:

Vad ingår i medlemsavgiften IF Metall?

Innehållsförteckning:

 1. Vad ingår i medlemsavgiften IF Metall?
 2. Hur länge ska man ha arbetat för att få IF Metall A-kassa?
 3. Har man hemförsäkring genom IF Metall?
 4. Vilka försäkringar ingår i IF Metall?
 5. Vad är lägsta lön IF Metall?
 6. Hur mycket höjs lönen IF Metall?
 7. Vad händer efter 300 dagar a-kassa IF Metall?
 8. Hur mycket får jag om jag blir arbetslös IF Metall?
 9. Vad kostar a kassa IF Metall?
 10. Hur mycket får man i A kassa IF Metall?
 11. Hur mycket höjs lönen 2023 IF Metall?
 12. När höjs lönen 2023 IF Metall?
 13. När kommer löneökningen 2023 IF Metall?
 14. Hur mycket pengar får man av a-kassan IF Metall?
 15. Vilken lön ska jag ha IF Metall?

Vad ingår i medlemsavgiften IF Metall?

Är du medlem i både facket och a-kassan är den del som avser a-kassan 129 kroner i månaden av din totala medlemsavgift till IF Metall.

För dig som bara vill vara medlem i a-kassan är avgiften 139 kronor i månaden. 

Medlemsavgiften påverkas inte av om du studerar, är sjukskriven, föräldraledig eller arbetslös.

Hur länge ska man ha arbetat för att få IF Metall A-kassa?

Några av IF Metalls verksamhetsområden är plast-, läkemedels-, stål- och verkstadsindustrin.

Ett medlemskap i IF-metalls a-kassa kostar dig 139 kronor i månaden eller 129 kronor i månaden om du samtidigt är med i deras fackförbund. Avgiften är densamma även om studerar, är sjukskriven, föräldraledig eller arbetslös.

Har man hemförsäkring genom IF Metall?

Trots alla skaderisker på jobbet, är det när du är ledig som de flesta olyckor sker. Som medlem i IF Metall har du ett olycksfallsskydd även när du är ledig.

Försäkringen innehåller bland mycket annat olycksfallsersättning, rehabiliteringskostnader och ersättning vid medicinsk invaliditet. För att försäkringen ska gälla krävs läkarbesök och att skadan anmäls inom tio år. För en tilläggskostnad kan du komplettera olycksfallsförsäkringen med att teckna till din make/maka, registrerade partner eller sambo eller öka på ersättningen för medicinsk invaliditet.

Försäkringen Kompletterings-TGL ger dina närmaste en trygghet om det värsta händer – att du dör i yrkesverksam ålder. Den gäller för alla medlemmar som inte omfattas av Tjänstegrupplivförsäkring genom sin anställning.

Vilka försäkringar ingår i IF Metall?

Du kan ansöka om medlemskap i både fackförbundet och IF Metalls a-kassa samtidigt på IF Metalls hemsida. Vill du bara gå med i a-kassan behöver du kontakta din lokala avdelning.

Dina rabatter och förmåner som medlem är laddade på ditt medlemskort, IF Metall-kortet. Du kan bland annat hyra semesterboende i Sverige eller utomlands för billigare priser, eller få rabatt på träningskedjan Actic eller olika butikskedjor. Ditt medlemskort går också att uppgradera till ett betal- och kreditkort.

Du kan ta förmånliga medlemslån via LO Mervärdes samarbete med Entercard. Det innebär att det inte spelar någon roll vilken bank du har. Du kan låna mellan 20 000 och 350 000 kronor, och det är möjligt att lägga till ett förbättrat låneskydd utan extra kostnad.

Som medlem har du också möjlighet att gå IF Metalls kurser och utbildningar helt kostnadsfritt och få ersättning för inkomstbortfall under studietiden. Du får även vissa lokala erbjudanden via den avdelning du tillhör. Exempelvis ger vissa lokalavdelningar ut ytterligare en medlemstidning utöver den nationella tidningen Dagens Arbete.

Vad är lägsta lön IF Metall?

När priset på mat, el och boende skjuter i taket har många svårt att klara av ekonomin, trots en heltidstjänst. Inom flera yrken går inte kollektivavtalets lägsta lön att försörja sig på.

16 718 kronor efter skatt. Så mycket behöver en 25-åring som bor i en etta i Stockholm för att klara av att betala hyra, mat och hushållsutgifterna, visar uppgifter hämtade från Konsumentverkets referensvärden. Det innebär att personen måste tjäna 20 147 kronor i månaden för att klara ekonomin, skriver tidningen Arbetet.

Hur mycket höjs lönen IF Metall?

Montören Sanharib Tisel tycker att det är alldeles för lite.

– Det är ju ingenting. Allt blir ju dyrare, bara elen kostar mig 8 000 i månaden och så dyrare mat, högre räntor och bensinpriserna på det.

Vad tycker du hade varit en rimlig löneökning?– Om man skulle få ut 5 000–6 000 vore det bra. Det skulle hjälpa mycket.

Vad händer efter 300 dagar a-kassa IF Metall?

Om du har barn under 18 år och fortfarande är arbetslös vid dag 300 så kan ersättningsperioden förlängas med 150 ersättningsdagar.

Hur mycket får jag om jag blir arbetslös IF Metall?

Beloppen som visas är en uppskattning av vad du skulle kunna få i ersättning före skatt om du har rätt till ersättning. Uträkningen gäller endast om du har ett sammanhängande medlemskap i en a-kassa på minst 12 månader. Som mest kan man få 26 400 kr/mån före skatt om man är arbetslös hela månaden. Beloppet påverkas av de tillfälliga reglerna som gäller under 2023.

Som grund för din ersättning per dag ligger den genomsnittliga inkomst som du hade före arbetslösheten. Vi räknar alltid ett genomsnitt på 12 månader även om du arbetat kortare tid. För att kunna få ersättning baserad på lönen så måste man också varit medlem i 12 månader. 

Vad kostar a kassa IF Metall?

Du går med i fackförbundet IF Metall för att teckna inkomstförsäkringen. Om du var medlem i förbundet när inkomstförsäkringen infördes den 1 juli 2019 omfattas du redan av inkomstförsäkringen.

Kan Folksam hjälpa mig med IF Metalls inkomstförsäkring?

IF Metall har en inkomstförsäkring som passar dig som tjänar mer än a-kassans inkomsttak, antingen de första 100 dagarna eller senare när taket blir lägre. De 100 ersättningsdagarna som ingår kan du nämligen använda antingen från dag ett eller från dag 101, beroende på när du behöver den. Något annat som sticker ut hos IF Metalls inkomstförsäkring är att även a-kassans medlemskap ingår i avgiften.

I inkomstförsäkringen ingår förutom ersättning även samtalsstöd vid arbetslöshet. Tjänar du mer än 50 000 kronor kan du betala extra för en tilläggsförsäkring som försäkrar även högre löner, utan någon övre gräns. Du kan också lägga till extra ersättningsdagar, men inte mer än 100 extra dagar.

Hur mycket får man i A kassa IF Metall?

 • Vem omfattas? För att omfattas av försäkringen ska du oavbrutet ha varit medlem i förbundet de senaste tolv månaderna, innan du blev arbetslös. Denna kvalifikationstid gäller inte dig som blivit medlem i IF Metall före 2020-09-01. För det frivilliga tillägget gäller inte kvalifikationstiden om det tecknats innan 2020-09-01. Om du vid 2020-03-01 hade en kvarstående kvalifikationstid är en förutsättning för detta att arbetslösheten har inträtt efter 2020-03-01.

  Om du blir arbetslös Om du får ersättning från IF Metalls a-kassa har du rätt till ersättning från försäkringen. Ersättningen betalas ut i efterskott och är inte skattepliktig.

Hur mycket höjs lönen 2023 IF Metall?

Andra året i avtalet är inte uppsägningsbart. Därmed tar facken en risk: Om inflationen inte går ner kan även 2024 bli ett år med sänkta reallöner.

– Avtalet ger goda förutsättningar för att komma tillbaka till reallöneökningar under 2024, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

När höjs lönen 2023 IF Metall?

Kanske kan man undra varför det är sådant fokus på just industrins avtal just nu. Alla svenskar jobbar ju inte där. Men det visar sig att det som de nu kommer överens om faktiskt berör oss alla.

– Alla väntar in industrins avtal. Det är det som kallas för ”märket”. Det innebär ”så här mycket får kostnaderna öka”. Det kan vara i pengar, men också pensioner och hur långt avtalet ska vara – ett, två eller tre år. Det kan också vara andra saker.

Andra fackförbund får svårare att förhandla till sig mer än vad ”märket” innebär. Därmed är det industrins parter som i praktiken sätter löneökningsnivåerna för hela arbetsmarknaden.

Enligt Irene Wennemo handlar det om att välja det område som är mest konkurrentutsatt.

– Om lönerna i industrin höjs för mycket så tappar Sverige i konkurrenskraft. Det är en grupp som har ansetts vara bra att ha som riktmärke.

Kanske kan man tycka att det blir stötande att anställda i riktigt lönsamma företag bara får påökt i linje med industrin, som kanske går sämre.

När kommer löneökningen 2023 IF Metall?

NYHET — 6 april 2023

Transportarbetareförbundet har tecknat kollektivavtal med Biltrafikens Arbetsgivareförbund, en del av Transportföretagen. Avtalet landar på industrins märke. ”Det märke som industrin satt följs vilket skapar stabilitet och ger förutsägbarhet”, säger vice vd Mattias Dahl.

Hur mycket pengar får man av a-kassan IF Metall?

Om du blir arbetslös och endast är med i a-kassan riskerar du att gå miste om pengar. En inkomstförsäkring ingår utan extra kostnad i medlemskapet i fackförbundet IF Metall. Den kan tillsammans med a-kassan ge dig upp till 80 procent av din lön vid arbetslöshet. Här kan du räkna på vad försäkringen skulle betyda för dig.

Vilken lön ska jag ha IF Metall?

Din lön varierar beroende på vilket kollektivavtal du arbetar under. På medlemssidorna hittar du det avtal som gäller på din arbetsplats. Tänk på att lönen som står i kollektivavtalet är den lägsta lönen som en arbetstagare kan erbjuda. Du kan alltså ha högre lön än vad som står i avtalet.

Kom ihåg att det även kan finnas ett lokalt avtal på arbetsplatsen som ger högre lön eller annan ersättning. Kolla därför med din klubb eller avdelning för att få veta mer exakt vilken lön som gäller på din arbetsplats.