:

När skall Momsdeklarationen lämnas in?

Innehållsförteckning:

  1. När skall Momsdeklarationen lämnas in?
  2. Vilket datum ska momsen betalas?
  3. Vilka datum ska momsen betalas 2023?
  4. Vad händer om man missar momsdeklaration?
  5. När och varför ska företaget lämna sin momsdeklaration till Skatteverket?
  6. När redovisas moms på förskott?
  7. Hur redovisas momsen och när?
  8. När ska momsen vara inne januari 2023?
  9. Kan man deklarera i efterhand?
  10. Vem ska lämna momsdeklaration?
  11. Hur bokföra moms förskottsbetalning?

När skall Momsdeklarationen lämnas in?

Momsdeklarationen ska innehålla information om företagets momspliktiga försäljning eller uttag, utgående moms på försäljning eller uttag, momspliktiga inköp vid omvänd skatteskyldighet, utgående moms på inköp, import, utgående moms på import, försäljning som är undantagen från moms samt ingående moms.

Momspliktig försäljning omfattar i princip försäljning av alla typer av varor och tjänster. Det finns några undantag som inte är momspliktigt, exempelvis sjukvård, tandvård och social omsorg, grundskola, gymnasieskola, högskola och universitet, bank- och finansieringstjänster. Utgående moms är den moms som avser det som företaget sålt, som läggs på beloppet och är angivet på fakturor och kvitton. Med uttag menas här utvärdet på sådant som inte har sålts, men exempelvis använts för privat bruk eller för en vara eller tjänst som har givits bort. Momspliktiga inköp syftar på moms som avser det som företaget köpt, som är angivet på fakturor och kvitton.

Omvänd skatteskyldighet gäller för sådana situationer där köparen är skatteskyldig för momsen, vilket brukar anges på fakturan. Det innebär att ditt företag inte ska ta ut moms på fakturan som tas emot från en leverantör. Med utgående moms på inköp menas den moms som ska läggas på beloppet. Omvänd skatteskyldighet gäller bland annat för digitala tjänster som säljs från leverantörer utanför Sveriges gränser.

Alla typer av företag, oavsett företagsform, som driver en momspliktig verksamhet ska lämna in Momsdeklaration. Företaget ska då först registrera sig för moms.

Vilket datum ska momsen betalas?

Tidtabellen beror på hur lång skatteperioden för ditt företag är: en månad, ett kvartal eller ett år. Om betalnings- och deklarationsdagen infaller på en lördag eller helgdag flyttas den till följande vardag.

Vilka datum ska momsen betalas 2023?

Momsdeklaration och betalning av moms skall redovisas månadsvis, kvartalsvis eller årsvis. Vilka datum som gäller skiljer sig från olika bolag och beror på momsperiod, bolagsform, omsättning och räkenskapsår. Nedan ses möjliga perioder.

  • Enskilda firmor, månadsvis momsdeklaration, 0-40 mkr omsättning
  • Aktiebolag, månadsvis momsdeklaration, 1-40 mkr omsättning, räkenskapsår jan-dec
  • Handelsbolag, månadsvis momsdeklaration, 1-40 mkr omsättning, räkenskapsår jan-dec
  • För moms kvartalsvis och årsvis är detta noterat separat i kalendern när detta gäller
  • Specifika datum som endast gäller vissa bolagsformer är noterade

Vad händer om man missar momsdeklaration?

En av de plikter som företag har gentemot Skatteverket är att redovisa momsen i en så kallad momsdeklaration. Du behöver även göra detta trots att du inte betalat in någon moms under den gällande perioden (då anger du beloppet 0 kronor istället). Ibland kallas momsdeklaration även för mervärdesskattedeklaration. 

Moms heter VAT (value added tax) på engelska. Momsdeklaration brukar kallas för VAT return eller VAT declaration.

När och varför ska företaget lämna sin momsdeklaration till Skatteverket?

Du kan enkelt få fram datum för när du ska deklarera genom att använda tjänsten Viktiga datum som du hittar via länken nedan. Där kan du även få fram datum när du ska skicka in moms- och arbetsgivardeklaration och när du ska ha betalat in debiterad preliminärskatt.

Du behöver inte e-legitimation för att använda tjänsten. När du har gjort dina val får du fram de datum som gäller för just ditt företag. Du kan då välja att spara dina val så att du nästa gång du går in via samma webbläsare, ser dina datum direkt.

När redovisas moms på förskott?

Är du redan momsregistrerad är det snabbaste sättet att ta reda på när du ska deklarera att logga in i tjänsten Lämna momsdeklaration.

Du kan också se datumen i Viktiga datum.

Hur redovisas momsen och när?

Är du redan momsregistrerad är det snabbaste sättet att ta reda på när du ska deklarera att logga in i tjänsten Lämna momsdeklaration.

Du kan också se datumen i Viktiga datum.

När ska momsen vara inne januari 2023?

Företag som redovisar moms en gång per år ska redovisa moms vid olika datum beroende på om företaget har handel med EU, det vill säga under året har köpt eller sålt varor eller tjänster från/till leverantörer/kunder inom EU (utanför Sverige).

Många företag köper varor och tjänster av leverantörer från länder inom EU även om de inte är medvetna om det. Exempelvis: Flera större företag som säljer digitala tjänster gör detta från Irland.

Kan man deklarera i efterhand?

Om du glömde att deklarera inkomster eller avdrag i din skattedeklaration eller märker att något i din beskattning behöver korrigeras ska du göra så här:

Vem ska lämna momsdeklaration?

från din bokföring. Du ska bland annat lämna uppgift om:

  • din försäljning
  • utgående moms (moms på det du har sålt)
  • ingående moms (moms på det du har köpt in.

Hur bokföra moms förskottsbetalning?

Konto 2420 Förskott från kunder krediteras skillnaden mellan fakturerat belopp och moms. Vid kundens betalning av förskottsfakturan debiteras kontot för vilande utgående moms, t.ex. konto 2618 Vilande utgående moms, 25 %, och krediteras i stället ett ”vanligt” konto för utgående moms. Om avdragsrätten för moms infaller först vid betalningstillfället krediteras vanligen ett konto för vilande moms, exempelvis konto 2618. Konto 2420 Förskott från kunder debiteras när arbetet avslutats och avräkning skett gentemot kunden och i stället krediteras lämpligt konto i kontoklass 3 för de leveranser av varor och tjänster som kunden fått. Om förskottet inte täcker det slutliga fakturabeloppet finns en restfordran kvar på konto 1510 Kundfordringar.