolaget når börsen (onoterade bolag).

Klicka här för att ta del av våra aktuella investeringsmöjligheter

När får man pengarna vid försäljning av aktier?

  • Om du köper, byter eller säljer en fond från Swedbank Robur före fondens bryttid (stopptid) får du normalt samma bankdags kurs.
  • Om du köper, byter eller säljer en fond från andra fondbolag får du oftast nästa bankdags kurs.
  • Affärsdagen är den dag som köpet eller försäljningen av dina fondandelar genomförs. Det är just den dagens fondkurs som blir din köp- eller säljkurs.

Är aktieutdelning skattefri?

Beskattningen av arbetsinkomst omnämns vanemässigt som hög medan kapitalinkomst som t.ex. utdelning ofta anses vara lågt beskattad. Fåmansföretagare har dessutom en uppsättning särskilda skattebestämmelser att ta hänsyn till där viss del av utdelningsinkomst inte beskattas som kapital utan som lön. Ur denna snårskog av bestämmelser för fåmansföretagare har det vuxit fram ett antal tumregler som inte sällan hanteras som absoluta sanningar. Jag ska försöka bena ut dessa ”sanningar” då det börjar närma sig bolagsstämma och beslut om utdelning för många företagare.

En vanlig ”sanning” är att ägaren istället för lön ska ta utdelning som ryms inom aktiens gränsbelopp* men inte mer. Ett sådant förfarande kan vara rationellt, men långt ifrån en absolut sanning. Om man tar sig tid och räkna på det kan resultatet bli en överraskning.

Hur deklarera försäljning av aktier?

Ja, det behöver du göra. VP-konto, depåer och aktie-och-fondkonton faller under de vanliga beskattningsreglerna för inkomst av kapital, det vill säga 30% på realiserade vinster. Dessa affärer behöver tas upp manuellt i en bilaga i deklarationen. 

När du har realiserat en värdepappersaffär, vilket innebär att du har sålt ett värdepapper, under året behöver du ange det i nästa års deklaration. Detta gäller oavsett om du gjorde vinst eller förlust. Du behöver alltså inte deklarera när du har köpt ett värdepapper, bara när du har sålt.

Vad händer om man inte deklarerar försäljning av aktier?

Omkostnadsbeloppet är den totala summan du betalar när du köper aktier. I den summan inkluderas priset för aktien, alltså den kurs du köper aktien till, samt courtaget.

Oftast är det bara aktiens pris och courtaget som räknas in i omkostnadsbeloppet. Men om det tillkommer några andra avgifter, som till exempel valutapåslag eller stämpelskatt, ska även dessa inkluderas i omkostnadsbeloppet.

Omkostnadsbeloppet är bra att räkna ut så att du vet exakt hur mycket du har betalat för dina aktier totalt. På så sätt kan du lättare veta om du gör vinst eller förlust om du skulle vilja sälja aktierna.

Omkostnadsbeloppet är även viktigt att känna till i de fall du ska deklarera dina aktieaffärer, om du har sålt aktier med vinst. Skatteverket vill då veta vad du betalade när du köpte aktierna, och vad du fick när du sålde dem.

Hur bokför jag försäljning av aktier?

Utdelning och försäljning av tillgångar inom en kapitalförsäkring ska inte bokföras.

Redovisning av utdelning och försäljning skiljer sig alltså åt om företaget äger en kapitalförsäkring som innehåller aktier jämfört med om aktierna ägs direkt.

Varför kan jag inte sälja mina aktier?

Då och då händer det att ett noterat bolag får ett bud på sig, eller ännu bättre; flera bud, som gör att aktierna stiger rejält.

Att det är ägarna till ett bolag som bestämmer om prislappen är tillräckligt hög är kanske en självklarhet, men för den sakens skull har du som en vanlig aktiesparare förstås nära noll och ingenting att säga till om. Även om du givetvis alltid kan tacka nej.