:

Kan man använda friskvårdsbidrag till gym?

Innehållsförteckning:

 1. Kan man använda friskvårdsbidrag till gym?
 2. Vilka sporter ingår i friskvårdsbidrag?
 3. Vad får man ta på friskvårdsbidrag?
 4. Kan man köpa träningskläder för friskvårdsbidrag?
 5. Vad ska stå på kvittot för friskvård?
 6. Vad ingår inte i Friskvårdsbidraget?
 7. Är idrott alltid friskvård varför varför inte?
 8. Kan man köpa klippkort för friskvårdsbidrag?
 9. Kan man köpa liftkort för friskvårdsbidrag?
 10. Måste man ha kvitto för friskvårdsbidrag?
 11. Är thaimassage friskvård?
 12. Är gym avdragsgillt?
 13. Måste man betala tillbaka friskvård Om man slutar?
 14. Är slalom friskvårdsbidrag?
 15. Kan man köpa skor för Friskvårdsbidraget?
 16. Vad är friskvårdsbidrag?
 17. När ska friskvårdsbidrag beskattas?
 18. Hur bokför du friskvårdsbidraget?
 19. Vad behöver du veta om friskvårdsbidraget 2020?
 20. Vad är friskvårdsbidrag?
 21. När ska friskvårdsbidrag beskattas?
 22. Hur bokför du friskvårdsbidraget?
 23. Vad behöver du veta om friskvårdsbidraget 2020?

Kan man använda friskvårdsbidrag till gym?

Reglerna säger att friskvårdspengarna ska användas till ”aktiviteter med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet”. Men vad är det? Här kommer några förtydliganden på vad du inte får göra. Vill du läsa om allt du får göra (mycket roligare), läs gärna här!

Vilka sporter ingår i friskvårdsbidrag?

Som arbetsgivare har du möjligheten att erbjuda dina medarbetare skattefri motion och friskvård. Så länge förmånen är av ett mindre värde (upp till 5 000 kronor) och riktar sig till alla i personalen ska det betraktas som en skattefri personalförmån. 

Kostnaden för en enskild aktivitet får dock inte överstiga 1 000 kr, om den ska vara skattefri. Om friskvårdsbidraget överstiger 5000 kr för hela kalenderåret ska hela årets friskvårdsbidrag beskattas.

Vad får man ta på friskvårdsbidrag?

En djupdykning i 2019 års statistik kring det populära friskvårdsbidraget gav en hel del intressanta insikter, som till exempel:

 • Genomsnittet för den summa som erbjöds i friskvårdsbidrag 2019 var 3 001 kr.
 • Ca 55% av de anställda nyttjade sitt friskvårdsbidrag.
 • De som nyttjade sitt bidrag använde i snitt 84% av summan.

Den bransch som har det högsta friskvårdsbidraget är bank & försäkring med i genomsnitt 3 461 kr, medan offentlig sektor hamnar i botten med 2 216 kr. Högre belopp ger generellt ett ökat nyttjande. Den magiska summan där mer än hälften av medarbetarna tycker att det är värt att nyttja sitt friskvårdsbidrag verkar ligga på 3000 kr.

Förutom att höja friskvårdsbidraget, vad kan man som arbetsgivare göra för att få fler anställda att använda sitt friskvårdsbidrag? Såhär säger Johanna Helinder, Area Manager Health & Wellness på Benify:

– Kommunikation är A och O. Efter ett mejl eller en push där de anställda påminns om att de har friskvårdsbidrag kvar att nyttja märker vi direkt att fler loggar in och beställer friskvårdstjänster i våra portaler. Det är också viktigt att lyfta fram att bidraget inte bara kan användas till att träna på gym, utan även till exempel massage eller kostrådgivning.

Att fysiskt aktivitet har positiva effekter på hälsan är ingen hemlighet. Träning kan också vara bra på fler sätt, säger Johanna:

Kan man köpa träningskläder för friskvårdsbidrag?

Träningsutrustning som den anställde får använda i hemmet omfattas inte av reglerna om friskvårdsbidrag. För vissa yrkeskategorier, till exempel poliser och brandmän, där det krävs att de håller sig i fysisk trim och tränar på arbetstid kan dock enklare träningsutrustning som till exempel träningsskor vara en skattefri förmån. Träningskläder av mindre värde och enklare slag, som till exempel t-shirt som är försedd med arbetsgivarens reklamtryck, kan anses som en skattefri förmån även för andra.

Enstaka kurser med mera kan rymmas inom den skattefria förmånen. Det ska dock fortfarande finnas ett motionsinslag och vara högst 1 000 kronor per tillfälle och tillfällena sammanlagt rymmas inom begränsningen på 5 000 kronor.

Vad ska stå på kvittot för friskvård?

Både friskvårdsbidrag och förmån av fri motion och friskvård (naturaförmån) blir skattepliktiga om någon anställd, till exempel en vikarie eller en provanställd, utestängs från möjligheten att motionera på samma villkor under den period han eller hon är anställd. Det årliga friskvårdsbidraget för dessa tillfälligt anställda personer kan proportioneras utifrån anställningstiden.

Enligt Skatteverket måste alla som är i ”aktiv tjänst” omfattas av erbjudandet om motionen och friskvården. Det betyder att till exempel den som är tjänstledig för studier eller andra angelägenheter inte behöver erbjudas.

Vad ingår inte i Friskvårdsbidraget?

Friskvård är ett samlingsbegrepp för aktiviteter som är tänkta att främja de anställdas hälsa. Det kan röra sig om motionsaktiviteter eller sportutövande – men även behandlingar som lindrar stelhet eller smärta.

Friskvårdsbidraget är ett bidrag som arbetsgivare kan välja att ge sina anställda. Det finns inget krav på att varje arbetsplats ska ha ett friskvårdsbidrag. Friskvårdsbidraget är helt skattefritt och avdragsfritt, vilket betyder att varken arbetsgivaren eller den som nyttjar bidraget behöver betala skatt på beloppet. Detta gäller om friskvårdsbidraget är mindre än 5 000 kronor, om friskvårdsbidraget skulle vara större än 5 000 kronor behöver hela beloppet beskattas (och inte bara det belopp som överstiger 5000kr).

Skatteverket anger vissa krav som behöver uppfyllas för att friskvårdsbidraget ska kunna nyttjas:

 • Vara av mindre värde (Skatteverket definierar 5000kr som mindre värde)
 • Rikta sig till hela personalen
 • Ska inte gå att byta mot pengar

Är idrott alltid friskvård varför varför inte?

Cristoffer Inlägg: 138 Blev medlem: 23 okt 2017, 20:37

Nu är detta kanske ingen nyhet men det verkar som att man kommer kunna ta exempelvis rangekortet som ”friskvårdsbidrag” på arbetet.

Kan man köpa klippkort för friskvårdsbidrag?

Att få friskvårdbidrag från din arbetsgivare är en förmån som ska ge dig möjlighet till hälsa och motion. Det som gäller för ditt friskvårdsbidrag bestäms av din arbetsgivare som i sin tur utgår från skatteverkets regler för friskvårdsbidrag.

Är du en av dem som inte utnyttjar ditt friskvårdsbidrag, så är det dags för dig att tänka om. Listan över saker du kan göra för ditt friskvårdsbidrag är lång och det finns garanterat saker som passar dig. På Premium Hälsan har vi flera hälsosamma aktiviteter som är tillåtet att spendera sitt friskvårdsbidrag på.

Kan man köpa liftkort för friskvårdsbidrag?

Skidåkare kan få friskvårdsbidrag för liftkort och säsongskort på en skidanläggning. Det är arbetsgivaren som bestämmer storleken på bidraget, som dock får vara max 5000 kronor per år. Du kan också få friskvårdsbidrag för skidskola, i grupp eller enskilt, med ett maxbelopp på 1 000 kronor per tillfälle/dag och max 5 000 kronor per år). Du kan däremot inte få friskvårdsbidrag för köp eller hyra av skidutrustning, för medlemsavgift i skidklubb eller startavgift i tävling.

En del arbetsgivare har särskilda riktlinjer för vad som ingår i friskvårdsbidrag på deras arbetsplats, och det är arbetsgivaren som bestämmer om den godkänner skidåkning som friskvårdsförmån. Skidåkaren måste alltså stämma av med sin arbetsgivare vad som gäller för utförsåkning.

Måste man ha kvitto för friskvårdsbidrag?

Lagkrav kvitton

Skatteverket ställer krav på kvittots utformning, att kvittot ska vara i originalform och lagras enligt bokföringslagen. Kvittokopior godkänns ej som underlag.

Är thaimassage friskvård?

Lagkrav kvitton

Skatteverket ställer krav på kvittots utformning, att kvittot ska vara i originalform och lagras enligt bokföringslagen. Kvittokopior godkänns ej som underlag.

Är gym avdragsgillt?

En naturaförmån är när de anställda erbjuds motion och friskvård på arbetsplatsen eller på en träningsanläggning. För att detta ska vara skattefritt måste dock förmånen vara av enklare slag och av mindre värde. Exempelvis kan det vara massage eller föreläsningar kring kost eller träning i företagets lokaler. Men det kan också vara tillgång till gym eller simhall som företag väljer ut och betalar för. En definition på vad mindre värde är finns inte men man brukar säga att kostnad motsvarande ett normalt gymkort på orten är ok. Ytterligare ett krav för att det ska vara skattefritt är att det riktar sig till alla i personalen.

Friskvårdsbidraget kan de anställda använda till andra typer av aktiviteter. På Skatteverket hemsida finns en diger lista på vilka aktiviteter som är godkända och inte godkända. Från och med förra året är även aktiviteter som förut betraktades som ”lyxsporter” nu mera godkända. Som till exempel golf, ridning och utförsåkning. För friskvårdsbidraget ska vara skattefritt finns det en beloppsgräns på 5000 kronor. Får man ett friskvårdsbidrag på 6000 kronor blir 1000 krronor skattepliktigt för den anställde. Tänk på att utrustning till aktiviteter, exempelvis ett par nya löparskor, inte kan utgöra en del av friskvårdsbidraget. Det är också fullt möjligt att kombinera naturaförmån och friskvårdsbidrag. Till exempel får de anställda gå och träna i ett närliggande gym samtidigt som de varje år får ett friskvårdsbidrag på 5 000 kronor att använda för att ta till exempel ridlektioner. Viktigt att påpeka är att detta är vad som gäller skattemässigt för företaget och den anställde. Företag har ju många gånger andra belopps­gränser vad gäller friskvårdsbidrag. Till exempel att man som anställd får ett friskvårdsbidrag på 3 000 kronor att använda under året. Det finns också arbetsgivare som erbjuder en friskvårdstimme som gör att medarbetaren har rätt till att träna en timme i veckan utan löneavdrag.

Måste man betala tillbaka friskvård Om man slutar?

En naturaförmån är när de anställda erbjuds motion och friskvård på arbetsplatsen eller på en träningsanläggning. För att detta ska vara skattefritt måste dock förmånen vara av enklare slag och av mindre värde. Exempelvis kan det vara massage eller föreläsningar kring kost eller träning i företagets lokaler. Men det kan också vara tillgång till gym eller simhall som företag väljer ut och betalar för. En definition på vad mindre värde är finns inte men man brukar säga att kostnad motsvarande ett normalt gymkort på orten är ok. Ytterligare ett krav för att det ska vara skattefritt är att det riktar sig till alla i personalen.

Friskvårdsbidraget kan de anställda använda till andra typer av aktiviteter. På Skatteverket hemsida finns en diger lista på vilka aktiviteter som är godkända och inte godkända. Från och med förra året är även aktiviteter som förut betraktades som ”lyxsporter” nu mera godkända. Som till exempel golf, ridning och utförsåkning. För friskvårdsbidraget ska vara skattefritt finns det en beloppsgräns på 5000 kronor. Får man ett friskvårdsbidrag på 6000 kronor blir 1000 krronor skattepliktigt för den anställde. Tänk på att utrustning till aktiviteter, exempelvis ett par nya löparskor, inte kan utgöra en del av friskvårdsbidraget. Det är också fullt möjligt att kombinera naturaförmån och friskvårdsbidrag. Till exempel får de anställda gå och träna i ett närliggande gym samtidigt som de varje år får ett friskvårdsbidrag på 5 000 kronor att använda för att ta till exempel ridlektioner. Viktigt att påpeka är att detta är vad som gäller skattemässigt för företaget och den anställde. Företag har ju många gånger andra belopps­gränser vad gäller friskvårdsbidrag. Till exempel att man som anställd får ett friskvårdsbidrag på 3 000 kronor att använda under året. Det finns också arbetsgivare som erbjuder en friskvårdstimme som gör att medarbetaren har rätt till att träna en timme i veckan utan löneavdrag.

Är slalom friskvårdsbidrag?

Sedan 1 januari 2018 är skidåkning och skidskola godkända som skattefria friskvårdsförmåner. Här har vi samlat information av vad som gäller och några vanliga frågor

Läs mer på Skatteverkets informationssida om friskvårdsbidraget >>

Kan man köpa skor för Friskvårdsbidraget?

Det framgår inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård, men av rättspraxis framgår att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda.

För att ett friskvårdsbidrag ska kunna betalas ut skattefritt ska det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion, eller annan enklare friskvård som inte innehåller inslag av motion men som till exempel är avstressande eller avslappnande.

Vad är friskvårdsbidrag?

Vad är friskvårdsbidrag? Arbetsgivaren kan skatte- och avgiftsfritt ge sina anställda möjlighet till enklare slag av motion och friskvård. Om den anställda har kostnad för till exempel gym, ridlektioner eller annan motion kan arbetsgivaren mot kvitto betala ett skattefritt friskvårdsbidrag om maximalt 5 000 kronor per år inklusive moms.

När ska friskvårdsbidrag beskattas?

Sedan det nyligen kommit en dom angående friskvårdsbidrag från Högsta Förvaltningsdomstolen gäller dock enligt Skatteverket från nionde september 2019 att hela årets friskvårdsbidrag ska beskattas om det överstiger 5 000 kr för hela kalenderåret, men bara om någon del har lämnats nionde september eller senare under 2019.

Hur bokför du friskvårdsbidraget?

Så bokför du friskvårdsbidraget. Du bokför friskvårdsbidraget på konto 7699 Övriga personalkostnader. Motkontot är 2440 leverantörsskulder. Momsen är avdragsgill så den tar du med i konteringen och anger momsen för inköp, konto 2641.

Vad behöver du veta om friskvårdsbidraget 2020?

Friskvårdsbidrag 2020 – allt du behöver veta. Mimmi Rito2019-12-20. Friskvårdsbidraget är en av flera förmåner som du som arbetsgivare kan erbjuda dina medarbetare. Syftet är att öka kollegornas välmående och företagets attraktionskraft på en arbetsmarknad där konkurrensen om rätt kompetens blir allt tuffare.

Vad är friskvårdsbidrag?

 • Vad är friskvårdsbidrag? Arbetsgivaren kan skatte- och avgiftsfritt ge sina anställda möjlighet till enklare slag av motion och friskvård. Om den anställda har kostnad för till exempel gym, ridlektioner eller annan motion kan arbetsgivaren mot kvitto betala ett skattefritt friskvårdsbidrag om maximalt 5 000 kronor per år inklusive moms.

När ska friskvårdsbidrag beskattas?

 • Sedan det nyligen kommit en dom angående friskvårdsbidrag från Högsta Förvaltningsdomstolen gäller dock enligt Skatteverket från nionde september 2019 att hela årets friskvårdsbidrag ska beskattas om det överstiger 5 000 kr för hela kalenderåret, men bara om någon del har lämnats nionde september eller senare under 2019.

Hur bokför du friskvårdsbidraget?

 • Så bokför du friskvårdsbidraget. Du bokför friskvårdsbidraget på konto 7699 Övriga personalkostnader. Motkontot är 2440 leverantörsskulder. Momsen är avdragsgill så den tar du med i konteringen och anger momsen för inköp, konto 2641.

Vad behöver du veta om friskvårdsbidraget 2020?

 • Friskvårdsbidrag 2020 – allt du behöver veta. Mimmi Rito2019-12-20. Friskvårdsbidraget är en av flera förmåner som du som arbetsgivare kan erbjuda dina medarbetare. Syftet är att öka kollegornas välmående och företagets attraktionskraft på en arbetsmarknad där konkurrensen om rätt kompetens blir allt tuffare.