:

Vad kan jag ta ut i lön eget företag?

Innehållsförteckning:

 1. Vad kan jag ta ut i lön eget företag?
 2. Vad kostar det för ett företag att betala ut lön?
 3. Hur tar man ut lön i aktiebolag?
 4. Vad kostar det att ta ut 25000 i lön?
 5. Hur mycket skatt betalar man om man tjänar 50 000?
 6. Vad ska jag fakturera per timme?
 7. Hur många tjänar över 60000 i månaden?
 8. Vem betalar den egna företagarens lön?
 9. Vad är bäst lön eller utdelning?
 10. Hur mycket vinst för att ta ut lön?
 11. Hur mycket måste jag tjäna för att få ut 40000?
 12. När betalar man 57% skatt?
 13. Hur många tjänar över 40000 i månaden?
 14. Hur mycket kostar en anställd i månaden?
 15. Vad kostar det att ha en anställd per timme?

Vad kan jag ta ut i lön eget företag?

När du "tar ut lön" i din enskilda firma innebär det att du gör ett eget uttag. Så här fungerar det.

Driver du en enskild näringsverksamhet, enskild firma, gör du uttag istället för att ta ut lön. Foto: Shutterstock

Vad kostar det för ett företag att betala ut lön?

Använd vårt nedanstående smidiga och kostnadsfria verktyg för att enkelt räkna ut vad en anställd kostar för ditt företag. Uträkningen inkluderar både om du betalar tjänstepension eller inte. Uträkningen som finns nedan går igenom de olika bitarna och kostnaderna mer i detalj.

Månadslön för den anställda

Hur tar man ut lön i aktiebolag?

Du som har ett aktiebolag kan vara anställd i den egna verksamheten. Och så länge du tar ut lön eller andra förmåner betraktas du som anställd. Därför måste aktiebolaget vara registrerat som arbetsgivare, även om du är den enda som arbetar för företaget.

Att bestämma när det är dags att börja ta ut lön för det arbete du lägger ner i företaget kan vara svårt. Många nya företagare försöker först få igång verksamheten så att inkomsterna blir regelbundna. Och det är viktigt, för en stabil ekonomisk grund ger möjlighet till investering, tillväxt och stöd vid oförutsedda kriser.

Du som har ett aktiebolag kan vara anställd i den egna verksamheten. Och så länge du tar ut lön eller andra förmåner betraktas du som anställd. Därför måste aktiebolaget vara registrerat som arbetsgivare, även om du är den enda som arbetar för företaget.

Att bestämma när det är dags att börja ta ut lön för det arbete du lägger ner i företaget kan vara svårt. Många nya företagare försöker först få igång verksamheten så att inkomsterna blir regelbundna. Och det är viktigt, för en stabil ekonomisk grund ger möjlighet till investering, tillväxt och stöd vid oförutsedda kriser.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att lönen ligger till grund för andra sociala förmåner som till exempel sjuk- och föräldrapenning samt A-kassa. Olyckor kan hända snabbt och det ska kännas tryggt att veta att du är försäkrad och kan få inkomster även om du blir sjuk eller skadas. I längden avgör lönen även din pension som är inkomstgrundad.

Vad kostar det att ta ut 25000 i lön?

En bankdag är en vardag när banken har öppet som vanligt. Vanligtvis kan en bankdag översättas till en helgfri vardag – i folkmun även kallat arbetsdag. De flesta banker har stängt på lördagar, söndagar och röda dagar (högtider såsom julafton, midsommarafton etc). I bankvärlden finns även något som kallas för bankhelgdagar då bankerna håller stängt. Vilka dagar som är bankdagar och bankhelgdagar skiljer sig vart beroende på vart i världen du befinner dig. I vissa länder har t.ex. banker söndagsöppet men håller istället stängt på fredagar och anledningen till detta är oftast religiösa eller kulturella. 

Hur mycket skatt betalar man om man tjänar 50 000?

I tjänsten Räkna ut din skatt kan du enkelt göra en skatteberäkning. Du kan använda tjänsten om du till exempel har sålt en bostad, funderar på att flytta, har ett företag eller om du helt enkelt är nyfiken på din skatt. Du kan också räkna ut hur mycket rot- eller rutavdrag du kan få.

Vad ska jag fakturera per timme?

Vad skall jag fakturera per timma för att få önskad månadslön som konsult år 2022? Använd denna kalkylator för att enkelt räkna timpris som konsult:

kr / timma exkl. moms.

Hur många tjänar över 60000 i månaden?

För inkomståret 2022 är skiktgränsen 540 700 kronor. Skiktgränsen gäller den beskattningsbara förvärvsinkomsten, det vill säga den inkomst du har efter att grundavdraget har dragits bort.

Vem betalar den egna företagarens lön?

Jag har en dotter som är 15 år och en son som är 19 år. De kommer att arbeta och få lön från mitt aktiebolag i sommar. Min make arbetar inte i företaget. Jag har hört att det finns särskilda skatteregler när jag betalar ut lön till mina barn. Vad gäller?

Vad är bäst lön eller utdelning?

När du tar ut lön från ditt aktiebolag så räknas den summan in i ditt trygghetssystem hos till exempel Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten. Men du betalar å andra sidan vanligtvis mer skatt och avgifter på de pengarna än du gör på utdelning som endast har 20 procent skatt upp till en viss gräns (gränsbeloppet). 

Hur mycket vinst för att ta ut lön?

Aktieutdelning, vinstutdelning, eller helt enkelt utdelning handlar om att dela ut medel från ett aktiebolag till dess ägare fördelat på antal aktier per ägare. Det som delas ut är vanligen pengar, men kan även vara exempelvis saker eller fordringar. Aktieutdelning är ett sätt för aktiebolag att ersätta ägarna för satsat kapital och/eller arbetsinsats. Men hur mycket som får delas ut till ägarna när årsredovisningen är fastställd beror på bolagets utdelningsbara medel och om kraven kring utdelning i aktiebolagslagen (ABL) kan uppfyllas, vilket vi ska fokusera på nu.

Vill du istället veta hur du blir beskattad på utdelningen enligt 3:12-reglerna, läs den här 3:12-artikeln.

Hur mycket måste jag tjäna för att få ut 40000?

Med vår lönekalkylator kan du enkelt beräkna din lön efter skatt din så kallade nettolön. Här kan du räkna ut din nettolön dvs hur mycket pengar du får behålla efter skatt baserat på kommunal skatt, landstings skatt och om du är med i kyrkan.

 • 1. Så här beräknas lönen
 • 2. Skillnad på skatt mellan kommuner
 • 3. Vad är bruttolön
 • 4. Vad är nettolön
 • 5. Vad är grundavdrag
 • 6. Vad är arbetsgivaravgift
 • 7. Lägre skatt efter 66 års ålder
 • 8. Vilka skatter och avgifter finns det?
  • 8.1 Kommunalskatt
  • 8.2 Landstingsskatt
  • 8.3 Statlig skatt
  • 8.4 Jobbskatteavdrag
  • 8.5 Värnskatt
  • 8.6 Kyrkoavgift
  • 8.7 Begravningsavgift
  • 8.8 Public service-avgift
 • 9. Investera lönen och få avkastning på dina pengar

Din lön räknas ut i olika steg och baseras på vilken kommun du tillhör. För att kunna räkna ut din lön efter skatt behöver vi veta ett par saker.

 • Din bruttolön - Det är den lön du har innan skatt.
 • Var du bor - Kommunalskatten skiljer sig mellan kommunerna.
 • Om du är medlem i Svenska kyrkan - Kyrkoavgiften varierar mellan 1-1.5% av din lön

När betalar man 57% skatt?

Skatteverket använder termen engångsbelopp för att beskriva inkomster som ligger till grund för engångsskatt. Det är alltså ersättning som betalas vid enstaka tillfällen och utöver den vanliga lönen. Det finns ett flertal typer av engångsbelopp som du kan betala till din personal som genererar engångsskatt. 

Hur många tjänar över 40000 i månaden?

I Sverige har vi något som kallas progressiv skatt, vilket förenklat innebär att man betalar en högre andel av sin lön i skatt ju mer man tjänar. Tanken med detta skattesystem är att de som tjänar mer har råd att till större del bidra till samhällets kostnader såsom skola, sjukvård, militär, bidrag och myndigheter än de som har lägre inkomster.

Hur mycket kostar en anställd i månaden?

Arbetsgivaravgifter, tjänstepensionskostnad semestertillägg… Det är inte bara lönen som kostar för dig som väljer att anställa. I Driva Egets kalkyl kan du se vad de totala utgifterna blir.

Att gå från noll till en anställd kan vara den största frågan för en egenföretagare. Det handlar om vilken person som ska anställas och om det stora sociala ansvar som en anställning innebär. Men det handlar också om ökade kostnader.

Vad kostar det att ha en anställd per timme?

Det är naturligtvis fel att gå in i en rekrytering med inställningen att en tilltänkt anställd är en kostnad. Det handlar ju om en potentiell intäkt, en möjlighet att få en hävstångseffekt i den verksamhet du byggt upp. Men likafullt behöver du göra en kalkyl inför en anställning och då bör du ha en rimlig uppfattning om vilka kostnader en anställning innebär. 

Utöver den mest uppenbara kostnaden – lönen – tillkommer bland annat semesterlön, arbetsgivaravgifter, avtalsförsäkringar och särskild löneskatt på dessa. När du gör din kalkyl inför ett anställningsbeslut måste du ta hänsyn till samtliga dessa och andra eventuella förmåner i anställningen.