:

Vad är en rimlig milersättning 2022?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är en rimlig milersättning 2022?
  2. Vad är rimligt att ta i milersättning?
  3. Vad är rimligt att fakturera i milersättning 2023?
  4. Vad är en vanlig milersättning?
  5. Vad tar en hantverkare i milersättning?
  6. Vad kostar en bil per mil 2022?
  7. Vad ska man ta betalt per mil?
  8. Hur länge har det varit 18 50 i milersättning?
  9. Är 30 000 mil mycket för en bil?
  10. Vad kostar det att köra bil en mil?
  11. Vad är Milersättningen 2023 Skatteverket?
  12. Är 10 000 mil mycket för en bil?
  13. Hur många mil är dåligt för en bil?
  14. Vad får man milersättning för?
  15. Är 20 000 mil mycket för en bil?

Vad är en rimlig milersättning 2022?

Äntligen har de skattefria beloppen för milersättningen höjts! Beloppen har legat på samma nivå sedan 2009 (18,50 kronor per mil), trots att drivmedelspriserna har gått upp mycket sedan dess. De höjda drivmedelspriserna har gjort användningen av egen bil i jobbet till en förlustaffär. Att beloppet för milersättning inte hängt med i utvecklingen har förstås varit ett problem, och många har engagerat sig för att snabba på höjningen av beloppen. 

Nivåerna för ersättningsbeloppen ser olika ut beroende på om tjänstebil eller egen bil används.

  • För tjänsteresor med egen bil kan arbetsgivare betala ut ett skattefritt schablonbelopp på 25 kronor per mil.
  • För tjänsteresor med tjänstebil där medarbetaren betalar drivmedlet privat, kan arbetsgivare betala ut ett skattefritt schablonbelopp på 12 kronor per mil (diesel, bensin eller etanol). 
  • Ingen förändring har skett vad gäller avdragsrätten för förmånsfordon som drivs med el. Beloppet står kvar vid 9,50 kronor per mil.
  • Egenföretagare kan ta ut ovan nämnda skattefria schablonbelopp som privat ersättning.

Vad är rimligt att ta i milersättning?

Om du äger eller leasar bilen du kör i företagets namn kan arbetsgivaren ersätta dig för både kostnaden att äga och köra fordonet, dock endast för den del som relaterar till företaget. Om din arbetsgivare inte kompenserar dig för dina resor kan du istället göra skatteavdrag.

Din arbetsgivare kan använda Skatteverkets standardbelopp istället för att du ska behöva registrera alla dina utgifter. Om arbetsgivaren ersätter dig till en summa som är samma eller lägre än Skatteverkets är ersättningen skattefri, förutsatt att du lever upp till Skatteverkets regler om vad som är rimligt (scrolla ner för en förklaring av detta).

Beloppet från Skatteverket är 25 kronor per mil oavsett vilken sorts bränsle bilen använder. Se beloppen från tidigare år här.

Vad är rimligt att fakturera i milersättning 2023?

Utlägg åt kunden faktureras utan moms. Inköpet ska heller inte bokföras med moms, utan behandlas helt och hållet som utlägg. Det påverkar inte dina siffror. Gäller det istället vidarefakturering ska moms faktureras. Om du normalt sett fakturerar med 25 % moms är det samma som gäller för vidarefaktureringen, även om det rör sig om ett taxikvitto som har 6 % moms. Det spelar alltså ingen roll vilken momssats som står på kvittot/fakturan, du fakturerar med den momssats som du brukar.

Vid fakturering av milersättning är det 18,50 kronor/mil som är skattefritt. Det hindrar dock inte från att fakturera ett annat belopp, det får du komma överens om med kunden. Låt säga att ni har bestämt 30 kronor/mil och du ska fakturera 10 mil. Då blir det 300 kronor + moms, det vill säga 375 kronor som ska stå på kundfakturan. Det skattefria beloppet som du kan ta ut från företaget är fortfarande 185 kronor (18,50 x 10), det vill säga oförändrat, men det styr inte vilket pris du sätter på fakturan.

Vad är en vanlig milersättning?

Eftersom kostnaden per körd mil anses vara högre än 25 kronor kan det vara värt att fakturera kunden för bilkostnaderna i ett specifikt uppdrag. Att köra en ny bil kan kosta uppemot 80 kronor per mil när man även räknar in kostnader för skatt, försäkring, reparationer och värdeminskning. Av dessa 80 kronor kan du fortfarande ta ut 25 kronor från ditt företag som en skattefri milersättning om du kör med egen privat bil. Nettot, det vill säga övriga 55 kronor, räknas som en intäkt i företaget. 

Vad tar en hantverkare i milersättning?

  • När du anlitar en hantverkare gäller konsumenttjänstlagen. Hantverkaren ska enligt lagen utföra sitt arbete på ett fackmässigt sätt.

  • För vissa arbeten i din bostad har du rätt att klaga på fel i upp till tio år. 

  • En del arbeten får du enligt lag inte göra själv. Om du utför el- och VVS-arbeten själv kan det bli försäkringsproblem om det uppstår en skada. 

  • Det är viktigt med skriftliga avtal. Se till att pris, vad som ska göras och när arbetet ska vara klart finns i skrift. Länk till färdiga mallar och avtal hittar du längre ned på sidan. 

  • Har du fått ett fast pris gäller det priset och får inte överstigas. Har du fått ett ungefärligt pris får det max överstigas med 15 procent om inte annat framgår av avtalet.  

Vad kostar en bil per mil 2022?

Som referensbil kommer vi att ta en Volvo V60 D4 Momentum, en mellanklassbil som drar ungefär 0,60 liter per mil. Månadskostnaden för referensbilen är 4 419 kronor i månaden (7 227 kronor om vi räknar med värdeminskning), sammanlagt blir det 53 028 kronor om året. 

Värdeminskningen är inget du behöver betala för, utan det är något du “förlorar” i det långa loppet på att äga din bil. En ny bil tappar i värde mycket fortare än en äldre bil. Man brukar säga att värdeminskningen ligger mellan 20–25 % det första året, andra året ytterligare 18 %. 

En av de största kostnaderna som man har som bilägare är just värdeminskningen. Dyrare bilmärken tappar i värde mycket fortare än lite billigare bilmärken. Enkelt räknat har halva bilens ursprungliga värde försvunnit redan efter 5 år. Det kan därför vara klokt att köpa en begagnad bil. 

Vad ska man ta betalt per mil?

Behöver du en bil för att utföra dina arbetsuppgifter, ska din arbetsgivare i första hand tillhandahålla en tjänstebil eller en hyrbil. Det finns ingen skyldighet för dig att ställa din bil till arbetsgivarens förfogande om ni inte specifikt har kommit överens om detta när du blev anställd.

Om du har gått med på att använda egen bil i tjänsten, så är det viktigt att det är tydligt vilken ersättning du ska ha för de kostnader som uppkommer på grund av detta. Det är vanligt att sådana kostnadsersättningar är reglerade i ett resereglemente på företaget. Om det inte finns något sådant är det viktigt att du själv kommer överens med arbetsgivaren om ersättningen.

Ersättningar när du använder bil i tjänsten finns vanligtvis inte reglerade i .

Arbetsgivaren kan ersätta dig med 25 kronor per körd tjänstemil skattefritt. Detta är ett schablonbelopp som skatteverket har fastställt och som är tänkt att täcka utgifter för bensin och andra kostnader som tillkommer, till exempel slitage.

Bilen kostar dock mer än så, och de som kör mycket i tjänsten med egen bil bör förhandla om en högre milersättning. På större företag finns det ofta resebestämmelser om ersättningar.

Unionen rekommenderar att arbetsgivaren betalar minst 19:50 kronor per körd tjänstemil utöver den skattefria delen.

Hur länge har det varit 18 50 i milersättning?

Kör du din privata bil i tjänsten? Då kan det vara trevligt att veta att milersättningen, som är till för att täcka en del av utgifterna för drivmedel, slitage och service, har fått sig en efterlängtad ökning. Sedan 2008 har milersättningen legat på 18,50 kr/mil. Och visst kan det kännas lite konstigt att den skattefria milersättningen inte justerats på så pass många år. Speciellt när kostnaderna för både tjänstebil och drivmedel ökat markant. Men nu är det alltså dags att slänga ut det gamla och ta in det nya. 

Sedan den 1 januari 2023 är den skattefria milersättningen 25 kr/mil, oavsett drivmedel. Detta gäller alltså för dig som använder din privata bil för tjänsteresor. För dig med förmånsbil landar milersättningen på 12 kr/mil med undantag för elbilar som blir 9,50 kr/mil. 

Läs också: Förmånsbil – allt du behöver veta 

Är 30 000 mil mycket för en bil?

februari 9, 2014 at 14:39 #24078

Hej Hjälp mig tänka rätt ang en 25 år gammal 900og som gått 30.000 mil och verkar frisk maskinellt och inte alltför rostangripen. Nybesiktigad. Jag inbillar mig att vissa delar borde vara bytta åtminstone en gång: Broms-ok / skivor, bromsledningar, avgassystem, koppling, turbo, drivknutar Men vad gäller bussningar i fram- och bakvagn, spindelleder och styrleder, stötdämpare, hjullager. Är dessa delar svåra att åtgärda :wrench Det vart mycket frågor men Mycket tacksam för lite synpunkter från er som har lite erfarenhet :TY

Vad kostar det att köra bil en mil?

Publicerad: 10 sep 2020, kl 11:53

Premium Värdeminskning och bränslekostnad är svåra att förutse. Och vad kostar det egentligen att köra en laddhybrid och blanda bensin med el? Är det verkligen sant som alla säger att elbilarna är så billiga att äga och att det är i det närmaste inga servicekostnader alls? Här redovisar vi totalkostnaden per mil för 72 olika bilmodeller – stor, små, lyxiga, el, diesel, hybrider och laddhybrider.

Vad är Milersättningen 2023 Skatteverket?

Från och med 1 januari 2023 höjdes schablonbeloppet för resor till och från arbetet, vilket Riksdagen har beslutat. Det är schablonbeloppen som får dras av för kostnader för arbetsresor med egen bil eller förmånsbil som höjts. Avdraget höjs från 18,50 kr till 25 kr per mil för arbetsresor, tjänsteresor och hemresor med egen bil. Även avdraget för resor med förmånsbil höjs, från 6,50 kr (diesel) respektive 9,50 kr (laddhybridbil som drivs med både el och diesel) till 12 kr per mil. För förmånsbil som helt drivs på elektricitet är beloppet dock fortsatt 9,50 kr per mil.

Höjningen började gälla 1 januari 2023 och gäller deklarationen som du lämnar in under 2024.

Är 10 000 mil mycket för en bil?

Det är lätt att bli avskräckt av en bil som rullat riktigt långt. När en bil passerat 20 000 mil, eller kanske 30 000 mil, kan den där nybilskänslan kännas väldigt avlägsen.

Men det kan också vara precis tvärt om. Största fördelen med att köpa en långmilare, förutom att den är billigare, är att den kan vara extremt välvårdad.

Hur många mil är dåligt för en bil?

osla skrev:Jag säger mb, bara kolla på blocket så ser man vilka bilar som rullat absolut längst, och det är e klass som gått som taxi. Många som är upp över 60 tusen mil på inte allt för många år, inte ofta man ser tex en v70 med dom milen, där är det mer vanligt att dom hamnar på blocket redan vid 35-40 tusen. Men vad då anledningen till det är vet jag inte, men kan ju vara att det börjat rackla och man blivit less

Men när någonting pajar på MB så blir det dyrt, eller?

Vad får man milersättning för?

Jag kör bil till mitt arbete. Vilket avdrag kan jag få?

Om du reser till och från ditt arbete med bil kan du få avdrag om:

Är 20 000 mil mycket för en bil?

-  tor 09 feb 2012, 08:59 #616733

En -09a som har gått 15000 mil har antagligen bara gått långsträckor och kommer sannolikt vara i ett alldeles utmärkt skick.