:

Hur får jag reda på mitt momsregistreringsnummer?

Innehållsförteckning:

  1. Hur får jag reda på mitt momsregistreringsnummer?
  2. Har enskild firma momsregistreringsnummer?
  3. Är VAT-nummer och momsregistreringsnummer samma sak?
  4. Hur vet man om man är momsregistrerad?
  5. Måste man ha momsregistreringsnummer på fakturan?
  6. Är moms och VAT samma sak?
  7. Hur kollar man upp en enskild firma?
  8. Hur ser organisationsnummer ut för enskild firma?
  9. Hur tar man reda på organisationsnummer?
  10. Kan man vara momsregistrerad utan F-skatt?
  11. Har alla företag momsregistreringsnummer?
  12. Måste man ange momsregistreringsnummer?
  13. Kan man fakturera med moms utan att vara momsregistrerad?
  14. Vad är mitt organisationsnummer enskild firma?
  15. Är enskild näringsverksamhet samma som enskild firma?

Hur får jag reda på mitt momsregistreringsnummer?

Om du ska sälja vara eller tjänst exkluderat moms till annat EU-land ska du kontrollera VAT-numret (momsregistreringsnumret) som köparen uppgivit.

Har enskild firma momsregistreringsnummer?

Du kan kontrollera köparens momsregistreringsnummer på följande sätt.

Kontrollera formatet. Köparens momsregistreringsnummer ska innehålla rätt antal tecken med mera enligt vad som gäller för respektive land.

Är VAT-nummer och momsregistreringsnummer samma sak?

Nej, det är ingen skillnad mellan VAT-nummer och momsregistreringsnummer. VAT-nummer är den internationella benämningen, men syftar på precis samma sak som momsregistreringsnummer. Exempelvis om du gör affärer med företag utomlands kan du stöta på benämningen VAT-nummer.

VAT-nummer används för att underlätta handel mellan företag från olika länder. Det gör det möjligt att korrekt identifiera att företag är momsregistrerade och säkerställer att moms betalas och redovisas korrekt. Detta är viktigt eftersom momsen är en viktig inkomstkälla för många länder.

Hur vet man om man är momsregistrerad?

Vies (system för utbyte av information om mervärdesskatt) är ett sökverktyg (inte en databas) som ägs av EU-kommissionen. När du söker i Vies hämtas uppgifterna från nationella momsdatabaser.

Det finns två möjliga sökresultat: EU-momsinformation finns ( giltigt nummer) eller inte ( ogiltigt nummer).

Måste man ha momsregistreringsnummer på fakturan?

En faktura ska innehålla viss information, klicka på bilden nedan för att se ett exempel på hur det kan se ut. När du klickar på ett nummer i fakturan får du lära dig mer om just den uppgiften.

Är moms och VAT samma sak?

Den moms som du tar ut när du säljer momspliktiga varor och tjänster kallas utgående moms.

Om du bedriver näringsverksamhet och levererar varor eller tjänster måste du normalt

  • registrera dig hos skattemyndigheten i det land där du bedriver din verksamhet
  • debitera dina kunder moms och redovisa momsen för skattemyndigheten.

Hur kollar man upp en enskild firma?

oberoende av när under året du avslutar verksamheten. Det innebär att det sista räkenskapsåret kan bli kortare än tolv månader. Glöm inte att bokföra även de sista affärshändelserna och bevara räkenskapsinformationen i sju år.

Hur ser organisationsnummer ut för enskild firma?

Om du ska sälja vara eller tjänst exkluderat moms till annat EU-land ska du kontrollera VAT-numret (momsregistreringsnumret) som köparen uppgivit.

Hur tar man reda på organisationsnummer?

Du kan inte "byta" från en företagsform till en annan utan måste börja om från grunden genom att nyregistrera. Detta sker genom att du registrerar en ny företagsform, avslutar ditt gamla företag och för över hela eller delar av verksamheten till den nya företagsformen.

Det går alltså bra att starta som enskild näringsidkare i början för att senare registrera ett aktiebolag och fortsätta verksamheten i detta bolag.

Skatteregler vid byte av företagsform och proceduren vid likvidation av det gamla företaget kan ta tid och vara krångligt. Därför rekommenderar vi att du alltid tar kontakt med en revisor eller en jurist med kunskaper på området.

Det finns flera andra alternativ. Du kan ansöka om lån hos Almi Företagspartner, de har en högre ränta än banken eftersom att de inte får konkurrera med banken. Almi har olika erbjudanden om finansieringsformer beroende på vilken region ditt företag finns i.

Faktureringsmetoden innebär att du löpande bokför alla affärshändelser, exempelvis kundfordringar och leverantörsskulder, när fakturan skickas respektive mottas. Faktureringsmetoden är huvudmetoden i bokföringslagen. När du använder denna metod för den löpande bokföringen ska du använda motsvarande metod för din momsredovisning, faktureringsmetoden för moms.

De företag som har en nettoomsättning på högst 3 miljoner kronor kan dock välja att löpande bokföra enligt kontantmetoden.

Faktureringsmetoden innebär att du löpande bokför alla affärshändelser, exempelvis kundfordringar och leverantörsskulder, när fakturan skickas respektive mottas. Faktureringsmetoden är huvudmetoden i bokföringslagen. När du använder denna metod för den löpande bokföringen ska du använda motsvarande metod för din momsredovisning, faktureringsmetoden för moms.

De företag som har en nettoomsättning på högst 3 miljoner kronor kan dock välja att löpande bokföra enligt kontantmetoden.

Kontantmetoden innebär att du löpande under året endast bokför de affärshändelser som avser inbetalningar och utbetalningar, samt insättningar och uttag. Du bokför alltså inte några kundfordringar eller leverantörsskulder i den löpande bokföringen. Kund- och leverantörsfakturor bokförs alltså först i samband med att du får betalt från kund respektive betalar dina inköp. I samband med bokslutet bokförs dock övriga affärshändelser som är nödvändiga för att fastställa företagets resultat och ställning, t ex obetalda fordringar och skulder. Om du använder denna metod för bokföringen ska momsen redovisas enligt bokslutsmetoden.

Kan man vara momsregistrerad utan F-skatt?

Om du bedriver verksamhet som gör att du ska betala eller få tillbaka moms

Du som har företag och säljer varor eller tjänster i Sverige ska ta ut moms av dina kunder, så kallad utgående moms

. Momsen är ingen kostnad för dig, utan en skatt som du tar ut av kunden och redovisar vidare till staten.

När du sedan köper varor eller tjänster till ditt företag betalar du moms på dem, så kallad ingående moms

Har alla företag momsregistreringsnummer?

För att överhuvudtaget ha ett VAT-nummer behöver ditt företag vara registrerat för moms hos Skatteverket. Om företaget är det, tar du ditt företags organisationsnummer och lägger till SE innan numret och 01 efter. Det är ditt VAT-nummer. Numret står även på det registerutdrag som Skatteverket skickar till dig i samband med att du registrerar företaget för moms. Där står även hur ofta du ska deklarera moms – men det är en annan historia, som du kan läsa mer om i vår guide om viktiga datum för skatter och moms.

För en enskild firma finns en liten skillnad. Som du säkert redan vet består en enskild firmas organisationsnummer alltid av ägarens personnummer (eftersom en enskild firma inte räknas som en egen juridisk person). Alltså: upprepa ovanstående, men med ditt tiosiffriga personnummer, för att få fram ditt nummer.

Eftersom numret bygger på organisationsnummer eller personnummer, är så klart varje nummer unikt.

Måste man ange momsregistreringsnummer?

På sidan om fakturering beskrivs de svenska reglerna. Utgångspunkten är att reglerna gäller för svenska beskattningsbara personers försäljningar. I vissa situationer kan det bli aktuellt för svenska beskattningsbara personer att använda utländska faktureringsregler och i vissa situationer kan det bli aktuellt för utländska företag att använda svenska faktureringsregler.

Oavsett vilket belopp du säljer för måste du utfärda en faktura när du säljer varor eller tjänster till beskattningsbara personer och juridiska personer som inte är beskattningsbara personer. Faktureringsskyldigheten gäller även för betalningar i förskott och a conto.

Även om du inte är skyldig att fakturera enligt momslagen måste du alltid ha ett underlag för din bokföring. Det innebär att du ska ha en verifikation för varje affärshändelse.

Kan man fakturera med moms utan att vara momsregistrerad?

Det råder en utbredd missuppfattning att man inte ska fakturera med moms om kunden har momsbefriad verksamhet. Detta är helt fel.

Om du har momspliktig verksamhet måste du fakturera med moms inom Sverige. Så de konstnärer/artister/tandläkare m.fl. som har momsbefriad verksamhet men som är registrerade/bor i Sverige måste du fakturera med moms.

Har kunden inte ett momsregistreringsnummer räknas DOM som PRIVATPERSONER om dom ej är momsregistrerade. Privatpersoner får alltid betala moms när man handlar mat på ICA osv men kan aldrig dra av någon moms, så blir det för momsbefriade konstnärer/artister/ideella organisationer också, de kan ej dra av någon moms men behöver heller inte lägga på någon moms på sin försäljning.

Du behöver inte bry dig om att dina kunder är momsregistrerade eller ej. Det som styr är OM DU ÄR MOMSREGISTRERAD. Är du momsregistrerad måste du fakturera med moms till alla i Sverige oavsett om dom har momsregistrering eller inte. Är du ej momsregistrerad fakturerar du alla utan moms.

Du kan få kritik och klagomål om du fakturerar någon som har momsbefriad verksamhet eftersom dom tycker att kostnaden blir 6%/12%/25% för hög eftersom dom inte har någon avdragsrätt för ingående moms när de har momsbefriad verksamhet. Men det är alltså inte ditt problem som företagare MED MOMSREGISTRERING. Du kan inte göra något åt det, du får inte fakturera utan moms bara för att kunden inte kan dra av den momsen (få igen den ingående momsen). När du som privatperson köper en TV på Elgiganten kan du inte kräva att dom ska fakturera dig utan moms för att du som privatperson inte är momsregistrerad och inte kan få igen momsen från staten. För privatpersoner blir momsen en kostnad. Precis så blir det för personer, organisationer och företagare som saknar momsregistrering. Dom blir från ett momsperspektiv privatpersoner. 

Vad är mitt organisationsnummer enskild firma?

Organisationsnummer fungerar som identitetsbeteckning för juridiska personer (företag, bolag, föreningar och vissa andra organisationer), på motsvarande sätt om personnumret fungerar som identitetsbeteckning för fysiska personer.

Med enskilda firma använder sig av innehavarens (den fysiska personens) personnummer som organisationsnummer i och med att innehavaren är personligt ansvarig för företagets åtaganden och skulder. Företagets organisationsnummer måste alltid framgå på fakturor eftersom det används för att identifiera en juridisk person av svenska myndigheter och andra organisationer.

Organisationsnumret är unikt för vare bolag och består av 10 siffror och ett skiljetecken enligt formatet ÅÅMMDD-XXXX. Den sista siffran är en kontrollsiffra som används för att kontrollera person- eller organisationsnumrets giltighet.

Är enskild näringsverksamhet samma som enskild firma?

Ägarens ekonomi är nära sammankopplad med företagets. En följd av detta är att det överskott respektive underskott som redovisas i näringsverksamheten redovisas i näringsidkarens inkomstdeklaration. En enskild näringsidkare är inte en separat juridisk person. Det innebär till exempel att företaget inte kan hyra lokal eller vara del i en domstolsprocess; istället är det företagaren själv som blir avtalspart eller part i målet.

Ansökan om F-skatt och momsregistrering sker hos Skatteverket innan verksamheten börjar. Det är oftast inte nödvändigt att registrera verksamheten hos Bolagsverket, men för att få namnskydd i länet och för att bedriva vissa typer av verksamheter är detta ett krav. Inget insatskapital krävs.