:

Vad innebär det att vara folkbokförd på en adress?

Innehållsförteckning:

  1. Vad innebär det att vara folkbokförd på en adress?
  2. Vad krävs för att bli folkbokförd?
  3. Kan man vara folkbokförd på en adress utan att bo där?
  4. Vem är folkbokförd på adressen?
  5. Måste man vara folkbokförd där man har sin hemförsäkring?
  6. Kan man vara folkbokförd på två ställen?
  7. Vad händer om man inte är folkbokförd?
  8. Hur ser jag var någon är folkbokförd?
  9. Var skriver man sig om man är hemlös?
  10. Vad är skillnaden på flyttanmälan och folkbokföring?
  11. Kan man vara folkbokförd på två platser?
  12. Vart hamnar ens post om man är hemlös?
  13. Vad händer om man saknar folkbokföringsadress?
  14. När ska man folkbokföra sig?
  15. Kan man folkbokföra sig på Poste Restante?

Vad innebär det att vara folkbokförd på en adress?

Grundregeln att utgå ifrån när det kommer till folkbokföring är att du ska vara folkbokförd där du är bosatt. Du anses vara bosatt där du regelbundet sover.

I Folkbokföringslagen går det att läsa mer om vilka undantag som finns och mer exakt hur begreppet definieras. Utgångspunkten är däremot att utgå ifrån var du faktiskt bor. Det spelar ingen roll hur du bor, exempelvis om du är inneboende.

Tänk på! Du ska vara folkbokförd där du bor, oavsett om det är du själv som äger bostaden eller inte.

Om du tänker flytta gör du en flyttanmälan för att ändra din folkbokföringsadress. Flyttanmälan görs hos Skatteverket.

Det går även att göra en flyttanmälan på Adressändring.se, men det gäller endast postförsändelser, alltså att din post skickas till ditt nya boende.

I samband med adressändringen får du en blankett som du skickar in till Skatteverket, som är grunden för ditt byte av folkbokföringsadress. Att byta folkbokföringsadress är kostnadsfritt, men för vissa nödvändiga tilläggstjänster kan du få betala en mindre summa.

Vad krävs för att bli folkbokförd?

Om du är under 18 år och flyttar till Sverige med dina föräldrar gäller samma regler om folkbokföring som för vuxna.

Om du inte har fyllt 18 år och ska flytta till Sverige utan dina föräldrar ska du besöka Skatteverkets servicekontor för att folkbokföra dig. Om du ska flytta till en person i Sverige ska den personen följa med till servicekontoret.

För att folkbokföra dig i Sverige ska du ha för avsikt att bo i Sverige i minst ett år. Det är viktigt att du tar med dig ett giltigt pass eller ett nationellt id-kort i original. Om du är under 16 år ska din förmyndare vara med vid anmälan om inflyttning i Sverige. Annars måste du ta med dig ett personligt brev från dina föräldrar/förmyndare. Brevet ska innehålla deras kontaktuppgifter och de ska skriva att de godkänner att du flyttar från det andra nordiska landet till Sverige.

Kan man vara folkbokförd på en adress utan att bo där?

Huvudregeln för var man ska vara skriven är enkel: där man bor där ska man vara folkbokförd. Men det finns gråzoner och ibland är det svårt att veta vad som gäller. Till exempel om du bor tillfälligt på en adress eller på grund av din livssituation bor på flera ställen. Nedan reder vi ut vad som gäller för olika situationer.

Ja det måste man. Huvudregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, alltså där du sover. Om man inte gör någon flyttanmälan eller inte bor på adressen som man har anmält, så kan det vara ett folkbokföringsbrott. Något som kan straffas med böter eller i värsta fall fängelse. Folkbokföringslagen skärptes i juli 2018, tidigare var det inte straffbart att skriva sig på en adress där man inte bor. Om du är osäker på var du ska vara folkbokförd ska du alltid vända dig till Skatteverket för stöd.

Vem är folkbokförd på adressen?

Mrkoll är en söktjänst för information om privatpersoner, utvecklad för konsumenter. Vi samlar information från offentliga register och hanterar den för att göra den lättförstålig. Vi sammanställer information om personer som är 16 år eller äldre. Totalt finns cirka 8.4 miljoner individer sökbara i tjänsten.

Du kan söka med hjälp av ett fullständigt namn, delar ur ett namn och/eller kombinera en gatu- eller postadress. Du kan också söka med hjälp av ett personnummer.

Måste man vara folkbokförd där man har sin hemförsäkring?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Du ska folkbokföra dig där du är bosatt

Kan man vara folkbokförd på två ställen?

20 april 2018 kl 10:18 Uppdaterad 13 juli 2021 kl 17:38

Tips & Råd Huvudregeln för var man ska vara skriven är egentligen väldigt enkel – ändå bryter många mot lagen utan att veta om det. Så här gör du rätt och skyddar dig mot bedragare.

Vad händer om man inte är folkbokförd?

Det kan ibland vara svårt att veta vilken adress du ska vara folkbokförd på. Vi har listat några olika exempel, men är du osäker eller har frågor kan du kontakta oss.

Om du flyttar hemifrån för att plugga på universitet eller högskola ska du göra en flyttanmälan. Det spelar ingen roll om du flyttar in hos en kompis, till ett studentrum eller till en egen lägenhet. Du ska meddela Skatteverket din nya adress oavsett om din nya bostad finns i din hemstad eller på en annan ort.

Hur ser jag var någon är folkbokförd?

Uppgifterna kommer huvudsakligen från dig när Skatteverket registrerat din ansökan eller anmälan och uppdaterat databasen med den nya uppgiften. Det gäller när du vill:

  • ansöka om namn för ett nyfött barn
  • ansöka om att byta namn
  • anmäla flytt inom Sverige
  • anmäla särskild postadress
  • anmäla flytt till Sverige
  • anmäla flytt till utlandet
  • ansöka om hindersprövning

Från andra myndigheter kommer domar eller beslut som ska registreras i folkbokföringen.

Var skriver man sig om man är hemlös?

Om du inte ska vara folkbokförd på kommunen, kontakta oss snarast möjligt för att anmäla var du bor. Det gör du enklast genom en flyttanmälan.

Vad är skillnaden på flyttanmälan och folkbokföring?

Den grundläggande registrering som sker av den svenska befolkningen kallas för folkbokföring. Hur den går till regleras av Folkbokföringslagen. I samband med flytt, giftermål eller namnbyte ska du vända dig till Skatteverket som sköter folkbokföringen. Saker som påverkas är bland annat var du betalar skatt, rättighet till olika bidrag och var du ska rösta.

Inom folkbokföringen finns en grundregel som säger att du ska bokföras där du bor, oavsett vem som är ägare till den aktuella bostaden. Du kan till exempel vara inneboende hos någon annan och inte själv äga bostaden, men ändå vara folkbokförd på adressen. Skatteverkets definition är att du anses vara bosatt på den adress där du regelbundet sover för natten.

Kan man vara folkbokförd på två platser?

Man kan bara vara folkbokförd i ett land åt gången. Om du är osäker på ifall du ska folkbokföra dig i Sverige så är det inflyttningslandets regler som avgör detta. Det är Skatteverket i Sverige som hanterar folkbokföringen, så kontakta Skatteverket om du vill veta var du ska vara folkbokförd.Undantag till detta görs, enligt 14 §, om personen är utsänd i svenska statens tjänst. Vad gäller din fråga blir svaret alltså att du inte kan vara folkbokförd i Stockholm och Estland samtidigt. För att kunna skriva dig i Estland måste du kunna visa att du har din regelmässiga dygnsvila där.

Dubbel bosättning innebär att du bor i flera bostäder och att du bor i var och en av dem minst en sjundedel av din tid. Du kan bara vara folkbokförd på en adress. När vi på Skatteverket gör en bedömning av var du ska vara folkbokförd, tittar vi på flera omständigheter i din livssituation.

Vart hamnar ens post om man är hemlös?

2 mars 2021 kl 13:00

Nyheter Lagen skulle bidra till att ordna upp adresskaoset, stoppa fusket i välfärden och sätta dit kriminella. Meningen var aldrig att klämma åt hemlösa, säger finansminister Magdalena Andersson (S). Ändå är precis så det har blivit.

Vad händer om man saknar folkbokföringsadress?

Den grundläggande registrering som sker av den svenska befolkningen kallas för folkbokföring. Hur den går till regleras av Folkbokföringslagen. I samband med flytt, giftermål eller namnbyte ska du vända dig till Skatteverket som sköter folkbokföringen. Saker som påverkas är bland annat var du betalar skatt, rättighet till olika bidrag och var du ska rösta.

Inom folkbokföringen finns en grundregel som säger att du ska bokföras där du bor, oavsett vem som är ägare till den aktuella bostaden. Du kan till exempel vara inneboende hos någon annan och inte själv äga bostaden, men ändå vara folkbokförd på adressen. Skatteverkets definition är att du anses vara bosatt på den adress där du regelbundet sover för natten.

När ska man folkbokföra sig?

Bostad & Fastighet

Hejsan! Folkbokföra sig som inneboende hos min kompis bostadsrätt. Hon påstod att jag inte skulle kunna folkbokföra mig där, stämmer det? Jag kommer att bo mestadels i lägenheten då hon kommer att pendla.

Kan man folkbokföra sig på Poste Restante?

Övrigt/annat

Jag bor nu själv i en lägenhet och har hela mitt liv bott i samma kommun. Jag har även jobb i denna kommun. Av olika anledningar har jag tänkt att flytta till min husbil och bo där permanent. Jag kommer troligen mestadels att bo i kommunen jag tidigare bott i, men kommer inte ha en anknytning till en fastighet. Jag kommer också att flytta husbilen och bo på andra orter i Sverige. Och kommer att ha ett nytt jobb som digital nomad, vilket gör att inte heller mitt jobb har anknytning till någon specifik ort. Vart ska jag då vara folkbokförd? Kan jag vara folkbokförd i den kommunen jag bor i nu? Eller kan jag vara folkbokförd till ett län? Hur ansöker jag om att vara folkbokförd i en kommun/ län utan fastighet? Vilken adress kommer jag stå på? Kan jag få sämre förutsättningar eller är det något annat som kan komma att påverkas om jag enbart är skriven på en kommun/län? Jag har nu aktivitetsersättning från försäkringskassan, är det något som påverkas hur jag är folkbokförd?