:

Vad menas med turnover?

Innehållsförteckning:

 1. Vad menas med turnover?
 2. Hur räknar man ut turnover?
 3. Hur ofta kan man använda turnover?
 4. När ska man sluta med retinol?
 5. Är Mandelsyra AHA?
 6. Kan retinol ta bort rynkor?
 7. Vad händer om man solar med retinol?
 8. Får finnar av BHA syra?
 9. Kan man blanda BHA och Niacinamide?
 10. Hur får man bort rynkor utan botox?
 11. Vilken ålder ska man börja med retinol?
 12. Varför blir jag inte lika brun i ansiktet?
 13. Vilka syror ska man inte blanda i ansiktet?
 14. Vad är skillnad på AHA och BHA?
 15. Vad är bäst retinol eller hyaluronsyra?

Vad menas med turnover?

Omsättningshastighet är ett nyckeltal som kan användas för att bedöma storleken på företagets tillgångar. Grundformeln är:

Hur räknar man ut turnover?

Usually expressed as a percentage, the employee turnover rate measures the number of employees who leave an organization over a set period. Although turnover usually measures the total number of workers who leave, you can also use it to measure other categories such as demographic groups, voluntary or involuntary separations, departments and more.

Hur ofta kan man använda turnover?

Pigmenteringar är ju något som många får, och lika missprydande som irriterande det är, när man vet att man slarvat med solskyddet lika svårt kan det vara att få bort dem utan rätt produkter. Vissa har  benägenheten att få pigmenteringar mer än andra, det dyker alltid upp under sommaren. Ett solskydd blockerar ju inte solen till 100 %, så hatt och solskydd får hjälpa till för att man ska vara ”safe”. Jag riskerar att få pigmenteringar framförallt på ena kinden men också på överläppen.

Det jag gör är att jag under ett par veckor går över till produkter som fungerar bra på detta, och det är syror och andra aktiva ämnen. Jag har då en aktivare rutin som jag fokuserar på ett par veckor, tills jag märker att det har ebbat ut. Syror hjälper till att reducera bort överskottspigmentet i huden och förstärker de andra antipigmeneringsproukterna. Det som är bra är att det inte är sol ute, då det skulle lätt bli motsatt effekt av produkten. Därför brukar jag köra igång framåt september-oktober när jag vet att solen inte är framme, då vet jag att jag får bästa resultatet. 🙂

När ska man sluta med retinol?

Vi är allt fler som upptäckt fördelarna med att använda produkter med syror och aktiva ämnen i sin dagliga hudvårdsrutin och vilken skillnad de faktiskt gör för vår hud. Men hur ska vi tänka nu när solen tittar fram? Kan vi fortsätta använda våra produkter med syror eller bör vi fundera en extra gång?

Är Mandelsyra AHA?

AHA är en förkortning av Alpha Hydroxy Acid och är ett samlingsnamn för flera olika typer av syror, där de mest effektiva är glykolsyra och mjölksyra. AHA-syrorna är naturligt förekommande syror som utvinns ur sockret från olika växter, därför kallas de också ofta för fruktsyror.

AHA-syror används ofta inom hudvård för att snabba på cellförnyelsen och exfoliera (peela) bort gamla, förbrukade celler från vår hudyta. De förbättrar även hudens förmåga att bevara fukt. Samtidigt som syran exfolierar hudytan så ’plumpas’ huden med fukt, vilket gör linjer och rynkor mindre framträdande. När man får bort den glåmiga, tråkiga ytan så lämnas plats för en fin slät hudstruktur. Ibland används även AHA-syror som konserveringsmedel i hudvårdsprodukter, då hittar man de oftast ganska långt ner i ingredienslistan.

Kan retinol ta bort rynkor?

Du har säkert redan hört talas om ingrediensen, men vad är retinol egentligen? Retinol är en effektiv A-vitamin som tack vare dess mycket små molekyler enkelt kan penetrera huden och nå långt ner i våra hudlager. När molekylerna tas upp av huden förvandlas de till A-vitaminsyra, som har positiva egenskaper när det kommer till exempelvis akne, psoriasis, solskador eller rynkor.

Samlingsnamnet för alla sorters A-vitaminer är retinoider. I samlingen ingår tretinoin (syra), retinol palmitat (ester) och retinal (aldehyd). De är alla A-vitaminer men har olika kemiska sammansättningar. Tretinoin är den starkaste och mest effektiva av retinoider som används i receptbelagda läkemedel och behandlingar mot akne, pigmentfläckar och rynkor. Retinol är den form av A-vitamin som är något mildare än tretinoin och därmed får användas i icke receptbelagd hudvård.

Vad händer om man solar med retinol?

De senaste åren har så kallade aktiva ingredienser blivit väldigt populärt att addera i sin hudvårdsrutin. Några aktiva ingredienser som många fått upp ögonen för på grund av deras goda effekt är syrorna AHA, BHA och PHA, men även retinol niacinamid, peptider och C-vitamin.

Syror som AHA, BHA och PHA hjälper till att exfoliera huden, vilket påskyndar förnyelseprocessen. Dessa tre syror har lite olika syften:

Får finnar av BHA syra?

I genomsnitt tar det ca 2-8 veckor för huden att vänja sig vid nya hudvårdsprodukter och först därefter kan du se resultat. Initialt kan man uppleva en försämring av huden i form av torrhet, rodnad och finnar. Detta är en del av utrensningsprocessen och helt normalt. Dock skall du aldrig uppleva bestående obehag på huden - gör du det bör du avbryta din behandling och kontakta oss.

Invänjningsproccessen gäller för professionell hudvård och koncentrerade/aktiva hudvårdsprodukter. Främst gäller det produkter som innehåller syra, A-vitamin och C-vitamin. Vid användning av sådana produkter kan man till en början uppleva torrhet, en stramande känsla och försämring av hudens kvalitet.

Till följd av eventuell försämring är det lätt att avbryta behandlingen i ett för tidigt stadie. Som alltid med hudvård gäller det att ha tålamod, speciellt vid en helt ny hudvårdsrutin. Ge din hud tid att anpassa sig vid de nya produkterna. Anpassa invänjningen efter just din hud och känn efter hur den reagerar.

Kan man blanda BHA och Niacinamide?

Hudvård är inte bara BRA för huden, många finner det även lugnande, meditativt och kanske framför allt KUL! I vissa fall är det dock också ganska svårt. Hur bra koll har du egentligen på vad du smörjer in dig med? I artikelserien "Lykos hudvårdslexikon" går vi igenom populära ingredienser så som olika syror, retinol, niaciamid, peptider och hyaluronsyra. Var för sig är dessa ingredienser riktiga mirakelmedel. Tillsammans kan de däremot bli lite väl mycket för din hud. I den här artikeln går vi till botten med Hudterapeutens främsta don’ts när det kommer till att blanda produkter inom hudvård!

Retinol är den ingrediens som du bör vara allra försiktigast med, menar Johanna Larson, men även syror av olika slag.

Hur får man bort rynkor utan botox?

Ändra automatiska vanerörelser Det är jättefint att du har så bra självkännedom och märker av vad som förvärrar linjen. Mimiska linjer förvärras av att man gör den gest som leder till det. Det vore toppen om du kunde försöka vara mer avslappnad i ansiktet även vid de tillfällen som du annars rynkar pannan. Jag misstänker att du även blir spänd i dina käkmuskler. Om det känns svårt kanske kan du sätta en bit kirurgtejp på området så att du märker av varje gång du rynkar pannan. När du blir medveten om det så kan du ändra gest och så småningom ändra din automatiska vanerörelse.

Stress och ilska kan vara orsaker Om vi ska titta lite på kopplingen till kroppen så representerar området mellan ögonbrynet främst levern men också nacken bl a. När vi tänker på nacken då är det mest om den är spänd och då kan det också vara kopplad till stress. Levern är dock det organ som man tänker främst på här. Och levern är kopplade till ilska. Om du skulle bli arg över något och komma på dig att linjen blev värre av det så gäller det att jobba på det underliggande också och inte bara på linjen. Bekymmersrynkor kan också vara kopplad till känslor som otålighet, irritation, oförmåga att vila samt att inte leva enligt sin fulla kraft.

Något intressant med bekymmersrynkor är också att antalet kan visa hur det står till. Tex är det så att två linjer visar kort stubin medan fler visar att man har lärt sig hantera detta. Sedan kan vi ha en djupare linje som är längre än andra linjer och lite svårare att jobba bort med massage och den kan ha tillkommit lång ner i ungdomen. Den har att göra med hur man uttrycker sin ilska eller rättare sagt rädsla för att uttrycka ilskan. Jag skulle nästan gissa att din linje är en sån med tanke på vad du berättar om hur svårt du har att få massera bort den. Då blir det viktigt att jobba på det mentala också. Inom ansiktsdiagnostik kallar man denna linje för svärd.

Vilken ålder ska man börja med retinol?

Huden är kroppens största organ och kanske också det mest utsatta. Förutom att den utsätts för sol, kyla, vind och vatten så påverkar också kläder tillverkade av syntetmaterial att huden inte kan andas optimalt och material som nickel i byxknappar kan skapa allergier. Dessutom fungerar huden som skydd mot alla möjliga skadliga saker som bakterier, virus och strålning från solen. 

Att hudens struktur och celler förändras genom åren behöver man inte vara speciellt gammal för att upptäcka. När man klappar en liten baby känner man hur mjuk och len huden är jämfört med lite äldre barns hud. Och så fort man har fyllt 25 tittar kråkfötterna fram vid ögonen och man undrar om pannan alltid har varit så där rynkad. 

Varför blir jag inte lika brun i ansiktet?

För att få en jämn och snygg solbränna är det viktigt att fixa en ordentlig grund. Att skrubba kroppen och få bort döda hudceller innan solning ger större chanser för att få en jämn och fin solbränna.  För att hålla huden jämn och len under hela säsongen bör du regelbundet peela kroppen och ansiktet. Peela med duschvante, tvättsvamp, peelingverktyg, luftsvamp eller duschkräm med peeling.

Eller varför inte bli strandklar med Axelsons egna kroppsbehandling som både innehåller kroppspeeling och inpackning? En perfekt grund för din solbränna. Boka här:

Vilka syror ska man inte blanda i ansiktet?

Vi får många frågor gällande just AHA-, BHA- och PHA.-syra. Våra besökare undrar ofta vad skillnaden är och vilken syra som passar just dem. Därför tänkte vi dela med oss med vår långa erfarenhet, kunskap och vad man ska tänka på när det kommer till de populära syrorna.

Inom skönhet och ansiktsvård talar man främst om AHA – Alfa Hydroxy Acid, BHA – Beta Hydroxy Acid och PHA – Poly Hydroxy Acid. Dessa tre syror kan vara syntetiska men finns också som naturliga varianter.

AHA, BHA och PHA är olika syror som är mycket effektiva hudvårdsingredienser när det kommer till att exfoliera huden, det vill säga hjälpa huden att få bort döda hudceller. Det syrorna har gemensamt är att de minskar fina linjer och rynkor, vilket leder till att huden både ser och upplevs fastare samt att de jämnar ut hudtonen.

Att använda syra i ansiktet känns inte helt naturligt för alla. Ordet syra är för många inte direkt positivt laddat. Är du en ev de som tycker det låter lite obehagligt kan vi lugna dig. Faktum är att redan för över 2000 år sedan användes sur mjölk (mjölksyra) för att få mjukare hud. Syra i hudvård har alltså använts väldigt länge. Du kanske redan vet att mjölksyra är en vanligt förekommande syra i just hudvårdsprodukter för hemmabruk. Det du kanske inte vet är att den tillhör gruppen AHA-syror. Men vad är egentligen AHA-syra och vad används den till?

Vad är skillnad på AHA och BHA?

Gemensamt för dessa syror är att de har en exfolierande effekt, det vill säga att de löser sig i det översta lagret av gamla hudceller på huden. Det här är celler som är redo att falla av, men som bara behöver en liten knuff, så att det finns plats för nya, unga celler. Molekylstorleken på några av syrorna gör också att de kan tränga djupt in i huden, öka cellförnyelsen och stimulera produktionen av kollagen, elastin och hyaluronsyra. Hudskiktet med levande celler blir tjockare och friskare, medan hudlagret med döda celler blir tunnare. Resultatet är en mjukare hudyta med ett friskare utseende - det vi kallar glöd.

AHA står för Alpha Hydroxy Acid och BHA står för Beta Hydroxy Acid. Dessa syror kallas också fruktsyror. Detta beror på att många av de mest använda syrorna kommer från frukt och andra växter.

Vad är bäst retinol eller hyaluronsyra?

Det finns många ämnen i hudvård det snackas mycket om vad dessa gör för huden, jag klargör vad de olika ämnena gör på huden, kort och koncist, i detta inlägg.

Johanna