:

När infördes trängselskatt i Stockholm?

Innehållsförteckning:

  1. När infördes trängselskatt i Stockholm?
  2. Hur mycket trängselskatt har jag?
  3. Hur mycket kostar trängselskatt?
  4. När tas trängselskatt bort?
  5. Varför infördes trängselskatt?
  6. Hur länge är det trängselskatt?
  7. Kan man se om man har trängselskatt?
  8. Kan man slippa trängselskatt?
  9. Hur kan man undvika trängselskatt?
  10. Får man tillbaka trängselskatt?
  11. Vilka bilar behöver inte betala trängselskatt?
  12. Har inte fått faktura trängselskatt?
  13. Hur slipper man betala trängselskatt?
  14. Vilka behöver inte betala trängselskatt?
  15. Har jag obetald trängselskatt?

När infördes trängselskatt i Stockholm?

Sammanfattning

I betänkandet behandlar utskottet proposition 2013/14:76 Förändrad trängselskatt och infrastruktursatsningar i Stockholm och fyra motioner som väckts med anledning av propositionen.

Hur mycket trängselskatt har jag?

När en skattepliktig bil passerar en betalstation för trängselskatt inträder skattskyldighet.

Det är den som äger bilen vid tillfället då bilen passerar betalstationen som ska betala skatt. Som ägare anses den som är, eller bör vara, upptagen i vägtrafikregistret som ägare för bilen. För en bil som används med stöd av saluvagnslicens, den som har licensen. Som ägare anses även den som är upptagen i ett utländskt register motsvarande vägtrafikregistret eller, om innehavare finns registrerad i det utländska registret, innehavaren.

  • Läs om saluvagnslicens på Transportstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats.

Samtliga passager som görs med en viss bil under en kalendermånad sammanställs av Transportstyrelsen till ett beslut som skickas till den skattskyldige månaden därefter. Först när skattebeslutet är fattat kan du betala in skatten.

Betalningen ska finnas på Transportstyrelsens konto för trängselskatt senast den sista dagen i månaden efter den månad som skattebeslutet fattades.

Den som är skattskyldig ansvarar för att skatten blir betald i rätt tid även om han eller hon inte får något inbetalningskort från Transportstyrelsen. Om skatten inte betalas i tid tas det ut en tilläggsavgift på 500 kronor.

Hur mycket kostar trängselskatt?

  • Från och med 1 januari 2020 har Transportstyrelsen gjort följande ändringar av trängselskatt i Stockholm innerstad och Essingeleden.
  • Nya tider: Ny tidsperiod 06.00-06.29 har blivit tillagd. Tidigare började trängselskatt först vid kl. 06.30 men nu börjar trängselskatt kl. 06.00. Inga tidsförändringar på övriga tider.
  • Nya belopp: Trängselskatten har blivit dyrare, upp till 33 % dyrare. Trängselskatten är som dyrast vid kl. 07.00-08.29 och 16.00-17.29. I Stockholm innerstad kostar det 45 kr och Essingeleden 40 kr per passering.
  • Trängselskatten anpassas efter säsong: Tidigare var det samma trängselskatt oavsett tid på året. Nu inför man lågsäsong och högsäsong. Högsäsong är 1 mars–dagen före midsommarafton och 15 augusti–30 november. Lågsäsong är övrig tid.
  • Trängselskatt även de fem första vardagarna i juli: Innan var juli månad fri från trängselskatt.
  • Trängselskatt gäller också vissa dagar före helgdag: dagen före långfredagen, dagen före Kristi himmelsfärdsdag, dagen före alla helgons dag, dagen före den 1 maj och dagen före nationaldagen (om de infaller på en vardag utom lördag).

När tas trängselskatt bort?

Trafikanalys har anmodats att yttra sig över ett förslag till förändrad trängselskatt i Stockholm. Trafikanalys tillstyrker de föreslagna förändringarna med motivet att det kommer att bidra till minskad trängsel och ett effektivt transportsystem. Samtidigt konstateras att det finns förändringar som sannolikt har bättre trafikstyrande effekter.

Följande förändringar av trängselskatten föreslås:

Varför infördes trängselskatt?

Betalstation för trängselskatt – Klara Strand. Foto: Mikael Ullén

Indikatorn visar medelvärden per dag (exkl juli) för antalet passager vid betalstationerna för trängselskatt till Stockholms innerstad under helgfria vardagar. Passager vid betalstationen på Essingeleden ingår inte. Från 2005 till augusti 2015 ingår alla passager mellan kl 06.00-19.00, därefter ingår endast passager mellan kl 06.30-18.30. Dessutom ersattes flera betalstationer av nya i anslutning till Norra länken så att det går att passera genom Norra länken utan att betala trängselskatt. Därför är statistiken uppdelad i en period före och en period efter Norra länken.

Hur länge är det trängselskatt?

Här hittar du information om vilka dagar trängselskatt inte tas ut i Stockholm.

Trängselskatt tas normalt ut under vardagar, måndag till fredag.

Kan man se om man har trängselskatt?

Infrastrukturavgift är en avgift som tas ut för att finansiera bygget av en ny bro eller tunnel. Det innebär att den som använder bron eller tunneln är med och betalar för den. När infrastrukturen är färdigbetald tas avgiften bort. Broavgift kallas här den infrastrukturavgift som tas ut för färd över en bro.

Systemet med trängselskatt används i Stockholm och Göteborg. Syftet med trängselskatt är att minska trängseln, förbättra miljön och bidra till att finansiera infrastruktursatsningar.

Trängselskatt tas ut enligt lagen om trängselskatt. Lagen anger betalstationers placering, storlek på trängselskatt och när trängselskatt ska tas ut. Riksdagen beslutar om trängselskatt.

När du kör ditt fordon genom en betalstation tas en bild av fordonets registreringsskylt av ett automatiserat system. Bilden skickas till Transportstyrelsen där fordonet identifieras.

Kan man slippa trängselskatt?

Sverige busigaste och olydigaste företag som varit en nagel i ögat på maktfullkomliga politiker sedan 2006. Här ser ni varför. Välkommen till den civila olydnadens högborg.

Hur kan man undvika trängselskatt?

Sverige busigaste och olydigaste företag som varit en nagel i ögat på maktfullkomliga politiker sedan 2006. Här ser ni varför. Välkommen till den civila olydnadens högborg.

Får man tillbaka trängselskatt?

Här hittar du information om trängselskatt för leasingbilar, arbetsresor och förmånsbilar samt förmånsbeskattning av trängselskatt och infrastrukturavgift för broar.

Det är den som är registrerad ägare/brukare av fordonet i vägtrafikregistret (VTR) som är skattskyldig. Om ett företag äger en bil och "lånar" ut den till en anställd som förmånsbil/tjänstebil så är företaget skattskyldig och debiteras skatter och avgifter. Om företaget leasar en bil och lånar ut den till en anställd som förmånsbil/tjänstebil så är företaget brukare av bilen och därmed också skattskyldig.

Vilka bilar behöver inte betala trängselskatt?

Skatten ska betalas för bilar som är registrerade i vägtrafikregistret, motsvarande utländskt register eller för fordon som används med stöd av saluvagnslicens. Alla skattepliktiga bilar som passerar en betalstation på de tidpunkter som är avgiftsbelagda, måste betala trängselskatt. Det är ägaren till bilen, vid tidpunkten då bilen passerar betalstationen, som ska betala trängselskatten.

Har inte fått faktura trängselskatt?

Det är bara det månatliga skattebeslutet för trängselskatten som vi kan skicka med e-avi. Vid tilläggsavgift för trängselskatt kommer en pappersavi att skickas hem till dig. Om du har samlingsdebitering, kommer den också i fortsättningen att skickas via vanlig post.

Observera att din anmälan inte gäller för andra skatter (till exempel fordonskatt), tilläggsavgifter eller andra avgifter. Om du även vill ha fordonskatt på e-avi får du anmäla det separat.Fordonsskatt på e-avi 

Hur slipper man betala trängselskatt?

Trängselskatt är en avgift som tas ut när en bil kör förbi en betalstation vid en viss tidpunkt. Principen är att det är dyrare att passera under rusningstrafik, till exempel morgnar och eftermiddagar, och billigare under resten av dagen. Systemet finns för närvarande på två platser i Sverige: Stockholm och Göteborg.

Vilka behöver inte betala trängselskatt?

Här hittar du information om vilka dagar trängselskatt inte tas ut i Stockholm.

Trängselskatt tas normalt ut under vardagar, måndag till fredag.

Har jag obetald trängselskatt?

Om betalningen inte bokförts på Transportstyrelsens konto för trängselskatt det datum som står på avin, läggs en tilläggsavgift på. Tilläggsavgiften är 500 kronor.

Skatten, tillsammans med tilläggsavgiften, måste vara bokförd på vårt konto för trängselskatt senast 30 dagar efter beslutet om tilläggsavgift. Obetalda skattebeslut överlämnas därefter till Kronofogden, som debiterar 600 kronor i grundavgift.