:

Måste båda föräldrarna vara med när man gör pass?

Innehållsförteckning:

 1. Måste båda föräldrarna vara med när man gör pass?
 2. Vad kostar ett pass 2023?
 3. Vilken ålder måste barn ha pass?
 4. Får barn resa med nationellt id-kort?
 5. Hur bokar jag pass till mitt barn?
 6. Kan barn åka till Finland utan pass?
 7. Hur lång väntetid på pass 2023?
 8. Vad kostar ett pass i dag?
 9. Kan barn resa utan pass inom EU?
 10. Får man resa själv som 15 åring?
 11. Vilka länder kan man åka till utan pass?
 12. Hur mycket kostar det att göra pass till barn?
 13. Vad kostar det att göra pass för barn?
 14. Måste barn ha pass för att åka till Norge?
 15. Vilka länder kan man resa utan pass?

Måste båda föräldrarna vara med när man gör pass?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Bestämmelser kring barns vårdnad finns reglerat i Föräldrabalkens (FB) 6 kapitel. Att ha vårdnaden om barnet innebär en rätt och skyldighet att besluta i frågor som rör barnet. Då du och barnets pappa har gemensam vårdnad så kräver de flesta frågor kring barnet bådas godkännande. Att ansöka om pass för barnet är en sådan fråga som kräver båda föräldrarnas godkännande (underskrift). Så länge ni har gemensam vårdnad så krävs det därmed att pappan också skriver under passansökan för ert barn. Enda sättet för dig att ensam kunna söka pass åt barnet är om du har ensam vårdnad, eller för det fall vid speciella omständigheter som gör att pappan inte skulle kunna gå att nå (6:13 2st. FB).

Vad kostar ett pass 2023?

Du ska inte ta med fotografiutan de fotograferar dig hos polisen.

Har du ett giltigt pass eller nationellt id-kortska du lämna tillbaka det senastnär du hämtar ett nytt.

Vilken ålder måste barn ha pass?

Även en liten nyfödd, och det passet gäller i 5 år (!).

Skaffade pass till min dotter då hon va 4 månader, det gäller tills hon är 5 år och 4 månader. Hur lik är hon sig på kortet då?!? men så är reglerna. Man kan skaffa "fotolöst" pass, men de gäller inte till alla länder.

Får barn resa med nationellt id-kort?

Vid gränskontrollen kontrolleras även barns resehandlingar.

En minderårig nordisk medborgare (under 18 år) som reser med sin vårdnadshavare behöver ingen id-handling om du som vårdnadshavare har giltiga resehandlingar och kan visa att du är barnets vårdnadshavare. Kom bara ihåg att undantaget endast gäller nordiska medborgare och inte om ditt barn reser med mor- eller farföräldrar. Då måste det uppvisas giltig resehandling för barnet.

Hur bokar jag pass till mitt barn?

Varför är det bra att ha ett id-kort? Vad ska jag ha med mig när jag vill ansöka om ett id-kort?

Kan barn åka till Finland utan pass?

Säkerheten är alltid det viktigaste för Viking Line. En del i vårt säkerhetsarbete är att utföra identitetskontroller av våra resenärer inför resan. Förbered dig därför redan innan avresa på att du kan komma att behöva uppvisa giltigt resedokument. Resedokument är pass och identitetskort med fotografi.

Olika länder och regioner kan kräva olika typer av resedokument beroende på vilket medborgarskap du har. Du är alltid skyldig att hålla dig informerad om vilka länders medborgare som behöver pass eller pass och visum. Har du frågor om pass- och visumkrav, kontakta respektive lands ambassad. Viking Line förbehåller sig rätten att avvisa resenärer som saknar nödvändiga handlingar.

Se även information om resedokument och det nationella identitetskortet på polisens nätsidor.

Hur lång väntetid på pass 2023?

Leveranstiden för pass är nu nere på en vecka, efter månader med långa väntetider. Foto: Fredrik Sandberg/TT & Press

PASS

Vad kostar ett pass i dag?

Hop on Hop off bussar är perfekta för dem som vill koppla av samtidigt som man upptäcker city. Jag rekommenderar er att ta en hel rundtur i city innan ni börjar besöka de olika sevärdheterna. Det är ett utmärkt sätt att lära känna staden på. När du köper ett New York Pass ingår det också en Hop on Hop off 1-dagsbiljett med Big Bus. Med den här biljetten kan du åka Uptown- och Downtown rutterna.

Hop on Hop off bussar är perfekta för dem som vill koppla av samtidigt som man upptäcker city. Jag rekommenderar er att ta en hel rundtur i city innan ni börjar besöka de olika sevärdheterna. Det är ett utmärkt sätt att lära känna staden på. När du köper ett New York Pass ingår det också en Hop on Hop off 1-dagsbiljett med Big Bus. Med den här biljetten kan du åka Uptown- och Downtown rutterna.

Kan barn resa utan pass inom EU?

Övrigt/annat

Hej. Jag har fråga om pass för barn. Jag får inte den andra föräldern till mitt barn att skriva under en pass ansökan för vårt barn. Jag ska boka semester resa för mig och mitt barn nu och för att vara på den säkra sidan tänkte jag beställa en resa till ett land som ingår i  Schengenområdet. Har jag förståt det rätt att man inte behöver ha ett pass när man åker till ett land som ingår i Schengenområdet? Jag tänkte i sådant fall på att åka till Spanien eller Grekland. Funkar det att åka dit och hem utan att mitt barn har ett pass? Jag har såklart med mitt egna pass att visa upp. Räcker det eller kan det ändå uppstå problem vid antingen inresa eller hemresa sen? Mitt barns andra förälder älskar att jävlas och försvåra för både mig och vårt barn så jag räknar inte med att få en underskrift för mitt barns pass, tyvärr. Vad ska jag tänka på i detta och vilka problem kan uppstå? Är det ens möjligt att åka på en semesterresa utan att behöva ha ett pass för mitt barn?

Får man resa själv som 15 åring?

Med vår tjänst för ensamresande barn är ditt barn i trygga händer före, under och efter flygresan.

För barn i åldrarna 5–11 år kan du boka online för resor inom Skandinavien och Europa. För barn i åldrarna 12–15 år och för flygningar till andra delar av världen måste du kontakta SAS Customer Service.

Vilka länder kan man åka till utan pass?

Här finns information om vilka länder svenska medborgare kan resa till utan pass

Svenska medborgare kan resa utan pass till dessa länder inom EU/EES/Schengen:

Hur mycket kostar det att göra pass till barn?

Endast fysiska id-handlingar är giltiga när du ska ansöka om pass eller nationellt id-kort. Det digitala id-kort som går att ladda ned via BankID gäller för närvarande inte som id-handling för någon typ av identifiering hos Polismyndigheten. 

Som giltig resehandling gäller även fortsättningsvis fysiska pass och nationella id-kort som utfärdats av Polismyndigheten.

Vad kostar det att göra pass för barn?

Även nyfödda barn behöver ett pass om de ska lämna landet. Vill du ansöka om pass till ditt barn så måste du ta med barnet till passexpeditionen och personligen ansöka. Samtliga vårdnadshavare måste fylla i blanketten ”Blankett för vårdnadshavares medgivande” för att det ska vara möjligt att få ett pass till barnet. .

Nedan hittar du en sammanfattning av den fullständiga information om pass till barn som du hittar på polisens hemsida. Här hittar du även mer information om hur det är att resa med barn.

Måste barn ha pass för att åka till Norge?

Vid resor till och från länder utanför Schengenområdet måste alla resenärer, även barn, uppvisa en giltig resehandling. Även vid utresa kontrolleras att den som lämnar Sverige har en giltig resehandling. Detta gäller också för svenska medborgare. 

Även vid resor inom Schengenområdet rekommenderas alltid giltigt pass eller nationellt id-kort. 

Vilka länder kan man resa utan pass?

Här finns information om vilka länder svenska medborgare kan resa till utan pass

Svenska medborgare kan resa utan pass till dessa länder inom EU/EES/Schengen: