:

Kan man byta företagsnamn?

Innehållsförteckning:

 1. Kan man byta företagsnamn?
 2. Vad kostar det att byta namn på enskild firma?
 3. Kan en enskild firma ha ett namn?
 4. Måste en enskild firma ha ett namn?
 5. Hur lång tid tar det att byta företagsnamn?
 6. Kan man vara två personer i enskild firma?
 7. Vad kostar det att byta företagsnamn?
 8. Vad är risken med enskild firma?
 9. Hur mycket kostar det att byta namn?
 10. Kan man anställa familjemedlem i enskild firma?
 11. Hur lång tid tar namnbyte företag?
 12. När lönar det sig med enskild firma?
 13. Kan en enskild firma äga en bil?
 14. Hur lång tid tar det att byta namn på företag?
 15. Varför kan inte en ägare få lön i en enskild firma?

Kan man byta företagsnamn?

I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta för att byta namn på ditt företag.

Innan du gör någonting annat måste du bestämma dig för vad det nya namnet ska vara för ditt bolag. Det kanske låter som den lättaste biten men så är inte riktigt fallet. Att välja ett nytt namn till ditt företag kräver sin research då du måste se till att det följer alla regler som finns och att namnet självklart även gynnar ditt företag och den verksamhet du bedriver.

Vad kostar det att byta namn på enskild firma?

Valet av företagsform står ofta mellan enskild firma, även kallat enskild näringsverksamhet, eller aktiebolag. Många väljer att starta sitt företag i form av en enskild firma för att senare, när företaget växer, byta företagsform till ett aktiebolag. Nedan går vi först igenom några centrala skillnader mellan att driva företag som enskild firma jämfört med aktiebolag. Sedan tittar vi närmare på hur det går till att byta från enskild firma till aktiebolag och vad som kan vara viktigt att tänka på vid en ombildning.

Det finns många fördelar med att driva företag i form av en enskild firma, framför allt att det är väldigt enkelt och billigt att starta enskild firma. Det finns inga krav på att du ska ha ett visst startkapital, i princip krävs bara en registrering hos Skatteverket. Dessutom är det enklare att avveckla en enskild firma som inte längre används jämfört med motsvarande process för ett aktiebolag.

Kan en enskild firma ha ett namn?

Vad kännetecknar egentligen ett bra företagsnamn? I dagens brusiga värld handlar det om att sticka ut från mängden. Därför bör du satsa på att ditt företagsnamn uppfyller dessa kriterier:

Innan vi går in på det roliga med att komma på ett bra företagsnamn, måste vi först prata om vad man får och inte får göra gällande företagsnamnet. Som alltid finns det riktlinjer. Bolagsverket har en lista som du som företagare behöver förhålla dig till. Har du bra koll på reglerna så ökar chansen väsentligt att ditt företagsnamn blir godkänt. Här är några exempel på regler som gäller:

 • Företagsnamnet måste gå att särskilja från namn på andra företag, föreningar eller varumärken.
 • Namnet ska inte kunna förväxlas med andra företagsnamn
 • Företagsnamnet får inte innehålla uttryck som diskriminerar eller förolämpar någon. Det får inte heller innehålla något som kränker någons upphovsrätt.
 • Namnet ska stämma överens med den verksamhet som företaget bedriver. Namnet får inte vara vilseledande på något sätt.
 • Namnet kan inte enbart innehålla en ort
 • Företagsnamnet kan inte heller enbart innehålla ett efternamn
 • Företagsnamnet får inte endast innehålla siffror, eller enbart innehålla bokstäver som inte bildar ett ord.

Måste en enskild firma ha ett namn?

Hej. Vi är två enskilda näringsidkare som tänker arbeta tillsammans i den form att vi anlitar och fakturerar varandra. Men vi vill ha ett namn utåt för att kunna marknadsföra oss. Är det tillåtet att komma fram till ett namn och använda det utan att registrera det?- Henrik

Svar av Patent- och registreringsverket, Expert på varumärkesskydd och patent.

Hur lång tid tar det att byta företagsnamn?

Om du har ett giltigt pass rekommenderar vi i så fall att du bokar resan i det namn som står i ditt pass och gör ett nytt pass efter resan när namnändringen är klar. Du kan också vänta med att skicka in namnansökan till efter resan.

Om du inte har något giltigt pass eller om ditt pass snart går ut rekommenderar vi att du

1. skaffar ett nytt pass i ditt nuvarande namn2. bokar resan i ditt nuvarande namn3. skickar in ansökan om namnändring efter att du fått ditt nya pass4. skaffar ett nytt pass med ditt nya namn när du kommit hem och namnändringen är klar.

I tjänsten kan du som är över 18 år och har Swish ansöka om följande ändringar:

 • lägga till eller ta bort förnamn
 • ändra stavning på förnamn
 • ändra ordningsföljd mellan dina förnamn
 • ändra ditt tilltalsnamn.

Kan man vara två personer i enskild firma?

Du kan starta företag från det att du fyllt 16 år. Men du måste ha dina föräldrars eller din förmyndares tillstånd, liksom tillstånd från en ”överförmyndare” (det finns en i varje kommun – ring till växeln på ditt kommunkontor). Från 18 års ålder är du myndig och har eget ansvar för företaget.

Detta är den vanligaste formen av litet företag. Firmatecknaren (ägaren) är samma sak som firman. Det kostar faktiskt ingenting att starta en enskild firma. Men vill man att den skall heta något annat än firmatecknarens namn kostar det någon hundralapp att registrera ett företagsnamn som t.ex. "Ingemars bil och motor" istället för bara företaget "Ingemar Andersson". Firmatecknarens ekonomi och företagets ekonomi är samma sak. Går företaget dåligt kan ägaren bli tvungen att göra personlig konkurs. Företagets skulder är ju samtidigt ägarens skulder.

Vad kostar det att byta företagsnamn?

Du gör din ansökan om att starta en enskild firma hos Skatteverkets e-tjänst på företagarsajten verksamt.se med ditt mobila bank-id eller via Skatteverkets blankett Företagsregistrering. När du ska registrera företag behöver du fylla i en rad olika uppgifter. Det handlar om allt ifrån hur mycket du tjänar på ditt jobb (om du startar eget vid sidan om din anställning) till hur stor vinsten i ditt företag beräknas bli. Det här är så klart inte alltid helt lätt att veta innan man har kommit igång. Är du inte säker på antalet kronor så räcker det att du gör en uppskattning av summorna. Var dock noggrann för att komma så nära sanningen som möjligt.

 Starta eget företag steg för steg - den kompletta guiden

Det kostar ingenting att starta enskild firma och ansöka om F/FA-skatt hos Skatteverket. Men om du vill skydda ditt företagsnamn hos Bolagsverket kostar det 1200 kronor om du gör anmälan via deras e-tjänst. Om du väljer att lämna in en blankett istället kostar det 1500 kronor. Vanligtvis behöver du inte registrera din firma hos Bolagsverket men det finns undantag. Om du till exempel vill delta i offentliga upphandlingar eller behöver tillstånd att driva en viss verksamhet kan du behöva göra en sådan registrering.

Vad är risken med enskild firma?

Då kan enskild firma vara att föredra. Den är lätt att starta och du behöver inte satsa något aktiekapital. Kostnaden för att dra igång stannar vid runt tusen kronor i registreringsavgift. I regel är det enda kravet en godkänd F-skattsedel, vilket kan ta några veckor hos skatteverket.

Fundera på aktiebolag. Om företaget går i konkurs förlorar så slipper ägarna ta hela smällen utan förlorar bara det satsade aktiekapitalet på som lägst 25 000 kronor.

I praktiken är villkoren ofta tuffare. Bankerna kräver ofta personlig borgen av ägaren för att låna pengar ut till nystartade aktiebolag. Företagare som inte följt lagen riskerar också personligt betalningsansvar.

Hur mycket kostar det att byta namn?

Via ansökningsblanketter hos Skatteverket byter du efternamn. Beroende på om du vill byta eller ändra ett dubbelt efternamn, byte till ett annat efternamn eller om du vill ändra ett efternamn som du redan har finns det olika blanketter att använda sig av. Beroende på detta blir också handläggningstider för namnbyte olika. Vill du byta förnamn eller efternamn utan avgift är handläggningstiden ungefär en månad och vid byte av efternamn med avgift är tiden mellan en till två månader. För nybildade efternamn är handläggningstiden längst och tar ungefär två till tre månader.

Kan man anställa familjemedlem i enskild firma?

Våra experter svarar på läsarnas frågor om företagande. Nu kan du läsa det senaste svaret som handlar om du kan anställa någon när du har enskild firma. 

OBS: Artikeln har uppdaterats

Hur lång tid tar namnbyte företag?

8 april, 2015

Kort sagt är det 3 punkter som måste genomföras för att byta namn på sitt företag.

När lönar det sig med enskild firma?

Att starta enskilda firman är perfekt för en trevande start. Men när det blir snurr på verksamheten kan det finnas många fördelar med aktiebolag.

Det är lättare och billigare att dra i gång en firma. Men med ett aktiebolag blir riskerna mindre. Det betyder att det ofta är en fördel att starta med enskild firma.

Kan en enskild firma äga en bil?

Mysko med radbrytningarna – jag kopierade texten och la in den i Notepad, så kunde jag läsa den.

Hursomhelst, ang bil i firman:

Hur lång tid tar det att byta namn på företag?

Du kan ansöka om att byta till ett nybildat efternamn, alltså ett efternamn som inte redan används.

Fem kriterier för att byta till ett nybildat efternamn:

Varför kan inte en ägare få lön i en enskild firma?

 • I en enskild firma är du personligen ansvarig för allt som händer, medan ett aktiebolag är en egen juridisk person och du är inte personligen ansvarig ifall bolaget går i konkurs.
 • I ett aktiebolag räknas du som anställd (trots att du driver det helt själv) och tar ut lön precis som vilken anställd som helst. I en enskild firma gör du istället egna uttag precis när du vill och betalar istället något som heter egenavgifter i slutet av året. Egenavgifterna är istället för arbetsgivaravgifter och sociala avgifter som betalas på lönen om du är anställd i ett aktiebolag.