:

Vilka räknas som nära anhörig?

Innehållsförteckning:

 1. Vem är närmast sörjande?
 2. Har man rätt att sjukskriva sig vid dödsfall?
 3. Kan man sjukskriva sig vid dödsfall?
 4. Vilka räknas som närmast anhörig vid begravning?
 5. Måste anhöriga betala begravning?
 6. Vad händer med pengar på banken vid dödsfall?
 7. Vad betyder närmast anhörig?
 8. Vad säger man istället för beklagar sorgen?

Vem är närmast sörjande?

Hur man väljer att klä sig inför en begravning kan skilja sig åt beroende på vilken klädkod som de anhöriga har valt. Detsamma gäller för klädsel vid minnesstund. Idag är klädkoderna ofta inte lika strikta som de var förr. Traditionell klädkod vid begravning är vanligtvis mörk klädsel där tonerna rör sig i svart, mörkblått och mörkgrått.

Är klädkoden inte angiven på inbjudan eller i dödsannonsen så är det alltid mörka och diskreta färger som gäller enligt traditionell klädsel. Klädkoden kan dock också vara frivillig och då är det mer fritt att välja hur man vill klä sig. Den valfria klädkoden är mer vanlig idag.

Vid valfri klädsel ska man ändå var diskret och inte välja kläder i rött eller andra lysande färger utan hålla sig till en rimlig diskret färgskala. Sommartid kan man också bära vitt och beige.

Ljus klädsel på begravning innebär att man kan klä sig i milda färger och ljusa toner så som beige, ljusblått, ljusrosa och liknande. Är det ljus klädsel som gäller ska man undvika svarta färger och mörka toner. Alla övriga färger går i regel bra men i en nedtonad färgskala.

Har man rätt att sjukskriva sig vid dödsfall?

I Sverige har vi i regel en inställning där vi sätter människor först, och det är något som speglas i lagen om rätt till ledighet av trängande familjeskäl. Lagen innefattar inte bara dödsfall. Utan du som arbetstagare har även rätt till ledighet från din tjänst om en närstående är allvarligt sjuk. Vad som definieras som närstående kan skilja sig mellan din personliga åsikt, och lagens utformning. Den svenska lagstiftningen definierar närstående som:

 • Make/maka
 • Sambo
 • Barn
 • Barnbarn
 • Föräldrar/svärföräldrar
 • Mor- och farföräldrar

Men, om du skulle behöva ta ledigt till följd av dödsfall av en individ som står dig nära, hur fungerar det med betalning?

Kan man sjukskriva sig vid dödsfall?

I många av våra avtal så finns det ett stycke om permission vid bland annat nära anhörigs bortgång. Det är olika villkor i våra olika avtal och du hittar villkoren i just ditt avtal om du loggar in på Mina sidor. 

Det är viktigt att känna till att du inte har rätt att ta ledigt, utan arbetsgivaren bestämmer om du har möjlighet att få ledigt. Och är du i behov av längre restid så behöver du prata med din arbetsgivare om hur ni löser detta med andra typer av ledigheter. 

Vilka räknas som närmast anhörig vid begravning?

Författare:

Till nära anhöriga räknas alltid den avlidnes maka/make, syskon, barn och barnbarn med respektive, mor- och farföräldrar. Även ingifta släktingar som svåger, svägerska och syskonbarn. Om du är frånskild från den avlidne räknas du inte som nära anhörig och ska placera dig bland övriga gäster på begravningen.

Måste anhöriga betala begravning?

Juridik vid dödsfall

Hej! Jag håller på att skriva en bouppteckning. Jag undrar hur det funkar med räkningar som jag har betalat för med mina egna pengar. Kan jag lägga till dem som skulder på dödsboet? Jag betalade själv för namnet på gravsten, saker för minnesstunden, transport till staden i Finland där han begravdes osv. Går det att få tillbaka pengarna? Han har fler skulder en tillgångar efter alla andra räkningar.

Vad händer med pengar på banken vid dödsfall?

Juridik vid dödsfall

Vi är gifta och jag har innan vi gifte oss ett eget bankkonto där jag har en summa pengar som är mina för att ha som reserv vid tidigare pensionering, inget konstigt med det och min man vet att det är mina. Men vad händer om min man dör? Måste vi skriva ngt om dessa pengar som står enbart på mitt konto. Vi har inga gemensamma barn 

Vad betyder närmast anhörig?

Om du har en anhörig som inte längre kan ta hand om sin ekonomi själv kan du hjälpa till med vardagliga ekonomiska handlingar, till exempel att betala räkningar.

Med så kallad anhörigbehörighet kan du hjälpa en närstående med vardagsekonomin och med enklare avtal. Den som är närmast anhörig får sin behörighet direkt från lagen - du behöver inte ansöka om behörigheten eller registrera den någonstans och du behöver ingen fullmakt från den du ska hjälpa.

Vad säger man istället för beklagar sorgen?

När man uttrycker sitt deltagande till de nära anhöriga till någon som har avlidit kallas det för att kondolera. Det går att framföra kondoleanser personligen eller med ett kort eller med blommor. Traditionellt sett brukar man skicka ett så kallat kondoleans kort – men det går även bra att till exempel ringa, skicka ett sms eller ta kontakt via sociala medier för att lämna sina kondoleanser. Det viktigaste är att du visar att du bryr dig, så gör det som känns bäst för dig. 

Det svåra kan vara att veta vad man egentligen ska skriva när någon har dött. Många tycker det är svårt att uttrycka sig i skrift när man ska framföra sina kondoleanser. Vi har därför samlat några förslag på texter som man kan skriva på exempelvis ett kort: 

 • Varma kramar
 • Varma tankar 
 • Vi tänker på dig / er 
 • Jag finns för dig / er