:

Vad gör man på ett servicekontor?

Innehållsförteckning:

 1. Vad gör man på ett servicekontor?
 2. Vilka kontor utfärdar id kort?
 3. Vad är ett statligt servicekontor?
 4. Var lämnar man deklarationen i Helsingborg?
 5. Hur mycket tjänar en Servicehandläggare?
 6. Hur många servicekontor finns det?
 7. Hur får man snabbast ett id-kort?
 8. Hur lång tid tar det att få ett id-kort?
 9. Vad tjänar man på Statens servicecenter?
 10. Vilka är statligt anställda?
 11. Kan man lämna deklarationen i Skatteverkets brevlåda?
 12. Var ska jag skicka min deklaration?
 13. Vad är en bra svensk lön?
 14. Hur mycket är en hög lön?
 15. Vad är ett servicecenter?

Vad gör man på ett servicekontor?

Servicekontor är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, Pensionsmyndigheten, Försäkringskassan, Skatteverket och Statens servicecenter. På Statens servicecenters servicekontor får du hjälp med att:

 • använda Arbetsförmedlingens tjänster på webben
 • skriva in dig på Arbetsförmedlingen
 • aktivitetsrapportera
 • fylla i och skriva ut blanketter och intyg.

Du som arbetssökande har möjlighet att använda datorer för att söka jobb och skriva ansökningshandlingar.

Vilka kontor utfärdar id kort?

Välkommen till något av våra servicekontor. Hos oss får du som privatperson eller företagare vägledning, hjälp och information från flera av landets myndigheter.

Listar 137 kontor.

Vad är ett statligt servicekontor?

 • ^ ”Om Statens servicecenter”. www.statenssc.se. https://www.statenssc.se/omstatensservicecenter.64.html. Läst 8 juni 2020.
 • ^ TT (5 mars 2008). ”Myndigheter samsas om servicekontor”. Svenska Dagbladet. ISSN 1101-2412. https://www.svd.se/myndigheter-samsas-om-servicekontor. Läst 8 juni 2020.
 • ^ Regeringskansliet, Regeringen och (31 januari 2019). ”Statens servicecenter ska ta över servicekontoren”. Regeringskansliet. https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2019/01/statens-servicecenter-ska-ta-over-servicekontoren/. Läst 8 juni 2020.
 • Var lämnar man deklarationen i Helsingborg?

  Helsingborgs Dagblad grundades, under namnet Helsingborgs Tidning, av boktryckaren Nils Jönsson. Redaktionen låg bara ett stenkast från platsen där den nu ligger, vid Rådhustorget. HD:s uppdrag är att rapportera om lokala händelser, med utblick mot Sverige och världen. Det uppdraget har vi tagit på största allvar i över 150 år.

  Hur mycket tjänar en Servicehandläggare?

  Kalkylatorn hjälper dig att räkna ut hur stor del av din vinst du kan skjuta upp och hur mycket som måste beskattas.

  Tänk på att vinst + eventuellt gammalt uppskov uppgå till minst 50 000 kr för att uppskov skall kunna göras.

  Tänk även på att uppskovstaket är på 3 miljoner kr per bostad. Omden nya bostaden ägs ihop med någon annan måste du alltså ta hänsyn till att ni totalt kan göra uppskov på max 3 miljoner kr per person.

  Att göra uppskov betyder att du väntar med att betala vinstskatten på försäljning av en bostad. I stället för att betala in hela skatten direkt kan du skjuta upp det till ett senare tillfälle. Du kan skjuta upp vinsten ända fram tills du dör så länge du uppfyller reglerna för uppskov. Du kan begära uppskov hos Skatteverket när du deklarerar försäljningen av en bostad, vilket alltså blir året efter att du sålt din bostad.

  Att göra uppskov innebär inte att du slipper betala skatten utan att du skjuter fram betalningenEtt uppskov räknas alltså som en skatteskuld. Sedan uppskovsräntan togs bort får man dock ha den skatteskulden helt räntefritt vilket såklart är mycket fördelaktigt.

  Hur många servicekontor finns det?

  De nya servicekontoren öppnas i Askersund, Boden, Borgholm, Eskilstuna, Filipstad, Finspång, Helsingborg, Jönköping, Laholm, Linköping, Lysekil, Nordmaling, Norrköping, Nynäshamn, Stenungsund, Södertälje, Sölvesborg, Tingsryd, Uppsala, Växjö, Ånge, Åre och Östhammar.

  Ytterligare fem till sex kontor ska öppnas i Stockholms, Göteborgs, och Malmös storstadsområden.

  Hur får man snabbast ett id-kort?

  En svensk medborgare bosatt i utlandet eller på tillfälligt besök kan ansöka om ett nytt ordinarie pass, provisoriskt pass eller id-kort på vissa ambassader och konsulat som också är passmyndigheter.

  Tidsbokning Tidsbokning sker online fr.o.m. den 1 juli 2021. Du bokar tid för att ansöka om ett nytt pass eller för att hämta ut passet vi följande länk: Tidsbokning online

  Hur lång tid tar det att få ett id-kort?

  Med en e-legitimation kan du legitimera dig online på ett smidigt och säkert sätt. Vi har flera olika BankID för mobilen och datorn, där Mobilt BankID och BankID på fil är kostnadsfria. Ta del av den aktuella prislistan på olika legitimationer. Ett fysiskt ID-kort skaffar du hos Skatteverket.

  Vad tjänar man på Statens servicecenter?

  Välkommen till något av våra servicekontor. Hos oss får du som privatperson eller företagare vägledning, hjälp och information från flera av landets myndigheter.

  Listar 137 kontor.

  Vilka är statligt anställda?

  Vi använder oss av begreppet anställda när vi talar om antalet personer som arbetar i staten, på heltid eller deltid. Detta begrepp skiljer sig alltså från begreppet årsarbetskrafter, som är ett mått på antalet anställda omräknat till heltidstjänster. Vi använder begreppet anställda när vi vill säga någonting om gruppen som sådan, exempelvis när vi delar in gruppen efter arbetsområde, kön eller ålder.

  Vi har hämtat statistiken över de anställda i statsförvaltningen från olika källor. Det innebär att uppgifterna inte är helt jämförbara, eftersom definitioner och tidpunkten för när de har uppdaterats kan skilja sig åt. I vissa delar av kapitlet ingår hela den statliga sektorn i begreppet anställda. Det betyder att myndigheter under riksdagen, Regeringskansliet och riksdagens anställda är inkluderade. I andra delar redovisar vi endast uppgifter om de anställda i myndigheter under regeringen. Vi redogör i varje del vilken grupp som uppgifterna gäller för.

  Det totala antalet anställda i myndigheter under regeringen var ungefär 279 000 år 2022. De fyra områden där flest anställda vid myndigheterna under regeringen arbetar inom är  

  Kan man lämna deklarationen i Skatteverkets brevlåda?

  • Deklarationen skickas till digitala brevlådor 7-13 mars och på papper 15 mars till 15 april. För att få deklarationen digitalt krävs anslutning till en digital brevlåda för myndighetspost senast 28 februari.
  • Deklarationen öppnar 19 mars. Sista dagen att deklarera är 2 maj. Säkrast och snabbast är att deklarera digitalt – genom att ringa, sms:a, använda appen eller e-tjänsten.
  • Hela listan – alla kontor där du kan lämna deklaration under öppettid samt platser där det finns tillfälliga brevlådor eller brevinkast 16 april-2 maj.

  Var ska jag skicka min deklaration?

  Den som vill deklarera på papper rekommenderas av Skatteverket i första hand att posta sin deklaration i en vanlig brevlåda. Från den 19 april finns även 37 tillfälliga brevlådor för inlämning i anslutning till skattekontor runt om i landet.

  I år kommer Skatteverket liksom tidigare att ha tillfälliga brevlådor på närmare 40 kontor runt om i landet, där det går att lämna deklarationen dygnet runt.

  Vad är en bra svensk lön?

  En lön på 40 000 kr per månad är högre än genomsnittet i Sverige. Enligt SCB (Statistiska Centralbyrån) var medianlönen i Sverige 35 000 kr per månad 2020, vilket innebär att 50% av arbetstagarna tjänade mindre än så, medan de andra 50% tjänade mer. En lön på 40 000 kr per månad är därför högre än vad majoriteten av arbetstagarna tjänar i Sverige.

  De vanligaste yrkena med en lön på 40 000 kr per månad i Sverige är oftast yrken som kräver hög utbildning eller specialkompetens. Exempel på sådana yrken är:

  Det beror på personliga preferenser och levnadssätt, men generellt sett är en lön på 40 000 kr per månad tillräcklig för att leva ett bra liv i Sverige. Men vad innebär ett ”bra liv” egentligen?

  Hur mycket är en hög lön?

  I Sverige har vi något som kallas progressiv skatt, vilket förenklat innebär att man betalar en högre andel av sin lön i skatt ju mer man tjänar. Tanken med detta skattesystem är att de som tjänar mer har råd att till större del bidra till samhällets kostnader såsom skola, sjukvård, militär, bidrag och myndigheter än de som har lägre inkomster.

  Vad är ett servicecenter?

  Om du har sålt en bostad med vinst vet du att du måste betala vinstskatt. Du har dock rätt att ansöka om att senarelägga betalningen om du vill använda pengarna från försäljningen för att betala en ny bostad. Detta kallas för att ansöka om uppskov.

  Nedan får du lära dig mer om vad uppskov är, när du kan ansöka om det samt vad som krävs för att din ansökan ska bli beviljad.

  Ansökan om uppskov skickar du till Skatteverket året efter att du har sålt din bostad och i samband med deklarationen. Har du sålt en bostadsrätt finns alla uppgifter om försäljningen förtryckta i din deklaration och har du. gjort en vinst ska du redovisa den i K6-blanketten som du bifogar med deklarationen. Om du istället sålt ett hus finns det inga uppgifter om det i din deklaration. Då ska du själv räkna fram vinsten och redovisa den i en K5-blankett.