:

Måste man ha VAT-nummer?

Innehållsförteckning:

  1. Måste man ha VAT-nummer?
  2. Hur får jag reda på mitt VAT-nummer?
  3. Är VAT-nummer och momsregistreringsnummer samma sak?
  4. När får man VAT-nummer?
  5. Har enskild firma organisationsnummer?
  6. Hur ser VAT nr ut?
  7. Är moms och VAT samma sak?
  8. Vad är företagets VAT nummer?
  9. Hur ser ett organisationsnummer ut för enskild firma?
  10. Vilket nummer används för att identifiera en enskild firma?
  11. Är VAT samma som moms?
  12. Måste man ha momsregistreringsnummer på fakturan?
  13. Hur fakturerar man som enskild firma?
  14. Vad ligger skatten på enskild firma?
  15. Hur mycket får man tjäna skattefritt enskild firma?

Måste man ha VAT-nummer?

Ett momsregistreringsnummer är ett unikt nummer som används för företag som handlar med andra företag i EU-länder. Vi kan se på momsregistreringsnumret som en typ av id-kort för företag som är momspliktiga. Personer som avser att driva eget företag som säljer varor eller tjänster som är momspliktiga ska registrera sig för moms innan verksamheten drar igång eller innan man tar över ett sådant företag. När man har registrerat sig för moms får man ett momsregistreringsnummer från Skatteverket. Det omfattas av mervärdesskattelagen och enligt den ska momsregistreringsnumret anges på fakturor och kvitton.

En del personer har flera olika företag som är momspliktiga och då ska alla företagen registreras. När registreringen är genomförd kommer ett utdrag hemskickat där momsregistreringsnumret och hur ofta momsen ska betalas uppges. För att registrera dig för moms eller läsa mer kan du besöka Skatteverkets hemsida.

Hur får jag reda på mitt VAT-nummer?

Ett momsregistreringsnummer, även kallat momsnummer, momsregnr eller VAT-nummer (internationellt), är ett nummer som alla som registrerar sig för moms får av Skatteverket. Momsregistreringsnumret ska enligt mervärdesskattelagen anges på fakturor och kvitton. Momsregistreringsnummer i Sverige är uppbyggda på följande sätt beroende på bolagsform. 

Anta att ett svenskt aktiebolags organisationsnummer är 9999999999. För att organisationsnumret ska bli ett momsregistreringsnummer anges Sveriges landskod SE innan första siffran, och avslutas med 01.

Är VAT-nummer och momsregistreringsnummer samma sak?

Kontrollera alltid giltigheten av en ny handelspartners momsnummer (VAT number) innan du använder det i faktureringen inom EU-handeln. Du får numret av din handelspartner. 

Kom också ihåg att regelbundet kontrollera giltigheten av dina gamla handelspartners momsnummer. Giltigheten ska kontrolleras med numret och inte med exempelvis handelspartnerns namn.

När får man VAT-nummer?

Ett VAT-nummer är den internationella termen för ett momsregistreringsnummer och kommer från engelskans ”Value added tax”. För det mesta är VAT-numret bestående av siffror men kan i vissa fall också innehålla bokstäver. Ett momsregistreringsnummer är ett unikt nummer som företag tilldelas vid registrering och som används som referens när man betalar moms. Alla OECD länder, med undantag för USA, använder sig av VAT.

Du kontrollerar ett VAT-nummer på EU kommissionens hemsida genom att sälja landskod och skriva in det nummer som kunden har uppgett. Svaret kommer oftast inom några sekunder och är då antingen ”giltigt” eller ”ogiltigt”.

Har enskild firma organisationsnummer?

Organisationsnumret är unikt för varje företag och skrivs med tio siffror. Så här kan ett organisationsnummer se ut: 

När du skickar ut fakturor eller kvitton från ditt företag måste du ange ditt företags organisationsnummer, eftersom det används för att identifiera ditt företag. För att juridiska personer ska kunna ingå bindande avtal måste man ha ett giltigt organisationsnummer. 

Organisationsnumret används även när du har kontakt med andra myndigheter och organisationer, till exempel Skatteverket eller Bolagsverket. 

Du behöver inte memorera ditt organisationsnummer, men du behöver ha det nerskrivet så att du har det nära till hands när du behöver använda det – till exempel när du ska fakturera någon. 

Hur ser VAT nr ut?

Det enklaste sättet att hitta ditt eget och andra momsregistreringnummer (och samtidigt kontrollera att du faktiskt har ett momsregistreringnummer) är följande:

  • För aktiebolag: gå in på hitta.se och sök på aktiebolaget vars momsregistreringsnummer du söker. Klicka på "Bolagsdata" och där framgår företagets momsregistreringsnummer under rutan "Information".
  • För Enskild firma, handelsbolag etc: för dessa företagsformer är det enklaste att ringa Skatteverket på 0771‑567 567, se Kontrollera momsregistreringsnummer (Skatteverket.se).

Det är Skatteverket som bestämmer momsregistreringsnumret. Numret ser olika ut beroende på om det är fråga om en fysisk person eller juridisk person. Det fungerar så här:

Svenska aktiebolags momsregistreringsnummer är baserade på deras organisationsnummer på följande sätt: Om 123456-7890 är aktiebolagets organisationsnummer så är SE123456789001 dess momsregistreringsnummer; momsregistreringsnumret bildas alltså genom SE[organisationsnummer utan bindestreck]01.

För handelsbolag som även de är juridiska personer och därmed har organisationsnummer, så skapas momsregistreringsnummer på samma sätt som för aktiebolag. Detsamma gäller även andra juridiska personer, så som exempelvis kommanditbolag.

Är moms och VAT samma sak?

VAT står för Value Added Tax och är den internationella beteckningen av momsregistreringsnummer (momsnummer). Det är unikt för varje företag och visar att företaget är registrerat för moms i sitt land.

Varje gång du skickar en faktura är det viktigt att VAT-numret är synligt och korrekt angivet. Här får du lära dig mer om VAT-nummer och varför det är nödvändigt att ha.

För varje vara eller tjänst du köper betalar du moms som är inräknad i priset. Det märker du inte som privatperson, men är du däremot företagare finns det andra regler att följa. När du säljer en produkt ska du ta moms från kunden som du sedan ska redovisa och betala till staten.

Om din firma ska bedriva försäljning av momspliktiga varor eller tjänster ska du momsregistrera den senast 2 veckor innan du börjar din verksamhet. Det kan du göra på två sätt:

Vad är företagets VAT nummer?

This website protects your privacy by adhering to the European Union General Data Protection Regulation (GDPR). You can grant your consent(s) to use your data for specific purposes below or by clicking "Agree to all".

Analytics

Hur ser ett organisationsnummer ut för enskild firma?

När du startar enskild näringsverksamhet (enskild firma) ska du ansöka om att bli godkänd för F-skatt. Du ska också registrera dig för moms. Om du ska ha anställda ska du registrera dig som arbetsgivare. Allt det gör du hos Skatteverket via e-tjänsten Mina sidor.

(enskild firma) ska du ansöka om att bli godkänd för F-skatt.

I samma e-tjänst kan du också anmäla att du ska vara momsregistrerad och registrera dig som arbetsgivare.

Vilket nummer används för att identifiera en enskild firma?

Det finns flera typer av avtal som en enskild firma kan behöva. En enskild firma kan behöva olika avtal, beroende på vilken typ bransch den enskilda firman är verksam i.

Dessutom finns det vissa avtal som alla bolag behöver, oavsett om det är en enskild firma eller ett bolag i annan bolagsform. Exempel på sådana avtal är de dokument och avtal som krävs för att uppfylla GDPR. Det är också vanligt att de allra flesta bolagen och enskilda firmor behöver allmänna villkor för tjänsten/produkten.

Är VAT samma som moms?

VAT står för Value Added Tax och är den internationella beteckningen av momsregistreringsnummer (momsnummer). Det är unikt för varje företag och visar att företaget är registrerat för moms i sitt land.

Varje gång du skickar en faktura är det viktigt att VAT-numret är synligt och korrekt angivet. Här får du lära dig mer om VAT-nummer och varför det är nödvändigt att ha.

För varje vara eller tjänst du köper betalar du moms som är inräknad i priset. Det märker du inte som privatperson, men är du däremot företagare finns det andra regler att följa. När du säljer en produkt ska du ta moms från kunden som du sedan ska redovisa och betala till staten.

Om din firma ska bedriva försäljning av momspliktiga varor eller tjänster ska du momsregistrera den senast 2 veckor innan du börjar din verksamhet. Det kan du göra på två sätt:

Måste man ha momsregistreringsnummer på fakturan?

Varje faktura ska ha ett unikt löpnummer. Löpnumret ska skrivas i en obruten nummerserie under hela företagets räkenskapsår. Till exempel 2014-1, 2014-2, 2014-3 och så vidare.

Det är inte giltigt att bara ha datum som fakturanummer. Om datum används som fakturanummer måste ett löpnummer läggas till eftersom det är vanligt att flera fakturor skrivs ut under samma dag.

Tänk på att en kreditfaktura eller en påminnelsefaktura också ska ha ett unikt fakturanummer.  

Normalt skapar du en faktura och daterar den i anslutning till att du har levererat en vara eller slutfört en tjänst.

Fakturera gärna så fort som möjligt efter att varorna är levererade eller tjänsten utförd, på så sätt får du betalningen snabbast möjligt.  

Kundadress är kundens adress som du skickar fakturan till. Ange kundens namn och adress, tänk på att förkortningar inte godkänns utan hela namnet på kunden ska skrivas ut.

Hur fakturerar man som enskild firma?

Fråga: Jag har precis skaffat en enskild firma och ett entreprenadföretag ska hyra in mig för ett speciellt projekt. Ägaren till företaget vill betala mig så att jag i slutändan får en ”lön” som är i linje med hans anställda, 25 000 kronor per månad. Eftersom jag kommer att få betalt per timme undrar jag vilken timpenning jag ska fakturera?

Svar från juristen: Heltidsarbete innebär ett snitt på 173 timmar per månad eftersom man räknar med att en månad består av 21,7 arbetsdagar med åtta arbetstimmar. En månadslön på 25 000 kr innebär då en timlön på ca 145 kr. Anställda tjänar in semesterlön, du bör därför lägga på ca 12 procent så att du kan vara ledig motsvarande de anställdas semester.

Vad ligger skatten på enskild firma?

Få en snabb uträkning på hur mycket du borde lägga undan för skatt i din enskilda firma. Det här är en grov beräkning som ger dig en ganska bra uppfattning om hur du ligger till, men vi tar inget ansvar för resultatet eller hur du använder det. Gå till Skatteverket Räkna ut din skatt för ett komplett och grundligt räkneverktyg.

Hur mycket får man tjäna skattefritt enskild firma?

ska du ansöka om att bli godkänd för F-skatt. Driver du ett företag av säsongskaraktär betalar du F-skatt bara under de månader som du har en inkomst. I tjänsten kan du också registrera företaget för moms och som arbetsgivare.

Om du ska sälja varor eller tjänster i ditt företag behöver du anmäla dig för momsregistrering. Det gör du på samma sida som du ansöker om att bli godkänd för F-skatt.