:

Vad krävs vid passansökan?

Innehållsförteckning:

 1. Vad krävs vid passansökan?
 2. Vad kostar ett pass 2023?
 3. Hur lång väntetid på pass 2023?
 4. Måste man boka tid för pass?
 5. Vad kostar passansökan?
 6. Hur lång tid tar det för passansökan att bli godkänd?
 7. Hur lång väntetid för att få sitt pass?
 8. Hur lång är väntetiden för att få sitt pass?
 9. Hur kan jag få mitt pass snabbare?
 10. Hur lång är kötiden för pass?
 11. Finns det drop in för att göra pass?
 12. Hur lång tid tar det att få passet?
 13. Vem kan bevittna namnteckning pass?
 14. Finns det drop in för pass?
 15. Kan man slänga sitt gamla pass?

Vad krävs vid passansökan?

Polisens nättjänst eller tillståndsrådgivare berättar om du behöver gå till polisstationen för att identifiera dig. I följande fall behöver du inte besöka polisstationen.

När du ansöker om pass på nätet, behöver du inte besöka polisstationen om

 • du har identifierats av en passtjänsteman och gett dina fingeravtryck för en pass- eller identitetskortsansökan för högst 6 år sedan.
 • du har samma namn som i ditt tidigare pass.
 • handläggaren kan konstatera att ditt nya passfoto föreställer samma person som på dina tidigare passfoton.

Serviceställe: Du kan sköta dina ärenden på en valfri polisstation, oberoende av var du bor. Det enda undantaget är polisens serviceställe på Helsingfors-Vanda flygplats, som i första hand tar emot brådskande passansökningar från flygpassagerare på flygplatsen. Polistjänster erbjuds också i polisens bil för tillståndstjänster och i en del serviceställen med samservice.

Tidsbeställning: Beställ tid på vår nättjänst eller per telefon på polisens rådgivningstjänst 0295 419 800 (msa/lna) vardagar kl. 8.00–16.15. Om du vill kan du också köa på polisstationen utan tidsbeställning, men väntetiden kan vara lång, särskilt på sommaren.

Legitimera dig: På polisstationen bestyrker du din identitet med ett giltigt pass eller identitetskort. Om du inte har någondera kan polisen identifiera dig, men det tar tid. Ta med ditt gamla pass eller identitetskort om du har ett sådant, eller ditt körkort eller andra dokument som kan vara till hjälp vid identifieringen.

Vad kostar ett pass 2023?

För att få pass eller nationellt id-kort måste du vara svensk medborgare. Detta gäller även provisoriska pass. Alla som ansöker måste personligen komma till polisens passexpedition, det gäller även barn och ungdomar. Pass/nationellt id-kort är de enda handlingar som kan styrka ditt medborgarskap.

Hur lång väntetid på pass 2023?

Köerna för att få ett pass börjar nu att bli lika korta som innan reserestriktionerna släppte 2022 och det går nu att få ett pass i handen cirka fyra veckor efter en godkänd passansökan.

Tillgängligheten för att få en bokningsbar tid på någon av polisens expeditioner eller receptioner är dessutom god och under sista kvartalet 2022 har det släppts drygt 230 000 bokningsbara tider i polisregion Syd vilket är mer än dubbelt så många tider som ett normalår. På de flesta orterna i regionen går det att få en bokningsbar tid inom ett par dagar.

Måste man boka tid för pass?

Du kan endast se den inbäddade videon om du har godkänt webbplatsens kakor. Du kan redigera dina kakinställningar på sidan Information om webbplatsen. Nere på sidan hittar du knappen Ändra inställningar för kakor. Om du inte vill godkänna kakor kan du titta på videon i PoliisitubeLänk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik.

Vad kostar passansökan?

Du ska inte ta med fotografiutan de fotograferar dig hos polisen.

Har du ett giltigt pass eller nationellt id-kortska du lämna tillbaka det senastnär du hämtar ett nytt.

Hur lång tid tar det för passansökan att bli godkänd?

 • Boka tid. Det första steget i din passansökan är att boka tid för ett personligt besök hos passexpeditionen. Vanligtvis gör du denna bokning via internet men det kan variera från kommun till kommun. Denna länk tar dig till de passexpeditioner där du kan boka tid online: https://polisen.se/Service/Pass-och-id-kort/Boka-tid-for-pass/. Finns inte din kommun med på listan leder denna länk till alla landets passexpeditioner: https://polisen.se/Service/Pass-och-id-kort/Har-ansoker-du-om-pass-id/. Leta upp din kommun på någon av länkarna och följ instruktionerna om hur du bokar tid för ett personligt besök. Vissa passexpeditioner har drop in istället för tidsbokning. Har du inte möjlighet att boka via webben kan du ringa tel 114 14 för att få information om hur du skall gå till väga.
 • På passexpeditionen. Väl på passexpeditionen sker ansökan elektroniskt, du måste legitimera dig med ett giltigt id-kort och har du ett gammalt pass måste du ta med det också. Du betalar en avgift (350 kr) och ett foto av dig tas av handläggaren. Du måste också lämna dina fingeravtryck, vilket sker digitalt med hjälp av en scanner. På passexpeditionen får du en förhandsvisning av hur ditt pass kommer att se ut när det är färdigt och du kan välja var du vill hämta ut passet. Du kan på passexpeditionen också välja hur du vill bli meddelad när passet är färdigt, via email eller via sms.
 • Hämta ditt pass. När du fått meddelande från passexpeditionen om att ditt nya pass är färdigt måste du själv hämta det, det går inte att låta någon annan göra detta. Du behöver inte boka någon tid, ta dig bara till expeditionen och hämta ditt pass. Har du ett gammalt pass som fortfarande är giltigt måste du ta med dig det och lämna det till passexpeditionen.
 • Hur lång väntetid för att få sitt pass?

  Leveranstiden för pass är nu nere på en vecka, efter månader med långa väntetider. Foto: Fredrik Sandberg/TT & Press

  PASS

  Hur lång är väntetiden för att få sitt pass?

  Nationella identitetskort utfärdas till svenska medborgare och kan, förutom identitetshandling, användas i stället för pass vid resor inom Schengen och EU.

  Var kan jag ansöka om pass? Du kan ansöka om eller förnya om pass/id-kort på ambassaden i Guatemala, på en annan svensk ambassad eller hos polisen i Sverige. Det går ofta fortare och är billigare att ansöka i Sverige.    

  Hur kan jag få mitt pass snabbare?

  Ett pass är en officiell resehandling som utfärdas av myndigheterna i ett land och används för att bekräfta en persons identitet och nationalitet. Passet innehåller viktig information som personens namn, födelsedatum, fotografier, signatur och ibland fingeravtryck. Det är ett viktigt dokument som krävs för att resa utomlands och komma in i andra länder.

  Anledningen till att du behöver ett pass är att det fungerar som ett bevis på din identitet och ditt medborgarskap när du reser över nationsgränserna. Utan ett giltigt pass kan du nekas inresa vid gränskontrollen eller stöta på olika problem vid flygplatsen eller andra gränsövergångar.

  Det är också viktigt att notera att passet kan användas som en form av identifikation i olika situationer, som när du ansöker om ett bankkonto eller skaffar ett körkort.

  Hur lång är kötiden för pass?

  SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

  Finns det drop in för att göra pass?

  Endast fysiska id-handlingar är giltiga när du ska ansöka om pass eller nationellt id-kort. Det digitala id-kort som går att ladda ned via BankID gäller för närvarande inte som id-handling för någon typ av identifiering hos Polismyndigheten. 

  Som giltig resehandling gäller även fortsättningsvis fysiska pass och nationella id-kort som utfärdats av Polismyndigheten.

  Hur lång tid tar det att få passet?

  Endast fysiska id-handlingar är giltiga när du ska ansöka om pass eller nationellt id-kort. Det digitala id-kort som går att ladda ned via BankID gäller för närvarande inte som id-handling för någon typ av identifiering hos Polismyndigheten. 

  Som giltig resehandling gäller även fortsättningsvis fysiska pass och nationella id-kort som utfärdats av Polismyndigheten.

  Vem kan bevittna namnteckning pass?

  Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

  Vid ansökan om pass för minderårig måste båda vårdnadshavarna ge sitt medgivande till utfärdande av pass, det framgår av 7 § 2 punkten passlagen, samt 1 § 3 punkten passförordningen.

  Finns det drop in för pass?

  • För att kunna boka och träna behöver du ha ett giltigt träningskort och medlemskap. 
  • Schemat är dynamiskt och du kan se pass 14 dagar framåt.
  • Du kan boka pass sju dagar framåt. 
  • Passen på dag sju blir bokningsbara löpande, 30 min efter att passet är slut släpps platserna för nästa vecka.
  • Du kan boka på webben och i appen fram till 15 minuter innan passet börjar.
  • Du kan ha upp till fem bokningar + fem köplatser i taget.
  • Alla platser på passen är bokningsbara. 
  • Om passet är fullbokat kan du ställa dig i kö. 
  • Du kan ha upp till fem köplatser i taget.
  • Om du redan har 5 bokningar och får en plats från kölistan så får du ett mejl. Du kan då välja om du vill avboka ett pass för att eventuellt kunna få en plats. Du behåller din plats i kön och nya bokningsförsök görs om det blir fler lediga platser.
  • Om du får en plats mejlar vi dig senast 90 minuter innan passet startar. Vid samma tidpunkt slutar även kölistans funktion att gälla för alla som inte har fått en plats.
  • Kolla att du har rätt mejladress inlagd under Mina sidor på bokningssidan eller i appen.
  • Om du får en plats från kölistan kommer den bokas in och rymmas inom dina max antal bokningar (så länge du inte redan har en annan bokning samma tid).

  Om du inte längre planerar att gå på passet är det viktigt att du avbokar din köplats precis som vid ordinarie bokning. 

  Kan man slänga sitt gamla pass?

  Mitt pass har nu fem år plus en dag på nacken och utfärdades den 25 september 2012 inför en weekend i Moskva. Jag är så tacksam för möjligheterna som öppnar sig att se världen med hjälp av våra svenska passhandlingar, tänk vilket privilegium det är!

  Mer information hittar du på polisens hemsida om pass och id-kort.