:

Vilka aktier ska man satsa på 2023?

Innehållsförteckning:

 1. Vilka aktier ska man satsa på 2023?
 2. Hur mycket har OMX gått ner i år?
 3. Hur mycket brukar börsen gå upp per år?
 4. Vilka aktier ska man spara i?
 5. Vilka aktier har gått sämst 2023?
 6. Hur kommer börsen se ut 2023?
 7. Vad tror vi om börsen 2023?
 8. Hur gick börsen på 70 talet?
 9. Hur mycket pengar måste man ha för att vara ekonomiskt oberoende?
 10. Hur får jag 10 000 kr att växa snabbt?
 11. När ska man sälja aktier som går dåligt?
 12. Har börsen återhämtat sig?
 13. När vänder börsen upp igen?
 14. När kommer börsen vända uppåt?
 15. Hur ofta kraschar börsen?

Vilka aktier ska man satsa på 2023?

Microsoft satsar på att utveckla, tillverka och designa olika programprodukter. Här finns både hård- och mjukvara och verksamheten drivs med flera affärssegment.

Specialiseringen ligger på operativsystem, men också på produktivitetsverktyg, samt videospel. Företaget har sitt huvudkontor i Washington.

Hur mycket har OMX gått ner i år?

Det finns mig veterligen ingen fond som följer exakt det här indexet, men den som ligger närmast är:

Hur mycket brukar börsen gå upp per år?

Nordax vann årets sparränta 2018! Öppna ett sparkonto enkelt och tryggt med bra ränta och fria uttag hos Nordax. Börja spara redan idag för framtida idéer, projekt eller äventyr.

Spara enkelt, ingen bindningstid, fria uttag, insättningsgaranti, trygg sparform med god ränta. Digital ansökan i 4 steg.

Erik Penser Bank erbjuder tryggt sparande genom sina fastränteplaceringar med statlig insättningsgaranti. Ingen öppningsavgift, årsavgift eller annan fast avgift.

Insättningsgarantin täcker upp till 1 050 000 kronor per kund och institut. Erik Penser Bank erbjuder sparkonto under eget namn samt genom sparprodukten Rocker. Skulle du ha två eller fler konton hos både Erik Penser Bank och Rocker läggs beloppen samman och omfattas av den maximala gränsen på 1 050 000 kronor.

Brocc är en modern och digital marknadsplats där konsumenter kan mötas direkt för att utbyta finansiella tjänster. Det är en enkel, trygg och smart lösning utan dyra mellanhänder som skapar bättre och mer rättvisa villkor. Brocc är ett svenskägt företag lanserat 2016 och är registrerat som Betalningsinstitut med tillstånd från Finansinspektionen att förmedla krediter och betalningar.

Bank Norwegian säljer enkla, standardiserade inlåning- och utlåningsprodukter via internet. Vi ska, med hjälp av teknologi och innovation, förse våra kunder med de bästa lösningarna för köp och användning av finansiella tjänster över internet.

Vilka aktier ska man spara i?

Microsoft satsar på att utveckla, tillverka och designa olika programprodukter. Här finns både hård- och mjukvara och verksamheten drivs med flera affärssegment.

Specialiseringen ligger på operativsystem, men också på produktivitetsverktyg, samt videospel. Företaget har sitt huvudkontor i Washington.

Vilka aktier har gått sämst 2023?

Stockholmsbörsen har varit en bra plats att ha sina pengar den senaste veckan. I dagarna tre har börsen gått plus. Det har Dagens PS skrivit om tidigare. Och det kan man tacka en blandning av olika sektorer tar sig in på topplistan, som kommer från Omni Ekonomis genomgång. Det framgår av en artikel som skrivits på Aktiespararnas hemsida.

MISSA INTE: Så blir elpriset 2023, enligt experterna: “Vädret avgör”

Hur kommer börsen se ut 2023?

Vi ser tecken på att den kraftiga inflationsuppgången kan vara på väg att avta. Till detta bidrar läge energi- och råvarupriser globalt, samtidigt som flaskhalsar lättar bland annat på Kinas återöppnande. Inflationen är centralbankernas stora huvudbry, och centralbankerna kommer även 2023 ha börshumöret i sitt grepp. Centralbankerna har fortsatt att låta väldigt hökaktiga, men det har de behövt göra så att marknaden inte ska ta ut för mycket i förskott. Men faller inflationen tillbaka som många antar att den gör – vi får inflationssiffror redan denna vecka – kan Federal Reserve lugna ned sig betydligt. Några räntesänkningar under 2023 lär det inte bli, utan det handlar snarare om att centralbankerna lättar på bromsen. Men räkna med att börsen under 2023 kommer ägna mycket tid åt att spekulera kring när räntesänkningen från Fed kommer.

Vad gäller ECB är min tro även här att man kommer behöva lugna ned sig med höjningarna – inte minst för att många skuldtyngda länder i euroområdet får det extremt tufft annars.

Vad tror vi om börsen 2023?

16 dec 2022

Hur blir börsen 2023? 2022 blev året då vi lade nollräntorna bakom oss – kanske för gott. Tio år av låg inflation och låga räntor tog abrupt slut. Det kom som en överraskning, inte minst för centralbankerna som hastigt fick justera sina prognoser.

Hur gick börsen på 70 talet?

Under flera år har vi haft en extremt stark utveckling på de globala börserna. Men både coronakrisen och kriget mellan Ryssland och Ukraina skakade om finansmarknaderna rejält. Även om pandemin inte var en finanskris, påverkades marknaderna under 2020 starkt av osäkerheten kring pandemins omfattning och konsekvenser.

Och just när vi trodde att vi så smått rörde oss ut ur krisen inledde Ryssland en invasion av Ukraina med ytterligare börsfall som följd och som dessutom har spätts på av en kraftig inflation.

Under flera år har vi haft en extremt stark utveckling på de globala börserna. Men både coronakrisen och kriget mellan Ryssland och Ukraina skakade om finansmarknaderna rejält. Även om pandemin inte var en finanskris, påverkades marknaderna under 2020 starkt av osäkerheten kring pandemins omfattning och konsekvenser.

Och just när vi trodde att vi så smått rörde oss ut ur krisen inledde Ryssland en invasion av Ukraina med ytterligare börsfall som följd och som dessutom har spätts på av en kraftig inflation.

Det är inte första gången i världshistorien som vi upplevder stora börsfall och kraftiga kurssvängningar på finansmarknaderna. Och det blir inte den sista heller. Faktum är att flera ekonomer säger att vi kan förvänta oss en kris ungefär vart tionde år.

Den mest kända krisen är förmodligen börskraschen på Wall Street 1929, som följdes av en långvarig lågkonjunktur under 1930-talet. Aktiekurserna hade stigit genom det "glada 1920-talet", en period som präglades av ekonomisk tillväxt och optimism efter att första världskriget tagit slut 1918.

I oktober 1929 kom de första stora nedgångarna på börserna, Black Monday den 28 oktober föll börserna med 13 procent, för att dagen därpå falla med 12 procent. Under de följande tre åren backade den amerikanska börsen med ungefär 89 procent och 1933 nådde arbetslösheten 25 procent. Trenden vände egentligen först 1933, när president Franklin D Roosevelt introducerade det ekonomiska och sociala reformprogrammet "The New Deal" . Det tog ända till november 1954 innan den amerikanska börsen åter nådde tidigare toppnivåer för indexet Dow Jones. Det har sedan dess diskuterats om "New Deal" verkligen var det som vände krisen eller om programmet startades när krisen ändå var på väg att vända.

Precis som i dag hade USA även då stor betydelse för världsekonomin. Samtidigt som kraschen ägde rum, drog USA tillbaka sina investeringar från Europa, vilket gjorde att Europa drogs med i börsfallen. Detta drabbade särskilt Tyskland, som inte hade känt av det glada tjugotalet, men som försvagats av första världskriget.

Hur mycket pengar måste man ha för att vara ekonomiskt oberoende?

Vill du sluta jobba och istället leva på avkastningen från ditt sparande? Vi bad vår privatekonom Anders Stenkrona förklara hur mycket pengar du behöver för att göra verklighet av dina drömmar.

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende och leva på avkastningen och räntan från ett sparande istället för att jobba. För att det ska vara möjligt behöver du ta hänsyn till tre saker: 

 • hur mycket pengar du behöver för att klara dig varje månad
 • hur stor avkastning du kan förvänta dig från dina investeringar 
 • Hur får jag 10 000 kr att växa snabbt?

  Det viktiga är att du sparar och börjar göra det tidigt. Med tiden växer nämligen ränta på ränta-effekten, vilket gör att pengarna växer snabbare. Så, att spara lite men tidigt är bättre än att inte spara något alls. Gå igenom vad du kan dra in på för att kunna spara mer. 

  Investeringssparkontot är fortfarande den absolut bästa sparformen. Den årliga schablonbeskattningen gör att du fritt kan byta aktier och fonder utan skattekonsekvenser. Koppla en automatisk överföring från ditt lönekonto till ditt investeringssparkonto, som du öppnar hos banken. Avanza eller Nordnet har bra utbud av fonder och aktier.

  FRIDA BRATT: Gör så här med sparandet i det politiska dödläget

  När ska man sälja aktier som går dåligt?

  • Du behöver pengarna till annat än aktieinvesteringar
  • Du tror inte längre på den aktien du vill sälja

  Den första är rätt enkel och hör starkt ihop med anledningen till varför du en gång köpte dina aktier. Du hade kanske ett tydligt sparmål och nu är det dags att realisera detta målet. Exempelvis att köpa bostad, ta ut pensionen, genomföra en större resa eller något annat du sparat till. Enda rådet där är att från start ha ett mål som sträcker sig över flera år. Aktiemarknaden är volatil på kort sikt och är därmed mer lämplig att spara på en längre tidshorisont. När det väl är dags att använda pengarna för konsumtion så är det enkelt att sälja, för detta var ju din ambition från början.

  Den andra anledningen, att sälja när du inte längre “tror på aktien” kräver mer förklaring och ett robust förhållningssätt för att lyckas med.

  När man väl gjort sin analys av ett bolag och bestämt sig för att köpa är det få som också satt en säljkurs eller åtminstone satt rimliga kriterier för att sälja av. Mitt råd är att när du köper en aktie, ska du alltid ha en målkurs, som ska motsvara en nivå då du anser att aktien är övervärderad. Förslagsvis kan du sätta en målkurs för 3-5 års sikt och har du sedan uppnått hela eller delar av vinsten tidigare, säljer du av och gör en ny analys. Alternativt att du reviderar den målkursen.

  Poängen är att ha redan innan du köper en uppfattning om när det inte längre är värt att äga aktien. Detta är sällan så enkelt som en prisnivå. Då aktiepriset är en spegling av företag du investerat i är det mer relevant att kolla på företaget. Försök bygg en uppfattning om när företaget inte längre rör sig i rätt riktigt, för då kan det vara läge att sälja.

  Har börsen återhämtat sig?

  Vår privatekonom Anders Stenkrona förklarar hur du kan tänka och agera när det svänger på börsen.

  När vänder börsen upp igen?

  Vår privatekonom Anders Stenkrona förklarar hur du kan tänka och agera när det svänger på börsen.

  När kommer börsen vända uppåt?

  2022 har varit ett utmanande börsår för de flesta. Nedgångarna har avlöst varandra och de flesta analytiker menar att vi inte kommer se börsen vända förrän i slutet av nästa år. Så lät det även under hösten 2008 i samband med finanskrisen, men då bottnade börsen bara någon månad senare och på samma sätt var det i oktober 2002.

  Hur ofta kraschar börsen?

  Det stora börsfallet inleddes i början av mars 2020 och totalt rasade börsen ca 30 % under några veckor. Sedan dess har en viss återhämtning skett, men vi vet fortfarande inte hur situationen kommer att utvecklas framåt. Ibland kan det dock vara bra att blicka bakåt för att få en förståelse för vad som kan ligga framför oss. Det finns nämligen många tidigare exempel på stora börsfall som vi kan titta på för att få en tydligare bild hur börsen betett sig i liknande situationer.

  Börskrascher är inget ovanligt. Det är nämligen så att under 7 av de senaste 10 decennierna, mellan 1915–2015, har börsen kraschat med mer än 50 %. De flesta större nedgångar har dock historiskt vänt tillbaka redan efter 18–24 månader.