:

När får jag min deklaration?

Innehållsförteckning:

  1. När får jag min deklaration?
  2. När får man pengar tillbaka på skatten?
  3. Varför har jag inte fått tillbaka på skatten?
  4. När får man reda på skatteåterbäringen 2023?
  5. Var kan jag se mitt slutskattebesked?
  6. När betala skatt för att slippa ränta?
  7. Kan man räkna ut hur mycket man får tillbaka på skatten?
  8. Var kan jag se min deklaration?
  9. När besked om slutlig skatt?
  10. Hur får jag ut mina skattepengar?
  11. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
  12. Vad händer om jag sätter in för mycket pengar på skattekontot?
  13. När får man betala 50 procent skatt?
  14. Hur mycket betalar man i skatt om man tjänar 50000?
  15. Har min deklaration kommit in?

När får jag min deklaration?

Nu är det snart dags att deklarera för dina inkomster och eventuella avdrag under 2022. Innan du sätter igång kan det vara bra att ha koll på vilka datum som gäller, bland annat för när du ska lämna in fastighetsdeklaration och när du ska betala in kvarskatt.

Senast den 2 maj 2023 måste din inkomstdeklaration finnas hos Skatteverket, men ett gott råd är att inte vänta för länge med att göra din deklaration. Du kanske behöver kolla upp och stämma av en del uppgifter och då kan det vara skönt att vara ute i god tid. Det är också bra att tidigt beräkna om du kommer få kvarskatt. För belopp över 30 000 kronor börjar nämligen en kostnadsränta på 1,25 procent att räknas från och med den 13 februari.

Om du sålt en bostad under året ska du deklarera för vinsten eller förlusten. Vi förklarar allt om hur det går till. 

När får man pengar tillbaka på skatten?

Beroende på vilken sorts skuld du har kan vi antingen avräkna eller utmäta överskottet för att betala dina skulder.

Skatteåterbäringen går i första hand till dina skulder

Varför har jag inte fått tillbaka på skatten?

Vi betalar tillbaka fordonsskatt till den som var ägare när skatteplikten upphörde (den upphör vanligtvis när fordonet ställs av eller avregistreras). Den som var registrerad som ägare vid det tillfället får i normalfallet utbetalningen. Men om det i efterhand kommer in en anmälan om ägarbyte, som gäller från samma dag (eller tidigare), så kan den nya ägaren vända sig till Skatteverket för att begära omprövning av återbetalningen av fordonsskatt. Det innebär att Skatteverket kan besluta att det i stället är den nya ägaren som ska få tillbaka fordonsskatten.

Om ägarbyte och avställning eller avregistrering anmäls samtidigt på registreringsbeviset (eller via vår app Mina fordon), betalar vi tillbaka skatten till den nya ägaren. Det gäller också när en bilhandlare gör en sådan anmälan direkt till oss, till exempel vid ett inbyte. Fordonsskatt betalas då tillbaka till bilhandlaren (som är den nya ägaren).

När får man reda på skatteåterbäringen 2023?

Skatteåterbäring är de pengar du får tillbaka av staten om du har betalat in för mycket skatt under året. Om du har betalat mer skatt än vad du är skyldig att betala, får du helt enkelt tillbaka den överskjutande summan som skatteåterbäring.

Var kan jag se mitt slutskattebesked?

Slutskattebeskedet är ett besked som skickas ut varje år efter att deklarationen har hanterats och innehåller en beräkning av den slutliga skatten.

Varje år ska både fysiska personer och juridiska personer skicka in en deklaration till Skatteverket som ska redovisa det gångna årets inkomster och hur mycket som har betalats i skatt. Den skatt man har betalat under det föregående året (beskattningsåret) kallas för preliminärskatt. Baserat på de redovisade inkomsterna i deklarationen kan man göra en uppskattning av om man betalat för mycket i preliminärskatt och alltså ska få tillbaka skatt, eller om man betalat för lite och därmed måste fyllnadsinbetala skatt. När man har redovisat alla inkomster och gjort alla eventuella avdrag i deklarationen ska den skickas in för behandling Skatteverket. Därefter får man tillbaka ett besked som visar den slutliga skatten. Detta kallas för slutskattebesked.

När betala skatt för att slippa ränta?

Den 14 februari är det dags att göra fyllnadsinbetalning om du räknar med ett skatteunderskott över 30 000 kronor. Det gäller både privatpersoner eller företagare. Även om du betalar senare kan du undvika onödig kostnadsränta.

Om du räknar med att få kvarstående skatt över 30 000 kronor för fjolåret är det nu hög tid att göra en fyllnadsinbetalning till skattekontot. På så sätt kan du undvika att få underskott och kostnadsränta på kontot. 

Kan man räkna ut hur mycket man får tillbaka på skatten?

Skatteåterbäring får du för att du inte ska betala mer skatt än vad din skattetabell säger bara för att din arbetsgivare till exempel betalat in för mycket skatt under året. Detta är pengar som dragits av dina inkomster och som måste betalas tillbaka till dig om ett överskott har skett. Samma sak gäller åt andra hållet – alltså om du får kvarskatt. Då är det istället du som betalar tillbaka till Skatteverket/staten. 

Men du får inte bara skatteåterbäring på grund av att för mycket skatt dragits av din lön under året. Du får även tillbaka pengar för avdrag som du kan göra. Exempelvis kan du dra av för transporter till och från jobbet om du är pendlare och så finns det något som heter ränteavdrag samt ROT- och RUT-avdrag. 

Ränteavdrag betyder att du automatiskt får ett avdrag på 30% på all ränta du betalat in på dina lån under det aktuella deklarationsåret. Dessa uppgifter skickas direkt till Skatteverket från dina långivare och avdraget sker per automatik och dyker upp i din deklaration där du ser om du får tillbaka pengar eller om du fått kvarskatt. ROT-avdrag betyder att du gör avdrag för renoveringar och ombyggnationer. RUT-avdrag är avdrag för städ- och underhållstjänster. 

Det är väldigt enkelt att kolla upp din skatteåterbäring. När din deklaration skickas hem i brevlådan i fysisk form kan du öppna den och se hur mycket du får tillbaka. Ska du sedan göra avdrag kan du räkna med ytterligare pengar i återbäring. Hur den slutliga skatten blir efter alla avdrag ser du i ditt ändrade skattebesked i mitten av juni straxt innan pengarna betalas ut. Det är dock inte alltid som Skatteverket godkänner dina avdrag och gör en ändring.

Du kan kolla din skatteåterbäring online redan i början av mars, mycket tidigare än vad den fysiska deklarationen når din riktiga brevlåda. För att kunna göra detta behöver du ha anslutit dig till en så kallad digital brevlåda. 

Var kan jag se min deklaration?

Över 5.7 miljoner svenskar får sin deklaration i Kivra. Och det är inte så konstigt. Inga papper att hålla reda på, du vet var du har den och kommer åt den dygnet runt, var som helst.

När besked om slutlig skatt?

Nu är det snart dags att deklarera för dina inkomster och eventuella avdrag under 2022. Innan du sätter igång kan det vara bra att ha koll på vilka datum som gäller, bland annat för när du ska lämna in fastighetsdeklaration och när du ska betala in kvarskatt.

Senast den 2 maj 2023 måste din inkomstdeklaration finnas hos Skatteverket, men ett gott råd är att inte vänta för länge med att göra din deklaration. Du kanske behöver kolla upp och stämma av en del uppgifter och då kan det vara skönt att vara ute i god tid. Det är också bra att tidigt beräkna om du kommer få kvarskatt. För belopp över 30 000 kronor börjar nämligen en kostnadsränta på 1,25 procent att räknas från och med den 13 februari.

Om du sålt en bostad under året ska du deklarera för vinsten eller förlusten. Vi förklarar allt om hur det går till. 

Hur får jag ut mina skattepengar?

Skatteåterbäringen betalas ut vid olika datum beroende på om du gör några ändringar i deklarationen eller inte, när du deklarerar och hur du gör det. För att få pengarna redan i april behöver du:

  • Ha en digital brevlåda hos Skatteverket (behöver skaffas senast den 5 mars).
  • Godkänna deklarationen senast den 30 mars på Skatteverkets hemsida eller i appen. 
  • Inte göra några ändringar.

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

  • Logga in i vår app och klicka på Swishloggan på översiktsfliken. I nätbankenÖppnas i nytt fönster klickar du på Betalningar – Hantera Swish.
  • Anslut ditt mobilnummer till ditt kontonummer. Du behöver en smartphone och Mobilt BankID.
  • Att swisha är precis lika säkert som att använda vår app eller nätbank. Här är några anledningar till att du kan känna dig trygg.

    Vad händer om jag sätter in för mycket pengar på skattekontot?

    När du har ett mottagande bankkonto registrerat, oavsett om det är ett svenskt eller utländskt bankkonto, kan du alltid begära utbetalning i e-tjänsten Skattekonto. Du kan även kontakta Skatteupplysningen eller ett Servicekontor för att begära utbetalning av överskottet. Tänk på att samtidigt be om hjälp av Skatteupplysningen eller Servicekontoret att anmäla ett mottagande konto, så att du får dina pengar direkt på kontot nästa år.

    Om du vill ha utbetalat till ett bankkonto, men inte kan anmäla det som ett mottagande bankkonto, kan du begära utbetalning via brev till Skatteverket. Nedan ser du vilka handlingar du måste skicka in för att du ska få ditt överskott utbetalat till bankkontot.

    Om du inte tar ut överskottet, och inget annat än ränta registreras på kontot i tio år, tillfaller beloppet staten i februari det elfte året. Registreras något på skattekontot, till exempel en ny inbetalning, startar en ny tioårsperiod efter detta datum.

    När får man betala 50 procent skatt?

    Marginalskatten är faktiskt inte en skatt utan ett uttryck för hur stor andel av din inkomst över en viss gräns du betalar i skatt. Enkelt uttryckt kan man säga att marginalskatten är den skatt du betalar på den sista intjänade hundra- eller tusenlappen. Om du till exempel får en löneökning på 1 000 kronor i månaden men bara får en femhundring extra på lönekontot varje månad kan man säga att din marginalskatt är 50 %.

    Hur mycket betalar man i skatt om man tjänar 50000?

    • Vad är inkomstskatt?
    • Vad är statlig skatt?
    • Vad är skiktgräns och brytpunkt (statlig skatt)?

    Inkomstskatt, på engelska income tax, är en skatt som anställda betalar till kommun och landsting (kommunalskatt) på sitt arbete. För kommunalskatten är skattesatsen lika för alla oavsett inkomst, men olika kommuner har olika skattesatser. 2022 låg kommunalskatten i Sverige mellan 29 och 35 procent. 

    När en anställd tjänar över en viss gräns, över den så kallade brytpunkten för statlig skatt, så får man också betala inkomstskatt till staten. Detta kallas statlig skatt eller statlig inkomstskatt.

    Har min deklaration kommit in?

    Allow the use of cookies from Facebook on this browser?

    We use cookies and similar technologies to help provide and improve content on Meta Products. We also use them to provide a safer experience by using information we receive from cookies on and off Facebook, and to provide and improve Meta Products for people who have an account.