:

Är uppskovsräntan borttagen?

Innehållsförteckning:

  1. Är uppskovsräntan borttagen?
  2. Varför togs uppskovsräntan bort?
  3. Kan man få tillbaka räntan på uppskov?
  4. Vad är räntan på uppskovsbeloppet?
  5. Hur länge kan man få uppskov på vinstskatt?
  6. Hur många gånger kan man skjuta upp uppskov?
  7. Måste man köpa en dyrare bostad för att få uppskov?
  8. Hur länge kan man få uppskov på skatten?
  9. Måste man återföra Uppskovsbelopp?
  10. Hur länge kan man skjuta på uppskov?
  11. Hur länge kan man få uppskov med vinstskatt?
  12. Kan man slippa betala vinstskatt?
  13. Hur många gånger får man uppskov?
  14. När får man inte göra uppskov?
  15. Måste man skjuta upp vinstskatt varje år?

Är uppskovsräntan borttagen?

Om du har sålt en bostad med vinst vet du att du måste betala vinstskatt. Du har dock rätt att ansöka om att senarelägga betalningen om du vill använda pengarna från försäljningen för att betala en ny bostad. Detta kallas för att ansöka om uppskov.

Nedan får du lära dig mer om vad uppskov är, när du kan ansöka om det samt vad som krävs för att din ansökan ska bli beviljad.

Ansökan om uppskov skickar du till Skatteverket året efter att du har sålt din bostad och i samband med deklarationen. Har du sålt en bostadsrätt finns alla uppgifter om försäljningen förtryckta i din deklaration och har du. gjort en vinst ska du redovisa den i K6-blanketten som du bifogar med deklarationen. Om du istället sålt ett hus finns det inga uppgifter om det i din deklaration. Då ska du själv räkna fram vinsten och redovisa den i en K5-blankett.

Varför togs uppskovsräntan bort?

2020-12-01

Nu avskaffas räntan på både befintliga och nya uppskov från och med deklarationen 2022. Det betyder att de som sålt sin bostad under åren 2014-2019 utan att begära uppskov kan göra det i efterhand och då få tillbaka den skatt de redan har betalt in. Den som vill kommer att kunna begära omprövning i skatteverkets e-tjänst på skatteverket.se. Tjänsten öppnar den 16 december.

Kan man få tillbaka räntan på uppskov?

2020-12-01

Nu avskaffas räntan på både befintliga och nya uppskov från och med deklarationen 2022. Det betyder att de som sålt sin bostad under åren 2014-2019 utan att begära uppskov kan göra det i efterhand och då få tillbaka den skatt de redan har betalt in. Den som vill kommer att kunna begära omprövning i skatteverkets e-tjänst på skatteverket.se. Tjänsten öppnar den 16 december.

Vad är räntan på uppskovsbeloppet?

Från och med den 1 januari 2021 gäller dock nya regler som säger att någon schablonintäkt inte längre ska tas upp till beskattning, varför många som tidigare valt att inte begära uppskov nu börjar tänka om. Den årliga beskattningen för en privatperson är möjlig att ändra, om den skattskyldige begär det, intill utgången av det sjätte året närmast efter beskattningsåret. Detta är något som gör det möjligt för de som tidigare valt att inte begära uppskov när de bytt bostad att nu ändra sitt val.

En förutsättning för att nu begära uppskov med vinstbeskattningen i efterhand är dels att ursprungsbostaden avyttrats med vinst som minst uppgår till 50 000 kronor, dels att det köpts en ersättningsbostad senast året efter avyttringsåret där köparen även bosatt sig senast till den 2 maj året närmast därpå.

Storleken på det uppskov som Skatteverket kan bevilja i efterhand påverkas också av hur stort uppskovsbelopp du som mest kunnat bli beviljad under året då bostaden såldes.

Hur länge kan man få uppskov på vinstskatt?

Den 1 januari i år slopades uppskovsräntan på uppskjuten vinstskatt vilket innebär att man nu kan skjuta upp att betala vinstskatten utan att behöva betala någonting. De nya reglerna gäller även retroaktivt, eftersom man har rätt att begära uppskov upp till 6 år efter försäljningen som gav vinsten. Så vad betyder det här för dig om du har sålt din bostad med vinst? Och kan det löna sig att begära retroaktivt uppskov om du valde att betala in vinstskatten direkt? 

Vi börjar med att backa tillbaka bandet lite och gå igenom grunderna och hur det funkar med vinstskatt och uppskov. 

Hur många gånger kan man skjuta upp uppskov?

Kalkylatorn hjälper dig att räkna ut hur stor del av din vinst du kan skjuta upp och hur mycket som måste beskattas.

Tänk på att vinst + eventuellt gammalt uppskov uppgå till minst 50 000 kr för att uppskov skall kunna göras.

Tänk även på att uppskovstaket är på 3 miljoner kr per bostad. Omden nya bostaden ägs ihop med någon annan måste du alltså ta hänsyn till att ni totalt kan göra uppskov på max 3 miljoner kr per person.

Att göra uppskov betyder att du väntar med att betala vinstskatten på försäljning av en bostad. I stället för att betala in hela skatten direkt kan du skjuta upp det till ett senare tillfälle. Du kan skjuta upp vinsten ända fram tills du dör så länge du uppfyller reglerna för uppskov. Du kan begära uppskov hos Skatteverket när du deklarerar försäljningen av en bostad, vilket alltså blir året efter att du sålt din bostad.

Att göra uppskov innebär inte att du slipper betala skatten utan att du skjuter fram betalningenEtt uppskov räknas alltså som en skatteskuld. Sedan uppskovsräntan togs bort får man dock ha den skatteskulden helt räntefritt vilket såklart är mycket fördelaktigt.

Måste man köpa en dyrare bostad för att få uppskov?

2021-03-30 ⋅ 3 minuters läsning

I slutet på förra året kom beslutet att uppskovsräntan slopas. Det betyder att du som har gjort eller kommer att begära uppskov med att betala vinstskatt vid bostadsförsäljning slipper betala ränta. Det betyder också att du som redan har betalat vinstskatt kan göra omprövning under vissa förutsättningar. Vi reder ut.

Hur länge kan man få uppskov på skatten?

Om du har gått med ekonomisk vinst vid din bostadsförsäljning kan det vara en god idé att ansöka om uppskov hos Skatteverket. Med uppskov menas att man skjuter fram betalningen av skatten. Numera utan kostnad. Dock kan regelverket kring uppskov upplevas som snårigt – varför Mäklarringen här reder ut hur du som säljare kan tänka kring skatter och deklaration.

Skatteverkets riktlinjer

Måste man återföra Uppskovsbelopp?

Köper man en lika dyr eller dyrare ersättningsbostad jämfört med ursprungsbostaden kan man få uppskov med hela kapitalvinsten. Köper man en billigare ersättningsbostad kan man få ett kvoterat uppskov.

För försäljningar som görs under perioden 21 juni 2016 till 30 juni 2020 finns det inget tak för uppskovet. Det kan alltså röra sig om ett flera miljoner stort uppskov där beskattningen skjuts på framtiden. För tid före respektive efter dessa datum är taket för uppskov 1.450.000 kronor.

Det uppskov en person har vid ingången av ett år beskattas i form av en schablonintäkt på 1,67 procent i inkomstslaget kapital. Med en skattesats på 30 procent innebär det en skattekostnad med 0,501 multiplicerat med uppskovet. En bra tumregel är att ett uppskov med 1 miljon kronor kostar 5.000 kronor i årlig skatt.

Hur länge kan man skjuta på uppskov?

Om du har gått med ekonomisk vinst vid din bostadsförsäljning kan det vara en god idé att ansöka om uppskov hos Skatteverket. Med uppskov menas att man skjuter fram betalningen av skatten. Numera utan kostnad. Dock kan regelverket kring uppskov upplevas som snårigt – varför Mäklarringen här reder ut hur du som säljare kan tänka kring skatter och deklaration.

Skatteverkets riktlinjer

Hur länge kan man få uppskov med vinstskatt?

I Sverige betalar du vinstskatt på alla bostadsförsäljningar där du får ut mer pengar än du gav för bostaden. Skatten kallas reavinstskatt och är alltid 22 % på privatbostäder.

Om du har för avsikt att köpa en ny bostad kan du ansöka om uppskov på skatten för att istället använda pengarna som kontantinsats till ditt nya bostadsköp. Ju högre kontantinsats du har, desto lägre blir ditt bolån, vilket alltid är positivt.

Du ansöker om uppskov hos Skatteverket. Villkoren för att du ska kunna få uppskov är följande:

  • Uppskovsbeloppet måste vara minst 50 000 kronor.
  • Din sålda bostad och den du köper måste vara en privatbostad i antingen Sverige eller ett EES-land.
  • Din sålda bostad måste ha varit ditt permanentboende och din folkbokföringsadress.
  • Den nya bostaden måste vara köpt året innan eller året efter försäljningen av din tidigare bostad. Om du köper 2023 måste du alltså ha sålt din gamla bostad tidigast 1 januari 2021 och senast 31 december 2024.
  • Du måste ha bott i den gamla bostaden i minst ett år innan du skriver på kontraktet för bostaden du köper. Har du ägt bostaden länge måste du ha bott där i minst tre av de senaste fem åren. Tiden du bor i din gamla bostad innan nästa ägare flyttar in räknas inte.
  • Du måste flytta in i din nya bostad senast 2 maj andra året efter att du sålt din gamla bostad. Säljer du 2023 kan du alltså vänta till 2 maj 2025 med att flytta in.

Kan man slippa betala vinstskatt?

Uppskov med skatt på vinst från en bostadsförsäljning kan liknas vid ett lån från Skatteverket. Den som säljer en bostad med vinst ska egentligen betala skatt på vinsten, idag 22 procent. Om man köper en ny bostad, en ersättningsbostad, kan man i vissa fall få uppskov med skatten. Istället för att betala skatten direkt får man då betala en årlig avgift, ungefär som när man betalar ränta på ett lån. När skatten på uppskovet ska betalas, och vem som ska betala den, beror på vad som händer med bostaden framöver.

Som huvudregel gäller att skatten på uppskovsbeloppet ska betalas när ersättningsbostaden avyttras. Det kan till exempel vara när du säljer bostaden, ger bort den till någon närstående i gåva eller när någon annan än din make, sambo, partner eller ditt underåriga barn ska ärva dig. Det gäller även när endast en del av bostaden ska avyttras. Om du ger bort hälften av ersättningsbostaden till din respektive eller dina barn ska halva uppskovsbeloppet återföras till beskattning. Om du säljer din del av bostaden för att köpa en ny bostad är det dock ibland möjligt att begära uppskov på nytt, och på så sätt skjuta skatten på framtiden.

Hur många gånger får man uppskov?

Den 1 januari i år slopades uppskovsräntan på uppskjuten vinstskatt vilket innebär att man nu kan skjuta upp att betala vinstskatten utan att behöva betala någonting. De nya reglerna gäller även retroaktivt, eftersom man har rätt att begära uppskov upp till 6 år efter försäljningen som gav vinsten. Så vad betyder det här för dig om du har sålt din bostad med vinst? Och kan det löna sig att begära retroaktivt uppskov om du valde att betala in vinstskatten direkt? 

Vi börjar med att backa tillbaka bandet lite och gå igenom grunderna och hur det funkar med vinstskatt och uppskov. 

När får man inte göra uppskov?

Kalkylatorn hjälper dig att räkna ut hur stor del av din vinst du kan skjuta upp och hur mycket som måste beskattas.

Tänk på att vinst + eventuellt gammalt uppskov uppgå till minst 50 000 kr för att uppskov skall kunna göras.

Tänk även på att uppskovstaket är på 3 miljoner kr per bostad. Omden nya bostaden ägs ihop med någon annan måste du alltså ta hänsyn till att ni totalt kan göra uppskov på max 3 miljoner kr per person.

Att göra uppskov betyder att du väntar med att betala vinstskatten på försäljning av en bostad. I stället för att betala in hela skatten direkt kan du skjuta upp det till ett senare tillfälle. Du kan skjuta upp vinsten ända fram tills du dör så länge du uppfyller reglerna för uppskov. Du kan begära uppskov hos Skatteverket när du deklarerar försäljningen av en bostad, vilket alltså blir året efter att du sålt din bostad.

Att göra uppskov innebär inte att du slipper betala skatten utan att du skjuter fram betalningenEtt uppskov räknas alltså som en skatteskuld. Sedan uppskovsräntan togs bort får man dock ha den skatteskulden helt räntefritt vilket såklart är mycket fördelaktigt.

Måste man skjuta upp vinstskatt varje år?

När du säljer en bostad med vinst ska du betala 22 procent av vinsten i vinstskatt. Men nu kan du alltså göra uppskov, det vill säga skjuta fram vinsten utan att betala ränta. Du har fortfarande kvar skatteskulden men den kostar dig inget. När man beslutar sig för att göra ett uppskov är det bra att tänka långsiktigt och fundera över vad man kommer att använda pengarna till. Finns det andra lån med hög ränta kan det vara klokt att betala av dem eller få ner amorteringen på sitt bolån.

En fördel med att begära uppskov är förstås att du behöver låna mindre pengar till nästa boende. Du får en mindre belåningsgrad och en bättre privat bostadskalkyl. Man får dock inte glömma att skulden finns kvar och ska betalas tillbaka den dag du checkar ut från bostadsmarknaden.