:

Kan man ta bort snedtak?

Innehållsförteckning:

 1. Kan man ta bort snedtak?
 2. Vad kan man göra med snedtak?
 3. Hur inreder man ett sovrum med snedtak?
 4. Hur målar man snedtak?
 5. Hur tjock isolering i snedtak?
 6. Vad kostar det att höja ett hus?
 7. Hur får man ett mysigt sovrum?
 8. Vad ska man ha för färg i sovrummet?
 9. Hur ska sängen stå i ett sovrum?
 10. Hur gör man ett stort sovrum mysigt?
 11. Måste man skrapa huset innan man målar?
 12. Hur undviker man penseldrag?
 13. Hur stor luftspalt i snedtak?
 14. Måste man ha luftspalt i taket?
 15. Är det billigare att bygga hus än att köpa?

Kan man ta bort snedtak?

I de allra flesta fall kan du öppna upp i nock - även om du bor i en helt vanlig villa. Metoden och slutresultatet beror på din takkonstruktion. Få överblick över dina alternativ här.

Högt i tak. Full takhöjd. För många är det en dröm att få mer ljus och rymd i huset – och kanske till och med få fina takbjälkar som syns.

Vad kan man göra med snedtak?

När jag var liten var jag avundsjuk på kompisar som hade snedtak i sitt rum, det var det mysigaste jag

Hur inreder man ett sovrum med snedtak?

Ofta är folk ganska dåliga på att utnyttja utrymmen i rum med snedtak. De flesta möbler som man kan köpa utgår från att rummet inte har snedtak och därmed blir resultatet oftast att det varken blir vackert eller praktiskt. Genom att ha en rektangulär möbel för förvaring tappar du mycket utrymme som du kan använda på ett mycket bättre sätt. Vanligtvis lämnas ett triangulärt utrymme ovanför och utrymme på sidan som inte utnyttjas. Alla snedtak är olika och de har inte en speciell vinkel; lutningen är olika från tak till tak. Därför kan det vara svårt att hitta möbler för till exempel förvaring som passar perfekt, om du inte specialbeställer. Det bästa sättet är förstås att göra det själv så att du kan anpassa din möbel till den lutning som just ditt tak har.

Det är inte bara praktiskt av utrymmesskäl att utnyttja snedtaken till max när du har förvaring mot snedtak, det är också långt mer estetiskt tilltalande.

Hur målar man snedtak?

18 cool guides to enlighten your day and might just make your life better

There’s a rather fabulous subReddit called r/coolguides which, as the name suggests, is full of guides that are helpful and invariably fabulous to look at. Here are 18 of the best which might just make your life better. Well, if not better, then definitely clearer … 1. ‘A guide to mattress dimensions and bed sizes’ […]

Hur tjock isolering i snedtak?

Den viktigaste anledningen till varför så många väljer att isolera sitt tak är för att spara på elkostnaderna och få ett lägre så kallat U-värde. Genom att isolera taket behåller du värmen i utrymmet under en längre tid, och slipper därmed lägga resurser på ytterligare uppvärmning.

Isolering är en billig åtgärd, och investeringen du gör genom att isolera taket har du sannolikt sparat in på energieffektivisering och lägre uppvärmningskostnader inom ett par år. Det beror dock såklart på faktorer som isoleringens kvalité och vad energikostnaderna vid tillfället ligger på.

Det som också är bra med takisolering är att åtgärderna inte syns på ytan. Du behöver inte göra någon estetisk förändring av taket, samtidigt som du som sagt använder utrymmets värme på ett smartare vis. Dessutom kan isolering även motverka isbildning på taket under vintermånaderna.

Vad kostar det att höja ett hus?

Vad kostar det att höja taket? Vad ska man tänka på när man hämtar in anbud från entreprenörer och vad kan man göra för att sänka kostnaderna? I denna artikel får du både svar på dina frågor och tips om vad du bör tänka på inför en så stor investering.

Har man ont om plats både inomhus och utomhus kan en tillbyggnad på övervåningen vara lösningen. Det tar inte tomten i anspråk och man slipper flytta runt på en bostadsmarknad som är allt utom billig eller överflödig. I princip har man tre val: bygga på en ny takvåning, höja taket på en befintlig vindsvåning, eller bygga takkupor. Priset för dessa åtgärder skiljer sig markant från det första alternativet till det sista. I vissa områden är man dessutom begränsad av gällande detaljplan eller områdesbestämmelser som styr takhöjd eller antal tillåtna våningsplan. I dessa områden kan den enda lösningen vara att bygga takkupor, vilka är i princip mindre reglerade och billigare. Samtidigt kommer en eller två takkupor inte närheten av ett taklyft när det gäller att öka boytan.   

Ett taklyft kan förvandla en obeboelig vindsvåning till en fullt utrustad övervåning, och närmast fördubbla boytan på ett enplanshus, och därigenom öka bostadens värde avsevärt.

Hur får man ett mysigt sovrum?

Drömmer du om ett mysigt och harmoniskt sovrum? Eftersom sovrummet är platsen i hemmet där du får återhämtning och kopplar bör inredning väljas med lite extra kärlek. Mycket hänger på grunden och detaljerna! Läs vidare och ta del av våra fem bästa tips för att för att skapa ett sovrum att trivas i.

Vad blir du lugn av? Kanske vill du låta dig inspireras av himlen, havet, skogen eller solens värme?  Färgen i sovrummet spelar stor roll för att du ska kunna koppla av och återhämta dig på bästa sätt.

Vad ska man ha för färg i sovrummet?

Ungefär en tredjedel av vårt liv spenderar vi i vårt sovrum - så då förstår man ännu mer att sömn och vila är en viktig del av vår tillvaro och välmående. Här kan kulörer spela en viktig roll när det gäller att ta itu med balansen mellan utsidan och vårt inre lugn.

Tyvärr så finns det ingen kulör som är rätt eller fel, utan här får man fundera ut vilken känsla och stil som man vill uppnå med sin inredning. Tänk på är att kulören på väggen utgör basen i rummet och har stor inverkan på totalkänslan i rummet. Så fundera igenom ditt val av kulör noggrant och provmåla innan du målar hela rummet.

När man inreder ett rum så är belysningen något som ofta missas. Eftersom sovrummet är ett rum dedicerat till avkoppling och återhämtning, så kräver den en bra och genomtänkt belysning. Här gäller det att skapa en belysning som får oss att slappna av och som skapar en varm känsla i rummet.

TIPS! Satsa på en bra allmänbelysning med en taklampa och sen flera mindre ljuskällor. Sänglampor med riktat ljus, en vacker ljusslinga och kanske ett lyxigt väldoftande ljus för den rätta myskänslan.

Både det naturliga dagsljuset och hemmets egna ljuskällor påverkar intrycket av väggkulören. Dagsljuset i ett rum med norrläge har kallare ljus än ett rum med söderläge och generellt är ljuset mitt på dagen kallare än mjukt morgon- och kvällsljus. Reflektioner som speglas genom fönstret samt från material och möbler i rummet, påverkar också upplevelsen av kulören. T ex så kan en knallröd matta eller en grön garderob ”smitta av sig” på ljusa och dova väggkulörer.

Kombinationen av olika kulörer är också viktig – den nyans du väljer till dina väggar kan uppfattas ljusare eller mörkare, starkare eller svagare beroende på vilka andra nyanser den samspelar med.

TIPS! Välj rätt kulör enkelt med Nordsjö Colour Tester. Det är väldigt lätt att inspireras av vackra kulörprover, inredningstidningar och inspirationsbilder på sociala medier. Men för att välja rätt nyans till just ditt rum behöver du uppleva kulören i sin rätta miljö, i ditt rum, med dina möbler.

Nordsjö Colour Tester är färgprov och miniroller i ett som gör det enkelt att provmåla utan pensel och provburkar. Bara öppna och rolla direkt på väggen för att se hur olika kulörer samspelar med dagsljus, kvällsbelysning och rummets övriga inredning.Beställ Colour Tester redan idag och få dem levererade direkt till din dörr. Klicka hem ditt favoritfärgprov redan idag och direkt till dörren här.

barnrum, barnrumsinspiration, dusky le havre, inspiration barnrum, måla om barnrum, misty fontaine, colour tester, provmåla, glass, pistage

Gamla urtvättade sängkläder eller ett noppigt överkast är varken trevligt att krypa ner i eller ger en vacker bäddning. Investera i nya fräscha påslakan, gärna i naturmaterial som låter huden andas, ett fräscht överkast i en diskret eller uppiggande kulör. Passa även på att se över din favoritkudde som kan ha passerat bäst-före datumet för länge sedan.

Att få till den där slarvigt perfekta eller lyxiga hotellbäddningen är inte alltid helt enkelt. Men några små tips kan vara att:

 • Satsa på ett stort, fluffigt dubbeltäcke istället för två singeltäcken. Det är både mysigare och snyggare. 
 • En stor samling prydnadskuddar i olika former och material. Här kan det vara smart att bädda med de större kuddarna längst bak och sen jobba med de mindre kuddarna framför.  
 • En sänggavel är en detalj som mjukar upp intrycket i sovrummet och dessutom ramar den in sängen på ett vackert sätt. Att skapa sin egen unika sänggavel är ett enkelt sätt att göra sovrummet mer personligt.  
 • Sist men inte minst – bädda med ett vackert överkast och en snygg pläd vid fotändan. En bra måttregel kan vara att cirka 2/3 delar av sängen ska täckas av överkastet och om du är ute efter den där lyxiga hotellbäddningen, så se till att överkastet hänger ner till golvet på både kort- och långsidorna. Välj gärna ett överkast som är en nyans mörkare än ditt påslakan för en mer livfull känsla i bäddningen.

Naturen och det gröna fortsätter att inspirera oss i vår inredning och även i vårt sovrum är det viktigt att omge oss med det sköna gröna. Gröna växter ökar inte bara trivseln i ditt sovrum utan de kan även bidra till en bättre nattsömn och agera som en luftrenare.

Här kan krukväxter som Rosengeranium (även kallad Doktor Westerlund) och den dekorativa och väldoftande lavendeln – som är känd för att inge en lugnande och rogivande effekt på oss – vara passande val. Eller varför inte den ikoniska svärmorstungan, den gröna ampelliljan eller murgrönan som alla är goda luftrenare.

Hur ska sängen stå i ett sovrum?

Ett bra Feng shui sovrum ska locka in och lugna dig. ​Det är i sovrummet som vi ska kunna slappna av, sova gott om natten och samla kraft till kommande dag. Det ska vara trevligt att vara i. Här kommer Lindainreders bästa Feng shui tips för sovrum.

Det viktigaste att tänka på när du inreder sovrummet är att ge sängen kraftposition. Ha helst en hel vägg bakom sängen med fri sikt mot dörr och fönster då detta skapar en känsla av trygghet. Se till att du kan kliva in i sängen från båda sidorna och balansera båda sidorna lika med ett nattduksbord. För bästa möjliga sömn är det även viktigt att undvika vassa kanter (så kallade giftpilar inom Feng shui) riktade mot dig, framför allt mot huvudet. Det sägs kunna ge huvudvärk, påverka sömnen negativt och göra så att du sover oroligt om natten. Om du har en byrå, bokhylla eller sängbord där det vassa hörnet pekar mot dig kan du "skydda dig" genom att exempelvis ställa dit en hängande växt och låta bladen täcka kanten.

Hur gör man ett stort sovrum mysigt?

Harmoniskt inrett sovrum med vackra tapeter och lyxiga textilier. Här har ett stort och ljust fönster ut mot naturen fått ta sängavelns plats. Effektfullt och riktigt snyggt!

Med en genomtänkt inredning kan ett sovrum kännas mysigt även om du tar ut svängarna i dina val av färg. Här gör de vackert gula tonerna sig bra mot övriga naturnära inredning och ger liv åt hela rummet.

Måste man skrapa huset innan man målar?

För att färg ska fästa ordentligt måste underlaget vara rent, torrt och fast. Annars kan resultatet bli att du målar ett lock av färg över fukt och smuts, vilket gör att färgen snabbt kommer att spricka och flagna. Oftast skrapar man bara bort de ytor som ser dåliga ut. Är det tidigare färgskiktet bra duger det som underlag för ny färg.

Men det kan hända att färglagren är så många att alltihop riskerar att tappa fästet och lossna. Då återstår bara att skrapa bort alla färglager. Du kan enkelt testa om du behöver skrapa t.ex. en träfasad. Skär på prov ett ca 1 cm tätt rutmönster där fasaden ser skamfilad ut. Om färgen i rutorna lossnar är fästet dåligt. Skrapar du helt trärent måste virket impregneras med grundolja. Tänk också på att färgen du skrapar bort kan vara giftig. Håll småbarn borta och använd gärna både skyddsglasögon och andningsskydd. Ett tips är att täcka marken under med plast så att du slipper plocka färgflagor i rabatten efteråt.

Hur undviker man penseldrag?

15 apr

A och O för en slät och fin yta är att ha en pensel av hög kvalitet. Vi rekommenderar att använda penslar från Gnestapenselns sortiment. Det går även att tillsätta 5-10 procent av linoljelack, lasyrolja eller kokt linolja i färgen för att undvika detta.

Hur stor luftspalt i snedtak?

Måtten på reglarna innebär begränsningar för tjockleken på isoleringen. Öka tjockleken på isoleringen genom att använda sekundärreglar invändigt. Säkerställ att det finns en tillräcklig luftspalt mellan isoleringen och yttertakskonstruktionen, samt att vindskyddet är förseglat. 

Måste man ha luftspalt i taket?

Mycket av de värmeförluster som förekommer i en bostad sker via taket. Av den anledningen är isolering av tak bland de mest lönsamma investeringar man kan göra för att göra sin bostad mer energieffektiv. På så vis förhindrar man att varm luft sipprar ut från boytorna och vidare ut i friska luften, alternativt upp på en kall vind. Med hjälp av ett välisolerat tak kan man sluta “elda för kråkorna” och få ner uppvärmningskostnaderna. Utöver detta kommer isoleringen leda till att boendekvalitén ökar, med en bättre och mer hälsosam inomhusmiljö och bättre kontroll över inomhustemperaturen. I den här artikeln har vi samlat information som kan vara användbar för dig som planerar att isolera taket. Du kan bland annat läsa om olika isoleringstyper, vad det kostar att isolera, samt hur du hittar hantverkare till att utföra arbetet.

Isolering av tak innebär en relativt billig investering som för med sig en rad olika fördelar. Lägre uppvärmningskostnader är det vanligaste argumentet för att isolera. I ett välisolerat hus hindras den varma luften från att läcka ut genom taket och därmed minskar behoven av uppvärmning. Eftersom isolering redan från början är en relativt billig åtgärd kommer det oftast vara möjligt att tjäna in investerade pengar inom bara några få år. Exakt hur lönsamt det är med isolering av tak beror på energipriserna och kvalitén hos eventuell isolering som redan finns på plats.

God isolering gör det också enklare att kontrollera och reglera temperaturen inne i bostaden. Resultatet av detta blir en ökad boendekvalitet. Dessutom gör isolering av taket att risken för fuktskador och mögelangrepp minskar. Även detta ger en bättre inomhusmiljö, som är både fräschare och mer hälsosam.

Vid isolering av tak reducerar man även problemen vintertid, med snösmältning och isbildning. Ofta kan man isolera taket utan att förändra huset till det yttre. Detta är något som många anser är viktigt, särskilt om man har ett äldre hus och man inte vill göra åverkan på den ursprungliga fasaden och takprofilen.

Är det billigare att bygga hus än att köpa?

Om du drömmer om ett eget hus så drömmer du också om det på dina villkor. Det ska se ut och kännas som ditt hem – ingen annans. Du kanske ser fram emot att få välja kakel, att fundera på vilket golv du ska ha i vardagsrummet, vilken planlösning som passar ditt liv allra bäst – eller att äntligen få den där braskaminen för de mysiga höstkvällarna. Då kommer du att älska Myresjöhus, här kan du verkligen göra ditt nya hem till ditt eget. Ett Myresjöhus är arkitektritat redan från början, men du kan också få hjälp med att anpassa husets planlösning – eller få ditt hus ritat från grunden.

Tråkiga budgivningar ser väl ingen fram emot, oavsett hur mycket man längtar efter ett nytt hus. Ingen kan nog förneka att budgivning ofta innebär ett stressmoment, som trubbar av guldkanten på det som ska vara den roligaste investeringen man gör i livet. Att bygga ett eget hus innebär ett fast pris, så länge du inte har bråttom hem och köper ett Flyttklart hus förstås…