:

Vad hände år 1502?

Innehållsförteckning:

 1. Vad hände år 1502?
 2. Vad hände i Sverige 1521?
 3. När kom chokladen till Sverige?
 4. Vad hände år 1857 i Sverige?
 5. Var Skåne svenskt 1523?
 6. Vilket land i världen äter mest choklad?
 7. Vilket land har den bästa chokladen?
 8. Vad hände i Sverige 1856?
 9. Vad hände i Sverige 1847?
 10. Var Skåne svenskt eller danskt först?
 11. När var Skåne senast danskt?
 12. Vilket land äter mest lösgodis?
 13. Vilket land i världen äter mest ägg?
 14. Vilken är Sveriges mest sålda choklad?
 15. Vem tog chokladen till Sverige?
 16. When was year 1502?
 17. What is SBA form 1502?
 18. What information should be included on a 1502 form?
 19. What is status code 6 on a 1502 remittance?

Vad hände år 1502?

Biografi Kristian II av Danmark (ätten Oldenburg) föddes den 1 juli 1481 på Nyborgs slott i Danmark, som son till den danska kungen Hans (Johan II) av Oldenburg (26) och Kristina av Sachsen (20). I Sverige kallas han ibland för "Kristian Tyrann", ett öknamn han fick efter att han på väg hem till Danmark (efter Stockholms blodbad) lät döda abboten och några munkar i Nydala kloster utanför Jönköping.

Vad hände i Sverige 1521?

Kriget hade sin upptakt i Kalmarunionen som ingicks 1397 mellan de tre nordiska rikena Sverige, Danmark och Norge. Flera uppror i Sverige föregick kriget, såsom exempelvis Engelbrektsupproret 1434–1436 och Pukefejden, liksom perioder då Sverige valt Karl Knutsson (Bonde) till kung eller styrts av riksföreståndare.

Gustav Eriksson var son till den uppländske frälsemannen Erik Johansson, sedermera dubbad till riddare, och hans hustru Cecilia Månsdotter, som tillhörde en högadlig släkt. Familjen tillhörde de mest inflytelserika i Sverige och ägde ett flertal gods i Uppland och Södermanland. Gustav föddes (troligen) 1496.[5] Varken Gustav eller hans samtida släktingar kallade sig Vasa utan använde patronymikon i enlighet med tidens namnskick. De adliga släktnamn som ofta skapades utifrån en bild i släktens vapensköld slog igenom i Sverige först mot 1500-talets slut. [5]

Gustavs far och en rad andra släktingar blev dödade i Stockholms blodbad 8 november 1520. Själv befann han sig då på familjegodset Rävsnäs nära Mariefred, efter att ha flytt från fångenskap i Danmark, där han varit gisslan sedan slaget vid Brännkyrka sommaren 1518. Vid flykten i september 1519 begav han sig till Lübeck, för att i maj 1520 återkomma till Sverige (Kalmar). Efter beskedet om händelserna i Stockholm begav han sig den 25 november till Dalarna.

Detaljerna kring hans resa till och aktiviteter i Dalarna är till stor del okända, eftersom det finns mycket få källor. Den mest omfattande av dem är skriven under Gustavs regeringstid av hans nära medarbetare, västeråsbiskopen Peder Andreæ (Svart) och ses av vissa historiker som mer eller mindre dikterad av Gustav själv.[6]

När kom chokladen till Sverige?

Ordet choklad härrör från det aztekiska ordet ”xocolati” som ordagrant betyder bittert vatten.Choklad framställs av kakaomassa, socker, kakaofett, smakämnen och lecitin.  I mörk choklad är andelarna kakaomassa och socker lika stora. I mjölkchoklad har även mjölkpulver tillsatts.  Den första chokladkakan tillverkades av Joseph Fry i Bristol 1847. Sedan dess har hantverket utvecklats till en processindustri.

År 2006 mumsade vi choklad för 3,5 miljarder kronor  Den mörka chokladen har seglat upp som en favorit för många. Det ökade hälsointresset tros vara en bidragande orsak, mörk choklad sägs vara nyttigare än ljus.  Den optimala kakaohalten ligger mellan 60 och 75 procent. Lägre än 60 procent så får man en liten söt upplevelse. Över 75 blir det för bittert hävdar Peter Eichenberger.

Vad hände år 1857 i Sverige?

Fort Tejon jordbävningen slår California, registrera en uppskattad magnitud på 7,9. (9. januari 1857)

University of Calcutta formellt grundades som den första fullt utvecklad universitet i Sydasien. (24. januari 1857)

Var Skåne svenskt 1523?

Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Han var kung, men inte helt och hållet över Blekinge.Foto: David Färdigh

Vilket land i världen äter mest choklad?

Per capita chokladkonsumtionen:

1. Irland 11,2 kg2. Tyskland 11,1 kg3. Belgien 11.0 kg4. Schweiz 10.7 kg5. Storbritannien 10.2 kg6. Österrike 9,4 kg7. Norge 8,5 kg8. Danmark 7.7 kg9. Frankrike 6.8 kg10. Finland 6.8 kg11. Sverige 6.8 kg12. USA 5,6 kilo13. Australien 5,3 kg14. Italien 4,3 kg15. Kanada 3,9 kg

Vilket land har den bästa chokladen?

 • Valrhona (58)
 • Michel Cluizel (46)
 • Choklad Francois Pralus (42)
 • Chocolat Mathez (32)
 • Bovetti choklad (31)
 • Venedig (26)
 • Favorit (21)
 • Maxim's of Paris (18)

Vilken är bäst läsplatta mjölkchoklad och hasselnötter från marknaden? För våra testare utan tvekan Lindt, Monoprix och Milka är de stora vinnarna.

Välj mörk choklad vid 70% de minsta kakao, eftersom detest pulvret de kakao som koncentrerar alla fördelar med choklad. Helst, försök de du vänder dig gradvis till choklad 90%.

Curdle. Grundades 1819 av François-Louis Cailler, varumärket Cailler est ett måste Schweizisk choklad, och är nu ett av de äldsta husen som fortfarande är i drift.

Vad hände i Sverige 1856?

 • 29 januari – Den 223 engelska mil långa järnvägen North Carolina Railroad i USA byggs färdigt från Goldsboro genom Raleigh och Salisbury till Charlotte.[1]

Vad hände i Sverige 1847?

Den närmast föregående förordningen, vars grunddrag fortfarande gällde år 1847, var 1642 års tiggareordning.[1] I tiggareordningen klargjordes att det var lokalsamhället som ansvarade för fattigvården. Varje församling skulle ha en fattigstuga där gamla och sjuka som inte kunde försörja sig själva kunde bo. Grundregeln var dock att det var varje släkt eller familj som i första hand skulle ta hand om sina egna släktingar. Tiggeri förbjöds förutom för de som hade beviljats särskilda tiggarpass. Barn skulle tas om hand på barnhus: i de fall sådana inte fanns, skulle socknen ta hand om de fattiga barnen (dvs genom rotegång).[2]

Var Skåne svenskt eller danskt först?

Så när blev Skåne svenskt egentligen? Under 1600-talet rådde det många strider över Skåne med varierande framgångar. Efter flera hårda strider, främst i norra Skåne, ingicks 1645 freden i Brömsebro där Danmark fick behålla Skåne men förlorade Halland. Men det var en kortvarig fred, för 1657 gick svenskarna in i Skåne igen och i freden i Roskilde fick Danmark skilja sig från Skåne.

När var Skåne senast danskt?

I skolan på 1940-talet lärde jag att Skåne för länge sedan tillhört Danmark, Sveriges ”ärkefiende”. Genom tåget över isen rättade Karl X Gustav till detta missförhållande och gav Sverige ”naturliga gränser”. Danskarna försökte återta Skåne, men blev slagna av hjältemodiga svenskar. Första gången skedde det vid Lund, under den unge och tappre Karl XI, och andra gången vid Helsingborg, då Magnus Stenbock avgjorde saken. Vad skåningarna tyckte hörde jag inte mycket om, utom att de snart fann sig till rätta, tack vare kloka och förstående svenska makthavare. Några skurkar, som kallades snapphanar, ställde dock till besvär för svenskarna, men blev rättvist infångade och avrättade. Detta, och ”Stenbocks kurir” av Snoilsky, är ungefär vad jag kommit ihåg från undervisningen i ämnet. Jag tror jag är i gott sällskap med de flesta av min generation.

Släktforskande och senare historieläsning har gett en mycket annorlunda bild. Jag spårade upp mina gamla historieböcker för att få förklaring till skillnaden. Det ledde mig till en utmärkt bok om den tidiga skolan (se nedan). Detta är bakgrunden till mina något vilda funderingar kring Skånes 16-1700-talshistoria och skolans 18-1900-talshistoria.

Vilket land äter mest lösgodis?

Svenskarnas godisfrossande har ökat under de senaste 20 åren. På tre decennier har vi fördubblat vår godiskonsumtion. Och det är införandet av plockgodis i mitten av 80-talet som drivit på konsumtionsökningen. Det hävdar Thomas Hedlund och André Persson, författare till boken ”Godis åt folket” som kommer ut i dagarna.

– När jag växte upp på 70-talet fanns det plockgodis som man fick peka på i tobaksaffären och som handlaren plockade ner i små påsar. På 80-talet, när plockgodiset kom med mellan femtio och hundra sorter som man fick plocka av själv, var det som att öppna dammluckorna, säger Thomas Hedlund.

Vilket land i världen äter mest ägg?

I vilka länder äter man mest ägg? Här hittar du topp 5-listan!

Sverige ligger någonstans i mitten av ägglistan; vi äter cirka 247 ägg per person och år. Om vi ökar vår äggkonsumtion lite till kanske vi kan ge de ledande äggätarländerna en match?

Under påskveckan äter vi svenskar i runda slängar 70 miljoner ägg, vilket är en ökning med cirka 50 procent jämfört med en “vanlig” vecka.

Vilken är Sveriges mest sålda choklad?

Marabou Mjölkchoklad är för många svenskar den måttstock all annan choklad jämförs med. Visst finns det personliga preferenser att ta hänsyn till också, men även om alla kanske inte håller Marabou som sin favorit så är det få som aktivt ratar den. Förpackningen känns i det närmast helig, och utgör en del av själva upplevelsen med chokladen. Det gula i omslaget fångar ögat direkt. Och 100 gram-kakans tre gånger åtta små chokladbitar med M på är direkt igenkännbara.

Finska godis- och chokladtillverkaren Fazer har ett brett utbud av produkter i sitt sortiment, men just den blåa chokladkakan Karl Fazer Milk Chocolate har anor som sträcker sig ett århundrade tillbaka i tiden. Receptet skänktes till familjen Fazer och mjölkchokladen togs i produktion år 1922. Sedan dess har ingredienserna förblivit desamma och det är ett riktigt framgångsupplägg. Förpackningens design är konservativ med en rojalistisk blinkning, och känns tilltalande.

Tony’s Chocolonely är chokladkakan som inte räds för att sticka ut. Det börjar med den härligt skrikiga förpackningen som direkt hävdar sin plats på godishyllning. För den som håller med om att en stor del av smakupplevelsen görs med ögat så är Tony’s redan på ett visuellt plan en njutning. Själva chokladkakan bryter även den mot normer. De oregelbundet formade bitarna gör Tony’s Chocolonely absolut omöjlig att fördela rättvist, så undvik att låta barnen dela på en som lördagsgodis.

Vem tog chokladen till Sverige?

Chokladen har en spännande historia. Aztekerna var de första som började odla kakao under ordnade former. De hade kakaobönan som valuta samtidigt som de mest privilegierade i samhället hade råd att göra en delikat dryck av kakaon, det vi idag kallar varm choklad. 

Det säger sig självt att det endast var de få rika som hade råd att dricka drycken som var tillverkat av pengar. Denna gudadryck kallades ”xocolatl”. Ordets ursprung hörs tydligt i det svenska choklad och även i många andra språk: chocolate, schokolade och chocolat. 

When was year 1502?

 • Year 1502 ( MDII) was a common year starting on Saturday (link will display the full calendar) of the Julian calendar . January 1 – Portuguese explorers, led by Gonçalo Coelho, sail into Guanabara Bay, Brazil, mistaking it for the mouth of a river, which they name Rio de Janeiro.

What is SBA form 1502?

 • SBA form 1502 field descriptions This form is to be completed monthly by Lenders participating in SBA’s 7(a) loan program in order to collect payment and loan information. Completed forms must be submitted to SBA’s 7(a) Fiscal and Transfer Agent. Lender Information:Must state the lender’s name, address, contact person, telephone and fax numbers.

What information should be included on a 1502 form?

 • Month-Ending Information:Show the last day of the month for which information is being reported. Check [ ] the box in the upper right-hand corner when your 1502 Form includes secondary market prepayments or late payments. SBA GP Number:The 10 digit numerical SBA-assigned loan identification number.

What is status code 6 on a 1502 remittance?

 • Report one time as Status Code 6, with an Interest To date as of the payoff date and a Guaranteed Portion Closing Balance of $0.00. Note - If the loan is a secondary market loan, do not report the loan as Status Code 6 on the 1502 remittance containing the secondary market payoff; the Status Code column should be left blank.