:

Kan man köpa utrustning för friskvårdsbidrag?

Innehållsförteckning:

 1. Kan man köpa utrustning för friskvårdsbidrag?
 2. Kan jag köpa en cykel på företaget?
 3. Kan man göra avdrag för elcykel?
 4. Hur mycket får en förmånscykel kosta?
 5. Kan man köpa klippkort för friskvårdsbidrag?
 6. Kan man köpa löparskor på Friskvårdsbidraget?
 7. Hur gör man avdrag för cykel?
 8. Får man bidrag för elcykel 2023?
 9. Kan man använda friskvårdsbidrag till elcykel?
 10. Får man bidrag för att köpa elcykel?
 11. Är det lönsamt med förmåns cykel?
 12. Får man gå på spa för friskvårdsbidrag?
 13. Vad ingår inte i Friskvårdsbidraget?
 14. Kan man få friskvårdsbidrag för padel?
 15. Vad är Cykelbidrag?

Kan man köpa utrustning för friskvårdsbidrag?

Nej, ingen utrustning får bekostas med friskvårdsbidraget. Det är själva aktiviteten som är bidragsberättigad. Exempelvis är löpning en godkänd friskvårdsaktivitet men kostar ingenting att utöva, förutom utrustning. För att få ut mer av löpträning med hjälp av friskvårdsbidraget kan du gå på löpinriktade pass på gym, samla ihop ett lag och anmäla er till ett motionslopp, gå en kurs med en löpcoach för att förbättra din löpteknik eller gå på massage.

Kan jag köpa en cykel på företaget?

Termen förmånsbeskattning syftar på att man betalar skatt på en förmån man får från företaget.

Förmåner är saker man får av företaget som är till en direkt fördel för en. Dessa kan vara allt ifrån datorer och bilar som företaget köper åt en som man därefter kan bruka.

Kan man göra avdrag för elcykel?

Det är inte helt ovanligt att våra kunder frågar vad som är möjligt att dra av som kostnad i bolaget. Det är ofta en bekant eller granne som har gjort något kreativt och kunden undrar om det är tillåtet. Nu senast fick vi frågan om man kan köpa en elcykel på bolaget.

Grundregeln är att ett företag bara får göra avdrag för kostnader som behövs för att generera intäkter. För att kostnaden ska vara avdragsgill ska den alltså ha en direkt koppling till företagets verksamhet. Om man anser att kostnaderna faller inom ramen för bolagets verksamhet får dessa dras av och eventuell ingående moms får begäras tillbaka från Skatteverket.

Hur mycket får en förmånscykel kosta?

 • Den person som bedriver verksamheten.
 • Den person som utåt har stått som ansvarig för verksamheten. Om det är flera personer som tillsammans står för den faktiska ledningen kan samtliga få näringsförbud.
 • Styrelseledamöter
 • Styrelsesuppleanter
 • Verkställande direktör
 • Vice verkställande direktör

Även andra personer som står för den faktiska ledningen av en näringsverksamhet kan få näringsförbud.

Enligt 3 § lagen om näringsförbud kan bland annat styrelseledamöter, styrelsesuppleanter, VD och vice VD i aktiebolag få näringsförbud. Här framgår även vilka ytterligare personer som kan få näringsförbud.

Kan man köpa klippkort för friskvårdsbidrag?

Exempel på skattefri motion är gymnastik, motionsdans, styrketräning, spinning, simning, bowling, racketsporter som bordtennis, tennis, badminton eller squash samt lagsporter som volleyboll, fotboll, handboll och bandy. Andra former för utövande av motion och annan friskvård är till exempel tai chi, qigong och så kallad kontorsmassage. 

För aktiviteter utan inslag av motion, till exempel massage, får aktiviteten kosta maximalt 1 000 kronor per tillfälle för att vara av mindre värde och skattefritt.

Kan man köpa löparskor på Friskvårdsbidraget?

Friskvårdsbidrag 2022, motion och att vara aktiv gynnar både personal och företag. Så det är positivt att fler och fler aktiviteter accepteras som friskvård. Exempellistan som Skatteverket har haft på sin hemsida slopas då den inte går att uppdatera i takt med att nya aktiviteter godkänns och kan inte hållas komplett. Reglerna är desamma men listan uppdateras inte längre och har tagits bort helt 2022.

Nu kan du även använda ditt friskvårdsbidrag för fritidsaktiviteter med ett mindre inslag av motion samt för avancerade kurser.  Personliga startavgifter i tävlingar och motionslopp kan man också använda friskvårdsbidraget till.

Så länge man utför en aktivitet som ger motion, så får deltagaren använda bidraget för att träna sina färdigheter. Att det krävs särskild utrustning anses inte heller vara ett hinder, så länge utrustningen går att låna eller ingår i paketet.

Hur gör man avdrag för cykel?

Advokat- och rättegångskostnader

 Om det är en nödvändig kostnad för att bibehålla en inkomst, till exempel tvist om uppsägning, lönefordran eller avgångsvederlag. Tvisten ska vara berättigad och kostnaden ska kunna styrkas.

Får man bidrag för elcykel 2023?

Den nya elcykelpremien, som kan ge upp till 10 000 kronor i bidrag, går att söka från och med den 1 februari.Här reder vi ut hur den nya elcykelpremien fungerar.

 • Vad är syftet med premien?Det främsta syftet är att bilister ska lockas att välja elcykel istället. Eftersom elcyklar är dyra (ofta kostar de från 10 000 kronor och uppåt) anser regeringen att det krävs en bonus för att åstadkomma det.
 • Kan man använda friskvårdsbidrag till elcykel?

  Den anställde får upp till 25-50% lägre kostnad istället för att köpa den privat. Bra för miljö, friskare personal och framförallt nöjd personal som känner att företaget satsar på de anställda är våra erfarenheter. Vi erbjuder vanliga cyklar, lådcyklar, elcyklar och nu med helt nya regler och förmånsvärden för 2022 och framåt!

  Vill ni veta mer hur det fungerar? Vänligen fyll i nedan formulär.

  Får man bidrag för att köpa elcykel?

  För att förbättra förutsättningarna att pendla och transportera sig klimatvänligt avsatte regeringen 350 miljoner kronor till en elfordonpremie för köp av elcykel eller elmoped. Bidraget har efter perioden valts att inte förlängas och är således borttaget. Det är alltså inte längre möjligt att ansöka om bidrag för elcykel. Är du ändå sugen på att köpa en cykel har vi mängder av modeller med motor att kolla vidare på.

  Efter regeringens satsning elcykelpremie har utfallet utvärderats. 89 396 personer beviljades premie och drygt 368 miljoner kronor betalades ut för elcyklar som köptes från september 2017 och ett år framåt. Det genomsnittliga beloppet som betalades ut var 4100 kronor vilket motsvarer ett cykelköp på cirka 16 400 kr.

  Är det lönsamt med förmåns cykel?

  Emma får använda sin arbetsgivares elcykel privat. Cykelns marknadsvärde (vad det skulle kosta att köpa cykeln) är 15 000 kronor inklusive batteri. Cykeln beräknas hålla i sex år medan batteriet behöver bytas vartannat år. Arbetsgivaren betalar service och reparationer under året med 600 kronor.

  Vid beräkning av förmånsvärdet för en elcykel bör även batteriet vara med i beräkningen av värdeminskningen. En årlig värdeminskning som motsvarar 20 procent av cykelns marknadsvärde inklusive batteri kan användas för elcyklar.

  Får man gå på spa för friskvårdsbidrag?

  Från och med 2023 gäller denna lista med godkända friskvårdsaktiviteter. Däremot kommer skatteverket inte fylla på listan under 2023. Detta då nya godkända aktiviteter tillkom i högre takt än skatteverket hade tid att ta ställning till dem. Aktiviteter som inte finns på denna listan men uppfyller regler för friskvårdsbidrag får godkännas av arbetsgivaren.

  A

  Vad ingår inte i Friskvårdsbidraget?

  Reglerna säger att friskvårdspengarna ska användas till ”aktiviteter med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet”. Men vad är det? Här kommer några förtydliganden på vad du inte får göra. Vill du läsa om allt du får göra (mycket roligare), läs gärna här!

  Kan man få friskvårdsbidrag för padel?

  För att främja god hälsa och bygga en sund företagskultur, erbjuder många arbetsgivare friskvård till sina anställda i form av ett bidrag. Detta kan se ut på olika sätt beroende på arbetsplats. Friskvård på upp till 5000 kr/person och år är avdragsgillt för arbetsgivaren och förmånsfritt för arbetstagaren. Padel är en av många aktiviteter som klassas som friskvård, dvs. är hälsofrämjande (fysisk aktivitet).

  Om du har en arbetsgivare som erbjuder friskvårdsbidrag mot uppvisande av kvitto, kan du enkelt köpa och få ut ett kvitto via MATCHi. Först och främst är det viktigt att du har uppdaterat din MATCHi-profil med korrekta uppgifter såsom förnamn, efternamn, personnummer etc. Profilen kan du uppdatera genom att klicka på “Profil” upp till höger och välj “Min profil” i rullgardinsmenyn. Därefter kan du i högra kolumnen på sidan uppdatera din profil med rätt födelsedatum och adress.

  Vad är Cykelbidrag?

  I många av Göteborgs Stads verksamheter har du flexibel arbetstid. Detta ger dig möjlighet att påverka din arbetstid om det fungerar med hänsyn till verksamhetens behov.

  Som anställd i Göteborgs Stad kan du hyra en cykel mot ett månatligt nettolöneavdrag. Du får också ett cykelbidrag på 500 kronor vid köp av cykel, cykelservice, årskort på hyrcykelsystemet Styr & Ställ och andra cykelrelaterade inköp.