:

Är det värt att köpa Kinnevik?

Innehållsförteckning:

 1. Är det värt att köpa Kinnevik?
 2. Vad har hänt med Kinnevik?
 3. Vilka företag ingår i Kinnevik?
 4. Har Kinnevik utdelning?
 5. Vilket är det bästa investmentbolaget?
 6. Vem äger Zalando?
 7. Varför faller Kinnevik aktien?
 8. Vilken är bäst Investor A eller B?
 9. Hur mycket äger Stenbeck i Kinnevik?
 10. Vem ägde Kinnevik?
 11. Hur mycket pengar behöver man för att starta ett investmentbolag?
 12. Är kläder från Zalando äkta?
 13. Vad har hänt med Zalando?
 14. När vänder det för Kinnevik?
 15. Får man utdelning på B aktier?

Är det värt att köpa Kinnevik?

Kinnevik och VNV Global pumpade in över 2,5 miljarder kronor i brittiska Babylon Health – pengar som gått upp i rök efter bolagets haveri på börsen. Nu berättar Di Digital historien bakom det hajpade bolaget, och detaljerna om maktkampen i styrelserummet där Kinnevik och VNV Global satte press på Ali Parsa. ”Men då var det för sent helt enkelt”, säger Per Brilioth, vd på VNV Global. 

Vad har hänt med Kinnevik?

Substansvärdet uppgick till 54 miljarder kronor (192 kronor per aktie) vid andra kvartalets utgång, framgår det i ett pressmeddelande från bolaget.

Samtidigt uppgick nettokassan i Kinnevik till 8,8 miljarder kronor, inklusive erhållen utdelning från Tele2 på en halv miljard kronor, motsvarande 19 procent av portföljvärdet vid kvartalets slut.

Vilka företag ingår i Kinnevik?

Kinnevik bildades som ett investeringsbolag 1936 av Robert von Horn, Wilhelm Klingspor och Hugo Stenbeck. Inledningsvis var de viktigaste innehaven Mellersta Sveriges Lantbruks AB, Lidköpings Konfektyr Industri AB och Korsnäs Sågverks AB. Bolaget växte snabbt med aktieköp och förvärv av bland annat chokladtillverkaren Nordiska Suchard och Halmstads Järnverk.[2]

De offensiva förvärven av svenska industribolag fortsatte under Kinneviks första decennier. Ägarbilden i investmentbolaget förändrades när Hugo Stenbeck successivt ökade sitt ägande.[3]

Georgi Ganev utsågs till vd för Kinnevik i januari 2018[17] och James Anderson valdes till styrelseordförande i Kinnevik vid årsstämman 2021.[18]

I november 2019 delades Kinneviks innehav i Millicom ut till Kinneviks aktieägare och Kinnevik är inte längre delägare i Millicom.

2018 uttryckte Kinnevik sitt stöd för samgåendet mellan Tele2 och Comhem,[19] senare samma år distribuerade Kinnevik sina aktier i MTG till dess aktieägare.[20] Under 2018 utökade Kinnevik sitt innehav i Livongo[21] och investerade i Kolonial.no,[22] Karma, Budbee, Pleo, Deposit Solutions, Cedar och Monese.[23]

Har Kinnevik utdelning?

Det blåser upp till ägarstrid på Kinneviks årsstämma: En storägare och del av grundarfamiljen Klingspor vill återgå till den kontantutdelning som bolaget slopade för ett par år sedan.

Från huvudägarhåll håller man inne med sin ståndpunkt.

Vilket är det bästa investmentbolaget?

Ett investmentbolag är ett företag som har ett huvudsakligt mål – att investera i andra företag och vara en aktiv ägare i dessa för att uppnå ett så bra aktieägarvärde som möjligt för oss som vill investera i investmentbolaget.

Ett investmentbolags affärsidé är helt enkelt att investera i andra företag med mål att skapa värde för oss aktieägare.

Att köpa aktier i ett investmentbolag kan jämföras med att investera i en aktiefond, fast investmentbolagen oftast har mindre antal företag i sin portfölj till skillnad från en aktiefond.

Jag förespråkar ofta att man ska köpa aktier i investmentbolag eftersom det ger en väldigt bra spridning av din portfölj, till billigare avgift än fonder om du är långsiktig.

Här är en lista på de 5 investmentbolag som gett bäst avkastning under 2021.

Lite förenklat kan man säga att det finns två olika syften för investmentbolag:

 • Agera maktbolagDet betyder i kort att de vill vara med och hjälpa till så att företagen som de äger går bättre. Investmentbolaget kontrollerar andra företag, exempelvis svenska Investor som är storägare i ABB, EQT, Astra Zeneca, SEB, Ericsson, med flera. Sen även Industrivärden som är storägare i Volvo, Sandvik, Essity, Handelsbanken, med flera.
 • Öka värdet för sina aktieägare.Investmentbolaget syftar till att långsiktigt öka värdet av sina innehav för oss aktieägare. Det här går även hand i hand med punkten ovan då de genom att agera maktbolag skapar mer värde för företagen de äger, så att värdet på deras bolagsportfölj ökar och då ökar värdet på sina egna aktier som gynnar oss aktieägare.
 • Vem äger Zalando?

  As a leading European online platform for fashion and lifestyle we deliver to customers in 25 countries. In our fashion store, they can find a wide assortment from more than 7,000 brands.

  Varför faller Kinnevik aktien?

  Chefredaktör och ansvarig utgivare: Love Strandberg

  Tillhandahållare av innehåll: Bonnier Business Media Sweden AB, 105 16 Stockholm, org. nr 556468-8892.

  Vilken är bäst Investor A eller B?

  Igår såg vi något ovanligt på börsen, ett och samma bolag vars A-aktie toppade vinnarlistan medan B-aktien toppade förlorarlistan. Många bolag har olika aktieslag och de vanligaste är A- och B-aktier men vad innebär det egentligen och hur ska man tänka?

  I aktiebolagslagen framgår att det att ett bolag får ha olika aktieslag med olika rätt i bolaget så länge det framgår i bolagsordningen. Just bolagsordningen kan liknas vid det specifika bolagets regelverk förutom de lagar och regler som allmänt finns att förhålla sig till.

  Hur mycket äger Stenbeck i Kinnevik?

  Group 11Created with Sketch. Group 11Created with Sketch.

  för att förbättra användarupplevelsen. Genom att använda den här webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Du kan ändra ditt samtycke på sidan Personuppgifter & cookies.

  Vem ägde Kinnevik?

  Vi har våra rötter i 1900-talets Sverige och investeringar i järn-, pappers- och träindustrin. Efterföljande framsynta investeringar inom telekom, media och ny teknik bidrog till att lägga grunden för dagens blomstrande svenska tech-scen. Idag är vi en viktig aktör i den globala digitala konsumentmarknaden. Genom ny disruptiv teknik och i nära samarbete med våra entreprenörer bygger vi ledande och långsiktigt hållbara bolag.

  Visa mer +mindre -

  Hur mycket pengar behöver man för att starta ett investmentbolag?

  Ett investmentbolag är ett företag som investerar i andra företag. De flesta är inriktade på en viss typ av investering, såsom fastigheter, aktier eller obligationer. Målet för dessa bolag är att generera avkastning för sina aktieägare genom att investera i företag med god lönsamhet och tillväxtpotential.

  De flesta investmentbolag ägs av stora institutionella investerare såsom pensionsfonder och försäkringsbolag, men det finns också många privatägda. Detta innebär att investmentbolag kan vara börsnoterade eller privatägda.

  Att starta ett investmentbolag kräver mycket planering, forskning och kapital. Du måste registrera ditt företag, skapa en affärsplan, bestämma hur mycket du kan investera och hitta investerare som är villiga att finansiera ditt företag. Det är också viktigt att se till att alla juridiska dokument stämmer och att du förstår de regler och bestämmelser som gäller rättsligt.

  Det är viktigt att du har grundläggande kunskap om hur dessa bolag fungerar. Detta innebär bland annat att du måste ha kännedom om olika typer av investeringsprodukter, finansiella marknader och riskhantering. Det är också viktigt att du har goda kommunikationsfärdigheter, eftersom du kommer att ha regelbunden kontakt med andra företag och personer inom branschen.

  Utöver detta måste du också skaffa de nödvändiga tillstånden och licenserna för att bedriva verksamheten. Detta kan variera beroende på vilken typ av investmentbolag du vill starta, så se till att du undersöker detta innan du påbörjar din verksamhet. Du måste även registrera bolaget hos Bolagsverket innan du kan komma i gång.

  Är kläder från Zalando äkta?

  När Helen Larsson fick brev om att klädföretaget Zalando begärt en kreditupplysning på henne blev hon misstänksam.– Men när jag kontaktade företaget kunde de inte se att någon beställning gjorts med mina personuppgifter, och det hela avfärdades som ett misstag, säger hon.

  Tre månader senare damp ett inkassokrav på 2300 kronor ner i brevlådan. Varorna var redan uthämtade av en annan person, i en annan stad.

  Vad har hänt med Zalando?

  Från stekhett till iskallt. Det var inte länge sedan varje intäktskrona från e-handeln värderades betydligt högre än en krona som kom från försäljning via andra kanaler, trots näthandelns ofta låga vinstmarginaler.

  Att e-handeln har representerat framtid och hög tillväxt har tidvis hyllats rejält på börsen och Zalando, som är bjässen bland renodlade modehandlare på nätet i Europa, steg först till skyarna för att senare slaktas brutalt när fokus istället riktades mot egenskaper som hög lönsamhet och positivt kassaflöde.

  När vänder det för Kinnevik?

  21 apr 2022, 8:00 · Regulatorisk information

  ”Första kvartalet 2022 var turbulent. Rysslands invasion av Ukraina, som Kinnevik starkt fördömer, orsakar massivt mänskligt lidande och störningar och kommer att ha långvariga effekter på människors liv och internationella relationer. Kinnevik har begränsad exponering mot de direkt berörda områdena och vårt fokus ligger på att trygga säkerheten för våra bolags anställda i regionen. På de onoterade marknaderna ser vi en press på värderingar som påverkar vår portfölj. Trots den nya makropolitiska och finansiella verkligheten är vi övertygade att kvalitetsbolag med innovativa kunderbjudanden kommer att fortsätta växa och skapa värde.”

  Får man utdelning på B aktier?

  Här kommer en liten genomgång om vilket aktieslag som är bäst att köpa i de fall bolaget har mer än en aktie noterad. A-aktier eller B-aktier. Det som vi vill ha är stor handel i aktien och relativt låg kurs.

  Somliga aktier, oftast A-aktier även om det finns undantag, har fler röster på bolagsstämmorna. Det är inget att jaga som småsparare.