:

Hur fungerar handel kryptovaluta?

Innehållsförteckning:

 1. Var kan man handla med kryptovaluta?
 2. Är krypto olagligt i Sverige?
 3. Hur tar man ut pengar från kryptovaluta?
 4. Måste man betala skatt på Crypto?
 5. Hur börjar man med krypto?
 6. Kan man investera i Bitcoin på Avanza?
 7. Måste man skatta på krypto?
 8. Har Skatteverket koll på krypto?
 9. Vem har blivit rik på Bitcoin?

Var kan man handla med kryptovaluta?

Solana är en blockchainplattform och en kryptovaluta som du kan investera i.

Myntet kopplat till Solana heter också Solana, förkortas SOL, och är ett av de mest kända altcoins som du kan köpa och sälja på de flesta större plattformar för kryptovaluta.

Själva tekniken bakom Solana lanserades 2017 av Solana Labs, en schweizisk stiftelse, av en man vid namn Anatoly Yakovenko. Anatoly var tidigare medarbetare på Qualcomm och Dropbox och har bred erfarenhet av algoritmer för komprimering och distribuerade system.

Solana använder en proof-of-stake-mekanism för att tillhandahålla smarta kontrakt.

Proof-of-stake (PoS) är en konsensusalgoritm som används av vissa blockchains för att säkerställa att transaktioner är korrekta och förhindra bedrägerier.

I stället för att använda datorns processorkraft för att lösa komplexa matematiska problem (som i proof-of-work) använder PoS en validerares innehav av kryptovaluta för att avgöra vem som får skapa nästa block på blockchainen.

 • Solana är snabbt. Solana kan behandla över 50 000 transaktioner per sekund (TPS), vilket är mycket snabbare än många andra blockchains.
 • Solana har låga kostnader. Solana erbjuder snabbare transaktionstider till lägre kostnader jämfört med många andra blockchains.
 • Innovativ teknik. Solana använder en hybrid konsensusmodell som kombinerar proof-of-history (PoH) med proof-of-stake (PoS) för extra utökad säkerhet.
 • Decentraliserat teknik. Solanas protokoll är utformat för att underlätta skapandet av decentraliserade applikationer (DApp).

I september 2021 inträffade ett stort avbrott i nätverket. Under 17 timmar kunde inte SOL-kryptovalutan köpas eller säljas eftersom blockkedjan, som marknadsförs som världens snabbaste, inte kunde behandla några transaktioner.

Personer bakom Solana skyllde senare på något som kallades “resursutmattning”. Vissa användare på sociala medier var arga medan andra försvarade Solana.

Solana är en blockchainplattform som använder en proof-of-stake-mekanism för att tillhandahålla smarta kontrakt. Myntet som kan handlas på blockkedjan heter Solana (SOL).

Är krypto olagligt i Sverige?

Att mina Bitcoin innebär i korta drag att du lånar ut datorkraft till Bitcoin-nätverket för att hålla det säkert. Som belöning för detta får du Bitcoins och det är på detta sätt nya Bitcoins skapas.

Hur tar man ut pengar från kryptovaluta?

har köpt eth som jag använt för att köpa NFTs Nu är det så att jag lyckats göra en del vinst ....skulle vilja plocka ut 5 eth till irl pengar . detta verkar inte vara det enklaste

behöver alla tips jag kan få just nu ligger pengarna på en ledger finns det nån lösning ?

Måste man betala skatt på Crypto?

Har du handlat med bitcoin eller andra kryptovalutor under året så måste du ta upp detta i din deklaration. Specifikt så gäller det när du avyttrat dina bitcoin, alltså om du sålt dem men även om du betalat med bitcoin när du köpt saker eller om du växlat bitcoin mot andra kryptovalutor. Så länge du bara köpt bitcoin och sparat dem behöver du alltså inte fundera över deklaration men så fort du på något sätt gjort dig av med bitcoin så blir det aktuellt.

För varje avyttring så måste du räkna ut hur stor vinst/förlust just den avyttringen innebar och för att kunna göra detta på ett korrekt sätt måste du hålla löpande koll på det genomsnittliga omkostnadsbeloppet.

När du räknat ut vinst/förlust på alla dina avyttringar så kan du slå ihop alla vinster till en rad och alla förluster till en annan och sedan fylla i dessa på blankett K4 i din deklaration. En sak som är viktig att veta här är att man bara får dra av 70% av förlusterna, vilket kan ställa till det en del speciellt om köpt/sålt mycket fram- och tillbaks eftersom det kan innebära att du får betala skatt trots att du gått back totalt. Mer om det längre ned.

Det kan låta rätt krångligt det här men själva uträkningarna är egentligen inte så svåra att förstå, det svåra är att se till att man faktiskt hållit reda på alla köp/försäljningar och inte missar något. Om du gör mer än några enstaka köp/försäljningar så rekommenderar vi att du använder en tjänst som kan hålla reda på alla dina transaktioner och automatiskt skapa en K4-blankett åt dig. Två sådana tjänster hittar du nedan, nämligen Divly och Koinly. Vill du istället göra allting själv så går vi igenom exakt hur omkostnadsbelopp funkar lite längre ner på den här sidan.

Hur börjar man med krypto?

Det finns flera sätt att komma åt kryptovalutor på för den som vill investera. Vi kommer lyfta de vanligaste sätten att handla med kryptovalutor på.

Kan man investera i Bitcoin på Avanza?

Som vi tidigare nämnde så är det inte möjligt att köpa kryptovaluta på Avanza. Däremot har Avanza Bitcoin certifikat, och även certifikat för en rad andra kryptovalutor.

Att handla via certifikat är något som många investerare föredrar framför att köpa de faktiska underliggande tillgångarna – i detta fall kryptovaluta. Det beror på att många tycker det är lite krångligt att köpa krypto. Tillvägagångssättet för sådan handel är ju inte riktigt likadan som när du köper exempelvis fonder eller aktier.

När det kommer till att köpa Bitcoin, är det många investerare som menar att det är bättre att köpa den faktiska tillgången och inte investera i certifikat. Men det finns faktiskt en del fördelar med att köpa Avanza Bitcoin via certifikat, istället för att köpa kryptovalutan direkt.

För nya investerare handlar det kanske framförallt om enkelheten.

Som vi nämnde tidigare så är det ett helt annorlunda upplägg när man ska köpa krypto, gentemot vad det är när man ska investera i till exempel fonder, aktier – eller certifikat. För den som inte är van vid hur det fungerar att köpa kryptovaluta kan det kännas väldigt krångligt.

Måste man skatta på krypto?

Enligt ett förhandsavgörandet i högsta förvaltningsdomstolen har det klargjorts att handel med kryptovalutor, ur ett skatteperspektiv inte ska jämföras med utländsk valuta eller värdepapper. Kryptovalutor ska istället behandlas enligt bestämmelserna om andra tillgångar i 52 kap. inkomstskattelagen. Detta innebär att avyttring av bitcoin ska redovisas som kapitalvinst. En avyttring sker om du:

 • Säljer kryptovaluta mot en fiat valuta (Kronor, Euro, USD mm)
 • Nedan går vi igenom olika situationer och hur de beskattas.

  Du som privatperson ska alltid betala skatt på inkomster från mining av bitcoin och andra kryptovalutor. Normalt beskattas dessa som inkomst av tjänst (hobby) och i enskilda fall kan dessa inkomster beskattas som inkomst från näringsverksamhet.

  Kriterier för att det ska klassas som näringsverksamhet är att verksamheten drivs under en längre period på ett professionellt sätt med utrustning anpassad för mining. Samt att det förväntas att verksamheten ska generera vinst och att kapaciteten antas kunna generera 25 bitcoin eller mer årligen.

  Har Skatteverket koll på krypto?

  • 14 mars 2023 - Skatteverket öppnar upp för att deklarera.
  • 2 maj 2023 - Sista dagen att deklarera.

  Om du behöver mer tid för att deklarera kryptoskatter kan du ansöka om en skatteförlängning som sträcker sig fram till den 16 maj 2023. Du kan ansöka om förlängning i Skatteverkets onlineportal.

  Vem har blivit rik på Bitcoin?

  Han slår Bill Gates och Mark Zuckerberg i konsten att bli rik ung. På endast två år har 29-årige kryptohandlaren Sam Bankman-Fried skapat en förmögenhet på 26,5 miljarder dollar. Och han vill tjäna mer – för att senare skänka bort pengarna.