:

Hur bokför man Intäktsränta på skattekontot?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bokför man Intäktsränta på skattekontot?
  2. Får man Intäktsränta på skattekontot?
  3. Hur bokför jag inbetalning till skattekontot?
  4. När används konto 8910?
  5. Är Intäktsränta skattefritt?
  6. När används konto 2850?
  7. Hur bokför man Intäktsränta?
  8. Vad menas med Intäktsränta?
  9. Hur bokför man ränteintäkter?
  10. Vad bokförs på 1630?
  11. Vilken ränta har skattekontot?
  12. Vad är en Intäktsränta?
  13. Hur bokför jag en intäkt?
  14. Vilket konto bokför man ränta på?
  15. När dras pengar från skattekontot?

Hur bokför man Intäktsränta på skattekontot?

Jo, det är ett konto hos Skatteverket som används för att hantera skatter och avgifter. Bokföring på skattekontot fungerar egentligen som bokföringen på ett vanligt tillgångskonto t ex företagskontot. När pengar flyttas till kontot debiteras det och när pengar dras från kontot krediteras det. Vem har ett skattekonto? Skattekonto är något alla som betalar skatt i Sverige har,  både företag och privatpersoner.  

På skattekontot registreras avgifter och skatter som du ska betala eller få tillbaka av Skatteverket. Precis som på ett vanligt bankkonto så har du ett kontoutdrag för skattekontot och detta kontoutdrag hittar du när du är inloggad på Skatteverkets hemsida. Skattekontot stäms av varje månad och om det saknas pengar på kontot så skickar Skatteverket ut en betalningsuppmaning till dig. På verksamt.se finns filmen Skattekonto som tar upp vanliga frågor som Skatteverket får gällande skattekontot. 

När du flyttar pengar från ditt företagskonto till skattekontot

Får man Intäktsränta på skattekontot?

Räntan på skattekontot, den så kallade basräntan, höjdes i november 2022 från 1,25 procent till 2,5 procent. Det var första gången på nästan tio år. Skatteverket höjde sedan räntan ytterligare den 1 februari 2023 till hela 3,75 procent. I och med denna förändring kan det vara läge att justera kvarskatten.

Räntan utgår på kvarskatt som överstiger 30 000 kronor från och med 12 februari 2023 för privatpersoner och företag med kalenderår som räkenskapsår och på belopp som understiger 30 000 kronor från och med 4 maj 2023. För att minska räntekostnaden bör en insättning ske på skattekontot som täcker den förväntade skattekostnaden. 

Hur bokför jag inbetalning till skattekontot?

Alla juridiska och fysiska personer som är skattskyldiga i Sverige har ett skattekonto hos skatteverket där alla transaktioner mellan en skattskyldig person och skatteverket registreras.

Aktiebolag, ekonomiska föreningar, ideella föreningar, handelsbolag och kommanditbolag är juridiska personer och har därför ett eget skattekonto hos skatteverket. En enskild firma är inte en egen juridisk person och har därför inget eget skattekonto, det är den enskilda näringsidkaren som själv betalar skatter i den enskilda firman.

När används konto 8910?

På skattekontot har vi fått info om "slutlig skatt" samt en post om "tillgodoförd debiterad prel. skatt" och då detta ej fanns med på kontoutdrag jag tog ut innan jag gjorde senaste redovisning och inbetalning har vi nu ett + saldo. Hur ska jag bokföra dessa poster och vilka konton ska jag använda?

Den slutliga skatten i ett AB ska bokföras så här:

Är Intäktsränta skattefritt?

This website protects your privacy by adhering to the European Union General Data Protection Regulation (GDPR). You can grant your consent(s) to use your data for specific purposes below or by clicking "Agree to all".

Analytics

När används konto 2850?

För dig som är enskild när­ings­idkare omfattar skattekontot både företagets och dina privata skatter och avgifter. Som företagets skatter och avgifter räknas t ex

Som privata skatter och avgifter räknas t ex inkomstskatter, egen­avgifter och särskild löneskatt på det egna pensionssparandet.

Hur bokför man Intäktsränta?

Alla företag har ett skattekonto hos Skatteverket där transaktioner registreras. Att bokföra det kan vara krångligt. Här är mina tips på hur du ska göra.

Skattekontot kan jämföras med ett bankkonto – alla poster ska konteras och bokföras löpande. Du ska kunna stämma av saldot i bokföringen mot saldot på skattekontot hos Skatteverket. Du bokför skattekontot efter ett skattekontoutdrag som du kan få per post, men mer troligt är att du loggar in på Skatteverkets hemsida och skriver ut det själv.

Vad menas med Intäktsränta?

Vid ett underskott på skattekontot beräknas en kostnadsränta efter två olika nivåer, antingen med låg eller hög ränta beroende på hur underskottet uppstått. Den låga räntan uppgår till basräntan (2,5 procent fram till 31 januari 2023 och därefter 3,75 procent) medan den höga räntan är basränta plus 15 procentenheter. 

Låg ränta beräknas bland annat på belopp som: 

  • uppkommer på grund av underskott av slutlig skatt fram till förfallodag
  • Skatteverket har gett anstånd med att betala
  • uppkommit genom omprövningsbeslut av Skatteverket eller beslut av domstol (fram till förfallodagen) 
  • överlämnats till Kronofogden för indrivning.

Hur bokför man ränteintäkter?

Om du får ränteintäkt på ett bankkonto som inte är kopplat till Autokonteringen behöver det bokföras via Bokföring > Fler konteringsval > Manuell kontering på det datum pengarna sattes in på kontot. För att kunna bokföra ränteintäkten behöver bankkontot ha ett bokföringskonto. Om bankkontot avser ett spar/placeringskonto kan du välja konto 1940. För att skapa ett nytt konto går du till Anpassa > Kontoplan > Nytt konto. Fyll i kontonummer, benämning och välj kontotyp: Tillgång.

I exemplet nedan bokförs en ränteintäkt på 21,50kr som sattes in på sparkontot den 2022-12-31:

Vad bokförs på 1630?

Konto 1630 “Avräkning för skatter och avgifter” för aktiebolag och konto 2012 “Avräkning för skatter och avgifter” för enskilda firmor brukar kallas för företagets skattekonto. På skattekontot bokförs skatter och avgifter.

Under ett räkenskapsår betalar företag in olika skatter och avgifter till Skatteverket, till exempel preliminärskatt, arbetsgivaravgifter, moms och punktskatter. Detta sker via ett skattekonto. Ett aktiebolag har ett eget skattekonto medan en enskild firma – som alltså inte är en egen juridisk person – har ett gemensamt skattekonto med den enskilde näringsidkaren. I enskilda firmor omfattar alltså skattekontot både företagets och den enskilde företagarens privata skatter och avgifter. Genom att logga in på Skatteverkets webbplats kan du få ett kontoutdrag över ditt skattekonto.

Vilken ränta har skattekontot?

Sommaren är över och kanske hyrde du ut din sommarstuga eller husbil? Eller rensade du kanske rent av garaget och sålde prylarna? Nu kan Skatteverket få kontrolluppgifter från dina …

För andra gången under 2023 höjs både kostnadsräntan och intäktsräntan på skattekontot. De nya räntorna gäller från och med den 1 augusti 2023. Den höjda räntan påverkar bland annat …

Vad är en Intäktsränta?

Om det blir ett underskott på skattekontot beräknas en kostnadsränta. Skatteverket beräknar ränta utifrån två olika beräkningar – låg ränta (basräntan = 3,75% från och med februari 2023) och hög ränta (basräntan plus 15 procentenheter= 18,75 %).

Låg ränta tillämpas t ex vid anstånd med betalning, underskott av slutlig skatt fram till förfallodagen, omprövningsbeslut fram till förfallodagen och skulder som överlämnats till Kronofogden för indrivning.

Hur bokför jag en intäkt?

Regeringen har nyligen fattat ett beslut kring utdelning av elstöd för företag. Från och med den 30 maj kommer det vara möjligt för dig som företagare att ansöka om elstöd via Skatteverket. Hur ansöker du om elstöd? Vilka krav behöver uppfyllas? Hur och när ska elstöd bokföras? 

Det är Skatteverket som kommer att hantera ansökan samt utbetalning av elstöd till företag och organisationer. Företag räknas exempelvis som enskilda näringsidkare, aktiebolag och föreningar. Elstöd söker du genom Skatteverkets e-tjänst från och med den 30 maj 2023. Sista dagen att söka är den 25 september. 

Vilket konto bokför man ränta på?

Vissa funktioner kräver en betalplan

Ränteintäkter är intäkter på ränta som man fått genom lämnade fordringar hos fysiska eller juridiska personer. Det kan till exempel uppkomma om ditt företag lånar ut pengar till ett annat företag eller på ett bankkonto.

När dras pengar från skattekontot?

I Sverige betalar vi preliminärskatt på våra inkomster varje år. Det innebär att en ungefärlig skatt dras baserat på hur mycket du kommer att tjäna under hela året. Vid deklarationen sammanställs sedan dina inkomster för hela året och Skatteverket kan räkna ut exakt hur mycket skatt du ska betala.

Vanligt är att du betalat för lite skatt och att du får pengar tillbaka genom skatteåterbäring. Men det motsatta kan också hända, alltså att du betalar för lite pengar i skatt under året. Då ska du i stället betala tillbaka pengar till staten – och det är det som kallas restskatt eller kvarskatt.

Restskatt och kvarskatt är olika ord för samma sak. I folkmun är nog restskatt det vanligaste ordet, men kvarskatt är det Skatteverket normalt använder. Det formella begreppet är nå “kvarstående skatt”.

Att få beskedet under våren att man ska betala ännu mer i skatt känns såklart inte så kul. Men förklaringen ligger då i att du skattat mindre än du egentligen skulle ha gjort tidigare under året.

Att du får betala restskatt kan ha flera förklaringar. Här är några vanliga.