:

Vad krävs för att importera alkohol?

Innehållsförteckning:

  1. Vad krävs för att importera alkohol?
  2. Kan man importera alkohol?
  3. Hur blir man importör av alkohol?
  4. Kan man köpa alkohol på nätet?
  5. Hur mycket alkohol får man importera i Sverige?
  6. Får man köpa alkohol utomlands och ta med till Sverige?
  7. Kan man beställa från Alko till Sverige?
  8. Får man importera vin själv?
  9. Hur gammal för att importera alkohol?
  10. Kan man köpa alkohol från utlandet?
  11. Kan man beställa alkohol från Tyskland?
  12. Hur många liter sprit får man ta in i Sverige från Tyskland?
  13. Får man ta me SOG alkohol från Danmark till Sverige?
  14. Hur mycket alkohol importeras till Sverige?
  15. Hur mycket vin får man importera?

Vad krävs för att importera alkohol?

Sverige är en stor importör när det gäller vin, särskilt från Italien, Frankrike och Spanien.

För att importera vin för försäljning måste du vara godkänd som upplagshavare eller registrerad varumottagare enligt lagen om alkoholskatt.

Det kan ta upp till tre månader för Skatteverket att behandla din ansökan. De granskar bland annat företagets budget och årsredovisning samt lagerlokaler. Företagets finansiella lämplighet bedöms också, dessutom tittar de på om skatter och avgifter har betalats i tid.

Nästa steg i processen är att ta kontakt med potentiella vinleverantörer som du kan handla med. En resa ner till södra Europa kan därmed vara en bra start. På så sätt kan du personligen besöka de olika vingårdarna som verkar vara intressanta.

Vinodlare som inte redan handlar med Sverige kommer sannolikt att välkomna dig med öppna armar. Men det finns många vinodlare som redan är representerade i Sverige av olika mindre importörer. Därför kan det vara nödvändigt för dig att köpa stora kvantiteter för att det ska vara intressant för vinproducenten, om du letar efter en exklusiv affär.

När du som företagare köper en vara från ett företag i ett annat EU-land ska säljaren i regel inte ta ut någon moms på försäljningen. Du ska alltså själv redovisa svensk moms på dina inköp i din momsdeklaration.

Detta gäller om säljaren är momsregistrerad i ett annat EU-land och varorna transporteras från ett EU-land till ett annat. Du behöver i de flesta fall uppge ditt giltiga momsregistreringsnummer (VAT-nummer) till säljaren. Du beräknar sedan den utgående momsen på varornas värde och redovisar den i din momsdeklaration.

Beroende på vilken momssats som gäller för den vara du köpt ska det vara 25, 12 eller 6 procent i påslag. För den moms som du själv beräknat har du avdragsrätt enligt de allmänna reglerna för ingående moms. Du kan hitta ytterligare information om moms på varor från andra länder på Skatteverket.se.

Kan man importera alkohol?

I regel ska du betala punktskatt i det land där du konsumerar alkoholen eller tobaken. Det finns dock undantag för privatpersoner som reser mellan olika EU-länder. Undantaget gäller om du har köpt varorna för eget bruk och inte för att sälja dem vidare. Skatter (moms och punktskatter) ingår i priset du betalar för en vara i inköpslandet, så du behöver inte betala något mer i ett annat EU-land.

För att fastställa om de varor du köpt är för eget bruk kan tullmyndigheterna kontrollera om du t.ex. äger eller arbetar för ett företag och hur varorna är förpackade och transporteras. De tittar också på hur mycket du har med dig. Varje EU-land får självt bestämma hur stora mängder tobaksvaror och alkoholhaltiga drycker du får ta in i landet. Följande mängder är dock alltid tillåtna:

Hur blir man importör av alkohol?

Vid import av alkoholhaltiga drycker kommer du i kontakt med följande myndigheter.

  • För att enligt alkohollagen få föra in alkoholdrycker i Sverige måste du först och främst vara godkänd antingen som upplagshavare eller registrerad varumottagare enligt de regler som gäller i lagen om alkoholskatt. Du ansöker om att få bli detta hos Skatteverket. Kontakta Skatteverket, Storföretagsregionen, Ludvikakontoret på telefon 0771-567 567 om du vill ha mer information eller gå in på Skatteverkets webbplats. Det är också till Skatteverket du redovisar importmoms om du är momsregistrerad.
  • Vid import från ett land utanför EU ska du betala eventuell tull till Tullverket vid importtillfället. Är du inte momsregistrerad gäller det även momsen.
  • Livsmedelsverket ansvarar för EU-lagstiftningen på vinområdet, exempelvis följedokument vid import och frågor om märkning i detaljhandeln.

Läs om hur du blir godkänd upplagshavare eller registrerad varumottagare hos Skatteverket.

Kan man köpa alkohol på nätet?

  • 10 liter starksprit
  • 20 liter starkvin
  • 90 liter vin (120 flaskor)
  • 110 liter öl (333 burkar=14 flak (24x0,33 liter)

Vid samköp, då kvoten för införsel överstigs, rekommenderar vi att ni meddelar oss namnen på samtliga beställare. Skicka ett e-post till [email protected] med beställningens ordernummer samt namnen på beställarna.

Du måste vara 20 år för att få handla hos oss. Ditt inköp ska endast vara för enskilt bruk och får inte säljas vidare. Det är endast den person som står uppgiven som mottagare av varorna som kan lösa ut dem, detta gäller oavsett vilken transportör man anlitar för sin leverans. Mottagaren måste vara minst 20 år och legitimera sig vid leveranstillfället.

Hur mycket alkohol får man importera i Sverige?

När det gäller alkohol får man inte föra in hur mycket som helt till Sverige om det inte finns grund för det. Hur mycket man får ta med sig är egentligen lite luddigt och de regler som gäller är inte helt enkla att tolka. Det är inte bara mängden alkohol som styr alkoholsort eller procent har inverkan på hur mycket man får ha med sig efter en utlandsresa. Den som tolkar hur mycket alkohol man har med sig, samt om mängden är rimlig är det svenska tullverket som håller till vid de svenska gränserna. De kan stoppa införseln av alkohol om de anser att mängden är för stor eller om de tror att det finns en avsikt att sälja alkoholen. Då kan den som transporterar den straffas på flera olika sätt.

Får man köpa alkohol utomlands och ta med till Sverige?

Om du reser till Sverige från ett annat EU-land eller från ett land utanför EU skiljer sig reglerna åt, men det finns tre saker som alltid gäller:

  • Du har fyllt 20 år.
  • Du transporterar eller bär alkoholen själv.
  • Alkoholen är för ditt eller din familjs personliga bruk.

Kan man beställa från Alko till Sverige?

I mångas ögon är vi väldigt åldersfixerade. Och vi kan bara hålla med. Att be om legg är en del i vårt arbete med att skydda unga från alkohol.

Den här webbplatsen innehåller information om alkohol. För att besöka den eller handla måste du ha fyllt 20 år.

Får man importera vin själv?

Det är mycket att hålla reda på när man ska börja importera vin och andra alkoholhaltiga drycker för försäljning. För att underlätta har vi på WH Group har tagit fram en checklista för dig som vill bli vinimportör. Flera av punkterna kan vi även hjälpa dig med. Vi har lång erfarenhet av att stötta såväl nya som erfarna vinimportörer med lager, distribution, ekonomi, och systemstöd. Du är välkommen att höra av dig om du vill veta mer.

Det första du behöver göra är att starta ett företag för din vinimport. Du behöver först upprätta ett bolag för att därefter kunna ansöka om de tillstånd som behövs för att kunna importera vin och annan alkoholhaltig dryck för försäljning. Det finns många bra guider för hur man startar ett företag. Vi brukar tipsa våra nystartande kunder om följande sidor:

Eftersom alkoholhaltiga drycker omfattas av punktskatter krävs ett antal godkännande från Skatteverket om du vill slippa betala skatten direkt vid importen (se punkter 3–4).

Med rätt godkännanden kan du som importör få uppskov att betala alkoholskatten tills varorna säljs. En förutsättning är att du har en lagerlösning som uppfyller Skatteverkets krav på säkerhet för att lagra oskattad alkoholhaltig dryck (skatteupplag, mer om det i punkt 4).

Om du inte har en egen lösning för lager och distribution kan du avtala med extern part. WH Group / Liquid Logistics erbjuder en kostnadseffektiv paketlösning, där våra kunders produkter lagras på våra 3PL-partners lager.

Hur gammal för att importera alkohol?

Hej och tack för att du vänder till dig Lawline med din fråga!

Det är inte tillåtet att föra in alkohol i Sverige om man är under 20 år. (4 kap. 4 § 2 st. alkohollagen). Som du troligtvis redan vet spelar det alltså ingen roll om det är tillåtet att köpa alkohol i Danmark. Tar man med sig alkohol trots att man är under 20 år begår man antingen smugglingsbrott eller ringa smugglingsbrott, vilket är den mildare formen av brottet (3 § och 4 § i lagen om straff för smuggling).

Kan man köpa alkohol från utlandet?

Sedan 2007 är det lagligt som privatperson att köpa alkohol från nätet. Det senaste rättsfallet från EU-domstolen 2007 där domstolen underkände Sveriges förbud mot privatimport av alkohol.

Alkohol är en punktskattepliktig vara enligt det så kallade punktskattedirektivet. Punktskatt ska beskattas i konsumtionslandet. Vid privatimport av alkohol ska du som importör deklarera dina inköp till Skatteverket i Sverige. Mer information finns här på Skatteverkets hemsida.

Kan man beställa alkohol från Tyskland?

Vi svarar på de vanligaste frågorna kring vad som gäller för att ta in alkohol till Sverige.

Får jag beställa alkohol för eget bruk via internet från Tyskland?

Hur många liter sprit får man ta in i Sverige från Tyskland?

Vi svarar på de vanligaste frågorna kring vad som gäller när du handlar alkohol i ett annat land och tar med dig det hem till Sverige.

Jag ska åka till Tyskland och undrar hur mycket sprit jag får ta med mig när jag kommer hem till Sverige?

Får man ta me SOG alkohol från Danmark till Sverige?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Du undrar alltså om det är olagligt att som 16-åring ta med sig alkohol från Danmark till Sverige.

Hur mycket alkohol importeras till Sverige?

På följande sidor presenteras statistik i tabellform på riksnivå över dels antalet partihandlare (de som får införa/importera, utföra/exportera, tillverka och handla med alkoholdrycker) för alkoholdrycker, dels antalet stadigvarande serveringstillstånd för allmänheten och för slutna sällskap.

Hur mycket vin får man importera?

Sedan Sverige gick med i EU finns det i princip inga begränsningar för hur mycket alkohol du får ta in i Sverige. Du får givetvis inte importera stora mängder som du sedan säljer vidare till vänner och bekanta hemma i Sverige. Men så länge varorna är för ditt eget personliga bruk finns inga lagstadgade begränsningar.