:

Får man tillbaka moms vid import?

Innehållsförteckning:

  1. Får man tillbaka moms vid import?
  2. När betala moms vid import?
  3. Hur bokför man moms på import?
  4. Hur räknar man ut Importmoms?
  5. Vad händer om man inte betalar Importmoms?
  6. Hur får man tillbaka utländsk moms?
  7. Vem ska betalar tull vid import?
  8. Hur bokföra Importmoms postnord?
  9. Hur bokföra tull och moms?
  10. Vem ska betala Importmoms?
  11. Hur deklarerar man Importmoms?
  12. Kan man dra av moms från utlandet?
  13. Vilken moms får man tillbaka?
  14. Hur betalar jag tull och moms?
  15. Hur betalar man moms till postnord?

Får man tillbaka moms vid import?

Att det heter mervärdesskatt beror på att det bara är det ökade värdet på en vara eller tjänst, mervärdet, som ett ­företag betalar in moms på.

Man skiljer mellan ingående moms och utgående moms.

När betala moms vid import?

Import kallas det när du tar in en vara till EU från ett land som är utanför EU. Varan ska i samband med detta anmälas och deklareras till Tullverket och du ska betala moms och eventuellt tull och andra skatter och avgifter. Hur mycket du ska betala beror bland annat på hur mycket din vara är värd och vad det är för slags vara.

Använd vår tjänst Tullräknaren för att räkna ut vad du ska betala

Hur bokför man moms på import?

Här kan du läsa om vad du ska tänka på när du köper varor och tjänster från länder utanför EU.

När du som företagare köper en vara eller en tjänst från ett företag i ett land utanför EU ska du i regel själv redovisa svensk moms på dina inköp i din momsdeklaration. Här hittar du mer information om vad som gäller, vilka undantag som finns och hur du ska gå till väga.

Hur räknar man ut Importmoms?

  • Du är skyldig att betala tull och moms på varor som du beställer från länder utanför EU. Utöver det kan transportföretaget lägga på en avgift för att hantera ditt paket och göra din tulldeklaration.

  • Om du handlat från ett land utanför EU skyddas du inte alltid av EU:s konsumentlagstiftning. Om företaget vänder sig till svenska konsumenter gäller dock oftast svensk lagstiftning.

  • Har du en tvist med ett företag utanför EU som vänder sig till svenska konsumenter så kan eventuellt Allmänna reklamationsnämnden, ARN, pröva ditt ärende.

  • Tänk på att varor som är tillåtna att säljas i andra länder kan vara förbjudna i Sverige och att varor på nätet kan vara förfalskningar.

  • Konsumentlagstiftningen i Storbritannien är väldigt lik EU:s, men du behöver numera betala importmoms samt tullavgift för varor över 1700 kronor.

Vad händer om man inte betalar Importmoms?

  • Du är skyldig att betala tull och moms på varor som du beställer från länder utanför EU. Utöver det kan transportföretaget lägga på en avgift för att hantera ditt paket och göra din tulldeklaration.

  • Om du handlat från ett land utanför EU skyddas du inte alltid av EU:s konsumentlagstiftning. Om företaget vänder sig till svenska konsumenter gäller dock oftast svensk lagstiftning.

  • Har du en tvist med ett företag utanför EU som vänder sig till svenska konsumenter så kan eventuellt Allmänna reklamationsnämnden, ARN, pröva ditt ärende.

  • Tänk på att varor som är tillåtna att säljas i andra länder kan vara förbjudna i Sverige och att varor på nätet kan vara förfalskningar.

  • Konsumentlagstiftningen i Storbritannien är väldigt lik EU:s, men du behöver numera betala importmoms samt tullavgift för varor över 1700 kronor.

Hur får man tillbaka utländsk moms?

Vi hjälper dig att ansöka om återbetalning av utländsk moms till ditt företag från skatteverken i alla länder inom EU samt Island, Norge, Schweiz och Storbritannien.

När du som företagare gör inköp från andra länder till din verksamhet så betalar du i regel inklusive utländsk moms. Det kan exempelvis vara inköp i form av resekostnader så som logi, taxi och hyrbil samt inträde till mässa, deltagande i seminarium eller inköp av en viss typ av verktyg inom t.ex. bilindustrin.

Vem ska betalar tull vid import?

Om du är momsregistrerad och importerar varor till din verksamhet ska du redovisa och betala moms på importen till Skatteverket. Detta gäller också för dig som är momsregistrerad och importerar varor med hjälp av ett ombud som tulldeklarerar åt dig.  

Om du inte är momsregistrerad, eller om du är en fysisk person som är momsregistrerad men importerar en vara som endast ska användas för privat bruk, ska du i stället vända dig till Tullverket.

Hur bokföra Importmoms postnord?

Har du ett momsregistrerat företag och importerar varor från länder utanför EU? Då kommer du i fortsättningen att redovisa och betala momsen till Skatteverket istället för till Tullverket. Från och med 1 januari 2015 har nämligen Skatteverket tagit över hanteringen av importmoms. Observera att de nya reglerna även gäller om du importerar varor ifrån områden inom EU men som ligger utanför mervärdesskatteområdet, t.ex. Åland. 

Nya konton för utgående moms vid importReglerna innebär att BAS-kontogruppen tagit fram nya konton som kan användas för utgående moms vid varuimport.

Hur bokföra tull och moms?

Från och med den 1 januari 2015 ska momsregistrerade företag redovisa sin importmoms till Skatteverket istället för till Tullverket. Momsen redovisas i momsrapporten.

Först behöver du skapa dig inlogg till tullverkets hemsida som ger dig sammanfattningen på summan du ska bokföra. Det monetära tullvärdet kan också finnas på fakturan från fraktbolaget. 

Vem ska betala Importmoms?

Om du bedriver verksamhet som gör att du ska betala eller få tillbaka moms

Du som har företag och säljer varor eller tjänster i Sverige ska ta ut moms av dina kunder, så kallad utgående moms

. Momsen är ingen kostnad för dig, utan en skatt som du tar ut av kunden och redovisar vidare till staten.

När du sedan köper varor eller tjänster till ditt företag betalar du moms på dem, så kallad ingående moms

Hur deklarerar man Importmoms?

Med import avses att en vara levereras in till Sverige från en plats utanför EU:s momsområde. Varan ska fysiskt transporteras från detta område till Sverige. Vid så kallad transitering transporteras varor genom ett eller flera länder utan att tull och skatt betalas. Länder utanför EU brukar i momshänseende kallas för tredje land. När en vara levereras från ett annat EU-land så talar man därför inte om import utan om införsel eller unionsinternt förvärv. Även tjänster kan i vissa fall bli föremål för import- eller förvärvsbeskattning.

Beskattningsmyndigheten är Skatteverket för den som är momsregistrerad. För privatpersoner, juridiska personer som inte är momsregistrerade och vid bristande efterlevnad av tullagstiftningen är Tullverket beskattningsmyndighet.

Sedan 1 juli 2021 har en särskild ordning för redovisning av moms vid import av varor med lågt värde införts, importordningen. Den särskilda momsdeklaration som ska lämnas av den som valt att registrera sig för importordningen avser varor till ett värde av högst 150 euro vid försäljning till konsument (B2C). Se vidare orden distansförsäljning och särskilda ordningar.

Kan man dra av moms från utlandet?

När du handlar som privatperson i EU ska du bara betala moms en gång, nämligen i det land där du gör ditt inköp.

Du kan ta med dig hem vilken vara som helst som du köpt i ett annat EU-land, utan att behöva stanna vid gränsen eller deklarera den i tullen. Det enda villkoret är att dina inköp måste vara för ditt eget eller din familjs personliga bruk. Du får inte sälja vidare varorna.

Om du bor i ett land utanför unionen och besöker EU har du rätt att få tillbaka momsen på de varor som du köpt under vistelsen i EU. Visa upp varorna i tullen vid utresan senast tre månader efter att du köpte dem, tillsammans med momsåterbetalningsblanketten. Den brukar fyllas i av säljaren, men alla handlare deltar inte i systemet eftersom det är frivilligt. I vissa länder måste man ha handlat för ett visst belopp för att kunna få tillbaka momsen.

Vilken moms får man tillbaka?

Moms – mervärdesskatt eller mervärdesomsättningsskatt – är en skatt som ska betalas till staten vid köp av varor och tjänster. 

Både privatpersoner och företag betalar moms, men det är du som driver företag som märker av att den existerar. För privatpersoner är momsen alltid inkluderad i priset och man behöver inte göra någonting mer än att betala totalsumman för sin vara eller tjänst.

Själva momsinbetalningen – och hur stor den blir – tar nämligen du som företagare, eller näringsidkare, hand om i samband med din momsdeklaration. Företagare kan nämligen kvitta momsen på sina inköp mot momsen på sin försäljning. Därför brukar man ofta presentera priset exklusive moms när man vet att det är företag som ska handla.

I Sverige använder vi oss av olika momssatser beroende på vilken typ av vara eller tjänst som avses. På de allra flesta varor eller tjänster gäller 25 % moms, det vill säga att du som näringsidkare lägger på 25 % på ditt pris. Det finns dock undantag.

För till exempel livsmedel, restaurangbesök, hotell samt konstverk som köps direkt från konstnären gäller istället 12 % moms, medan tidningar, böcker, konserter samt  taxi-, buss-, flyg- och tågresor inom Sverige enbart beläggs med 6 % moms. 

Vissa branscher är dessutom undantagna från momsplikt helt och hållet. För sjukvård, tandvård, social omsorg, skolverksamhet och bank- och försäkringstjänster betalas exempelvis ingen moms alls.‍

Hur betalar jag tull och moms?

Det är vanligtvis transportföretaget som levererar din vara som räknar ut hur mycket tull, moms och eventuell annan skatt du ska betala. Transportföretaget skickar en faktura till dig, till exempel via brev eller sms.

I de flesta fall är det företaget som transporterar ditt paket som räknar ut hur mycket tull, moms och eventuell annan skatt du ska betala. De skickar därefter ut en faktura till dig, till exempel via brev eller sms. Du betalar avgifterna till transportföretaget som sedan levererar paketet till dig.

Hur betalar man moms till postnord?

Det är vanligtvis transportföretaget som levererar din vara som räknar ut hur mycket tull, moms och eventuell annan skatt du ska betala. Transportföretaget skickar en faktura till dig, till exempel via brev eller sms.

I de flesta fall är det företaget som transporterar ditt paket som räknar ut hur mycket tull, moms och eventuell annan skatt du ska betala. De skickar därefter ut en faktura till dig, till exempel via brev eller sms. Du betalar avgifterna till transportföretaget som sedan levererar paketet till dig.