:

Vad händer om ett aktiebolag går minus?

Innehållsförteckning:

  1. Vad händer om ett aktiebolag går minus?
  2. Får ett aktiebolag gå med förlust?
  3. Hur länge får ett företag gå minus?
  4. Kan man ha negativt eget kapital?
  5. Vad händer om mitt företag går med förlust?
  6. Vad händer med företag som inte går med vinst?
  7. Hur lågt får aktiekapitalet vara?
  8. Kan man ta ut pengar från eget kapital?
  9. Måste man deklarera om man gått med förlust?
  10. Vad händer med eget kapital vid förlust?
  11. När lönar det sig att ha aktiebolag?
  12. Hur mycket bör ett företag gå med vinst?
  13. Vad händer om man går under aktiekapitalet?
  14. När blir man personligt ansvarig i ett aktiebolag?
  15. Hur mycket kan jag ta ut i lön aktiebolag?

Vad händer om ett aktiebolag går minus?

Att ha koll på sitt bolags ekonomi är viktigt – speciellt i tider när företaget kanske går lite sämre. Du vill nämligen till varje pris undvika att hamna i ett läge som kallas “förbrukat eget kapital”. Men vad är eget kapital, när är det förbrukat och vad innebär ett sånt läge för ditt företag?

Du som driver aktiebolag har säkert vid något tillfälle – kanske i samband med att du startade ditt första bolag, kanske senare – fått höra att du ska undvika att förbruka det egna kapitalet. Och det stämmer. Men varför? I den här artikeln går vi till botten med den frågan. Men vi börjar från början.‍

Får ett aktiebolag gå med förlust?

Prenumerera

Hej, Ny medlem här, såg sidan och gillade alla svar ifrån duktiga personer så jag tänkte jag provar jag med. Jag är ny i näringslivet och man hör ju en del så tänkte jag kollar här. I början sägs det att ett företag (eget) går minus/back och jag undrar, hur länge "får" man göra det eller hur länge kan man göra det? Jag provade söka via sökfunktionen men gick bet.

Hur länge får ett företag gå minus?

Ett aktiebolag ska alltid lämna en egen inkomstdeklaration. Där redovisar företaget sitt resultat för beskattningsåret. Den slutliga skatten som företaget ska betala framgår av slutskattebeskedet.

Kan man ha negativt eget kapital?

Hej.

Mitt konto 2010 rör på sig med åren. Saldot blir mer och mer negativt. Jag googlade för att ta reda på vad det beror på, om det är bra eller dåligt. Jag hittade ganska snart två artiklar som pratar om positiva och negativa saldon på 2010. Problemet är bara att dessa artiklar ser ut att säga emot varandra, eller? Se själva:

Vad händer om mitt företag går med förlust?

Under de senaste åren har bostadspriserna stigit och många säljare har kunnat räkna hem en vinst på försäljningen. Men vad händer om man måste sälja sin fastighet med förlust? Vad får man göra avdrag för? Hur mycket måste man betala i skatt? Det är frågor som du som mäklare behöver ha koll på i ett osäkrare marknadsläge.

Om du säljer din fastighet eller ägarlägenhet till ett lägre försäljningspris än vad du köpte för, och fastigheten är en privatbostadsfastighet, räknas förlusten som en kapitalförlust. Kapitalförluster för privatbostadsfastigheter är avdragsgilla till 50 procent. Du kan bara göra avdraget det år du har haft förlusten. Den avdragsgilla delen av förlusten drar du av från vinster och andra inkomster som du tar upp i kapital. Skulle förlusten vara större än vinsterna och inkomsterna får du ett underskott i kapital.

Vad händer med företag som inte går med vinst?

Om ditt företag är på obestånd kan du själv ansöka om konkurs. En konkursansökan skickas till tingsrätten. Även företagets borgenärer, som till exempel Skatteverket, kan ansöka om att ditt företag ska försättas i konkurs.Vanligast är dock att ”företag” som inte drivs i vinstsyfte registreras med bolagsformen ideell förening. Det är också viktigt att förstå att vinst och kassaflöde inte är samma sak. Ett bolag går inte i konkurs ett enskilt år för att resultatet är negativt utan för att det inte finns tillräckligt med pengar i kassan att betala räkningar och löner.

Företag som inte gör någon vinst går en mer osäker framtid till mötes och det påverkar också de anställda negativt. Andra som också måste få ut sin del av intäkterna innan företagaren kan få ut sin vinst är till exempel hyresvärd, leverantörer och långivare.

Hur lågt får aktiekapitalet vara?

Exempel:Ett aktiebolag har 50 000 kr i registrerat aktiekapital. På grund av för­luster har bolagets egna kapital minskat till 20 000 kr enligt den senast upprättade balansrapporten. En kontrollbalansräkning måste göras så snabbt som möjligt för att kontrollera om bolaget måste ­likvideras eller inte.

En kontrollbalansräkning ska också göras om Kronofogden gjort ett resultatlöst utmätningsförsök hos bolaget. Kontrollbalansräkningen ska undertecknas av styrelsen.

Kan man ta ut pengar från eget kapital?

Tar du ut varor eller inventarier från handelsbolaget utan att betala marknadsvärdet så ska uttaget beskattas precis som om du hade sålt sakerna på vanligt sätt. I de flesta fall ska bolaget dessutom redovisa moms på uttaget. Det kan även vara så att du gör uttag till familjemedlemmar, vänner och liknande.

Måste man deklarera om man gått med förlust?

När du ska deklarera aktieaffärer gjorda i en depå ska du först räkna fram om du gjort en vinst eller förlust. Det beräknar du genom att ta försäljningspriset - omkostnadsbeloppet = vinst eller förlust.

För att räkna fram omkostnadsbeloppet finns två metoder: genomsnittsmetoden och schablonmetoden. Kortfattat kan man säga att genomsnittsmetoden innebär att du skattar för den faktiska vinsten medan schablon­metoden är en beräkning av skatten på ett fiktivt värde. Även om du känner till det verkliga omkostnads­beloppet får du använda schablon­metoden om du vill. Det är förmånligare att använda schablon­metoden om dina aktier har ökat mer än 400 procent i värde.

Vinsten eller förlusten ska du sedan deklarera i något som kallas en K4-blankett. Om du sålt aktier från en depå under året kommer det stå på din deklaration att du ska fylla i en kompletterande K4-blankett. Om du gjort en förlust kan du kvitta den mot de aktier du sålt med vinst under året. När du deklarerar dina aktier brukar detta räknas ut automatiskt av Skatteverket. De har mer information om hur du kvittar förluster mot vinster (Skatteverket).

Vad händer med eget kapital vid förlust?

This website protects your privacy by adhering to the European Union General Data Protection Regulation (GDPR). You can grant your consent(s) to use your data for specific purposes below or by clicking "Agree to all".

Analytics

När lönar det sig att ha aktiebolag?

Du har säkert hört det flera gånger, men det kan aldrig betonas nog ofta. Den som driver en enskild firma är personligt ansvarig för alla företagets eventuella skulder. Om firman skulle krascha, med skulder som följd, kan dessa förfölja dig resten av livet och i värsta fall försätta dig i personlig konkurs.

Ett aktiebolag räknas däremot som en juridisk person, vilken per definition är skild från dig. Därför har du som ägare inget ansvar att betala företagets eventuella skulder utan riskerar bara att på sin höjd förlora ditt satsade aktiekapital och eventuella egna insättningar i bolaget (såvida bolaget inte låter bli att betala sina skatter – då kan du som vd eller styrelseledamot bli personligt betalningsskyldig).

Ansvarsfrågan kan vara extra viktig att ta hänsyn till om du till exempel ska binda upp dig på långvariga hyresavtal för kontorslokaler eller om du behöver göra stora inköp för lagervaror eller liknande, vilket innebär att du ligger ute med mycket pengar innan eventuella inkomster. Då är det alltid säkrare att driva aktiebolag.‍

Hur mycket bör ett företag gå med vinst?

Naturligtvis kan du inte helt och hållet undvika kostnader men att gräva i företagets finanser kan hjälpa till att få klarhet och identifiera nya möjligheter. Flera mindre företag får det tufft redan från år 2 eller 3 när startkapital eller fonder börjar sina, efter 5 år är flera av dessa företag inte verksamma längre medan andra katapultat in på nya marknader. Detta är inget konstigt – det sitter i huvudet. Det kan ibland höras ”vilken tur du hade som kom in på den marknaden i rätt tid”, men detta har sällan med tur att göra. Varför går det inte som tänkt? 

Ofta är det tydligt varför ett företag går dåligt, följande anledningar är vanliga:

Vad händer om man går under aktiekapitalet?

Du kan inte "byta" från en företagsform till en annan utan måste börja om från grunden genom att nyregistrera. Detta sker genom att du registrerar en ny företagsform, avslutar ditt gamla företag och för över hela eller delar av verksamheten till den nya företagsformen.

Det går alltså bra att starta som enskild näringsidkare i början för att senare registrera ett aktiebolag och fortsätta verksamheten i detta bolag.

Skatteregler vid byte av företagsform och proceduren vid likvidation av det gamla företaget kan ta tid och vara krångligt. Därför rekommenderar vi att du alltid tar kontakt med en revisor eller en jurist med kunskaper på området.

Det finns flera andra alternativ. Du kan ansöka om lån hos Almi Företagspartner, de har en högre ränta än banken eftersom att de inte får konkurrera med banken. Almi har olika erbjudanden om finansieringsformer beroende på vilken region ditt företag finns i.

Faktureringsmetoden innebär att du löpande bokför alla affärshändelser, exempelvis kundfordringar och leverantörsskulder, när fakturan skickas respektive mottas. Faktureringsmetoden är huvudmetoden i bokföringslagen. När du använder denna metod för den löpande bokföringen ska du använda motsvarande metod för din momsredovisning, faktureringsmetoden för moms.

De företag som har en nettoomsättning på högst 3 miljoner kronor kan dock välja att löpande bokföra enligt kontantmetoden.

Faktureringsmetoden innebär att du löpande bokför alla affärshändelser, exempelvis kundfordringar och leverantörsskulder, när fakturan skickas respektive mottas. Faktureringsmetoden är huvudmetoden i bokföringslagen. När du använder denna metod för den löpande bokföringen ska du använda motsvarande metod för din momsredovisning, faktureringsmetoden för moms.

De företag som har en nettoomsättning på högst 3 miljoner kronor kan dock välja att löpande bokföra enligt kontantmetoden.

Kontantmetoden innebär att du löpande under året endast bokför de affärshändelser som avser inbetalningar och utbetalningar, samt insättningar och uttag. Du bokför alltså inte några kundfordringar eller leverantörsskulder i den löpande bokföringen. Kund- och leverantörsfakturor bokförs alltså först i samband med att du får betalt från kund respektive betalar dina inköp. I samband med bokslutet bokförs dock övriga affärshändelser som är nödvändiga för att fastställa företagets resultat och ställning, t ex obetalda fordringar och skulder. Om du använder denna metod för bokföringen ska momsen redovisas enligt bokslutsmetoden.

När blir man personligt ansvarig i ett aktiebolag?

I ett aktiebolag finns det ett antal regler som berör ägares befattningshavares, styrelseledamöter och VD till exempel, ansvar för hur aktiebolagets sköts allmänhet och hur aktiebolagslagens regler om aktiebolagets ekonomi följs i synnerhet.

Huvudregeln i ett aktiebolag är enligt aktiebolagslagen att aktieägarna inte har något personligt ansvar alls för aktiebolagets förpliktelser, aktiebolaget är en egen juridisk person och har bär som sådan allt ansvar för bolagets förpliktelser. Huvudregeln för personligt ansvar för bolagets förpliktelser tas upp i kapitel 1 i aktiebolagslagen.

Det finns dock som så ofta i aktiebolagslagen, och andra lagar, undantag från huvudregeln.

Hur mycket kan jag ta ut i lön aktiebolag?

Som ny egenföretagare kan det vara svårt att veta vad som är en rimlig lön att ta ut från ditt aktiebolag. Eftersom du är både din arbetsgivare och arbetstagare finns det inget större behov att skriva ett anställningsavtal som fastställer din lön. Därför är det du själv som bestämmer hur mycket du får i lön baserat företagets inkomster.

Överskottet som finns kvar när alla aktiebolagets utgifter är betalda ligger till grund för din lön. Baserat på hur stor företagets vinst blir varje månad finns det alltså möjlighet att ta ut olika stor lön från månad till månad.

Tänk på att din lön inte är samma sak som lönekostnad, vilket är den kostnad det innebär för aktiebolaget att betala din lön. I lönekostnaden ingår bland annat arbetsgivaravgifter och sociala avgifter, och innan lönen landar på ditt privata konto beskattas summan med ytterligare drygt 30 procent. Om du har en ett överskott på 50 000 kronor kan du räkna med att få ut ungefär 28 000 kronor i din plånbok.

Allt du behöver veta om skatter och avdrag som egenföretagare.