:

Hur länge kan man ha kvar ett dödsbo?

Innehållsförteckning:

  1. Hur länge kan ett dödsbo betala räkningar?
  2. Hur lång tid efter dödsfall sker bouppteckning?
  3. Vad händer om ett dödsbo inte skiftas?
  4. Hur vet man om ett dödsbo är avslutat?
  5. Är det tillåtet att tömma dödsbo innan bouppteckning?
  6. Vem betalar räkningar i ett dödsbo?
  7. Får man röra dödsbo innan bouppteckning?
  8. När får man ut sitt arv?
  9. Vad händer om man inte avslutar ett dödsbo?
  10. Är man skyldig att städa ett dödsbo?
  11. Vem får röra ett dödsbo?
  12. Får man köra en bil som tillhör ett dödsbo?

Hur länge kan ett dödsbo betala räkningar?

Ta del av ytterligare engagemang för den avlidne genom att registrera dig i Efterlevanderegistret här.

När den avlidne har haft olika engagemang, tillgångar och skulder och andra eventuella stående överföringar är det viktigt att du kommer ihåg att utföra betalningar. Eventuella räkningar kan av dödsboet betalas och avser: hyra el, fakturor till banken, avgifter till Skatteverket och annat. Lite längre ner skriver vi om att det är viktigt att bouppteckningen är klar hos Skatteverket. Det är också viktigt med dödsfallsintyg med släktutredning.

Hur lång tid efter dödsfall sker bouppteckning?

När någon har avlidit måste man göra en bouppteckning. Nedan finner du 10 av de mest grundläggande sakerna du bör känna till om bouppteckningsarbetet.

Den person som har mest insyn över den avlidnes ekonomi – vanligtvis efterlevande make/maka/partner eller sambo – har ansvaret att bouppteckningen blir utförd. Om det är oklart vem som är närmast anhörig, så är det dödsbodelägarna tillsammans som har ansvaret för att bouppteckningen utförs.

Vad händer om ett dödsbo inte skiftas?

De efterlevande som tar hand om dödsboet kallas dödsbodelägare. Dödsbodelägarna sköter dödsboet gemensamt. Det betyder att de behöver vara överens om vad som ska göras, till exempel betala räkningar, avsluta autogiron, avsluta ett konto eller sälja värdepapper.

Det kan vara praktiskt att en av dödsbodelägarna representerar dödsboet, till exempel vid kontakter med banken, men då måste han eller hon ha fått en fullmakt från alla övriga dödsbodelägare. Exempel på fullmakter finns hos Efterlevandeguiden. Flera banker har också fullmaktsmallar.

Hur vet man om ett dödsbo är avslutat?

När en fysisk person dör övergår alla dennas tillgångar och skulder till ett så kallat dödsbo, som är en juridisk person. Delägare i dödsboet kallas dödsbodelägare och är de som har någon typ av arvsrätt efter den avlidne personen. Ett dödsbo avslutas genom ett arvskifte. Om den döde har varit gift ska bodelning göras innan arvskiftet äger rum. Detsamma gäller om den döde var sambo och den efterlevande sambon begär bodelning.

Ett arvskifte är i praktiken ett familje- och förmögenhetsrättsligt avtal där dödsbodelägarna kommer överens om hur boets tillgångar ska fördelas. Avtalet skiljer sig dock från ett vanligt på det viset att det finns många formaliaregler att ta hänsyn till. Vidare behöver ett dödsbo hanteras på ett visst sätt för att dödsbodelägarna ska få skifta boet. Det kan därvid nämnas att om bodelning eller arvskifte sker innan dödsboets skulder har reglerats eller medel till deras betalning ställts under särskild vård ska bodelningen eller skiftet gå åter. Det är därför viktigt att samtliga dödsboets skulder regleras innan dödsbodelägarna skiftar tillgångarna i boet.

Är det tillåtet att tömma dödsbo innan bouppteckning?

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Här är lite mer allmän info och råd

Vem betalar räkningar i ett dödsbo?

Tillgångarna som finns på dödsboets konton ska i första hand användas till att betala begravningen och kostnader som tillkommer med den. Därför bör du först göra en beräkning för att se att tillgångarna räcker till begravningskostnaderna, bouppteckning och eventuella banklån innan du betalar några andra räkningar. 

Dödsboet kan betala följande räkningar, förutsatt att det finns pengar på konto utan bankbok:

  • begravningskostnader
  • löpande räkningar utställda i den avlidnes eller dödsboets namn (t ex hyra, el, telefon)

Checklista för dödsbo (pdf, 67 KB)Öppnas i nytt fönster

Betaltjänst för dödsbo (pdf, 96 KB)Öppnas i nytt fönster

Så betalar du dödsboets räkningar digitalt (pdf, 201 KB)Öppnas i nytt fönster

  • Räkningar som inte kan betraktas som löpande kostnader eller som inte är utställda i dödsboets namn
  • Räkningar utställda till efterlevande make/maka
  • Utlägg mot kvitto för insättning på eget konto
  • Betalningar till utlandet

Vid frågor om betalningar för dödsbo, kontakta vår support för dödsbo på 0775-55 20 10Öppnas i nytt fönster.

Får man röra dödsbo innan bouppteckning?

Så länge samtliga dödsbodelägare är överens och går med på det kan en fördelning av saker i hemmet ske även innan bouppteckningen är registrerad och ett arvskifte upprättats. Innan samtliga dödsbodelägare är överens är det dock förbjudet att tömma eller ta egendom från dödsboet.Så länge samtliga dödsbodelägare är överens och går med på det kan en fördelning av saker i hemmet ske även innan bouppteckningen är registrerad och ett arvskifte upprättats. Innan samtliga dödsbodelägare är överens är det dock förbjudet att tömma eller ta egendom från dödsboet.

Du får inte tömma ett dödsbo innan bouppteckning. Du får inte sälja, ta eller slänga något och det gäller även om alla arvingar är överens. Det är dödsboet som äger egendomen och att ta något skulle därför kunna räknas som stöld.

När får man ut sitt arv?

Om du ärver en fastighet eller del av en fastighet behöver du anmäla att du är ny ägare. Det görs inte automatiskt.

Du behöver ansöka om en ny lagfart hos Lantmäteriet i den region som fastigheten ligger i. Lantmäteriet behöver se den registrerade bouppteckningen när du ansöker om ny lagfart.

I många fall kan den bank som har beviljat bolån också hjälpa till med lagfarten.

Bolån för en fastighet eller lägenhet skrivs inte av automatiskt när en person dör. Sådana lån ska antingen lösas ut eller flyttas till en annan person. Om det finns skulder för en fastighet måste ni kontakta banken som har lånat ut pengarna och ta reda ut hur lånen kan lösas eller om det går flytta över dem till en annan person.

Om du och den döda har haft en gemensam hyresrätt ska kontraktet ändras. Kontakta i så fall hyresvärden att få rätt namn på kontraktet och på hyresavierna.

Vad händer om man inte avslutar ett dödsbo?

Det finns flera saker du måste ha gjort innan ett dödsbo är skattemässigt avslutat.

Ett dödsbo är skattemässigt avslutat när

Är man skyldig att städa ett dödsbo?

En närståendes bortgång innebär oftast en stor påfrestning. Dels ska man hantera det emotionella och sorgearbetet, men även praktiska detaljer i dödsboet måste ordnas upp. Här ger vi svar på flera vanliga frågor gällande den bortgångnes boende.

Vem kontaktar värden när en hyresgäst har dött? Sker det automatiskt? – Nej, det sker inte automatiskt. Du bör kontakta hyresvärden.

Vem får röra ett dödsbo?

Hej och stort tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! 

För att besvara din fråga kommer jag främst att använda mig av ärvdabalkens (ÄB) bestämmelser. 

Får man köra en bil som tillhör ett dödsbo?

Dödsboets delägare bestämmer tillsammans om egendom som innehas av dödsboet.

Om äganderätten till ett fordon har övergått till ett dödsbo behöver detta inte anmälas till trafik- och transportregistret. En registeranmälan ska dock göras inom sju dagar från det att äganderätten till fordonet har övergått från dödsboet till den nya ägaren.