:

Hur gör man ränteavdrag på bolån?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör man ränteavdrag på bolån?
  2. Kan man dra av ränta på deklarationen?
  3. Hur dras ränteavdrag?
  4. Hur betalas ränteavdraget ut?
  5. Vem har rätt till ränteavdrag?
  6. När får man ränteavdrag på bolån?
  7. Vad kan man få avdrag för i deklarationen?
  8. Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?
  9. Är ränteavdrag bra?
  10. Hur mycket ROT får man dra av?
  11. Hur mycket betalar man tillbaka i lån?
  12. Hur gör man för att få skattereduktion?
  13. Vilka avdrag får man göra 2023?
  14. Vilka avdrag 2023?
  15. Kan Försäkringskassan se mitt konto?

Hur gör man ränteavdrag på bolån?

I vår lånekalkyl kan du räkna ut hur mycket du kan låna oavsett om du ska köpa bostadsrätt, hus eller fritidshus. 

Kan man dra av ränta på deklarationen?

Ränteavdrag, eller skatteavdrag som det också kallas, är den rabatt staten ger dig på den ränta du betalar på dina lån. Räntan på de flesta typer av lån är avdragsgilla för privatpersoner i Sverige. Ränteavdraget gäller dock inte studielån.

Det vanligaste är att göra ränteavdrag på bolån och det är också där det finns mest pengar att spara, eftersom lånen ofta är stora. Men du kan också få ränteavdrag på privatlån och billån.

Hur dras ränteavdrag?

I vår lånekalkyl kan du räkna ut hur mycket du kan låna oavsett om du ska köpa bostadsrätt, hus eller fritidshus. 

Hur betalas ränteavdraget ut?

Så här mycket får du dra av för dina räntekostnader: 

I deklarationen får du göra avdrag för ränteutgifter du haft under inkomståret. Om du har bolån hos oss informerar vi Skatteverket om din inbetalda ränta. Det innebär att uppgifterna för att du ska få ränteavdrag står förtryckta i din deklaration.

Vem har rätt till ränteavdrag?

Ränteavdrag, eller räntereduktion som det egentligen heter, är en skattereduktion som innebär att du har rätt att göra avdrag på dina räntekostnader i din inkomstdeklaration. Ränteavdraget är främst förknippat med bolån men går att göra för alla typer av lån. Ränteavdraget är 30 procent på räntekostnader upp till 100 000 kronor och 21 procent på räntekostnader över 100 000 kronor. Det finns ingen övre beloppsgräns.

Tanken med ränteavdraget är att människor ska ges större möjligheter att låna och i längden kunna äga en egen bostad. Det blir billigare för dig att låna pengar genom att kostnaden för att låna större belopp sänks.

När får man ränteavdrag på bolån?

För att få göra ränteavdrag på bostadslånet finns det som sagt vissa grundläggande krav du måste uppfylla. Här nedanför ser du vilka de är.

Vad kan man få avdrag för i deklarationen?

- Sista dagen att deklarera är den 2 maj, men för att få eventuell skatteåterbäring redan i april behöver du deklarera tidigare än så. Du kanske också behöver kolla upp och stämma av en del uppgifter och då kan det vara skönt att vara ute i god tid för att undvika att hamna i tidsnöd sista dagen, säger Arturo Arques, Swedbank och Sparbankernas privatekonom.

Den som godkänner sin deklaration digitalt senast den 30 mars, utan att göra tillägg eller ändringar, får sin eventuella skatteåterbäring mellan den 5 april och den 6 april. Som ändring räknas till exempel avdrag för resor till och från arbetet eller redovisning av bostadsförsäljning.

Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?

I svensk beskattningsrätt finns ingen presumtion som innebär att enbart bevisning i form av att det skett insättningar på någons privata bankkonto medföra att insättningarna utgör skattepliktiga inkomster. Kammarrätten anser att Skatteverket inte har gjort sannolikt att insättningarna rör sig om ersättning för någon form av prestation. Skatteverket instämmer i den bedömningen varför domen inte har överklagats.

Är ränteavdrag bra?

För att få göra ränteavdrag på bostadslånet finns det som sagt vissa grundläggande krav du måste uppfylla. Här nedanför ser du vilka de är.

Hur mycket ROT får man dra av?

RUT-avdrag är en beteckning som används för möjligheten att göra avdrag på skatten för så kallade hushållsnära tjänster. Det innebär lite förenklat att skatteverket betalar 50% av arbetskostnaden om du anlitar en firma för hushållsnära tjänster. Städning, rengöring, flytt-tjänster och tvätt är några av de tjänster som ingår i RUT-avdraget. Taket för RUT-avdrag + eventuella ROT-avdrag är 75 000 kr per person och år.

💡 RUT-tjänster får INTE dras av i skatteberäkningen vid försäljning av bostad. 

Hur mycket betalar man tillbaka i lån?

Med hjälp av Bolånekalkylen kan du räkna ut vad ditt bolån kommer att kosta, med utgångspunkt från priset på bostaden och hur mycket du lägger kontant.

Innan du tar ett bolån är det viktigt att du vet vad det kommer att kosta. Tänk också på att ha utrymme för höjda räntor. Du får inte låna mer än 85 procent av bostadens värde med bostaden som säkerhet. De resterande 15 procenten måste du finansiera med en kontantinsats. Eventuellt kan du få ett blancolån till en mindre del. I Bolånekalkylen redovisar vi hur mycket du måste amortera med hänsyn till amorteringskraven.

Hur gör man för att få skattereduktion?

Skattereduktion är ett begrepp som antingen syftar på att skattesatsen överlag sänks eller att skatten minskas under speciella omständigheter. Generellt menas det sista, dvs. att skatten minskas om specifika faktorer är uppfyllda. Både ROT/RUT-avdraget och ränteavdraget är exempel på skattereduktion.

Eftersom skattereduktion minskar den totala summa skatt som ska betalas måste personen betalat in skatt under det gällande taxeringsåret. Därmed kan aldrig den reducerande summan vara större än det totala beloppet som betalats in till kommunal inkomstskatt, fastighetsavgift/fastighetsskatt och statlig inkomstskatt. Jobbskatteavdrag (korrekt namn är skattereduktion för arbetsinkomst) kan däremot bara beräknas utifrån den kommunala inkomstskatten.

Vilka avdrag får man göra 2023?

Du som har sålt med vinst kan betala in vinstskatten direkt efter att du har sålt bostaden om du vill. Skriver du på köpekontraktet under 2022 betalar du så här för att slippa ränta på ditt skattekonto:

Om din kvarskatt blir mer än 30 000 kronor behöver du betala in den del av kvarskatten som överstiger 30 000 kronor, så att den är bokförd senast den 13 februari 2023. Betala in resterande belopp så att de är bokförda senast den 3 maj 2023. Om din kvarskatt blir högst 30 000 kr slipper du att betala ränta om inbetalningen är bokförd senast den 3 maj 2023.

Om du sålt din privata bostadsrätt med förlust, är det möjligt att dra av halva förlustsumman. Men denna del slås också ihop med andra inkomster och utgifter av kapital. Om förlusten är större än de övriga vinsterna och inkomsterna får du ett underskott av kapital som du kan göra avdrag för. 

Vilka avdrag 2023?

Dessa avdrag kan du redan nu deklarera för 2023:

Du kan deklarera det innevarande årets avdrag i MinSkatt färdigt för din skattedeklaration.

Kan Försäkringskassan se mitt konto?

Hej! Stort tack för att du vänder dig till Lawline.

Den här typen av frågor regleras av Socialförsäkringsbalken (SFB).