:

Är det trängselskatt på sommaren?

Innehållsförteckning:

  1. Är det trängselskatt på sommaren?
  2. Varför ingen trängselskatt i juli?
  3. Är det trängselskatt på midsommarafton?
  4. När slutar man betala trängselskatt?
  5. Hur kan man undvika trängselskatt?
  6. Är det trängselskatt i juli i Göteborg?
  7. Hur slipper man betala trängselskatt?
  8. Hur betalar turister trängselskatt?
  9. Vilka fordon är undantagna från trängselskatt?
  10. Vilken månad slipper göteborgarna trängselskatt?
  11. När stänger vägtullarna i Göteborg?
  12. Kan man slippa trängselskatt?
  13. Vilka bilar slipper trängselskatt?
  14. Vad händer om man inte betalar trängselskatt?

Är det trängselskatt på sommaren?

  • Från och med 1 januari 2020 har Transportstyrelsen gjort följande ändringar av trängselskatt i Stockholm innerstad och Essingeleden.
  • Nya tider: Ny tidsperiod 06.00-06.29 har blivit tillagd. Tidigare började trängselskatt först vid kl. 06.30 men nu börjar trängselskatt kl. 06.00. Inga tidsförändringar på övriga tider.
  • Nya belopp: Trängselskatten har blivit dyrare, upp till 33 % dyrare. Trängselskatten är som dyrast vid kl. 07.00-08.29 och 16.00-17.29. I Stockholm innerstad kostar det 45 kr och Essingeleden 40 kr per passering.
  • Trängselskatten anpassas efter säsong: Tidigare var det samma trängselskatt oavsett tid på året. Nu inför man lågsäsong och högsäsong. Högsäsong är 1 mars–dagen före midsommarafton och 15 augusti–30 november. Lågsäsong är övrig tid.
  • Trängselskatt även de fem första vardagarna i juli: Innan var juli månad fri från trängselskatt.
  • Trängselskatt gäller också vissa dagar före helgdag: dagen före långfredagen, dagen före Kristi himmelsfärdsdag, dagen före alla helgons dag, dagen före den 1 maj och dagen före nationaldagen (om de infaller på en vardag utom lördag).

Varför ingen trängselskatt i juli?

Under juli månad tas ingen trängselskatt ut i Stockholm och Göteborg. Informationen kommer från Transportstyrelsen. Vid frågor eller för mer information, kontakta Altea AB.

back

Är det trängselskatt på midsommarafton?

Glöm inte brukarkort när du kör en bil du inte står som ägare på.

Trängselskatten delas upp i högsäsong där högsta beloppet per dag och fordon är 135 kronor samt lågsäsong där högsta beloppet är 105 kronor. Högsäsongen gäller från 1 mars till dagen före midsommarafton och 15 augusti till 30 november. Lågsäsongen är övrig tid.

När slutar man betala trängselskatt?

Den 1 januari 2020 förändrades reglerna för trängselskatt i Stockholm, bland annat tas skatten ut en halvtimme tidigare på morgonen. Trängselskatt tas även ut vissa dagar före helgdag och den första veckan i juli. Skattebeloppen har även anpassats efter hög- eller lågsäsong. Här nedanför kan du läsa om de regler och belopp som nu gäller.

Trängselskatt tas ut måndag till fredag, mellan kl 06.00 och 18.29. Det tas inte ut trängselskatt under lördagar, söndagar och helgdagar.

Hur kan man undvika trängselskatt?

  • Intäkterna bör tillfalla regionen
  • Ska användas för att förbättra trafiksystemet
  • Bygg ut cykelbanor och kollektivtrafik

En trängselskatt är ett verktyg för att påverka trafiken på ett sådant sätt att både framkomlighet och miljö kan förbättras. Vi anser att intäkterna bör tillfalla regionen, så att regionen själv kan använda dessa medel för att investera i infrastrukturåtgärder som gynnar regionen. På detta sätt kan man undvika att behöva gå via staten för att få tillgång till medel. Avgifterna bör användas för att förbättra olika delar av trafiksystemet, kollektivtrafik och cykelbanor.

Genom att använda intäkterna för att investera i infrastrukturåtgärder som gynnar regionen, kan man förbättra trafiken och minska trängseln i området. Samtidigt kan man också förbättra miljön genom att satsa på kollektivtrafik och cykelbanor. Detta är viktigt eftersom det kan hjälpa till att minska utsläppen från fordon och göra regionen mer hållbar på lång sikt. Genom att använda intäkterna på ett smart sätt kan man förbättra infrastrukturen och skapa en mer hållbar framtid.

Är det trängselskatt i juli i Göteborg?

För att bli ett stödparti åt Socialdemokraterna i riksdagen efter valet 2002 krävde Miljöpartiet att trängselskatt skulle införas i Stockholm. I den kommunala valrörelsen i Stockholm, hade dock Socialdemokraterna lovat att trängselskatten inte skulle införas. Det hela slutade med att ledaren för arbetarekommunen i Stockholm, Annika Billström, tvingades bryta sitt ord och acceptera ett införande av trängselskatt.

Inför valet 2006 hade Vänsterpartiet och Miljöpartiet lokalt i Göteborg tagit ställning för trängselskatt. De borgerliga partierna var emot medan Socialdemokraterna var delade, men "väldigt, väldigt tveksamma".[5] Socialdemokraterna i Göteborg hade en överenskommelse med Vänsterpartiet och Miljöpartiet om att trängselskatt inte skulle införas under den kommande mandatperioden 2006-2010,[6] men när Miljöpartiet nationellt tog med trängselskatt i Göteborg som en punkt i sitt valmanifest gick det lokala S-distriktet ut och krävde en folkomröstning i samband med valet. Enligt en artikel distribuerad av TT den 28 januari 2006 var Socialdemokraterna i Göteborgs krav på en folkomröstning att se som ett "skydd mot överkörning av partiledningen", något som man från S-distriktet öppet medgav.[7]

Hur slipper man betala trängselskatt?

Trängselskatt är en avgift som tas ut när en bil kör förbi en betalstation vid en viss tidpunkt. Principen är att det är dyrare att passera under rusningstrafik, till exempel morgnar och eftermiddagar, och billigare under resten av dagen. Systemet finns för närvarande på två platser i Sverige: Stockholm och Göteborg.

Hur betalar turister trängselskatt?

Om betalningen inte bokförts på Transportstyrelsens konto för trängselskatt det datum som står på avin, läggs en tilläggsavgift på. Tilläggsavgiften är 500 kronor.

Skatten, tillsammans med tilläggsavgiften, måste vara bokförd på vårt konto för trängselskatt senast 30 dagar efter beslutet om tilläggsavgift. Obetalda skattebeslut överlämnas därefter till Kronofogden, som debiterar 600 kronor i grundavgift.

Vilka fordon är undantagna från trängselskatt?

Om du har ett svenskt parkeringstillstånd för rörelsehindrade kan du ansöka hos Skatteverket om att undanta ett fordon från trängselskatteplikt. Ansökan kan avse egen eller någon annans bil. Innehav av parkeringstillstånd ska styrkas, detta kan göras t.ex. med kopia på fram- och baksida av parkeringstillståndet eller med kopia på kommunens beslut.

Om det finns synnerliga skäl kan Skatteverket undanta två bilar från skatteplikt för trängselskatt. Synnerliga skäl kan exempelvis vara när det gäller bilar ägda av föräldrar till ett rörelsehindrat barn som bor på skilda håll.

Om ansökan avser underårig och båda föräldrarna är vårdnadshavare måste båda föräldrarna skriva under ansökan

Vilken månad slipper göteborgarna trängselskatt?

Trängselskatten i Göteborg är till för att minska trafiken i Göteborgs innerstad. Genom att man satt upp olika betalstationer på vissa platser i staden, där de som passerar dessa måste betala en avgift, har man inte bara gjort att trafiken minskat överlag. Utan dessa avgiftspassager har även bidragit till att trängseln i innerstaden minskat avsevärt. Utöver detta syfte så finansierar även trängselskatten de satsningar som görs på Göteborgs infrastruktur. 

Kör du in eller ut från Göteborgs innerstad på natten behöver du inte betala någon trängselskatt. Det är endast mellan 06.00-18.29 som trängselskatten gäller. På vissa specifika dagar gäller dock undantag, det vill säga att somliga dagar så behöver du inte betala trängselskatt alls. De dagar som räknas som undantag är följande: 

  • Lördagar
  • Söndagar
  • Röda dagar
  • Dag före helgdag
  • Juli månad
  • Midsommarafton
  • Alla helgons dag
  • Julafton
  • Nyårsafton

När stänger vägtullarna i Göteborg?

Flerpassageregeln innebär att en bil som passerar flera betalstationer inom 60 minuter bara beskattas en gång. Det belopp som då ska betalas är det högsta beloppet av de passagerna.

Kan man slippa trängselskatt?

Sverige busigaste och olydigaste företag som varit en nagel i ögat på maktfullkomliga politiker sedan 2006. Här ser ni varför. Välkommen till den civila olydnadens högborg.

Vilka bilar slipper trängselskatt?

Om du har ett svenskt parkeringstillstånd för rörelsehindrade kan du ansöka hos Skatteverket om att undanta ett fordon från trängselskatteplikt. Ansökan kan avse egen eller någon annans bil. Innehav av parkeringstillstånd ska styrkas, detta kan göras t.ex. med kopia på fram- och baksida av parkeringstillståndet eller med kopia på kommunens beslut.

Om det finns synnerliga skäl kan Skatteverket undanta två bilar från skatteplikt för trängselskatt. Synnerliga skäl kan exempelvis vara när det gäller bilar ägda av föräldrar till ett rörelsehindrat barn som bor på skilda håll.

Om ansökan avser underårig och båda föräldrarna är vårdnadshavare måste båda föräldrarna skriva under ansökan

Vad händer om man inte betalar trängselskatt?

Trängselskatt gäller endast inom och runt Stockholm och Göteborg. Bilister behöver inte stanna för att betala trängselskatten. de får en faktura för att använda vägtullarna i dessa områden varje månad.

Bilar, lastbilar och bussar är alla ansvariga för trängselskatten. Nödfordon, EG-mobilkranar och bussar med en totalvikt på minst 14 ton, motorcyklar och mopeder är dock undantagna från trängselskatt.

Infrastrukturavgiften gäller för korsningar till följande fyra broar för både Sverigeregistrerade fordon och utlandsregistrerade fordon: