:

Kan företag sälja bil till privatperson?

Innehållsförteckning:

 1. Kan företag sälja bil till privatperson?
 2. Får företag dra av moms på bil?
 3. När är en bil Momssmittad?
 4. Kan en privatperson sälja med moms?
 5. Kan företag sälja bil utan moms?
 6. Kan företag köpa bil utan moms?
 7. Hur bokför man försäljning av en bil?
 8. Kan företag sälja utan moms?
 9. Hur mycket får man sälja momsfritt?
 10. Är det moms på försäljning av bil?
 11. Får man köra privat med företagsbil?
 12. Vilka bilar får man dra hela momsen på?
 13. När behöver ett företag inte betala moms?
 14. Hur mycket får man sälja utan att betala moms?
 15. Hur mycket moms på bilar?

Kan företag sälja bil till privatperson?

Fråga: Mitt företag har sålt en begagnad bil till en privatkund för 50 000 kronor. Bilen såldes för två månader sen – nu hörde kunden av sig och bilen är trasig. Bilen gick sönder i Halmstad men köptes i Stockholm. Verkstaden i Halmstad verkar inte kunna laga bilen. Är vi skyldiga att laga bilen och ska bolaget då betala frakt av bilen till Stockholm?

Svar från juristen: Ett företags skyldigheter gentemot en konsument, som ofta skyddas av tvingande konsumentlagstiftning, kan ofta vara relativt långtgående. Mellan näringsidkare däremot är möjligheten att avtala om vad som ska gälla vid ett köp större då köplagen är s.k. dispositiv. 

Får företag dra av moms på bil?

Trängselskatt, förmåner, taxameter, delningsekonomi, körjournal, taxiverksamhet, fordonsskatt och varutransporter – det är många begrepp att hålla koll på i transportbranschen. Här guidar Per Granqvist och Jenny Persson från Skatteverket dig.

Det finns ungefär 40 000 företag inom transportbranschen. Dit räknas även taxi. Här är några saker som du som driver ett taxiföretag ska ha koll på.

 • Bilen ska ha en godkänd taxameter för att få användas i taxitrafik.
 • Bilen ska ha också en speciell registreringsskylt som visar att det är en taxi.
 • Du som bedriver taxiverksamhet ska föra över taxameterns uppgifter till redovisningscentralen. Det gör du trådlöst och digitalt.
 • Taxameterutrustningen och fastsättningen av den ska vara kontrollerad och plomberad.

När är en bil Momssmittad?

Momssmittad bil - vad betyder det? | Carswipe

Om bilen har ägts av en privatperson är momsen inte längre avdragsgill vid leasing. Det kallas för att bilen är momssmittad.

Kan en privatperson sälja med moms?

En privat sajt med många skattetips och en guldgruva för dem som arbetar aktivt med skatter!

Denna webbplats administreras av Skattepunkten ABSkattepunkten AB ger Dig professionell skatterådgivning

Kan företag sälja bil utan moms?

Du får normalt inte dra av ingående moms vid inköp av personbil. Kostnader för olika tillval som görs i samband med bilköpet anses ingå i bilens inköpspris och omfattas också av avdragsförbudet. Du får däremot göra avdrag för ingående moms på inköp av personbil om du använder bilen för

Du får dra av 50 procent av den ingående momsen om du hyr (leasar) en personbil. För att du ska få göra avdrag krävs att bilen används i mer än ringa omfattning (mer än 100 mil per år) i momspliktig verksamhet. I övrigt finns inget krav på hur mycket bilen måste användas i verksamheten. Du får även dra av 50 procent av momsen om du korttidshyr en bil i samband med en tjänsteresa.

Om du köper en personbil innan hyrestiden gått ut så måste du betala alla leasingavgifter fram till hyrestiden går ut. Den moms som du betalar vid lösen av ett leasingkontrakt är moms på inköp av en personbil och inte på leasingavgiften. Du får därför inte göra avdrag för ingående moms när du löser ett leasingkontrakt, om det inte sker för sådan verksamhet där du har rätt till avdrag vid inköp av personbil.

Du får göra avdrag för hela momsen på hyra av personbil om du använder bilen för

Kan företag köpa bil utan moms?

När ett momsregistrerat företag säljer ett fordon som det använt i sin rörelseverksamhet är försäljningen i regel momspliktig. Användningsändamålet med bilen före försäljningen avgör om försäljningen av fordonet är momspliktig eller skattefri. Det påverkar inte, huruvida inköpspriset på fordonet inkluderat moms eller inte.

Läs mer: Anskaffning av fordon och driftskostnader: rätten till momsavdrag

Hur bokför man försäljning av en bil?

Vid försäljning av varor och tjänster till privatperson inom EU så gäller inte de generella reglerna kring omvänd skatteskyldighet. Momsen ska redovisas på samma sätt som om försäljningen skett inom Sverige. Tjänsten eller varan som säljs ska alltså beskattas i Sverige oavsett i vilket land köparen befinner sig i.

Skapar du dina kundfakturor i Bokio och väljer att kunden är en privatkund samt från utlandet så kommer bokningen ske automatiskt enligt följande.

Försäljning av varor till privatperson inom EU:Konto 3106 (Försäljning varor till annat EU-land, momspliktig) Kredit Summa exkl momsKonto 26XX* Kredit MomsKonto 19XX* Debet Summa inkl moms

Samma regler gäller vid försäljning av varor och tjänster till privatpersoner utanför EU. Försäljningen ska redovisas med svensk moms för tjänster, men inte för varor.

Försäljning av varor till privatperson utanför EU:Konto 3105 (Försäljning varor till land utanför EU) Kredit SummaKonto 19XX* Debet Summa

Observera - Ej moms på försäljning av varor till privatperson utanför EU.

Kan företag sälja utan moms?

Försäljning är enligt huvudregeln momspliktig. Dock finns det vissa undantag som till exempel handel utanför EU och finansieringstjänster m.m. Det kan även hända att din verksamhet är helt befriad från moms, det vill säga icke momspliktig försäljning.

1. Gå till fliken Fakturor och välj Ny Faktura.

Hur mycket får man sälja momsfritt?

Om du bedriver verksamhet som gör att du ska betala eller få tillbaka moms

Du som har företag och säljer varor eller tjänster i Sverige ska ta ut moms av dina kunder, så kallad utgående moms

. Momsen är ingen kostnad för dig, utan en skatt som du tar ut av kunden och redovisar vidare till staten.

När du sedan köper varor eller tjänster till ditt företag betalar du moms på dem, så kallad ingående moms

Är det moms på försäljning av bil?

Det är förbjudet att ta ut moms vid köp av personbilar, men det finns vissa undantag för branscher såsom taxibilar, biluthyrning, bilhandel, körkortsutbildning och begravningsföretag. I bokförings exemplen nedan antas det att ingen moms dras, vilket innebär att momsen är en del av anskaffningskostnaden för bilen.

Får man köra privat med företagsbil?

För arbetsgivaren är förmånsbil ett sätt att ge personal som åker mycket bil i jobbet, till exempel säljare eller konsulter, en möjlighet att slippa slita på den privata bilen. För andra personalgrupper är förmånsbil inte lika vanligt.

Förmånsbil är en löneförmån som den anställde ska betala skatt på.

Förmånsbilen gör att den anställde får möjlighet att använda en ofta helt ny bil både i jobbet och privat till en fast månadskostnad. Ofta står arbetsgivaren för saker som service och besiktning vilket innebär att den anställde slipper oförutsedda extrakostnader.

Nu är det enkelt att rapportera milersättning för resor i tjänsten! Koppla MyBusiness till din elektroniska körjournal!

Vilka bilar får man dra hela momsen på?

Om du köper en bil från ett annat EU-land behöver du inte betala tull när du för in bilen till ditt bostadsland.

När behöver ett företag inte betala moms?

Moms – mervärdesskatt eller mervärdesomsättningsskatt – är en skatt som ska betalas till staten vid köp av varor och tjänster. 

Både privatpersoner och företag betalar moms, men det är du som driver företag som märker av att den existerar. För privatpersoner är momsen alltid inkluderad i priset och man behöver inte göra någonting mer än att betala totalsumman för sin vara eller tjänst.

Själva momsinbetalningen – och hur stor den blir – tar nämligen du som företagare, eller näringsidkare, hand om i samband med din momsdeklaration. Företagare kan nämligen kvitta momsen på sina inköp mot momsen på sin försäljning. Därför brukar man ofta presentera priset exklusive moms när man vet att det är företag som ska handla.

I Sverige använder vi oss av olika momssatser beroende på vilken typ av vara eller tjänst som avses. På de allra flesta varor eller tjänster gäller 25 % moms, det vill säga att du som näringsidkare lägger på 25 % på ditt pris. Det finns dock undantag.

För till exempel livsmedel, restaurangbesök, hotell samt konstverk som köps direkt från konstnären gäller istället 12 % moms, medan tidningar, böcker, konserter samt  taxi-, buss-, flyg- och tågresor inom Sverige enbart beläggs med 6 % moms. 

Vissa branscher är dessutom undantagna från momsplikt helt och hållet. För sjukvård, tandvård, social omsorg, skolverksamhet och bank- och försäkringstjänster betalas exempelvis ingen moms alls.‍

Hur mycket får man sälja utan att betala moms?

När du säljer vissa varor och tjänster ska du inte ta ut 25 procents moms utan i stället 12 eller 6 procent. I vissa fall ska du inte ta ut någon moms alls.

Här kan du läsa om vilka varor och tjänster det inte är 25 procents moms på.

Hur mycket moms på bilar?

Grundregeln är att bilar som i huvudsak är lämpade för personbefordran inte medges avdrag för moms, medan lastbilar medges momsavdrag.