:

Vad är skatten på försäljning av dödsbo?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är skatten på försäljning av dödsbo?
  2. Hur deklarerar man för ett dödsbo?
  3. Måste dödsbo deklarera?
  4. Vem ska skriva under dödsboets deklaration?
  5. Vem betalar vinstskatt vid dödsbo?
  6. Vad gäller vid försäljning av dödsbo?
  7. När kommer slutskattebeskedet för dödsbo med fastighet?
  8. När deklarerar man ett dödsbo?
  9. Kan man slippa betala vinstskatt?
  10. Hur beskattas ett dödsbo?
  11. Måste man betala dödsboets Restskatt?
  12. Vad kan du dra av på skatten vid husförsäljning?
  13. Hur länge kan man skjuta upp skatten vid husförsäljning?
  14. Får man dra av Mäklararvodet på vinstskatten?
  15. Hur ska jag deklarera husförsäljning?
  16. Hur ska du deklarera inkomsterna efter dödsfallet?
  17. Vad gäller vid försäljning av dödsbo?
  18. Hur ska deklaration för dödsbo skrivas under?

Vad är skatten på försäljning av dödsbo?

När någon har gått bort kan det svårt att veta var man ska börja. Att behöva ta tag i alla detaljer kring dödsboet är antagligen inte det första du vill göra i detta läge. För att underlätta i denna svåra situation har vi tagit fram en guide för dig som behöver ansöka om dödsbolagfart eller sälja fastighet i ett dödsbo.

Ett dödsbo är den avlidnes tillgångar och skulder. I ett dödsbo ingår bland annat bostad, pengar och andra föremål som till exempel smycken och möbler. När någon avlider är det arvingarna, oftast en eller flera närstående, som får i uppgift att ta hand om dödsboet.

När du ska sälja dödsbo är det första steget att göra en bouppteckning. En bouppteckning är en lista med den avlidnes ägodelar och eventuella skulder, och fungerar som dödsboets legitimation som visar vem som har rätt att agera ombud. För att kunna göra en bouppteckning behöver alla delägare i dödsboet vara närvarande vid en bouppteckningsförrättning.

Hur deklarerar man för ett dödsbo?

Många som är vana att lämna sin egen deklaration har mer frågor när de ska deklarera för ett dödsbo. Om inget ska ändras eller läggas till är det enkelt att godkänna med telefon eller sms med hjälp av koderna på deklarationen. Den som ska ändra eller lägga till något i deklarationen kan också deklarera digitalt men då behövs ett deklarationsombud.

Deklarationen för ett dödsbo kommer till den adress som dödsboet är skrivet på. Den som är ansvarig för att deklarera är alla dödsbodelägare tillsammans, eller testamentsexekutor eller boutredningsman om sådan finns.

Måste dödsbo deklarera?

Vi skickar skattedeklarationen till den delägare i dödsboet som är har antecknats i bouppteckningshandlingen.

Om dödsboet har gett en person fullmakt att agera som sitt ombud skickar vi skattedeklarationen till ombudets adress.

Vem ska skriva under dödsboets deklaration?

När en person avlider avregistrerar banken ofta automatiskt det konto som finns registrerat hos Skatteverket för återbetalning av skatt. Det går normalt inte att öppna ett nytt konto i dödsboets namn (kontrollera med din bank).

Om dödsboet har skatt att få tillbaka och det inte finns något konto registrerat betalas pengarna ut via ett utbetalningskort. Utbetalningskortet skickas till den adress som dödsboet är registrerat på så det är viktigt att adressen är rätt.

Om det finns ett mottagarkonto anmält betalar vi ut pengarna dit.

Vem betalar vinstskatt vid dödsbo?

När en person avlider avregistrerar banken ofta automatiskt det konto som finns registrerat hos Skatteverket för återbetalning av skatt. Det går normalt inte att öppna ett nytt konto i dödsboets namn (kontrollera med din bank).

Om dödsboet har skatt att få tillbaka och det inte finns något konto registrerat betalas pengarna ut via ett utbetalningskort. Utbetalningskortet skickas till den adress som dödsboet är registrerat på så det är viktigt att adressen är rätt.

Om det finns ett mottagarkonto anmält betalar vi ut pengarna dit.

Vad gäller vid försäljning av dödsbo?

När någon avlidit måste alltid en bouppteckning upprättas. Det innebär att man skriftligen sammanställer den avlidnes (och eventuell efterlevande maka/makes) tillgångar och skulder i ett dokument. Bouppteckningen ska även visa vilka som är den avlidnes dödsbodelägare och som därmed har rätt att företräda dödsboet. Dödsbodelägare är den eller de som har laglig rätt till arv. Oftast är dödsbodelägarna släktingar till den avlidne eller personer som tilldelats arv genom testamente. En bouppteckning kan upprättas privat eller av en professionell firma, exempelvis en begravningsbyrå eller jurist. Vår rekommendation är att alltid ta professionell hjälp för att undvika felaktigheter. Via Fastighetsbyrån kan du anlita Familjens Jurist eller Lexly till ett rabatterat pris.

Eftersom bouppteckningen är en legitimationshandling som visar vilka som har rätt att företräda dödsboet så måste en bouppteckning vara upprättad. Med en upprättad bouppteckning kan man ingå köpeavtal. För att kunna avsluta försäljningen, genom tillträdet, krävs att bouppteckningen också är registrerad hos Skatteverket. Detta brukar framgå av ett villkor i köpeavtalet.

  • En upprättad bouppteckning är en sammanställd och klar bouppteckning, signerad av bouppgivaren (sammanställaren) samt två förrättningsmän, redo att inges till Skatteverket.

  • En registrerad bouppteckning är granskad, stämplad och godkänd av Skatteverket.

När kommer slutskattebeskedet för dödsbo med fastighet?

I den här artikeln går vi bland annat igenom vem som ska lämna inkomstdeklaration och sammanfattar de viktigaste tidpunkterna för årets deklarationsarbete. Vi fokuserar på vad som gäller för deklarationen för fysiska personer och dödsbon.

Det börjar närma sig deklarationstider för fysiska personer. Det första datumet att hålla reda på är den 5 mars, senast då bör man skaffa en digital brevlåda för att få deklarationen digitalt. Då kommer deklarationen redan i början av mars och den 14 mars kan man deklarera Inkomstdeklaration 1. De som inte har digital brevlåda får deklarationen med posten mellan 15 mars och 15 april. Senaste dagen att deklarera är den 2 maj.

När deklarerar man ett dödsbo?

Året efter dödsfallet behöver dödsboet lämna in en deklaration. Det är en ny ekonomisk verklighet när man har förlorar en livskamrat som man har bott tillsammans med. Även sorgen har blivit en del av livet och stöd från andra med samma erfarenheter kan vara till hjälp.

  • Efterlevandeguidens checklista hjälper dig att se vilka praktiska saker du behöver göra året efter dödsfallet.
  • Kan man slippa betala vinstskatt?

    Vinsten eller förlusten vid bostadsförsäljningen räknas samman med kapitalinkomster och kapitalutgifter i din deklaration.

    Lägg ihop dina kapitalinkomster med dina kapitalvinster och dra bort dina kapitalutgifter och dina kapitalförluster. Då får du antingen ett överskott eller ett underskott av kapital.

    Hur beskattas ett dödsbo?

    Om delägare i ett helt eller delvis skiftat dödsbo säljer egendom som han vid skiftet erhållit från dödsboet, beskattas delägaren för överlåtelsevinsten (HFD 1992 B 521). Ägartiden för egendom som ärvts eller erhållits genom testamente beräknas från arvlåtarens död. Arvskifte till vilket övriga rättshandlingar inte ansluter sig bildar inte något nytt fång (bl.a. HFD 1990 B 536, se senare Dödsbo och överlåtelsevinst av egen bostad).

    Måste man betala dödsboets Restskatt?

    Döds­bo­de­lä­gar­na är an­sva­ri­ga för döds­bo­et och de ska också de­kla­re­ra.

    Döds­bo­de­lä­gar­na är de som ärver av döds­bo­et. Det kan vara ef­ter­le­van­de make eller sambo, ar­ving­ar och uni­ver­sel­la tes­ta­ment­s­ta­ga­re. De är också an­sva­ri­ga för att en boupp­teck­ning blir gjord.

    En uni­ver­sell tes­ta­ment­s­ta­ga­re är någon som genom tes­ta­men­te ska få en viss andel eller det som 'blir över' av den av­lid­nes egen­dom. 

    I början av april skic­kar Skat­te­ver­ket en blan­kett för de­kla­ra­tion till döds­bo­ets adress. Om döds­bo­et har en annan adress än vid döds­fal­let är det vik­tigt att med­de­la den nya adres­sen till Skat­te­ver­ket.

    Om döds­bo­et har fått sä­ker­hetsko­der med blan­ket­ten kan du de­kla­re­ra i e-tjäns­ten eller genom att sms:a och ringa. Det går också bra att skicka pap­pers­blan­ket­ten till Skat­te­ver­ket via post.

    Om döds­bo­et inte har fått några sä­ker­hetsko­der eller om du vill ändra något i de­kla­ra­tio­nen be­hö­ver du fy­siskt skicka in blan­ket­ten. Om Skat­te­ver­ket har god­känt ett de­kla­ra­tions­om­bud för döds­bo­et kan man de­kla­re­ra genom Skat­te­ver­kets e-tjänst. Ett de­kla­ra­tions­om­bud är någon som fö­re­trä­der en pri­vat­per­son och som kan de­kla­re­ra för dennes räk­ning. Även en god man be­hö­ver bli de­kla­ra­tions­om­bud och blir inte det au­to­ma­tiskt. 

    Vad kan du dra av på skatten vid husförsäljning?

    Reavinst eller realisationsvinst är det äldre uttrycket för kapitalvinst, det vill säga den vinst du gör när du säljer en bostad för mer än du köpte den för. Och för kapitalvinsten betalar du (rea)vinstskatt . Om du istället sålde din bostad för mindre än du köpte den för har du däremot gjort en reaförlust, och det kan du läsa mer om längre ner. Oavsett om du gjort en vinst eller förlust måste du ta upp försäljningen i din inkomstdeklaration.

    När du har deklarerat din kapitalvinst måste du betala vinstskatt på den. Här råder ofta förvirring kring om det är 22 % eller 30 % skatt som gäller. Så låt oss räta ut alla frågetecken – vinstskatten på privatbostäder är 22 %. Du kan läsa mer detaljerat om den längre ner under Om du har sålt med vinst.

    Hur länge kan man skjuta upp skatten vid husförsäljning?

    För att du ska kunna få uppskov med beskattning av vinsten, måste uppskovsbeloppet vara minst 50 000 kronor. Om ni är två eller flera som äger en bostaden tillsammans, behöver uppskovsbeloppet vara minst 50 000 kronor per delägare.

    • En privatbostad är ett småhus (till exempel villa eller radhus), en ägarlägenhet eller en bostadsrätt där du och dina närstående har använt mer än halva ytan till permanent- eller fritidsboende. Har småhuset två bostäder räcker det att ni har använt 40 procent av ytan till permanent- eller fritidsboende.
    • Bostadsrätten ska vara en andel i ett privatbostadsföretag (en så kallad äkta bostadsrätt) den 1 januari försäljningsåret. Är bostadsföretaget oäkta den 1 januari, måste det ha blivit ett privatbostadsföretag när du och köparen skriver på köpekontraktet för att det ska vara möjligt att begära uppskov.

    Har du sålt en andelslägenhet kan du inte få uppskov. Ett andelshus är ett hyreshus.

    Får man dra av Mäklararvodet på vinstskatten?

    När du har sålt en bostad ska du deklarera försäljningen. Det gäller alla sorters bostäder, till exempel bostadsrätt, villa, radhus och fritidshus. Här är en guide som innehåller det du behöver veta och göra när du säljer en bostad.

    Räkna ut om försäljningen gick med vinst eller förlust genom att använda beräkningshjälpen. Ju fler uppgifter du har om din försäljning, desto mer exakt kommer din beräkning att bli. Du behöver veta vad du köpte din bostad för och vad du sålde den för.

    Hur ska jag deklarera husförsäljning?

    Ett småhus är ett hus med en eller två bostäder. En ägarlägenhet är en lägenhet som du själv äger och som ligger i ett flerbostadshus. Den innehåller en enda bostad. Småhuset eller ägarlägenheten är antingen en privatbostadsfastighet eller en näringsfastighet. Avgörande för bedömningen är hur husets eller ägarlägenhetens yta används eller är avsedd att användas. Vid en försäljning är det förhållandena på försäljningsdagen som avgör om småhuset eller ägarlägenheten är en privatbostad eller inte.

    En privatbostad kan endast ägas av en fysisk person, det vill säga en privatperson.

    Använd gärna tjänsten för att beräkna vinst och förlust på din bostadsförsäljning samt hur mycket skatt du behöver betala för din eventuella vinst.

    Uträkning av vinst eller förlust gör du enligt följande uppställning:

    Försäljningspriset − försäljningsutgifter − inköpspris och lagfartskostnad m.m. − förbättringsutgifter + återföring av uppskov = vinst eller förlust

    Hur ska du deklarera inkomsterna efter dödsfallet?

    • Året efter dödsfallet behöver delägarna i dödsboet deklarera för de inkomster som den döda hade före dödsfallet och eventuella inkomster som dödsboet har haft. Dödsboet behöver deklarera så länge det finns tillgångar som inte har flyttats över till arvingar.

    Vad gäller vid försäljning av dödsbo?

    • Skatt vid försäljning av dödsbo. När ett dödsbo har sålt en bostad deklareras försäljningen året efter. Har bostaden sålts med vinst kommer vinsten att beskattas. Därför är det viktigt att avsätta pengar för att betala skatten. I de allra flesta fall gäller samma skatteregler för dödsbon som för privatpersoner.

    Hur ska deklaration för dödsbo skrivas under?

    • Deklaration för dödsbo ska skrivas under av samtliga dödsbodelägare. Det är grundregeln. Det räcker dock att en delägare skriver under om de andra delägarna godkänner det. Om det finns en testamentsexekutor ska denne i stället skriva under.