:

Varför behöver vi vitamin D?

Innehållsförteckning:

  1. Varför behöver vi vitamin D?
  2. Vilka biverkningar kan man få av att äta D-vitamin?
  3. Hur får vi D-vitamin?
  4. Vad händer om man har brist på vitamin D?
  5. Vilken är den vanligaste orsaken till brist på vitamin D?
  6. Vad kan orsaka D-vitaminbrist?
  7. När ska man inte ta D-vitamin?
  8. Vilken tid på dagen ska man ta D-vitamin?
  9. Vilket är det bästa D vitaminet?
  10. Kan man bli trött av brist på D-vitamin?
  11. Vilka sjukdomar ger vitaminbrist?
  12. Hur vet jag om jag har vitaminbrist?
  13. Vilka vitaminer ska man inte ta tillsammans?
  14. Kan D-vitaminbrist orsaka håravfall?
  15. Vilken vitaminbrist ger trötthet?

Varför behöver vi vitamin D?

Människan består av mycket kalcium, och det är den viktigaste byggstenen i skelettet genom hela livet. D-vitamin bidrar till det normala upptagandet och användningen av kalcium, vilket i sin tur är viktigt för att bibehålla normal benstruktur och friska tänder. Tillräckligt intag av vitaminet bidrar till normala kalciumnivåer i blodet, liksom upptagandet av det viktiga mineralet fosfor. Dessutom bidrar vitaminet till en normal muskelfunktion och är därför viktigt för välfungerande muskler under hela livet.

Vilka biverkningar kan man få av att äta D-vitamin?

Vi får i oss vitaminet på två sätt: dels via maten, dels bildas D-vitamin i huden när vi är ute i solen.

Under sommarhalvåret är solbestrålning på huden den viktigaste källan. För att bilda D-vitamin motsvarande ett dagligt intag av 5-10 mikrogram från mat räcker det i juni och juli att vara ute barärmad upp till en kvart 2-3 gånger i veckan. Vitaminet lagras i kroppen och det som har bildats av solen kan täcka en del av behovet under vinterhalvåret.

Det rekommenderade dagliga behovet varierar med ålder och hur mycket man vistas i solen. 

20 juni kom nya nordiska näringsrekommendationer, NNR 2023. I slutet av september antas en svensk version av näringsrekommendationerna och då uppdateras värdena på webbplatsen.

Hur får vi D-vitamin?

De mest förekommande faktorerna för D-vitaminbrist är för lite solexponering eller att kroppen inte fått i sig tillräckligt av vitaminet via maten. Andra faktorer, som exempelvis fetma, kan förhindra kroppen att ta upp D-vitamin. Då D-vitamin lagras i kroppsfettet kan det vara svårare att komma åt vitaminet vid övervikt.

Vad händer om man har brist på vitamin D?

Kroppen behöver många olika näringsämnen för att fungera ordentligt och en mycket viktig del i detta är D-vitamin, som ansvarar för att reglera kalkbalansen i kroppen. Det betyder att D-vitamin hjälper kroppen att ta vara på kalcium för att upprätthålla ett stabilt skelett och starka tänder. 

Vilken är den vanligaste orsaken till brist på vitamin D?

D-vitamin är ett hormon som bildas i huden i samband med solexponering eller annan UVB-strålning. Kroppen kan även få D-vitamin genom livsmedel eller kosttillskott som absorberas av tarmen.

D-vitamin är fettlösligt och lagras i både lever och fettvävnad. Det finns i två former. Vitamin D3 bildas genom solljus och finns även i exempelvis fet fisk, kött och ägg. Vitamin D2 finns bland annat i vildsvamp och vissa växter. Både D3 och D2 kan tillföras genom livsmedel som är berikade med vitamin D och genom kosttillskott.

D är ett vitamin som är nödvändigt för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig kalcium och fosfor som är viktigt för utvecklingen av bland annat skelett och tänder. Uttalad brist på D-vitamin leder också till brist på kalcium och fosfor. Sammantaget kan bristerna orsaka exempelvis muskelsvaghet, stelhet, trötthet och nedstämdhet. I svårare fall kan D-vitaminbrist försvaga skelettet både hos barn och vuxna.

När du vistas i solen bildas D-vitamin i huden som sedan lagras i kroppen. Hur mycket som lagras och hur länge det räcker varierar från person till person. Det beror till exempel på vilken tid på året du har varit i solen, hur långa stunder åt gången och var i världen du har befunnit dig. Hudens möjlighet att omvandla solens strålar till D-vitamin är kopplad till breddgrad, årstid, solexponering och hudtyp.

En mörkare hud behöver mer sol för att bilda D-vitamin – mörkt pigment förhindrar precis som kläder och hög solskyddsfaktor att solens strålar tränger in i huden. Det ger ett skydd mot solskador, men gör samtidigt att det tar längre tid höja D-vitaminnivån.

I Skandinavien är solens UV-strålning starkast från maj till september, särskilt i juni och juli. Då kan kroppen tillgodogöra sig stora mängder D-vitamin på mycket kort tid – betydligt mer än via tarmen från kost eller kosttillskott. Det räcker att exponera huden i 15-30 minuter några dagar i veckan.

Vad kan orsaka D-vitaminbrist?

Kroppen behöver många olika näringsämnen för att fungera ordentligt och en mycket viktig del i detta är D-vitamin, som ansvarar för att reglera kalkbalansen i kroppen. Det betyder att D-vitamin hjälper kroppen att ta vara på kalcium för att upprätthålla ett stabilt skelett och starka tänder. 

När ska man inte ta D-vitamin?

Sedan flera år rekommenderar Livsmedelsverket att alla över 75 år tar tillskott med D-vitamin. Detsamma gäller alla barn under 2 år, barn och vuxna som inte äter fisk eller D-vitaminberikade livsmedel och de som bär heltäckande kläder på sommaren – som alltså inte får D-vitamin via solen.

Vilken tid på dagen ska man ta D-vitamin?

På morgonen är kroppen lite extra mottaglig för näringsupptag, och vi vill gärna ta tillskott som stimulerar energiproduktion och mental klarthet. En del av dessa kan av samma anledning vara bra att undvika på kvällen, speciellt om du är känslig och/eller har svårt att varva ned. 

– B-komplex– Vitamin B-12– Multivitaminer – kan man dela upp tex. hälften på morgonen och hälften på eftermiddagen.– C-vitamin – vid sjukdom kan c-vitamin tas flera gånger per dag.– D-vitamin (gärna tillsammans med fett i maten).– Q10– Maca– Järn (viktigast är att undvika mjölk, koffein, zink samt D vitamin tillskott samtidigt då de stör upptaget).

Dessa tillskott går bra att ta när som helst på dagen, då de sällan upplevs som vare sig stimulerande eller avslappnande. De ger endast näring till kroppen och hjälper den att anpassa sig till vad som behövs just nu. 

– Omega-3 (algolja eller fiskolja).– Kalcium (enligt vissa allra bäst på morgonen – beror på blandningen).– De allra flesta adaptogener– Greens och alger– Antioxidanter

Vilket är det bästa D vitaminet?

Det finns två former av D-vitamin; D2 (Ergokalciferol) och D3 (Kolekalciferol). De båda är effektiva och ger dig värdefulla mängder D-vitamin.

Men i studier har man sett att D3 tycks vara den effektivaste varianten i högre doser.

Huruvida du använder D-vitamin i flytande form, som tablett eller kapsel spelar mindre roll.

Andelen studier som gjorts för att se om D-vitamin i flytande form är bättre än tabletter, är undermålig.

Det har gjorts studier som pekar på att det inte har någon betydelse om du tar D-vitamin som olja eller i tablettform. Antalet deltagare i dessa studier har däremot varit för få för att vi ska kunna dra några slutgiltiga slutsatser.

Kan man bli trött av brist på D-vitamin?

Kroppen behöver många olika näringsämnen för att fungera ordentligt och en mycket viktig del i detta är D-vitamin, som ansvarar för att reglera kalkbalansen i kroppen. Det betyder att D-vitamin hjälper kroppen att ta vara på kalcium för att upprätthålla ett stabilt skelett och starka tänder. 

Vilka sjukdomar ger vitaminbrist?

Sänkta, låga nivåer av vitamin D kallas för D-vitamininsufficiens. Vid ännu lägre nivåer klassas tillståndet som D-vitaminbrist. D-vitamin behövs för att reglera halten av kalcium i tänderna och skelettet. Kroppen kan lagra en del D-vitamin och det som bildas i huden på sommaren tack vare solljuset, kan täcka en del av behovet under vintern.

Du kan få D-vitaminbrist om du har en sjukdom som gör att tarmen har svårt att ta upp näringsämnen, om du äter väldigt ensidigt, eller om du inte vistas i solen under sommarhalvåret.

Hur vet jag om jag har vitaminbrist?

Vitamin- och mineralbrister är vanligare än vad man kan tro, vilket gör att många går runt med dåliga värden utan att veta om det. Att känna igen alla symptom är svårt, och dessutom är symptomen ofta sådana som även kan ha annan orsak, vilket gör att man sällan tänker på brister vid dessa symptom. Det är dock viktigt att hålla koll på sina värden, inte bara för att man mår dåligt helt i onödan utan också för att en del brister faktiskt kan bli allvarligare med tiden. Här kommer vi därför att kolla närmare på vitamin- och mineralbrist, och specifika symptom för dessa.

Det vanligaste symptomet på olika typer av brister är förmodligen trötthet. Detta symtpom har inte bara flera vitamin- och mineralbrister gemensamt, utan även många andra brister – till exempel brister på olika hormon, så som sköldkörtelhormon, det vill säga hypotyreos eller underfunktion av sköldkörteln.

Vilka vitaminer ska man inte ta tillsammans?

Vilka kosttillskott är okej att kombinera, vilken tid på dygnet bör man ta dem och hur ska man tänka för att optimera upptaget? Vi tog ett snack med Kureras näringsexpert Zarah Öberg för att reda ut några vanliga frågeställningar om kosttillskott.

Kosttillskott hör till de ämnen som Kureras näringsexpert Zarah Öberg får mest frågor från er läsare om. – Alla vitaminer och mineraler samverkar med varandra, så det är alltid bra att känna till hur de ska användas, särskilt om man har en önskan om terapeutisk behandling. Vid större besvär, så kan det vara skillnaden mellan om du får bra effekt eller inte, säger hon. Kurera tog därför ett snack med Zarah Öberg för att reda ut några av läsarnas vanligaste frågeställningar.

Kan D-vitaminbrist orsaka håravfall?

Vi har alla perioder när vi tappar mer hår än vanligt eller tycker att kalufsen inte känns så spänstig som vi skulle önska. Vanliga orsaker till ökat håravfall är stress, sjukdomar som hypotyreos och infektioner samt ärftlighet (1). Även felaktig kost kan orsaka att håret faller av. Oftast växer det tillbaka av sig själv och rätt näring är en nyckel för att hjälpa hårsäckarna på traven (2).

Rätt näring för håret

Vilken vitaminbrist ger trötthet?

2023-06-08

D-vitamin, eller solskensvitaminet, har visat sig spela en betydande roll för att vi ska mår bra. Vitamin D är ett viktigt näringsämne som behövs för att reglera kalciumnivåerna i våra tänder och skelett. Tyvärr lider många människor av D-vitaminbrist, vilket kan få konsekvenser för vår kropp och hälsa. Bristen på D-vitamin kan ge upphov till olika symtom och för att identifiera om du är träffad har vi listat 10 vanligt förekommande tecken.