:

Får man göra avdrag för flyttkostnader?

Innehållsförteckning:

 1. Får man göra avdrag för flyttkostnader?
 2. Hur fungerar rutavdrag vid flytt?
 3. Måste man vara skriven på adressen för att få rotavdrag?
 4. När gäller inte rotavdrag?
 5. Får man göra avdrag för Hemnet?
 6. Är flyttlådor avdragsgillt?
 7. Vad är skillnad på rot och rutavdrag?
 8. Kan man göra både rot och rutavdrag?
 9. Måste man bo i huset för att få rotavdrag?
 10. Kan man vara skriven på en adress man inte bor på?
 11. Kan man bli nekad rotavdrag?
 12. Måste man äga bostaden för att få rotavdrag?
 13. Får man dra av för flyttstädning i deklarationen?
 14. Kan man dra av hela mäklararvodet?
 15. Kan man få skattereduktion för flytt av bohag?

Får man göra avdrag för flyttkostnader?

Därmed dock inte sagt att en flytt behöver vara kostsam och där man som privatperson står för hela kostnaden. Nej, sedan 2016 så är nämligen en flytt inkluderad i RUT-avdraget och det innebär att du som privatperson kan dra av halva kostnaden för det arbete som en professionell flyttfirma lägger ner. Sedan den första januari 2021 så har dessutom taket för RUT-avdraget kommit att höjas och där man således har ännu större fördelar att dra nytta av.

Tidigare låg taket – per person och per år – på 50.000 kronor. Numera så ligger det på 75.000 kronor. Det gör naturligtvis en enorm skillnad. I synnerhet för personer som flyttar ofta – exempelvis yngre människor som bor i andrahand i Stockholm – och för personer som flyttar långt. Det senare även vid utlandsflyttar. Har man arbetat och betalat skatt i Sverige så gäller RUT-avdraget även vid en flytt inom EU.

Hur fungerar rutavdrag vid flytt?

Rut är en förkortning av Rengöring, underhåll och tvätt. Som privatperson i Sverige får du göra rutavdrag på 50% på arbetskostnaden för hushållsnära tjänster, dvs. inte på materialkostnaden eller liknande utan endast kostnaden för arbetstiden. Rut-avdrag vid flyttstädning får göras, oavsett om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller hus.

Måste man vara skriven på adressen för att få rotavdrag?

Skattereduktionen för rot- och rutarbete kallas ofta för rotavdrag respektive rutavdrag men är alltså inte ett avdrag.

Rutavdrag får uppgå till max 50 procent och rotavdrag till max 30 procent av den debiterade arbetskostnaden inklusive mervärdesskatt. Skattereduktionen för rot- och rutavdrag får uppgå till sammanlagt högst 75 000 kr per person och beskattningsår, varav rotavdraget högst får uppgå till högst 50 000 kr.

Det finns tre olika sätt att få rot- och rutavdrag på:

 • fakturamodellen – när köparen anlitar en utförare med F-skatt
 • när en anställd får rot- eller rutarbete som förmån
 • när köparen anlitar en person som inte har F-skatt.

För att få rot- och rutavdrag måste något av de tre sätten användas. Det absolut vanligaste sättet är enligt fakturamodellen.

När gäller inte rotavdrag?

Ett småhus är en byggnad med en eller två bostäder, exempelvis en villa, ett radhus eller ett fritidshus. Det kan även vara en kolonistuga eller byggnad på arrenderad mark som är inredd och utrustad för boende. Komplementhus som garage, förråd och andra mindre byggnader kan höra till småhuset.

Krav för rotavdrag i småhus:

Får man göra avdrag för Hemnet?

Hemnet har i alla tider tagit betalt via en abonnemangsavgift som mäklarfirmorna betalt. För några år sedan insåg Hemnet att de kan tjäna ännu mer pengar. De började då att skicka en faktura direkt hem till bostadens säljare så fort annonsen publicerades på hemsidan.

Storleken på fakturans belopp styrs av bostadens utgångspris. Hemnet-fakturan måste säljaren betala själv men en duktig förhandlare brukar kunna få mäklaren att dra av Hemnet-kostnaden från sin provision.

För att räkna ut annonskostnaden måste du besöka Hemnets hemsida och fylla i din adress och utgångspris. Kalkylatorn räknar sedan ut annonskostnaden. I tabellen nedan kan du se lite exempel på ungefärliga kostnader för annonsering.

Är flyttlådor avdragsgillt?

 • Utgifter för packning, transport och uppackning av ditt och din familjs bohag och övriga lösa saker som till exempel cykel, bil, båt och mindre redskap.

Även din och din familjs utgifter för resa till den nya bostadsorten räknas som utgifter för flyttning.   

Vad är skillnad på rot och rutavdrag?

Den som behöver hjälp med tvätt, städ eller renovering kan söka skatteavdrag på upp till 50 000 kronor. Här är allt du behöver veta om det populära rot- och rutavdraget.

Sedan den 1 juli 2007 kan man ansöka om rut- och rotavdrag för en rad olika tjänster.

Kan man göra både rot och rutavdrag?

Rot-avdraget innebär att du får skatteavdrag för arbetskostnaden när du anlitar ett tjänsteföretag för reparation, underhåll, ombyggnation eller tillbyggnad i hemmet.

Rut-avdraget innebär att du får skatteavdrag när du anlitar ett tjänsteföretag för hjälp med hushållsnära tjänster, flyttjänster, reparation och underhåll av vitvaror och it-utrustning.

Måste man bo i huset för att få rotavdrag?

Rotavdraget är ett skatteavdrag på 30 procent av arbetskostnaden till privatpersoner för reparationer och underhåll. "Rot" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och infördes officiellt i december 2008. Rotavdraget testades egentligen första gången den 15 februari 1993 för att stimulera byggindustrin. 2008 permanentades rotavdraget för att göra om svartjobb till vita jobb, samt att ge privatpersoner ökade möjligheter att bygga om och renovera sina bostäder.

Kan man vara skriven på en adress man inte bor på?

Huvudregeln för var man ska vara skriven är enkel: där man bor där ska man vara folkbokförd. Men det finns gråzoner och ibland är det svårt att veta vad som gäller. Till exempel om du bor tillfälligt på en adress eller på grund av din livssituation bor på flera ställen. Nedan reder vi ut vad som gäller för olika situationer.

Ja det måste man. Huvudregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, alltså där du sover. Om man inte gör någon flyttanmälan eller inte bor på adressen som man har anmält, så kan det vara ett folkbokföringsbrott. Något som kan straffas med böter eller i värsta fall fängelse. Folkbokföringslagen skärptes i juli 2018, tidigare var det inte straffbart att skriva sig på en adress där man inte bor. Om du är osäker på var du ska vara folkbokförd ska du alltid vända dig till Skatteverket för stöd.

Kan man bli nekad rotavdrag?

Företagarna förklarar vad ROT-avdrag innebär och vem som kan göra ROT-avdrag.

Den som äger småhus eller har en bostadsrätts-/ägarlägenhet kan få en skatterabatt med upp till 50 000 kr per person. Skatterabatten är 30 procent av arbetskostnaden inklusive moms. 

Måste man äga bostaden för att få rotavdrag?

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För att få använda sig av ROT-avdrag måste man vara ägare till fastigheten där arbetet är utfört. Fastigheten måste användas som bostad av ägaren.

Får man dra av för flyttstädning i deklarationen?

 • Deklarera en bostadsförsäljning
 • Vanliga frågor
 • Räkna ut mäklararvode

När du säljer en bostad med hjälp av en mäklare betalar du ett mäklararvode men ofta har du också en del andra utgifter i samband med bostadsförsäljningen. En del av dessa utgifter kan du göra avdrag för i deklarationen. Exempel på kostnader som är avdragsgilla är:

Mäklarnas arvoden skiljer sig en hel del mellan olika städer och områden. För att ta reda på vad olika mäklare tar i arvode och vad som ingår så kan du använda den kostnadsfria tjänsten MäklarOfferter.se. Du beskriver bara bostaden du vill sälja så får du hjälp med att samla in offerter och att jämföra mäklare.

Tjänsten är helt gratis och du väljer själv om du vill anlita någon av mäklarna som du får erbjudande av.

Året efter bostadsförsäljningen ska du deklarera försäljningen i inkomstdeklarationen. Det betyder att om du säljer en bostad och skriver under köpeavtalet 2023 ska försäljningen deklareras 2024. Detta gäller alla som sålt en bostad, oavsett om försäljningen gick med vinst eller förlust. Säljer du en bostad med vinst betalar du 22 % i vinstskatt, även kallad reavinstskatt eller kapitalvinstskatt. Om du istället går med förlust har du rätt att göra ett skatteavdrag på förlusten. Skattesatsen beror på hur stort underskottet är.

Vinsten eller förlusten är skillnaden mellan inköpspriset, alltså vad du köpte bostaden för, och försäljningspriset, alltså köpeskillingen vid försäljningen. Enligt Skatteverket är, som vi har sett, mäklararvode avdragsgillt liksom renoverings- och ombyggnadskostnader. Du får dra av kostnader för underhåll, renovering och reparationer från fem år tillbaka. Det kan till exempel vara inköp av nya vitvaror, målning och tapetsering. En tillbyggnad eller ombyggnad kan dras av även om den gjordes för mer än fem år sedan, till exempel en ny altan eller en förbättring av kökets planlösning. Kostnaderna måste dock ha överstigit 5000 kr och resulterat i en förbättring. Beroende på om det är en bostadsrätt eller ett hus kan du även dra av för till exempel kapitaltillskott, andel av inre reparationsfond och kostnader för lagfart och pantbrev.

Köper du en ny bostad i samband med en bostadsförsäljning kan du skjuta fram reavinstskatten kostnadsfritt men du får inte göra ett reavinstuppskov på mer tre miljoner kronor.

Kan man dra av hela mäklararvodet?

 • Deklarera en bostadsförsäljning
 • Vanliga frågor
 • Räkna ut mäklararvode

När du säljer en bostad med hjälp av en mäklare betalar du ett mäklararvode men ofta har du också en del andra utgifter i samband med bostadsförsäljningen. En del av dessa utgifter kan du göra avdrag för i deklarationen. Exempel på kostnader som är avdragsgilla är:

Mäklarnas arvoden skiljer sig en hel del mellan olika städer och områden. För att ta reda på vad olika mäklare tar i arvode och vad som ingår så kan du använda den kostnadsfria tjänsten MäklarOfferter.se. Du beskriver bara bostaden du vill sälja så får du hjälp med att samla in offerter och att jämföra mäklare.

Tjänsten är helt gratis och du väljer själv om du vill anlita någon av mäklarna som du får erbjudande av.

Året efter bostadsförsäljningen ska du deklarera försäljningen i inkomstdeklarationen. Det betyder att om du säljer en bostad och skriver under köpeavtalet 2023 ska försäljningen deklareras 2024. Detta gäller alla som sålt en bostad, oavsett om försäljningen gick med vinst eller förlust. Säljer du en bostad med vinst betalar du 22 % i vinstskatt, även kallad reavinstskatt eller kapitalvinstskatt. Om du istället går med förlust har du rätt att göra ett skatteavdrag på förlusten. Skattesatsen beror på hur stort underskottet är.

Vinsten eller förlusten är skillnaden mellan inköpspriset, alltså vad du köpte bostaden för, och försäljningspriset, alltså köpeskillingen vid försäljningen. Enligt Skatteverket är, som vi har sett, mäklararvode avdragsgillt liksom renoverings- och ombyggnadskostnader. Du får dra av kostnader för underhåll, renovering och reparationer från fem år tillbaka. Det kan till exempel vara inköp av nya vitvaror, målning och tapetsering. En tillbyggnad eller ombyggnad kan dras av även om den gjordes för mer än fem år sedan, till exempel en ny altan eller en förbättring av kökets planlösning. Kostnaderna måste dock ha överstigit 5000 kr och resulterat i en förbättring. Beroende på om det är en bostadsrätt eller ett hus kan du även dra av för till exempel kapitaltillskott, andel av inre reparationsfond och kostnader för lagfart och pantbrev.

Köper du en ny bostad i samband med en bostadsförsäljning kan du skjuta fram reavinstskatten kostnadsfritt men du får inte göra ett reavinstuppskov på mer tre miljoner kronor.

Kan man få skattereduktion för flytt av bohag?

Det finns många fördelar med att anlita en flyttfirma för flytthjälp. Förutom att du tack vare rutavdraget kan spara pengar genom att få skattereduktion på arbetskostnaden så slipper du själv allt det där trista med att flytta, såsom att paketera och packa upp, montera ned och montera upp igen, transportera kartonger och möbler, lyfta tungt samt flyttstädning.

En flyttfirma kan, förutom att ge dig flytthjälp, även bistå med flyttstädning. Dock inte grov- och specialstädning, men både fönsterputsning, dammtorkning och dammsugning ingår i vad som berättigar till skattereduktion via rutavdraget. Ytterligare en fördel är tidsbesparing. Du kan ägna dig åt roligare eller viktigare saker samtidigt som jobbet blir gjort.