:

Vad gäller för Friskvårdsersättning?

Innehållsförteckning:

  1. Vad gäller för Friskvårdsersättning?
  2. Vad är friskvårdsbidrag?
  3. Vad anses vara friskvård?
  4. Vem kan få friskvårdsbidrag?
  5. Hur betalas Friskvårdsbidraget ut?
  6. Måste man vara fast anställd för att få friskvårdsbidrag?
  7. Hur mycket får man tillbaka på friskvård?
  8. Måste man betala tillbaka friskvårdsbidrag om man slutar?
  9. Är friskvård lönsamt?
  10. Har man alltid rätt till friskvårdsbidrag?
  11. Får man gå på spa för friskvårdsbidrag?
  12. Hur betalas friskvård ut?
  13. Måste man betala tillbaka friskvårdsbidrag?
  14. Vad ingår inte i Friskvårdsbidraget?
  15. Är friskvård skattefritt?
  16. Vad är ett friskvårdsbidrag?
  17. Hur bokför du friskvårdsbidraget?
  18. Vad behöver du veta om friskvårdsbidraget 2020?
  19. När ska friskvårdsbidrag beskattas?
  20. Vad är friskvård för anställda?
  21. Vad är ett friskvårdsbidrag?
  22. Vad är friskvård för arbetsgivaren?
  23. Hur bokför du friskvårdsbidraget?

Vad gäller för Friskvårdsersättning?

Det framgår inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård, men av rättspraxis framgår att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda.

För att ett friskvårdsbidrag ska kunna betalas ut skattefritt ska det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion, eller annan enklare friskvård som inte innehåller inslag av motion men som till exempel är avstressande eller avslappnande.

Vad är friskvårdsbidrag?

Det framgår inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård, men av rättspraxis framgår att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda.

För att ett friskvårdsbidrag ska kunna betalas ut skattefritt ska det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion, eller annan enklare friskvård som inte innehåller inslag av motion men som till exempel är avstressande eller avslappnande.

Vad anses vara friskvård?

Det framgår inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård, men av rättspraxis framgår att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda.

För att ett friskvårdsbidrag ska kunna betalas ut skattefritt ska det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion, eller annan enklare friskvård som inte innehåller inslag av motion men som till exempel är avstressande eller avslappnande.

Vem kan få friskvårdsbidrag?

Friskvårdsbidrag kan erbjudas till anställda på ett företag och är en skattefri personalförmån. För att friskvårdsbidraget ska anses vara skattefritt måste värdet anses vara av mindre värde. Det vill säga under 5 000 kr per år. Dessutom måste friskvårdsbidraget erbjudas till alla anställda på företaget och vara av samma värde. Uppfylls inte dessa krav måste aktiviteterna skattas för. 

Friskvårdsbidraget kan betalas ut på två olika sätt. Antingen betalar den anställde först för aktiviteten och lämnar sedan över kvittot till arbetsgivaren under inkomståret. Vilket arbetsgivaren i sin tur betalar ut friskvårdsbidraget till den anställde. Det andra alternativet är att man får checkar eller kuponger (vanligen kort) laddade med ett visst belopp. Alternativt att man får tillgång till en friskvårdsportal där man kan använda sitt friskvårdssaldo.

Företagets företagsform spelar roll när det kommer till friskvårdsbidrag. För att man ska ha möjlighet att få friskvårdsbidrag krävs en anställning. Med det menas att den anställde i företaget får lön och beskattas. Detta betyder att alla som räknas som anställda har rätt till friskvårdsbidrag.

Men räknas man som ägare och inte anställd har man inte rätt till friskvårdsbidrag. Exempelvis om man driver enskild firma eller ett handelsbolag. Har man däremot anställda i handelsbolaget eller den enskilda firman har de anställda rätt till friskvårdsbidrag. Driver man aktiebolag räknas man vanligen som anställd i bolaget och har rätt till skattefria friskvårdsbidrag.

Naturaförmån sker när det är arbetsgivaren som bestämmer och betalar för en aktivitet. När det kommer till naturaförmån finns det ingen beloppsgräns som det gör för friskvårdsbidrag. Istället är det varje enskilt fall som bedöms om det anses som naturaförmån och är av mindre värde och enklare slag.

Exempel på naturaförmån kan vara att arbetsgivaren bestämmer att alla ska få möjligheten att gymma på företaget. Eftersom det är arbetsgivaren som bestämmer och betalar för gymkortet anses det vara en naturaförmån. Precis som för friskvård måste alla anställda på företaget ha rätt till naturaförmån för att den ska gälla.

Hur betalas Friskvårdsbidraget ut?

Friskvårdsbidrag är en form av personalvårdsförmån som en arbetsgivare har möjlighet att erbjuda sina anställda. För att friskvårdsbidraget ska vara skattefritt för den anställde behöver följande tre förutsättningar finnas:

  • Samma belopp och villkor erbjuds till samtliga anställda (oavsett anställningsvillkor)

  • Vara av mindre värde (maximalt 5 000 kronor per person och år)

  • Nyttjas för motion- och friskvårdsaktiviteter av enklare slag.

Under hösten 2022 meddelade dock Skatteverket att arbetsgivare även kan välja att proportionera friskvårdsbidraget i förhållande till arbetstid och sysselsättningsgrad. En förutsättning för proportionering är att samma villkor gäller för hela personalen – den kan inte göras utifrån kriterier såsom lönenivå eller tjänsteställning.

Vad ett företag erbjuder sina anställda i friskvårdsbidrag är upp till företaget. Men för att friskvårdsbidraget ska vara skattefritt för den anställde, får det inte överstiga 5 000 kronor. Det innebär att arbetsgivaren inte gör skatteavdrag eller betalar arbetsgivaravgifter på förmånen – det sker med andra ord ingen förmånsbeskattning.

Måste man vara fast anställd för att få friskvårdsbidrag?

Det finns ingen lagstiftad eller centralt kollektivavtalad skyldighet för arbetsgivare (och därmed rättighet för dig som anställd) att erbjuda friskvårdsförmåner. Det är alltså upp till varje arbetsgivare att besluta om det ska erbjudas de anställda. 

Det som är viktigt är att alla på arbetsplatsen har samma möjlighet att få del av en friskvårdssatsning. Om det finns en facklig och medlemmarna tycker detta är en viktig fråga, kan klubben genom sin rätt till inflytande försöka påverka till att få en sådan förmån.

Hur mycket får man tillbaka på friskvård?

Som arbetsgivare har du möjligheten att erbjuda dina medarbetare skattefri motion och friskvård. Så länge förmånen är av ett mindre värde (upp till 5 000 kronor) och riktar sig till alla i personalen ska det betraktas som en skattefri personalförmån. 

Kostnaden för en enskild aktivitet får dock inte överstiga 1 000 kr, om den ska vara skattefri. Om friskvårdsbidraget överstiger 5000 kr för hela kalenderåret ska hela årets friskvårdsbidrag beskattas.

Måste man betala tillbaka friskvårdsbidrag om man slutar?

För dig som är anställd och ska registrera utlägg i PA-webben

  • Fota/scanna ditt kvitto
  • Spara som jpeg eller pdf
  • Gå in i PA-webben
  • Välj Min sida och därefter Resor/utlägg
  • Registrera ditt utlägg som ”Friskvårdsbidrag”. 
  • Dra in filen med ditt kvitto eller bläddra under ""dra filer hit för att bifoga eller bläddra" under valfri flik. 
  • Skicka ärendet. Ärendet går till din chef för attest.

Är friskvård lönsamt?

Det är viktigt att du som arbetsgivare prioriterar dina anställdas hälsa eftersom det har avgörande betydelse för företagets effektivitet och lönsamhet

Företagshälsovården har specialister inom arbetsmiljö och hälsa, frisk- och sjukvård samt rehabilitering.

Du kan till exempel anlita företagshälsovården när du arbetar med arbetsmiljön och ska bedöma de fysiska och psykiska riskerna på arbetsplatsen. De kan också hjälpa till med arbetsanpassning och rehabilitering, samt rutiner för hur man fångar upp tidiga tecken på att någon mår dåligt och hur kontakten med sjukskrivna ska skötas.

Har man alltid rätt till friskvårdsbidrag?

Nej, inte enligt lagen eller centrala kollektivavtal. Det är upp till din arbetsgivare att bestämma om ni ska ha någon friskvårdstid, oftast en timme. Har ni ingen sådan tid? Då kan ni välja att driva det i er fackklubb eller gå ihop några kollegor och lyfta frågan med chefen. Det finns en massa argument att föra fram.

Arbetsplatsen får friskare anställda. Därmed minskar företagets kostnader för sjukskrivningar. Motion gör oss piggare. Då blir vi också mer effektiva och nöjda på jobbet. Om de anställda får generösa villkor för friskvård förbättrar det arbetsgivarens rykte och det kan få fler att söka sig till företaget. Bara för att nämna några plus.

Får man gå på spa för friskvårdsbidrag?

En härlig massage som väcker liv i trötta muskler.

Bli väl omhändertagen under vår klassiska massage! Den ökar cirkulationen, lugn- och ro hormonet oxytocin utsöndras och ökar välbefinnandet, löser även upp spänningar och kroppen blir allmänt avslappnad.

Hur betalas friskvård ut?

Från och med 2023 gäller denna lista med godkända friskvårdsaktiviteter. Däremot kommer skatteverket inte fylla på listan under 2023. Detta då nya godkända aktiviteter tillkom i högre takt än skatteverket hade tid att ta ställning till dem. Aktiviteter som inte finns på denna listan men uppfyller regler för friskvårdsbidrag får godkännas av arbetsgivaren.

A

Måste man betala tillbaka friskvårdsbidrag?

Som de flesta vet kan arbetsgivare bjuda sina anställda på skattefri motion och friskvård. Detta både i form av friskvårdsbidrag (när de anställda själva väljer sina aktiviteter) och så kallade naturaförmåner (när arbetsgivaren bestämmer aktiviteten).

Maxbeloppet för det skattefria friskvårdsbidraget är 5 000 kronor per anställd och kalenderår.

Vad ingår inte i Friskvårdsbidraget?

Artisterna Lili och Susie var populära på 1980-talet och deras riktiga namn var egentligen Ingalill och Susanne.

Foto: Lotte Fernvall/Aftonbladet/TT

Är friskvård skattefritt?

Det framgår inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård, men av rättspraxis framgår att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda.

För att ett friskvårdsbidrag ska kunna betalas ut skattefritt ska det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion, eller annan enklare friskvård som inte innehåller inslag av motion men som till exempel är avstressande eller avslappnande.

Vad är ett friskvårdsbidrag?

Friskvårdsbidrag. Friskvårdsbidrag som arbetsgivaren ger till den anställda får vara maximalt 5 000 kronor per år. Om arbetsgivaren betalar ut ett högre friskvårdsbidrag än 5 000 kronor, ska den anställda beskattas för hela friskvårdsbidraget.

Hur bokför du friskvårdsbidraget?

Så bokför du friskvårdsbidraget. Du bokför friskvårdsbidraget på konto 7699 Övriga personalkostnader. Motkontot är 2440 leverantörsskulder. Momsen är avdragsgill så den tar du med i konteringen och anger momsen för inköp, konto 2641.

Vad behöver du veta om friskvårdsbidraget 2020?

Friskvårdsbidrag 2020 – allt du behöver veta. Mimmi Rito2019-12-20. Friskvårdsbidraget är en av flera förmåner som du som arbetsgivare kan erbjuda dina medarbetare. Syftet är att öka kollegornas välmående och företagets attraktionskraft på en arbetsmarknad där konkurrensen om rätt kompetens blir allt tuffare.

När ska friskvårdsbidrag beskattas?

Sedan det nyligen kommit en dom angående friskvårdsbidrag från Högsta Förvaltningsdomstolen gäller dock enligt Skatteverket från nionde september 2019 att hela årets friskvårdsbidrag ska beskattas om det överstiger 5 000 kr för hela kalenderåret, men bara om någon del har lämnats nionde september eller senare under 2019.

Vad är friskvård för anställda?

  • Friskvård är till för att må bättre och undvika sjukdomar. Arbetsgivaren kan göra avdrag för motion, kostråd, massage och andra hälsoinsatser för anställda.Allt fler arbetsplatser har tillgång till träningslokaler.

Vad är ett friskvårdsbidrag?

  • Friskvårdsbidrag. Friskvårdsbidrag som arbetsgivaren ger till den anställda får vara maximalt 5 000 kronor per år. Om arbetsgivaren betalar ut ett högre friskvårdsbidrag än 5 000 kronor, ska den anställda beskattas för hela friskvårdsbidraget.

Vad är friskvård för arbetsgivaren?

  • Friskvård är till för att må bättre och undvika sjukdomar. Arbetsgivaren kan göra avdrag för motion, kostråd, massage och andra hälsoinsatser för anställda. Allt fler arbetsplatser har tillgång till träningslokaler. Det blir vanligare att arbetsgivaren erbjuder rökavvänjning, gratis frukt och fria läkarbesök.

Hur bokför du friskvårdsbidraget?

  • Så bokför du friskvårdsbidraget. Du bokför friskvårdsbidraget på konto 7699 Övriga personalkostnader. Motkontot är 2440 leverantörsskulder. Momsen är avdragsgill så den tar du med i konteringen och anger momsen för inköp, konto 2641.