:

Är personalfest avdragsgill?

Innehållsförteckning:

  1. Är personalfest avdragsgill?
  2. Hur bokför man en personalfest?
  3. När är personalrepresentation avdragsgill?
  4. Vad får man bjuda personalen på?
  5. Får jag bjuda mina anställda på lunch?
  6. Är teambuilding avdragsgillt?
  7. Vad får en personalfest kosta?
  8. Vad är ej avdragsgill personalrepresentation?
  9. Vilka representationer är avdragsgilla?
  10. Hur ofta får man ha personalfest?
  11. Är event avdragsgillt?
  12. Är gym avdragsgillt?
  13. Är arbetslunch avdragsgill?
  14. Hur mycket får man bjuda sina anställda på?
  15. Vad är inte avdragsgillt?

Är personalfest avdragsgill?

Vi får många frågor från våra kunder om vad som gäller skattemässigt för personalfest för de anställda. Det många inte vet är att samma regler gäller även för dig som är ensam anställd i ditt aktiebolag

Spelar ditt favoritlag på bortaplan till helgen? Varför inte passa på att anordna en av årets personalfester och heja på ditt lag och bo över på hotell då det är skattefritt för personalen och med en gynnsam avdragsrätt för arbetsgivaren?

Hur bokför man en personalfest?

När en personalfest hålls på den anställdes vanliga arbetsplats, dvs. hans tjänsteställe, gäller vanliga regler om arbetsresor.

När en personalfest hålls på någon annan plats än den anställdes tjänsteställe och arbetsgivaren bekostar resa och eventuell övernattning i samband med personalfesten ska den anställde inte beskattas för resa och logi under förutsättning att resan är förenad med högst en övernattning. Det samma gäller även resa och logi för eventuellt medföljande make eller sambo. Detta förutsätter att arrangemanget inte överskrider vad som kan anses rymmas inom begreppet personalvård (personalfest) och i realiteten är att se som en rekreationsresa eller liknande.

Arbetsgivaren medges avdrag för utgift för resa och övernattning i samband med personalfest. Motsvarande gäller även utgift för resa och övernattning för medföljande make eller sambo.

När är personalrepresentation avdragsgill?

Innan vi tittar på frågorna ska vi kort redogöra för de övergripande skattereglerna kring personalfester.

Efter coronapandemin är det många som fortfarande arbetar hemifrån. Frågan uppkommer därför fortfarande om man kan ha digitala personalfester eller konferenser utan beskattning av måltider. Tanken är då att de anställda ska äta "tillsammans" framför sina datorer.

Vad får man bjuda personalen på?

Att fika är ett svenskt fenomen som tagit världen med storm. Och oh boy, vad vi älskar fika. Eller GGG (Glädje Gemenskap Gott), som vi brukar kalla det här på Pleo. 

Fikastunden är själva kärnan i varje välfungerande organisation. En rykande het kopp kaffe, en uppiggande rawboll (eller kanelbulle för den delen) och några trevliga kollegor att spendera en helt oproduktiv kvart av arbetsdagen med – det är vad vi kallar arbetslivskvalitet.

Och finns det egentligen någon stund på dagen du är så laddad för effektivt jobb som efter fikarasten? Den där kvarten betalar sig snabbt.

Det kan vara snårigt när du är ute och söker svar på hur du bokför fika korrekt enligt Skatteverkets regler. Bokmärk det här blogginlägget så kan du återkomma för faktakoll när du vill. 

Eller så besöker du Skatteverket. Det beror lite på vilken typ av person du är – den som vill ha svar på det viktigaste direkt, eller den som gärna går igenom spaltmeter efter spaltmeter av information för att verkligen kunna vara säker på att ingenting missas. Vi gillar båda typerna.

Får jag bjuda mina anställda på lunch?

Skatteverket har meddelat att måltider i samband med distansarbete inte är en skattefri förmån. För att måltiden ska bli skattefri i samband med kurs- och konferens, personalfest, informationsmöten m.m. så ska måltiden intas gemensamt i en anvisad lokal.

Detta innebär att mat eller annan kost inte får skickas hem till deltagare i digitala möten och konferenser. Det är inte heller tillåtet att erbjuda deltagarna att hämta en frukost- eller lunchpåse på jobbet innan mötet eller konferensen.

Begreppet arbetsmåltid finns inte i skattelagstiftningen. Med arbetsmåltid menas här sådana måltider som intages då och då med olika kollegor på arbetsplatsen under eller i anslutning till arbetet, ofta för att spara tid. Om en mindre grupp medarbetare träffas för ett arbetsmöte och därefter går på lunch och låter högskolan betala så ses även det som ett typiskt exempel på en arbetsmåltid.

Huvudregeln är att sådana måltider är skattepliktiga. Tids- och effektivitetsvinster utgör ingen grund för annan bedömning. Det innebär att måltider, bekostade av högskolan och som intas i samband med exempelvis lunchmöten ska förmånsbeskattas enligt schablon. När utlägg för en sådan måltid sker lägger HR-Lön förmånsbeskattning på deltagarna per automatik.

Är teambuilding avdragsgillt?

Vad som kännetecknar en skattefri konferensresa eller studieresa är bland annat:

  • Minst sex timmar per dag innehåller effektivt arbete.
  • Den effektiva arbetstiden under en resa som pågår en vecka är minst 30 timmar, jämnt fördelat under veckan.
  • Resan är till nytta för företaget.

Tänk på att det bör finnas ett detaljerat program för hela resan.

Vad får en personalfest kosta?

I dagarna får många årets första lön, men hur mycket blir kvar när den nya skatten dragits? Gå in på Ekonomifaktas räknesnurra ”Räkna ut din skatt” för att få veta. För de allra flesta blir det en glad överraskning.

Publicerad: 23 jan 2023, 14:35

Vad är ej avdragsgill personalrepresentation?

Reglerna om representation ändrades den 1 januari 2017. De nya reglerna innebär att om du i samband med representation har kostnader för mat och dryck får du göra avdrag för moms. Detta gäller på ett underlag som får vara högst 300 kronor exklusive moms per person och tillfälle.

Vilka representationer är avdragsgilla?

För att representation ska bli skattemässigt avdragsgill krävs det att det finns ett direkt samband mellan kostnaden och företagets verksamhet. Det finns både intern och extern representation.

Det är inte lätt att komma ihåg alla bjudluncher med potentiella kunder, lattestunder med jobbkandidater och semlor på kontoret. Men all representation måste ha ett direkt samband med verksamheten. 

Därför är det superviktigt att du alltid dokumenterar syftet med representationen.

Skriv ner namnen på personerna som deltog, vilka företag de kom ifrån och spara informationen tillsammans med aktuella kvitton.

Hur ofta får man ha personalfest?

För att representation ska bli skattemässigt avdragsgill krävs det att det finns ett direkt samband mellan kostnaden och företagets verksamhet. Det finns både intern och extern representation.

Det är inte lätt att komma ihåg alla bjudluncher med potentiella kunder, lattestunder med jobbkandidater och semlor på kontoret. Men all representation måste ha ett direkt samband med verksamheten. 

Därför är det superviktigt att du alltid dokumenterar syftet med representationen.

Skriv ner namnen på personerna som deltog, vilka företag de kom ifrån och spara informationen tillsammans med aktuella kvitton.

Är event avdragsgillt?

Är ett företagsevent avdragsgillt - när räknas det som en personalfest och vad anses som exempelvis intern representation? Det finns all anledning att som företagare hålla kolla på dessa olika regler och vad man riskerar om man gör fel. Vissa avdrag medges, andra gör det inte. Har man sämre koll så kan det innebära en upptaxering för varje enskild anställd. Vi reder ut lite om vad som gäller.

Vad räknas egentligen som en kickoff och en företagsfest? Vad är det för skillnader mellan att låta exempelvis en trollkarl uppträda i samband med att man bjuder de anställda på en middag och är ett sådant företagsevent avdragsgillt? Man måste som företagare hålla koll på begreppen. Det som skiljer nu mot förr är att man vid inkomstbeskattning inte kan göra avdrag för så kallade representationsmiddagar - detta oberoende om det handlar om interna eller externa sådana. Handlar det emellertid om enklare förtäring - exempelvis morgonfika - så medges ett avdrag på 60 kronor/person.

Är gym avdragsgillt?

Skatteverket har utökat sin lista över friskvårdsaktiviteter som arbetsgivaren skattefritt kan erbjuda sina anställda, och en god nyhet är att personlig träning (PT) nu är med på listan!

Såhär skriver Skatteverket på sin hemsida:

Är arbetslunch avdragsgill?

Fika på arbetsplatsen ses som en personalvårdsförmån som finns till för att skapa trivsel på arbetsplatsen. Det betyder att du som arbetsgivare får lov att bjuda dina anställda på så kallade förfriskningar eller enklare förtäring skattefritt om dessa kriterier är uppfyllda:

Enligt Skatteverket är enklare förtäring exempelvis kaffe, te, smörgås eller en bulle. Det innebär att såväl kanelbullen som semlan och lussekatten ryms inom ramarna för avdragsgill förtäring för dig som arbetsgivare och är skattefri för de anställda. En måltid som lunch eller middag ses inte som en personalvårdsförmån och ska därför förmånsbeskattas.

Hur mycket får man bjuda sina anställda på?

Fråga: Mitt företag har köpt lunch till mina anställda. Är det en kostförmån?

Svar från juristen: När du som arbetsgivare bjuder dina anställda på lunch uppstår normalt en skattepliktig förmån, men det finns undantag. 

Vad är inte avdragsgillt?

För företagare innebär en avdragsgill kostnad att den får dras av från företagets beskattningsbara resultat. I praktiken innebär det att när en sådan kostnad bokförs minskar vinsten i företaget, vilket i sin tur leder till att skatten blir lägre.

För att få dra av kostnaden, måste den vara nödvändig för verksamheten. Därför är en tjänstebil avdragsgill, men inte kostnaden för att skaffa ett A- eller B-körkort. Att skaffa ett körkort ses som en privat levnadskostnad, även om det är nödvändigt att köra bil för att kunna driva företaget.