:

Kan jag använda mitt pass trots att jag bytt efternamn?

Innehållsförteckning:

 1. Kan jag använda mitt pass trots att jag bytt efternamn?
 2. Måste man skaffa nytt pass om man gifter sig?
 3. Kan man resa med gammalt namn?
 4. Hur gör man för att förnya sitt pass?
 5. Måste man byta körkort när man byter efternamn?
 6. Kan man identifiera sig med ett gammalt pass?
 7. När ska man byter efternamn vid vigsel?
 8. När byts efternamnet efter vigsel?
 9. Vad gäller vid namnbyte?
 10. Kan man ändra namn på sin flygbiljett?
 11. Måste man ta med sitt gamla pass?
 12. Vad kostar ett pass 2023?
 13. Vad händer med körkortet när man byter namn?
 14. När skicka in byte av efternamn?
 15. Måste man lämna tillbaka gammalt pass?
 16. Vad kostar det att byta efternamn till ditt barn?
 17. Hur kan du ändra ditt efternamn på Skatteverket?
 18. Kan man byta efternamn när man gifter sig?
 19. Vad är nyheten i personnamnlagen?
 20. Vad kostar det att byta efternamn till ditt barn?
 21. Hur kan du ändra ditt efternamn på Skatteverket?
 22. Vad är nyheten i personnamnlagen?

Kan jag använda mitt pass trots att jag bytt efternamn?

För att få pass eller nationellt id-kort måste du vara svensk medborgare. Detta gäller även provisoriska pass. Alla som ansöker måste personligen komma till polisens passexpedition, det gäller även barn och ungdomar. Pass/nationellt id-kort är de enda handlingar som kan styrka ditt medborgarskap.

Måste man skaffa nytt pass om man gifter sig?

I USA kan du ansöka om/förnya pass och/eller nationellt ID-kort vid Sveriges ambassad i Washington DC eller på Sveriges generalkonsulat i New York. Läs noggrant igenom anvisningarna nedan och boka sedan en tid.

Observera att en medborgarskapsprövning sker varje gång du ansöker om ett svenskt pass. Anvisningar för passansökan gäller alltså oavsett om du söker svenskt pass för första gången, eller om du vill förnya ditt nuvarande pass. Om ditt svenska pass gått ut så måste du visa upp annan giltig foto-ID men annars gäller samma regler som när du förnyar ett giltigt pass.

Kan man resa med gammalt namn?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I och med att pass är en identitetshandling bör denna bytas ut så fort det finns möjlighet så den inkluderar din dotters nya efternamn. Med det sagt, i och med att väntetiderna för pass kan vara relativt långa rekommenderar både Polisen och Skatteverket att om man har en resa inplanerad nära sitt namnbyte, att man bokar resan i sitt gamla namn (i din dotters fall enbart hennes tidigare efternamn) och använder sitt gamla pass på resan.

Hur gör man för att förnya sitt pass?

Här finns grundläggande information som gäller för alla länder. I vissa länder gäller dessutom ytterligare villkor. Kontakta ansvarig ambassad för mer information.

Om du bor utomlands och behöver förnya ditt pass behöver du i de flesta fall boka en tid på ambassaden i landet du befinner dig i. Här finns information om vad som normalt krävs för att kunna ansöka om nytt ordinarie pass på en ambassad utomlands.

Måste man byta körkort när man byter efternamn?

På körkortsportalen står:

Tänk på att du behöver kunna legitimera dig med ditt nya namn när du hämtar ditt körkort hos postens ombud. Det kan du göra genom att ha med dig Skatteverkets personbevis för namnbyte tillsammans med giltig legitimation.

Kan man identifiera sig med ett gammalt pass?

Har ju fyllt 18 för nån vecka sen men har inte något leg. Så jag undrar om det går att använda mitt utgångna pass som leg? Vill ju fan kunna köpa lite öl eller så.

När ska man byter efternamn vid vigsel?

Via ansökningsblanketter hos Skatteverket byter du efternamn. Beroende på om du vill byta eller ändra ett dubbelt efternamn, byte till ett annat efternamn eller om du vill ändra ett efternamn som du redan har finns det olika blanketter att använda sig av. Beroende på detta blir också handläggningstider för namnbyte olika. Vill du byta förnamn eller efternamn utan avgift är handläggningstiden ungefär en månad och vid byte av efternamn med avgift är tiden mellan en till två månader. För nybildade efternamn är handläggningstiden längst och tar ungefär två till tre månader.

När byts efternamnet efter vigsel?

Om ni är medborgare i Danmark, Finland och Norge, och bor i Sverige, så gäller den svenska namnlagen. Om ni är medborgare i andra länder gäller namnlagen i ert hemland men ni har också möjlighet att byta efternamn enligt den svenska namnlagens regler.

Anmälningsblankett för efternamn skickas automatiskt till er när ni ansöker om hindersprövning för att gifta er. Anmälan lämnar ni till ert skattekontor eller till vigselförrättaren i samband med er vigsel. När ert byte av efternamn blivit godkänt skickas ett registerutdrag till er.

Vad gäller vid namnbyte?

Föräldrar som har gemensam vårdnad om ett barn måste vara överens för att barnets efternamn ska kunna bytas. Om föräldrarna har gemensam vårdnad men inte är överens om namnbyte kan varken Skatteverket eller domstolen besluta att namnet ska ändras.

Kan man ändra namn på sin flygbiljett?

Har du bokat flygbiljett med SAS? Då kan du vara lugn, du kommer med rätt stor säkerhet komma ombord trots ditt misstag. SAS skriver nämligen på sin hemsida att du kan ändra namn eller överlåta din biljett fram till en timme före avgång.  

Det betyder att om du bara är någorlunda i tid till flygplatsen så kommer du fortfarande komma iväg på din semester. Kostnaden då? 600 kronor per biljett. Ska du resa till Asien eller USA måste du dock kontakta kundservice.

Måste man ta med sitt gamla pass?

När du ska åka till ett annat land gäller det att du har med dig korrekta resehandlingar. Det är viktigt att kolla upp detta inför varje resa. Pass och nationellt ID-kort är de enda giltiga dokument som styrker både identitet och medborgarskap. Det bör vara minst 6 månader kvar på passets giltighetstid när du kommer hem, det är en bra regel för att veta att man har ett s.k. aktuellt pass. Var skaffar jag ett nytt pass?

Ett tips är att ta en papperskopia på passet och ta med på resan. Vilket kan underlätta om man förlorar sitt pass. Giltighetstid Pass och nationellt id-kort är giltigt i fem år för personer över 12 år. Pass och nationellt id-kort för barn under 12 år är giltigt i tre år. Vad är skillnaden mellan pass och nationellt id-kort? Pass Är en godkänd resehandling i hela världen, visumansökan kan tillkomma som inresekrav.Nationellt id-kort Är en godkänd resehandling inom EU.Provisoriskt pass Är en tillfällig resehandling då annan resehandling saknas. Det provisoriska passet har en längsta giltighet på sju månader. Det finns länder som inte godkänner provisoriskt pass för inresa. Kontrollera med landets ambassad innan du ansöker om det provisoriska passet. Glömt passet? Vänd dig till närmaste polisstation/flygplatspolisen Arlanda där du kan ansöka om ett provisoriskt pass som då gäller för den aktuella resan. Avgiften är densamma som för ett vanligt pass och passet utfärdas direkt. Vid ansökan av ett provisoriskt pass krävs två foton. Bestulen på passet utomlands Blir du bestulen på ditt pass eller råkar i klammeri med rättvisan – kontakta ambassaden omedelbart. Har du då med dig en kopia på passet så förenklar det. Läs senast aktuella regler och boka tid på polisens hemsida.

Vad kostar ett pass 2023?

När man ska ut och resa kan man behöva ett pass och många undrar när man betalar för detta. Svaret är att kostnaden för passet beror på var man bor. Om man bor i Sverige kan man ansöka om ett pass hos Polismyndigheten. Priset för ett pass är 1.200 SEK och ska betalas när ansökan skickas in. När man ansöker om ett pass online behöver man inte betala något i förskott eftersom man betalar när man hämtar passet.

Om man bor utomlands måste man ansöka om ett pass via den svenska ambassaden eller konsulatet där man bor. Priserna kan skilja lite beroende på var man ansöker och det kan krävas att man betalar en avgift i förskott. Kontakta den svenska ambassaden eller konsulatet för att ta reda på vilka avgifter som gäller.

När man har ansökt om ett pass ska man vänta på att få det hem. Det tar vanligtvis fyra veckor för att få ett pass från Polismyndigheten. Om man har ansökt om ett pass utomlands kan det ta längre tid. Kontakta den svenska ambassaden eller konsulatet för att ta reda på ungefär hur lång tid det tar att få ett pass.

Vad händer med körkortet när man byter namn?

Ett körkort gäller under en begränsad tid och måste förnyas innan giltighetstiden har gått ut. När ditt körkort ska förnyas skickar vi automatiskt ut en ansökningsblankett för nytt körkort (grundhandling) till din folkbokföringsadress.

Du kan följa förnyelsen av ditt körkort på Mina sidor. Där kan du bland annat se betalningsuppgifter för tillverkningsavgiften och om vi har tagit emot din ansökan.

När skicka in byte av efternamn?

Ja, efter skils­mäs­sa kan man välja att byta till­ba­ka till sitt ti­di­ga­re namn. Namn­by­tet sker dock inte direkt i sam­band med skils­mäs­san.

Det namn du haft som gift be­hål­ler du au­to­ma­tiskt. Om du vill byta namn ska en sär­skild an­sö­kan skic­kas in till Skat­te­ver­ket.

Läs mer om skils­mäs­so­an­sö­kan och snabb skils­mäs­sa

Nej, det är inte möj­ligt att tvinga den andra att byta ef­ter­namn efter en skils­mäs­sa. Du kan alltså välja att be­hål­la det ef­ter­namn du tog när du gifte dig trots att din före detta mot­sät­ter sig.

Ditt ef­ter­namn är ditt eget. Du kan be­hål­la det också om du väljer att gifta om dig och din nya make kan också ta namnet.

Måste man lämna tillbaka gammalt pass?

Ja, i de flesta fall skickar vi tillbaka det gamla, avbrutna passet till dig. Det gamla passet kan skickas separat från ditt nya pass. Vi rekommenderar att du håller ditt gamla pass på en säker plats eftersom det anses vara ett bevis på din U.S. medborgarskap.

Det annullerade passet skickas separat från det förnyade. Eftersom de skickas separat anländer de två dokumenten vanligtvis på olika dagar. Om det förnyade passet kommer först, var inte orolig för att få tillbaka det gamla passet.

U.S. Utrikesdepartementet rekommenderar på sin webbplats att du behåller ditt pass eftersom ”det anses vara ett bevis på din U.S. medborgarskap.”Som den här USA Today-artikeln påpekar finns det många scenarier där ett utgånget pass inte kan användas som ett giltigt ID.

Vad kostar det att byta efternamn till ditt barn?

Det kostar däremot ingenting att byta till ett vanligt efternamn som din förälder eller din maka eller make redan har. Då ansöker du på blanketten Efternamn, byte – Ansökan (SKV 7502) SKV i stället. Ladda ner blanketten för att ansöka om att ändra ditt eller ett barns efternamn.

Hur kan du ändra ditt efternamn på Skatteverket?

Du kan ändra efternamn på flera sätt, till exempel byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) ... Du betalar in avgiften för ett namnbyte till bankgiro .

Kan man byta efternamn när man gifter sig?

Vid giftermål är det många som väljer att byta efternamn för att använda samma som maken eller makan. Detta görs inte automatiskt när du gifter dig utan du behöver fylla i en blankett på Skatteverkets hemsida. Det är avgiftsfritt och går att göra antingen efter eller inför vigseln.

Vad är nyheten i personnamnlagen?

En nyhet i personnamnlagen är att du kan ta ett dubbelt efternamn. Ett dubbelt efternamn får bara bestå av två enkla efternamn och kan inte kombineras med ett mellannamn. Båda namnen syns i offentliga sammanhang. Båda namnen räknas som ditt officiella efternamn.

Vad kostar det att byta efternamn till ditt barn?

 • Det kostar däremot ingenting att byta till ett vanligt efternamn som din förälder eller din maka eller make redan har. Då ansöker du på blanketten Efternamn, byte – Ansökan (SKV 7502) SKV i stället. Ladda ner blanketten för att ansöka om att ändra ditt eller ett barns efternamn.

Hur kan du ändra ditt efternamn på Skatteverket?

 • Du kan ändra efternamn på flera sätt, till exempel byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) ... Du betalar in avgiften för ett namnbyte till bankgiro .

Vad är nyheten i personnamnlagen?

 • En nyhet i personnamnlagen är att du kan ta ett dubbelt efternamn. Ett dubbelt efternamn får bara bestå av två enkla efternamn och kan inte kombineras med ett mellannamn. Båda namnen syns i offentliga sammanhang. Båda namnen räknas som ditt officiella efternamn.