:

Hur lång tid tar det för Skatteverket att registrera företag?

Innehållsförteckning:

 1. Hur lång tid tar det för Skatteverket att registrera företag?
 2. Hur lång handläggningstid har Skatteverket?
 3. Hur lång tid tar det att få enskild firma registrerad?
 4. När får man f-skattsedel?
 5. Hur snabbt får man svar från Skatteverket?
 6. Hur lång tid tar det att registrera årsredovisning?
 7. Hur lång tid innan namn registreras Skatteverket?
 8. Kan man börja jobba innan man hunnit få F-skattsedel?
 9. Kan man jobba utan F-skatt?
 10. När kommer besked från Skatteverket?
 11. Hur länge kan Skatteverket granska deklaration?
 12. Vad är en handläggningstid?
 13. Hur lång tid tar det att registrera enskild firma Skatteverket?
 14. När uppdateras Skatteverket?
 15. Kan man få avslag på F-skatt?

Hur lång tid tar det för Skatteverket att registrera företag?

Du registrerar en utländsk verksamhet digitalt med vår e-tjänst Registrera utländsk verksamhet i Sverige. I tjänsten kan du välja att registrera dig för F-skatt, moms och som arbetsgivare. Du behöver inte ha svensk e-legitimation för att använda tjänsten. Du kan också fylla i blanketten nedan och posta den till oss.

Hur lång handläggningstid har Skatteverket?

Du kan logga in och se status för din ansökan eller anmälan under Mina ärenden. Observera att det bara är sökande själv som kan logga in och följa ärendet.

När vi har fått din ansökan eller anmälan om ändring registreras den i våra system och läggs på kö tills vi påbörjar handläggningen.

Handläggningstiden varierar och beror på flera faktorer. Det som påverkar mest är om vi behöver kontakta dig för kompletteringar, hur lång tid det tar att hämta in uppgifter från andra parter, till exempel om tjänstepension eller utländsk pension, och hur belastningen ser ut hos oss. Väntetider för handläggning och kontakt

Viktigt att veta om beslutet dröjer är att du inte går miste om några pengar, du får en retroaktiv utbetalning från den månad beslutet gäller från.

Hur lång tid tar det att få enskild firma registrerad?

Starta Företag|Driva Företag|Bokföring|19 februari 2020|Uppdaterad: 5 juli 2022

Så länge ska kvitton sparas – och så gör du det enklast

När får man f-skattsedel?

Om du inte deklarerar eller betalar dina skatter kan ditt godkännande för F-skatt återkallas. Det kan innebära problem för dig att få nya uppdrag. Många företag anlitar bara uppdragstagare med F-skatt. Även kreditgivare kan kolla F-skatten i samband med låneansökningar eftersom den visar att man skött sina skattebetalningar.

När det gäller verksamhet som bedrivs av en fysisk person

ska tre villkor vara uppfyllda för att det ska vara näringsverksamhet. Villkoren är självständighet, vinstsyfte och varaktighet. Om något av dessa villkor inte är uppfyllt är det i stället fråga om inkomst av tjänst i form av uppdragsinkomster eller hobby.

Hur snabbt får man svar från Skatteverket?

Det kan ta olika lång tid att få svar på din fråga beroende på vad den handlar om. Just nu har vi följande svarstider:

 • Frågor om skatt: sex vardagar
 • Frågor om folkbokföring: sex vardagar
 • Frågor om moms: åtta vardagar

I vissa fall ringer vi upp dig i stället för att svara på din fråga via mejl. Det gör vi till exempel om vi har fått in otydliga uppgifter och behöver få ett förtydligande, eller om det är något annat som gör att det är lättare att svara på frågan via telefon. Skatteupplysningens telefonnummer som visas i displayen är 0771-567567.

Hur lång tid tar det att registrera årsredovisning?

Hur funkar det här med årsredovisning? I den här filmen går vi igenom vad du behöver göra i sex olika steg. (Längd: 4:03 minuter.)

ska ta fram en årsredovisning och lämna in den till Bolagsverket. När årsstämman har fastställt balans- och resultaträkningen har du en månad på dig att lämna in årsredovisningen till Bolagsverket. Det innebär att årsredovisningen ska finnas hos Bolagsverket senast sju månader efter räkenskapsårets slut. Du kan välja att lämna in din årsredovisning digitalt till Bolagsverket eller skicka den med posten.

Hur lång tid innan namn registreras Skatteverket?

 • Förnamn, två månader
 • Efternamn utan avgift, tre till fyra månader
 • Efternamn med avgift, tre till fyra månader
 • Nybildade efternamn, tre till fyra månader

För närvarande är handläggningstiderna olika beroende av vilken typ av namnändring du vill göra, och kan även vara kortare. Ska du ut och resa snart rekommenderar vi därför att boka resan i det namn som står i ditt pass och göra ett nytt pass efter resan när namnändringen är klar. Du kan också vänta med att skicka in namnansökan till efter resan.

Eftersom handläggningstiderna är ganska långa rekommenderar vi att du gör så här:

Kan man börja jobba innan man hunnit få F-skattsedel?

– På vår hemsida har vi ett verktyg som heter kollkollen. Där skriver man in företagets namn eller organisationsnummer och då får man veta direkt om vi har kollektivavtal med dem, säger Lars Fischer, ombudsman på Kommunal.

Han säger att tjänsten ska vara heltäckande med undantag endast för företag som de allra senaste dagarna anslutits till kollektivavtal genom att gå med i en arbetsgivarorganisation, så att de inte hunnit registreras.

Han konstaterar också att man kan ringa facket eller arbetsgivarorganisationen, Almega eller Fremia när det gäller hemstädning, och fråga.

Kan man jobba utan F-skatt?

Du ska registrera din näringsverksamhet hos Bolagsverket eller Skatteverket, eller i vissa fall hos båda beroende på vilken bolagsform verksamheten har. Näringsverksamhet kan bedrivas i olika former. De vanligaste är enskild firma och aktiebolag, men vanligt förekommande är även handelsbolag, kommanditbolag, stiftelser och ekonomiska föreningar.

Ibland måste du söka tillstånd för din verksamhet. Var tillstånd ska sökas beror på vilken verksamhet det rör. Som exempel kan nämnas att alkoholtillstånd söks hos kommunen och tillstånd att bedriva yrkesmässig trafik (taxirörelse) söks hos Transportstyrelsen.

När kommer besked från Skatteverket?

Efter att du har deklarerat går vi igenom uppgifterna i din deklaration och räknar ut din skatt. När vi är klara får du ditt slutskattebesked. Har du anmält ett konto till oss betalar vi också ut eventuell skatteåterbäring till dig automatiskt. 

Här kan du läsa mer om när du får dina pengar, beroende på när och hur du har deklarerat:

Hur länge kan Skatteverket granska deklaration?

Skatteverket ska också göra extra kontroller av hyresinkomster, som ökade stort 2020, och de nya RUT-tjänsterna som omfattar viss tvätt (ej kemtvätt), montering av möbler, transport av möbler för återbruk och enklare tillsyn av bostad. Även det nya avdraget för grön teknik kommer att granskas – ett avdrag som gäller för installation av solceller, lagring av egenproducerad energi och laddningspunkter för elfordon.

De vanligaste felen som små och medelstora företag gör är att dra av för privata kostnader som inte rör verksamheten och att man inte redovisar förmåner eller inkomster som bör beskattas. Enligt Skatteverket gör 4 av 10 företag dessa skattefel, som motsvarar cirka 8 miljarder kronor om året.

Vad är en handläggningstid?

Ingångssidan Varumärken Ansöka om varumärke Handläggning av ansökan vid PRS Handläggningstider

Handläggningstiden för en ansökan beror på om det finns eventuella brister i ansökan eller eventuella hinder för registrering och hur snabbt du svarar på våra förelägganden.

Hur lång tid tar det att registrera enskild firma Skatteverket?

Att driva företag innebär nya saker ekonomiskt och administrativt jämfört med att vara anställd. Läs vår samlade information för dig som vill starta företag.

När uppdateras Skatteverket?

Ja, du kan göra ändringar i en deklaration som du har skickat in. Du kan göra ändringar upp till sex år efter inkomståret. Det innebär att du under 2023 kan göra ändringar som gäller inkomståret 2017 eller senare.

Har du ännu inte fått slutskattebeskedet kan du logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och skicka in deklarationen på nytt efter att du gjort ändringen. Har du redan fått slutskattebeskedet kallas det för att du begär en omprövning. Hur du ska göra beror på vilket inkomstår som ändringen gäller.

Kan man få avslag på F-skatt?

Jag har en enskild firma som har fått väldigt hög debitering av F-skatt för i år. Inkomsterna kommer att vara lägre i företaget i år än tidigare. Detta gör att jag kommer att få svårt att ha pengar i företaget för att betala andra räkningar. Vad ska jag göra?