:

Hur hittar jag mitt momsregistreringsnummer?

Innehållsförteckning:

  1. Hur hittar jag mitt momsregistreringsnummer?
  2. Vad är mitt momsnummer enskild firma?
  3. Är VAT-nummer och momsregistreringsnummer?
  4. Vad är mitt VAT-nummer privatperson?
  5. Måste man ha momsregistreringsnummer på fakturan?
  6. Vad är ett företags momsnummer?
  7. Hur ser organisationsnummer ut för enskild firma?
  8. Har enskild firma organisationsnummer?
  9. Hur skriver man momsregistreringsnummer?
  10. Är VAT samma som moms?
  11. När behövs momsregistreringsnummer?
  12. Kan man skicka faktura utan moms?
  13. Har man organisationsnummer som enskild firma?
  14. Hur vet man om det är enskild firma?
  15. Hur ser ett organisationsnummer ut för enskild firma?

Hur hittar jag mitt momsregistreringsnummer?

Kontrollera alltid giltigheten av en ny handelspartners momsnummer (VAT number) innan du använder det i faktureringen inom EU-handeln. Du får numret av din handelspartner. 

Kom också ihåg att regelbundet kontrollera giltigheten av dina gamla handelspartners momsnummer. Giltigheten ska kontrolleras med numret och inte med exempelvis handelspartnerns namn.

Vad är mitt momsnummer enskild firma?

Organisationsnummer fungerar som identitetsbeteckning för juridiska personer (företag, bolag, föreningar och vissa andra organisationer), på motsvarande sätt om personnumret fungerar som identitetsbeteckning för fysiska personer.

Med enskilda firma använder sig av innehavarens (den fysiska personens) personnummer som organisationsnummer i och med att innehavaren är personligt ansvarig för företagets åtaganden och skulder. Företagets organisationsnummer måste alltid framgå på fakturor eftersom det används för att identifiera en juridisk person av svenska myndigheter och andra organisationer.

Organisationsnumret är unikt för vare bolag och består av 10 siffror och ett skiljetecken enligt formatet ÅÅMMDD-XXXX. Den sista siffran är en kontrollsiffra som används för att kontrollera person- eller organisationsnumrets giltighet.

Är VAT-nummer och momsregistreringsnummer?

Att du är registrerad för moms innebär att du både kan dra av moms på dina inköp, men också behöver betala moms på din försäljning. Generellt sett gäller att om du har för avsikt att driva ett företag som köper och säljer momspliktiga varor eller tjänster skall ditt företag vara momsregistrerat. Du skall också, enligt skatteverket, kunna styrka att du bedriver momspliktig verksamhet med så kallade “objektiva omständigheter”. Det kan vara att du till exempel kan styrka att den som bedriver verksamheten skall köpa och sälja varor eller tjänster, eller att du gjort inköp som bara kan användas i en ekonomisk verksamhet. Om du vet med dig att din försäljning kommer understiga 30 000 kr ex moms under ditt första räkenskapsår är du automatiskt momsbefriad. Den momsbefrielsen är dock frivillig. 

När du sedan är momsregistrerad kommer du också få ett momsregistreringsnummer. För att visa att du är momsregistrerad brukar man lägga till momsregistreringsnumret på fakturorna du skickar. 

Alla bolag som är egna juridiska personer, så som exempelvis aktiebolag och handelsbolag, utgår från organisationsnumret får att få fram sitt momsregistreringsnummer. 

Momsregistreringsnumret består av tre delar: Landskod, organisationsnummer, och sedan avslutas det alltid med 01.  Har du till exempel organisationsnumret 557575-1213 blir då företagets momsregistreringsnummer SE557575121301. 

Tänk på att bindestrecket i slutet av organisationsnumret tas bort när du skriver ditt momsregistreringsnummer.

Vad är mitt VAT-nummer privatperson?

VAT identification number (VAT number) in Sweden consists of country code SE followed by the registration number or personal ID number without hyphens and end with 01.

Måste man ha momsregistreringsnummer på fakturan?

Den moms som du tar ut när du säljer momspliktiga varor och tjänster kallas utgående moms.

Om du bedriver näringsverksamhet och levererar varor eller tjänster måste du normalt

  • registrera dig hos skattemyndigheten i det land där du bedriver din verksamhet
  • debitera dina kunder moms och redovisa momsen för skattemyndigheten.

Vad är ett företags momsnummer?

Det enklaste sättet att hitta ditt eget och andra momsregistreringnummer (och samtidigt kontrollera att du faktiskt har ett momsregistreringnummer) är följande:

  • För aktiebolag: gå in på hitta.se och sök på aktiebolaget vars momsregistreringsnummer du söker. Klicka på "Bolagsdata" och där framgår företagets momsregistreringsnummer under rutan "Information".
  • För Enskild firma, handelsbolag etc: för dessa företagsformer är det enklaste att ringa Skatteverket på 0771‑567 567, se Kontrollera momsregistreringsnummer (Skatteverket.se).

Det är Skatteverket som bestämmer momsregistreringsnumret. Numret ser olika ut beroende på om det är fråga om en fysisk person eller juridisk person. Det fungerar så här:

Svenska aktiebolags momsregistreringsnummer är baserade på deras organisationsnummer på följande sätt: Om 123456-7890 är aktiebolagets organisationsnummer så är SE123456789001 dess momsregistreringsnummer; momsregistreringsnumret bildas alltså genom SE[organisationsnummer utan bindestreck]01.

För handelsbolag som även de är juridiska personer och därmed har organisationsnummer, så skapas momsregistreringsnummer på samma sätt som för aktiebolag. Detsamma gäller även andra juridiska personer, så som exempelvis kommanditbolag.

Hur ser organisationsnummer ut för enskild firma?

Organisationsnummer fungerar som ett personnummer, fast för en juridisk person dvs. myndigheter, företag, organisationer mm. Organisationsnummer infördes år 1975 och är en svensk företeelse. Även företagens momsregistreringsnummer, eller VAT-numret bygger till stor del på momsnumret.

Ett enhetligt system för identifiering av juridiska personer behövs bl.a. för att underlätta det allt större informationsutbytet mellan olika företag och mellan företag och myndigheter.

För att kunna ingå ett bindande avtal måste en juridisk person ha ett organisationsnummer. Detta krav finns inte för en enskild firma då den juridiska skiljelinjen mellan verksamheten (firman) och innehavaren saknas. För enskilda firmor gäller därför näringsidkarens personnummer som organisationsnummer.

Har enskild firma organisationsnummer?

 är ingen juridisk person. Som organisationsnummer används företagarens personnummer. Det innebär att du som enskild näringsidkare personligen ansvarar för företagets alla förpliktelser, exempelvis skulder och ingångna avtal. Det är du som privatperson och inte företaget som till exempel hyr en lokal eller är part i en domstolsprocess. Det betyder också att du själv måste betala företagets skulder om inte pengarna i företaget räcker till. En del av den personliga risken kan du minska genom att teckna en företagsförsäkring. 

 kan ha anställda. När du anställer första gången ska du registrera dig som arbetsgivare hos Skatteverket. 

Hur skriver man momsregistreringsnummer?

Om du ska sälja vara eller tjänst exkluderat moms till annat EU-land ska du kontrollera VAT-numret (momsregistreringsnumret) som köparen uppgivit.

Är VAT samma som moms?

VAT står för Value Added Tax och är den internationella beteckningen av momsregistreringsnummer (momsnummer). Det är unikt för varje företag och visar att företaget är registrerat för moms i sitt land.

Varje gång du skickar en faktura är det viktigt att VAT-numret är synligt och korrekt angivet. Här får du lära dig mer om VAT-nummer och varför det är nödvändigt att ha.

För varje vara eller tjänst du köper betalar du moms som är inräknad i priset. Det märker du inte som privatperson, men är du däremot företagare finns det andra regler att följa. När du säljer en produkt ska du ta moms från kunden som du sedan ska redovisa och betala till staten.

Om din firma ska bedriva försäljning av momspliktiga varor eller tjänster ska du momsregistrera den senast 2 veckor innan du börjar din verksamhet. Det kan du göra på två sätt:

När behövs momsregistreringsnummer?

Om du ska sälja vara eller tjänst exkluderat moms till annat EU-land ska du kontrollera VAT-numret (momsregistreringsnumret) som köparen uppgivit.

Kan man skicka faktura utan moms?

Frilans Finans kontrollerar att de fakturor som avser tjänster som enligt Skatteverkets regler inte är momspliktiga inte beläggs med moms. Det är ytterst få tjänster och varor som är undantagna från momsplikten. Exempel på undantag är CSN-berättigad utbildning, omvänd byggmoms och export.

För artister som fakturerar gager så är Frilans Finans att jämställa med ett produktionsbolag enligt Skatteverkets definition och därför skall Frilans Finans belägga gager med 25% moms. I de fall artisten som står på scen äger det fakturerande bolaget skall det jämställas med ett artistbolag och skall inte lägga på moms på gager. Notera att artistbolag äger som konsekvens inte rätt att dra av moms på inköp.

Har man organisationsnummer som enskild firma?

Organisationsnummer tilldelas av den myndighet som registrerar den juridiska personen när den bildas eller när det annars finns anledning att införa organisationen i myndighetens register. De nummertilldelande myndigheterna framgår av följande uppställning.

  • Aktiebolag
  • Bostadsrättsföreningar
  • Ekonomiska föreningar
  • Europeisk ekonomisk intressegruppering – EEIG
  • Europeisk gruppering för territoriellt samarbete – EGTS
  • Europabolag
  • Europakooperativ
  • Kooperativa Hyresrättsföreningar
  • Handelsbolag
  • Kommanditbolag
  • Utländska företags filialer
  • Bankaktiebolag
  • Försäkringsaktiebolag
  • Försäkringsföreningar
  • Sparbanker
  • Medlemsbanker
  • Bankfilial
  • Utländska bankers filialer
  • Ömsesidiga försäkringsbolag

Hur vet man om det är enskild firma?

Det kan vara svårt att veta vilken företagsform du ska välja när du startar en verksamhet. Att börja med att driva verksamheten som en enskild firma brukar vara ett bra råd. Du kan sedan övergå till aktiebolag när verksamheten börjar bli riktigt lönsam. Räknar du med att det kan bli förluster under de första åren bör du alltså inte välja aktiebolag. Innebär verksamheten ekonomiska risker är dock aktiebolagsformen att föredra.

När det gäller socialavgiftsnivån är den lägre i en enskild firma än i ett aktiebolag. Egenavgifterna är nämligen bara 28,97 % för den som har normalnivån (miniminivån) med 7 karensdagar i sjukförsäkringen. Jämfört med arbetsgivaravgifterna som ligger på 31,42 %. Dessutom gäller lägre egenavgifter om man väljer fler karensdagar än 7. Det sker också en generell nedsättning av egenavgifterna med 7,5 procentenheter på vinster upp till 200 000 kr. Vid normalnivån 7 karensdagar resulterar det i egenavgifter på enbart 21,47 % gällande denna del av vinsten. Väljer man däremot 1 karensdag i sjukförsäkringen, vilket är möjligt, blir egenavgifterna obetydligt högre än vid 7 karensdagar.

Hur ser ett organisationsnummer ut för enskild firma?

Prenumerera

För att gå rakt på sak - jag förstår inte vad som pågår och jag får inte heller någon hjälp från vare sig Skatteverket eller Bolagsverket. Personalen på dessa ställen har en ytterst tråkig ton när man försöker talas vid. Såhär ser det ut: