:

Vad är ett tungt fordon?

Innehållsförteckning:

 1. Vad är ett tungt fordon?
 2. Hur tungt får ett fordon vara i Sverige?
 3. Hur tung bil får jag köra?
 4. Vad får man köra med B-körkort?
 5. Vilka typer av fordon finns?
 6. Vad är ett tungt släp?
 7. Vad klassas som lastbil?
 8. Hur tungt får man dra med be kort?
 9. Får man köra tung lastbil utan YKB?
 10. Får man köra husbil över 3500 kg?
 11. Hur tung husbil får man köra med B kort?
 12. Vilka bilar får man dra 1500 kg på b kort?
 13. Är en båt ett fordon?
 14. Är en häst ett fordon?
 15. Var går gränsen för tungt släp?

Vad är ett tungt fordon?

Den tunga trafiken ökar från år till år och är årligen inblandad i ett fyrtiotal dödsolyckor. Anledningen är sällan den tunga trafikens förare, men det stora fordonet ställer extra höga krav på insikt om trafiksäkerhet. Den insikten kan erhållas i små diskussionsgrupper där förare diskuterar konkreta situationer som kan uppstå i vardagen och hur dessa kan hanteras. Här berörs exempelvis hastighet, bältesanvändning, distraktion och trötthet, samt alkohol och droger.

Hur tungt får ett fordon vara i Sverige?

Publicerad 2018-08-29 / 10:31 av Charlotta.Nilsson i

Aktuellt vägnät, dubbelmontage, lastbilskalkylator, stabilitet, framkomlighetskrav och mycket annat. Vi har sammanfattat mycket av det som sades på seminariet - Vägnät och regler för 74 tons fordon, som genomfördes på mässan Elmia Lastbil. 

Hur tung bil får jag köra?

Är det snart dags att dra ut på camping? För att kunna köpa och köra precis det du vill, behöver du kanske fundera på dina körkortsbehörigheter.

En del kan köra tunga personbilar på sin B-behörighet. Andra kan behöva skaffa en tyngre behörighet för att kunna köra det ekipage som man drömmer om. Här reder vi ut vad som gäller för olika fordon och släp.

Vad får man köra med B-körkort?

Är det snart dags att dra ut på camping? För att kunna köpa och köra precis det du vill, behöver du kanske fundera på dina körkortsbehörigheter.

En del kan köra tunga personbilar på sin B-behörighet. Andra kan behöva skaffa en tyngre behörighet för att kunna köra det ekipage som man drömmer om. Här reder vi ut vad som gäller för olika fordon och släp.

Vilka typer av fordon finns?

Majoriteten av de bilar som rullar på våra vägar är fossildrivna. Men användningen av miljöbilar och biodrivmedel ökar. Vilka typer av fordon finns idag på marknaden? Vilka drivmedel? M Sverige går igenom de vanligaste fordonstyperna och listar olika drivmedel.

Den svenska bilparken består av nästan fem miljoner fordon. De flesta är fossildrivna, det vill säga bensin- eller dieselbilar. Även om förbränningsmotorn lever vidare går utvecklingen framåt både vad gäller konstruktion och bränsleåtgång. Idag kan den kombineras med andra motorer som en elhybrid, eller i kombination med moderna bränsletyper som till exempel gasdrift. Vilken typ av fordon och bränsle som bilisten bör välja beror på körbehovet. Här nedan listar M Sverige tekniker alternativen.

Vad är ett tungt släp?

För att få övningsköra med personbil eller lätt lastbil med tungt släp ska du ha ett körkortstillstånd för grupp 1 och du ska ha fyllt 18 år.

Du kan snabbt och enkelt ansöka om att körkortstillstånd via tjänsten Ansök om körkortstillstånd (grupp 1). Tjänsten kräver e-legitimation. Det går även att beställa en blankett via tjänsten Beställ blankett.

Vad klassas som lastbil?

Lastbil är en bil som är inrättad huvudsakligen för godstransport.

Lastbilar delas in i lätta och tunga lastbilar. Lätt lastbil har en totalvikt på högst 3,5 ton. En tung lastbil har en totalvikt som överstiger 3,5 ton. Tung lastbil får köra högst 90 km/timmen på motorväg eller motortrafikled, 80 km/timmen på annan väg eller om lastbilen har släp. Lätt lastbil får köra den hastighet som gäller för vägen.

Hur tungt får man dra med be kort?

Hur tung släpvagn får jag dra med bilen? En av de vanligaste frågorna vi får från våra kunder när de är på jakt efter ny bil. Svaret är i regel tvådelat och beror på hur mycket bilen får dra samt vad den som ska köra har för körkortsbehörighet. Att bara titta på bilens maximala släpvagnsvikt ger alltså bara halva svaret. Häng med så förklarar vi hur det fungerar.

Om du har en släpvagn, hästtransport eller husvagn och vill veta om du får dra den med bilen du tittar på att köpa är det absolut enklast att gå till Transportstyrelsens släpvagnskalkylator. Där fyller du i bilens och släpets registreringsnummer samt din körkortsbehörighet. På några sekunder får du svar på om bilen passar eller ej.

Hur tung släpvagn du får dra med din bil beror på två saker, dragbilens begränsning (vad den är godkänd för) samt din körkortsbehörighet.

Får man köra tung lastbil utan YKB?

Lagen (2007:1157) om yrkesförarkompetens reglerar undantag då förare av vissa fordon inte behöver ha yrkeskompetensbevis.

Lagen (2007:1157) om yrkesförarkompetens ska inte tillämpas på förare av fordon

Får man köra husbil över 3500 kg?

Det gäller att hålla ordning på vilken körkortsbehörighet som gäller för att köra husbil. Beroende på när du fått körkort och om du blivit av med det någon gång så gäller olika regler.

Vissa kan köra tunga personbilar på sin B-behörighet, medan andra kan behöva skaffa tyngre behörighet. Här är två grundläggande regler:

Hur tung husbil får man köra med B kort?

Vilken husbil du får köra beror på vilket körkort du har, vilket land du kör i, och ibland också vilket år du tog körkortet. Med ett vanligt B-körkort får du, i de flesta länder, köra husbilar som har en totalvikt på max 3,5 ton. När det gäller tyngre husbilar krävs i många länder ett C1-körkort, men om du har ett svenskt körkort taget före 1996, kan du också få köra tyngre husbilar på ditt B-körkort. Observera att alla förare som planerar att köra husbilen under resan behöver ett körkort med rätt behörighet. 

Totalvikt: Den maximala totala vikten fordonet tillåts att ha med full last inklusive passagerare.

Tjänstevikt: Fordonets teoretiska vikt i körklart skick, inklusive förare och vissa grundläggande saker som till exempel drivmedel.

Vilka bilar får man dra 1500 kg på b kort?

Generellt kan man säga att ett lätt släp har en totalvikt på högst 750 kg.

Även ett släp med högre totalvikt än 750 kg kan vara lätt, så länge den sammanlagda totalvikten på släp och bil är högst 3 500 kg. För att köra sådana fordonskombinationer räcker det med körkort med behörighet B. 

Har du en bil med en totalvikt på högst 3 500 kilo får du ändå koppla till ett lätt släp vilket gör att tågvikten kan komma upp till som högst 4 250 kilo och du får köra det ekipaget på ett B-körkort.

Är en båt ett fordon?

LNG (Liquified Natural Gas) är kondenserad naturgas (metangas) som förvaras i isolerade tankar vid en temperatur av ungefär -160 °C.

När ett fordon är stillastående och förbrukningen ur tanken upphör kommer tankens tryck och temperatur att öka. Efter en viss tid kommer temperaturökningen att leda till att tankens tryck överstiger säkerhetsventilens öppningstryck och tanken kommer att ventilera ut naturgas i omgivningen.

För att ett LNG-drivet fordon ska accepteras för sjötransport ska det inte vara benäget att ventilera ut naturgas under transporten.

Är en häst ett fordon?

Hästfordon är ett fordon som är förspänt med dragare. Hästfordon ska föras på vägrenen. Det är förbjudet att framföra hästfordon på motorväg och motortrafikled. När ett hästfordon ska föras på väg under mörker måste det vara utrustat med en lykta som visar vitt ljus framåt. Lyktan kan vara fäst antingen på hästen eller på vänstra sidan av fordonet eller dess last. Det ska också finnas en lykta som visar rött ljus bakåt. Den ska vara fäst på fordonets eller lastens vänstra sida. Baktill ska det också finnas reflexanordningar som återkastar rött ljus när de belyses. På fordonets eller lastens sidor ska det finnas reflexanordningar som återkastar orangegult ljus åt sidan. (Transportstyrelsens föreskrifter, TSFS 2009:31)

Var går gränsen för tungt släp?

För att få övningsköra med personbil eller lätt lastbil med tungt släp ska du ha ett körkortstillstånd för grupp 1 och du ska ha fyllt 18 år.

Du kan snabbt och enkelt ansöka om att körkortstillstånd via tjänsten Ansök om körkortstillstånd (grupp 1). Tjänsten kräver e-legitimation. Det går även att beställa en blankett via tjänsten Beställ blankett.