:

Hur hitta vigseldatum?

Innehållsförteckning:

 1. Hur hitta vigseldatum?
 2. Kan man se när man gifte sig?
 3. Hur kan man få reda på om någon är gift?
 4. Måste man ha vigsel för att gifta sig?
 5. Var hittar jag mitt vigselbevis?
 6. Var registreras vigsel?
 7. Hur gammal var du när du gifte dig?
 8. Var kan man se sitt äktenskapsförord?
 9. Hur mycket kostar det att gifta sig?
 10. Vad kostar en vigsel?
 11. Kan man ta reda på någons bröllopsdag?
 12. Hur lång tid tar det för en vigsel att registreras?
 13. Kan man gifta sig två gånger med samma person?
 14. Hur får man tag på sitt vigselbevis?
 15. Har min fru rätt till mitt arv?

Hur hitta vigseldatum?

Exempel på vad de mest använda serierna i kyrkoarkiven innehåller finner du nedan. (Det finns flera serier i kyrkoarkiven som statistiska uppgifter, bilagor och stämmoprotokoll mm.)

Källan är de kyrkböcker som alla församlingar i svenska statskyrkan skulle föra fr.o.m. 1686 års kyrkolag. Prästerna förde noteringar löpande om hushållen i församlingen. Originalböckerna förvaras på Landsarkiven. Landsarkiv finns i: Lund, Vadstena, Visby, Göteborg, Uppsala, Östersund och Härnösand. Dessutom ett arkiv i Karlstad.

Kan man se när man gifte sig?

Hej,Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vill du ta reda på om en person är gift och när giftermålet i sådana fall ägde rum kan du kontakta Skatteverket. Se vidare här för kontaktuppgifter till Skatteupplysningen.

Hur kan man få reda på om någon är gift?

Det kan till exempel handla om datum och andra uppgifter om skilsmässor och bodelningar.

Vissa familjerättsliga handlingar måste registreras. Det är Skatteverket som beslutar om registrering. Vänd dig därför till Skatteverket för registrering av

Måste man ha vigsel för att gifta sig?

I vår checklista får du tips och råd på viktiga saker att tänka på innan ni planerar ert bröllop.

Oavsett om ni gifter er borgligt, kyrkligt eller utomlands måste ni först ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Om du vill byta efternamn i samband med vigseln måste du också ansöka om detta hos Skatteverket. Du behåller ditt eget efternamn om du inte skickar in någon ansökan. Vi som bank får automatiskt information om namnbyte och adressändring från Skatteverket. Däremot behöver du ändra efternamnet på dina kort – det gör du enkelt genom att ringa oss och be att vi trycker upp nya kort med ditt nya namn.

Var hittar jag mitt vigselbevis?

Ni bokar tid för vigsel i e-tjänsten Boka vigsel. Att gifta sig i Stadshuset är mycket populärt, så det är ofta lång väntetid. 

En vigsel i Stadshuset kostar 1 000 kronor. Kommer ni inte till er bokade vigsel blir ni ändå betalningsskyldiga. 

Var registreras vigsel?

Du får veta brudparets namn, vigselförsamling och hemförsamling samt tidpunkten för vigseln.

Kyrkans lysnings- och vigselbok. Vigselboken är en i datum kronologisk förteckning över vigda par i församlingen.

Hur gammal var du när du gifte dig?

 • Hur många har gift sig det senaste året?
 • Giftermål över tid
 • Medelålder
 • Åldersfördelning
 • Månadsfördelning
 • Hur många är gifta?
 • Källor
 • Relaterat innehåll

Skillnader mellan antal giftermål och antalet nyblivna gifta beror på att en del av dem som gift sig har gjort det med någon som inte varit folkbokförd i Sverige. I de fallen räknas det som ett giftermål, men det är bara den folkbokförda personen som syns i statistiken för antalet nyblivna gifta. 

Skillnader mellan antal giftermål och antalet nyblivna gifta beror på att en del av dem som gift sig har gjort det med någon som inte varit folkbokförd i Sverige. I de fallen räknas det som ett giftermål, men det är bara den folkbokförda personen som syns i statistiken för antalet nyblivna gifta. 

Var kan man se sitt äktenskapsförord?

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Ett äktenskapsförord är en privat överenskommelse mellan makar, men det måste registreras hos Skatteverket för att vara gällande. Ett äktenskapsförord som inte är registrerat är ogiltigt (Äktenskapsbalken 7 kap. 3 § tredje stycket).

Hur mycket kostar det att gifta sig?

TEXT MOA ASKENGREN   FOTO STOCKHOLMS STAD/YANAN LI, LINDA AHLGREN Har ni inte kunnat bestämma er för kyrkklockor eller borgerlig vigsel? Kanske har du och din partner olika livsåskådningar. Ni kanske kommer från olika kulturer? Ni kanske är ateister, eller har olika religioner? Då kan en borgerlig vigsel vara ett bra mellanting, ingen behöver offra sin personliga tro och ceremonin kan bli en underbar dröm.

» Klicka här för att boka tid för borgerlig vigsel i Stockholms Stadshus eller privat på annan plats

Vad kostar en vigsel?

Vi registrerar äktenskap som ingåtts hos oss, i tingsrätten och i registrerade religionssamfund samt ändringar i efternamn i befolkningsdatasystemet på basis av vigselförrättarens anmälan. Däremot registrerar vigselförrättarna inom den evangelisk-lutherska och ortodoxa kyrkan själva äktenskapet och ändringarna i efternamn i befolkningsdatasystemet. Ni kan alltså fråga församlingen direkt om registreringen om ni vigts i kyrkan. 

Kan man ta reda på någons bröllopsdag?

Att planera ett bröllop kan vara väldigt tröttsamt, och att-göra-listan är oändlig. Varje par kommer att minnas sin bröllopsdag som en av de vackraste i sitt liv, och det är de vackra bilderna som kommer att finnas kvar som ett evigt minne. Bröllopsfotografer tillbringar mycket tid med sina kunder och lägger märke till många saker, även saker som ofta förblir dolda för andra.

Baserat på mina observationer och erfarenheter bröllopsfotografer lätt de skiljer par, som är avsedda för ett långt liv tillsammans än de som inte precis ser fram emot det. I den här artikeln avslöjar vi för dig vilka faktorer som kan vara som tyder på att äktenskapet inte kommer att lyckas.

Hur lång tid tar det för en vigsel att registreras?

Hindersprövning är en statligt genomförd undersökning för att säkerställa att två personer kan ingå äktenskap. Under en hindersprövning undersöks ifall de som ska gifta sig är över 18 år, inte redan är gifta, samt att de inte är nära släkt. En hindersprövning görs enligt lag alltid innan giftermål i Sverige.

Är två personer släkt i rakt upp- eller nedstigande led får de inte lov att gifta sig enligt svensk lag.

Är de däremot halvsyskon är giftermål tillåtet, dock inte utan särskilt tillstånd från Länsstryrelsen. Kusiner får däremot lov att gifta sig utan att ansöka om annat än hindersprövning.   

Ni bör ansöka om hindersprövning senast en månad innan bröllopet men gärna så tidigt som möjligt. Ni kan som tidigast ansöka om hindersprövning 4 månader innan bröllopet eftersom intyget inte är giltigt längre än så.

Anledningen till att ni bör söka åtminstone en månad innan vigseln är främst på grund av skatteverkets handläggningstider (som kan variera något).

Dessutom vill vissa anordnare av vigslar, till exempel kommuner, ha in intyget om hindersprövning en tid (vanligtvis 14 dagar) innan den planerade vigseln om ni tänker gifta er borgerligt.

Det finns ett par olika sätt att ansöka om hindersprövning hos skatteverket. 

Kan man gifta sig två gånger med samma person?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Frågor gällande äktenskap regleras i äktenskapsbalken (ÄktB).

Hur får man tag på sitt vigselbevis?

Du ska vända dig till Skatteverket med en vidimerad kopia på vigselhandlingen (äktenskapscertifikatet). Om du har gift dig med en person som aldrig har varit folkbokförd i Sverige måste du inkomma med en kopia på din frus/mans pass som du ska lämna till Skatteverket. Det sker en bedömning av Skatteverket om vigseln är äkta och om den är det så registreras giftermålet i den svenska folkbokföringen.

Om du har gift dig inför en svensk myndighet utomlands ska du vända dig till en svensk ambassad, svensk konsulat eller till svenska kyrkan. Om du planerar att gifta dig utomlands inför en svensk myndighet bör du komma ihåg att antigen du eller den person du ska gifta dig med måste vara svensk medborgare.

Har min fru rätt till mitt arv?

Om den avlidne inte var gift avgör arvsordningen vem som har rätt till arv. Detta gäller också om den avlidne var sambo.