:

Hur ser ett Kallelsebevis ut?

Innehållsförteckning:

  1. Hur ser ett Kallelsebevis ut?
  2. Hur blir man kallad till bouppteckning?
  3. Kan man kalla till bouppteckning via mail?
  4. Hur gör man en kallelse?
  5. Får man ta saker ur dödsbo innan bouppteckning?
  6. Vad händer om man inte blir kallad till bouppteckning?
  7. Får man röra dödsbo innan bouppteckning?
  8. Måste alla arvtagare vara med på bouppteckning?
  9. Är en kallelse obligatorisk?
  10. Vad ska ingå i kallelse till årsstämma?
  11. Vad sätter man för värde på bohag vid bouppteckning?
  12. Måste alla arvingar vara med på bouppteckning?
  13. Vad får man inte göra innan bouppteckning?

Hur ser ett Kallelsebevis ut?

  • En bouppteckningsförrättning ska hållas inom tre månader efter inträffat dödsfall.
  • Syftet och avsikten med bouppteckningsförrättningen är att gå igenom dödsboets tillgångar och skulder. Det görs för att de närvarande ska få information av vad som ingår i den avlidnes dödsbo.
  • En förutsättning för att bouppteckningsförrättning ska kunna ske är att en kallelse skickas inom god tid innan tillfället för bouppteckningsförrättningen.
  • Hur blir man kallad till bouppteckning?

    Den person som vårdar den avlidnas egendom, eller i övrigt bäst känner till dödsboets egendom, utses till bouppgivare. Bouppgivaren ska lämna uppgifter om dödsboet inför bouppteckningen.

    Bouppgivaren ska även utse två utomstående förrättningsmän. Förrättningsmännen ska vara personer som inte på grund av lag eller testamente har rätt att ärva den avlidne. Förrättningsmännen ska intyga att det som har antecknats i bouppteckningen är riktigt och att tillgångarna har värderats efter bästa förstånd.

    En boutredningsman eller en testamentsexekutor kan inte vara förrättningsman.

    Kan man kalla till bouppteckning via mail?

    Om någon har avlidit ska det i regel göras en bouppteckning. När du och de andra dödsbodelägarna möts för att gå igenom den dödes tillgångar och skulder brukar detta kallas bouppteckningsförrättning.

    Det finns en del regler kring detta, men det kan göras enklare om du följer detta inlägg steg för steg. En kallelse till bouppteckning är egentligen ganska simpel och det finns inte mycket formkrav. Det som är det mest centrala är att rätt personer kallas och att dessa kallas i god tid. Om detta inte går rätt till ska skatteverket inte godkänna bouppteckningen och då registreras den inte.

    Hur gör man en kallelse?

    Här berättar vi hur du blir kallad till domstolen och på vilket sätt du ska svara på kallelsen.

    Får man ta saker ur dödsbo innan bouppteckning?

    Hej, tack för att du valde att vända dig till oss på Lawline med din fråga!

    För att kunna besvara din fråga kommer vi behöva använda oss av ärvdabalken (ÄB). Där framgår det att en bouppteckning ska förrättas senast tre månader efter dödsfallet (20 kap. 1 § ÄB). Det är vidare dödsbodelägare som förvaltar och företräder dödsboet (18 kap. 1 § ÄB). Dödsbodelägare är exempelvis efterlevande make, legala arvingar och universella testamentstagare.

    Vad händer om man inte blir kallad till bouppteckning?

    När någon har avlidit måste man göra en bouppteckning. Nedan finner du 10 av de mest grundläggande sakerna du bör känna till om bouppteckningsarbetet.

    Den person som har mest insyn över den avlidnes ekonomi – vanligtvis efterlevande make/maka/partner eller sambo – har ansvaret att bouppteckningen blir utförd. Om det är oklart vem som är närmast anhörig, så är det dödsbodelägarna tillsammans som har ansvaret för att bouppteckningen utförs.

    Får man röra dödsbo innan bouppteckning?

    Det är inte döds­bo­et i sig som gör något utan det är döds­bo­de­lä­gar­na som till­sam­mans är an­sva­ri­ga för att sköta döds­bo­et. 

    Det kan ex­em­pel­vis vara att betala räk­ning­ar, säga upp pre­nu­me­ra­tio­ner och ordna boupp­teck­ning. En boupp­teck­ning ska göras så snart som möj­ligt och den ska senast fyra må­na­der efter döds­fal­let skic­kas till Skat­te­ver­ket. 

    Boupp­teck­ning­en är viktig för att döds­bo­de­lä­gar­na ska komma vidare med döds­bo­et och till sist dela ut arv. 

    För att det ska bli enkla­re att sköta döds­bo­et utses ofta en fö­re­trä­da­re att sköta allt det prak­tis­ka.

    Ofta är det en bröstar­vinge eller nära an­hö­rig som fö­re­trä­der döds­bo­et. Den som fö­re­trä­der döds­bo­et be­hö­ver ett döds­fall­sin­tyg för att visa att den har rätt att re­pre­sen­te­ra döds­bo­et. 

    Det kan också vara en ut­om­stå­en­de person som fö­re­trä­der döds­bo­et. Döds­bo­de­lä­gar­na be­stäm­mer då ge­men­samt vem det ska vara. 

    Måste alla arvtagare vara med på bouppteckning?

    Med bouppteckning menas den genomgång (förrättning) som dödsbodelägarna gör av den avlidnes och den efterlevandes tillgångar och skulder. Även det dokument man då upprättar kallas bouppteckning.

    En registrerad bouppteckning har följande funktion:

    Är en kallelse obligatorisk?

    Fråga:

    Jag funderar över hur ordet kallelse kan eller ska tolkas. Är det frivilligt eller tvingande att komma? Är det någon skillnad om det är en myndighet som skickar en kallelse? Vi vill ge en person möjlighet att delta i ett informationsmöte. Det är frivilligt för personen att delta i mötet. Kan vi utgå från att personen förstår det? Är det bättre att välja något annat ord än kallelse som rubrik?

    Vad ska ingå i kallelse till årsstämma?

    Bolagsstämman är ett årligt möte som alla aktiebolag måste hålla. På bolagsstämman fattas bland annat beslut om hur vinst eller förlust ska disponeras, vilka som ska sitta i styrelsen och fastställande av resultat- och balansräkning i årsredovisningen. Det är helt enkelt ett möte med stor påverkan på själva bolaget.

    Vad sätter man för värde på bohag vid bouppteckning?

    Enkelt för­kla­rat kan man säga att lösöre är fy­sis­ka ägo­de­lar som går att flytta. Man kan tänka att lösöre inte sitter fast i huset eller marken. Ex­em­pel på lösöre är:

    • Möbler, pors­lin och heme­lekt­ro­nik
    • Kläder, böcker och andra per­son­li­ga ägo­de­lar
    • Ma­ski­ner och verk­tyg
    • Skul­debrev, sedlar och mynt
    • Bil, cykel och andra fordon

    💡 Saker som inte räknas som lösöre: är pengar på ett bank­kon­to, aktier och rät­tig­he­ter. Inte heller det som är fast egen­dom så som hus eller tomt. 

    Lösöre är inte rik­tigt samma sak som lös egen­dom. 

    I lös egen­dom ingår lösöre men även sådant som inte är fy­sis­ka saker, till ex­em­pel pengar, vär­de­pap­per, hy­res­rätt, rät­tig­he­ter och fod­ring­ar. Där­e­mot ingår inte fast egen­dom.

    Fast egen­dom kan ses som mot­sat­sen till lös egen­dom. 

    Måste alla arvingar vara med på bouppteckning?

    Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

    Närvara på bouppteckningen:

    Vad får man inte göra innan bouppteckning?

    När någon har dött ska de som ärver göra en bouppteckning som ska skickas till Skatteverket senast 4 månader efter dödsfallet. Bouppteckning är en förteckning som visar vad den döda har ägt och eventuella skulder.

    En bouppteckning som är registrerad hos Skatteverket visar vem som har rätt att representera dödsboet.

    Det finns särskilda regler för hur en bouppteckning ska gå till. I många fall kan dödsboet göra bouppteckningen själv, men om det känns svårt kan det vara bra att ta hjälp av en person som du har förtroende för. Det går även att anlita en jurist eller begravningsbyrå.