:

Får man jobbskatteavdrag som pensionär?

Innehållsförteckning:

  1. Får man jobbskatteavdrag som pensionär?
  2. Hur mycket betalar man i skatt om man jobbar som pensionär?
  3. När har man rätt till jobbskatteavdrag?
  4. Hur mycket sänks skatten för pensionärer 2024?
  5. Hur mycket sänks skatten för pensionärer 2023?
  6. Vad är skillnaden mellan grundavdrag och jobbskatteavdrag?
  7. Hur mycket får en pensionär i månaden efter skatt?
  8. Hur får jag mitt jobbskatteavdrag?
  9. Hur mycket skatt betalar en pensionär 2023?
  10. Hur hög blir pensionen 2023?
  11. Vilka pensionärer får högre skatt 2023?
  12. Hur mycket höjs pensionerna 2023 i Sverige?
  13. Vem får inte jobbskatteavdrag?
  14. Hur mycket höjs pensionen med 2023?
  15. Hur mycket får en pensionär tjäna utan att betala skatt 2023?

Får man jobbskatteavdrag som pensionär?

Ja, du får jobba som pensionär. Det går utmärkt att ta ut pension samtidigt som du jobbar extra, jobbar deltid eller jobbar heltid. Då är du en jobbonär.

Du har rätt att behålla ditt jobb ända till månaden du fyller 69 år enligt paragraf 32a i lagen om anställningsskydd (LAS). Men inget hindrar dig från att jobba efter du har fyllt 69 år. Du behöver bara komma överens med en arbetsgivare. Hos oss på Veteranpoolen får du jobba så länge du har lust och ork.

Det finns inga begränsningar i hur många timmar du får jobba och samtidigt ta ut pension.

Ja, du kan jobba heltid och samtidigt ta ut pension. Det finns inga begränsningar i hur många timmar du kan jobba och samtidigt ta ut pension.

Det kan vara riktigt lönsamt att jobba som pensionär.

Som pensionärer betalar du lägre skatt på lönen tack vare jobbskatteavdraget. Från och med året du fyller 66 år får du dessutom förstärkt jobbskatteavdrag.

Och från året du fyller 67 år får du ett förhöjt grundavdrag som gör att du kan ha förvärvsinkomst upp till 683 200 kronor per år (motsvarar 56 933 kronor i månaden) utan att betala statlig inkomstskatt.

Hur mycket betalar man i skatt om man jobbar som pensionär?

Varför ska man jobba som pensionär? Det finns flera olika skäl till detta - och idag ser man också att många fler väljer att gå i pension, men fortfarande arbeta i någon mån. En stor anledning  till detta handlar om att man kanske inte fått ihop tillräckligt med pengar för att klara sig på den egna pensionen. Man arbetar därför vidare för att klara av vardagen. Det handlar då också om ett väldigt förmånligt arbete då man betalar mindre i skatt på det man tjänar - samtidigt som jobbskatteavdrag pensionär, givet ålder, är förhöjt. Det kan, helt enkelt, vara väldigt förmånligt att arbeta efter pension och att som pensionär jobba extra. 

Det ekonomiska är ett starkt skäl till varför många pensionärer väljer att jobba extra efter pension. Man betalar mindre skatt som pensionär - och får därmed behålla mer av det intjänade kapitalet varje månad. 

När har man rätt till jobbskatteavdrag?

Fysiska personer som varit obegränsat skattskyldiga under hela beskattningsåret har rätt till skattereduktion för arbetsinkomster (67 kap. 5 § IL). En inkomst som är undantagen från beskattning, t.ex. på grund av sexmånadersregeln (3 kap. 9 § IL), ger dock inte rätt till skattereduktion.

Personer som varit obegränsat skattskyldig bara under en del av beskattningsåret har rätt till skattereduktion för den tid de varit obegränsat skattskyldiga. De får då jobbskatteavdrag med 1/12 av fullt jobbskatteavdrag för varje månad som de är obegränsat skattskyldiga (67 kap. 9 § IL). Om överskottet av deras förvärvsinkomster uteslutande eller så gott som uteslutande består av svenska förvärvsinkomster medges de dock fullt jobbskatteavdrag.

Även vissa av dem som är begränsat skattskyldiga har rätt till jobbskatteavdrag, se sidan Skattereduktioner, allmänna avdrag och grundavdrag.

Hur mycket sänks skatten för pensionärer 2024?

Finansdepartementet kommer att remittera flera skatteförslag inför förhandlingarna om höstbudgeten. Förslagen rör bland annat sänkt skatt på lön och pension samt plastpåseskatten.

I Tidöavtalet finns flera reformer inom skatteområdet som planeras att genomföras under mandatperioden. Inför budgetpropositionen 2024 är det viktigt att skatteförslagen kan förberedas genom remittering. 

Hur mycket sänks skatten för pensionärer 2023?

Skatteverket har en bra beräkningssnurra där det går att räkna ut vad just din skatt blir. 

Obs! Tänk på att Skatteverkets tabeller gäller i dag. Skatteuttaget kan vara annorlunda den dag du går i pension.

Skriv in ditt födelseår, vilken kommunal skatt du har där du bor (titta på din senaste deklaration) och vilken pension du förväntas få, räknat på helår. Tänk på att det är viktigt att skriva in summan i rätt kolumn eftersom lön och pension beskattas olika. Vill du veta vilken skatt som gäller i din kommun, kolla skatten där du bor.

Din ålder spelar roll för hur stor skatten på pensionen blir. För pensioner som du tar ut före det år du fyller 66 år är skatten högre än när du blir äldre. Skälet är att grundavdragen är olika. År 2023 är det personer som är födda 1956 och tidigare som omfattas av den lägre skatten. Om du fortsätter att arbeta så sänks din skatt från det år du fyller 66 år. Är du född 1957 gäller särskilda regler. Läs mer om dem här: 

Vad är skillnaden mellan grundavdrag och jobbskatteavdrag?

Gå i pension lite tidigare eller fortsätta jobba deltid? redrik Rundkvist reder ut hur valet påverkar skatten − här finns tusenlappar att spara!

TABELL: Så hög blir din skatt före och efter 65 års ålder

Hur mycket får en pensionär i månaden efter skatt?

Som pensionär får du pension från flera olika håll och det är ditt eget ansvar att se till att det dras rätt skatt. Därför kan det vara bra att sätta sig in i sin pension så att du inte betalar för lite skatt. Vad du ska betala i skatt är individuellt men rent generellt fungerar det såhär:

  • Allmän pension. Den allmänna pensionen från Pensionsmyndigheten drar den kommunalskatt som gäller i den kommun du bor i, precis så som det fungerar med lön.
  • Tjänstepension. De flesta pensionsbolag drar automatiskt av 30% i skatteavdrag vid utbetalning. Har du utbetalningar från flera bolag kan det därför bli att du betalar för lite skatt.
  • Eget pensionssparande. Om du sparat till din pension i en kapitalförsäkring eller ett ISK har du redan skattat på pengarna när du tar ut dem. Du är därför inte skyldig att betala skatt på det egna pensionssparandet när du tar ut det. 

Hur får jag mitt jobbskatteavdrag?

För dig som fyllt 65 år vid ingången av inkomståret beräknas jobbskatteavdraget på annat sätt än för den som inte fyllt 65 år. Detta har inte påverkats av att åldersgränserna i pensionssystemet höjdes från den 1 januari 2023, utan gäller fortfarande för den som fyllt 65 år.

Beräkningen för de som fyllt 65 år har justerats från den 1 januari 2023, för att bättre motsvara de höjningar som har gjorts under åren för de som inte fyllt 65 år.

Hur mycket skatt betalar en pensionär 2023?

Som pensionär får du pension från flera olika håll och det är ditt eget ansvar att se till att det dras rätt skatt. Därför kan det vara bra att sätta sig in i sin pension så att du inte betalar för lite skatt. Vad du ska betala i skatt är individuellt men rent generellt fungerar det såhär:

  • Allmän pension. Den allmänna pensionen från Pensionsmyndigheten drar den kommunalskatt som gäller i den kommun du bor i, precis så som det fungerar med lön.
  • Tjänstepension. De flesta pensionsbolag drar automatiskt av 30% i skatteavdrag vid utbetalning. Har du utbetalningar från flera bolag kan det därför bli att du betalar för lite skatt.
  • Eget pensionssparande. Om du sparat till din pension i en kapitalförsäkring eller ett ISK har du redan skattat på pengarna när du tar ut dem. Du är därför inte skyldig att betala skatt på det egna pensionssparandet när du tar ut det. 

Hur hög blir pensionen 2023?

Den 1 januari 2023 träder också flera regelförändringar i kraft:

Pensionsåldern höjs för när man tidigast kan ta ut allmän pension från 62 till 63 år för personer som är födda 1961 eller senare.

Pensionsåldern för när man tidigast kan få garantipension, inkomstpensionstillägg, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd höjs från 65 till 66 år för personer födda 1958 eller senare.

Vilka pensionärer får högre skatt 2023?

Skiktgränsen för uttag av statlig inkomstskatt (20 procent) hamnar på 598 500 kronor jämfört med 540 700 kronor 2022. Det är 57 800 kronor högre än förra året och är en effekt av omräkningen med förändringen av konsumentprisindex + 2 procent­enheter.

  • Det innebär att du 2023 kan ha en månadslön på knappt 51 200 kronor innan du börjar betala statlig inkomstskatt, jämfört med år 2022 då motsvarande nivå låg på drygt 46 200 kronor.
  • Pensionärer (66+) kan tjäna mer, drygt 56 900 kronor i månaden, innan statlig skatt tas ut, jämfört med år 2022 då motsvarande nivå låg på knappt 51 600 kronor.

Hur mycket höjs pensionerna 2023 i Sverige?

Det nya året står minst sagt för dörren. Med det följer även ändringar för pensionärer. Det handlar om beskattning, belopp och åldrar, det mesta syftar till att så många som möjligt ska jobba så att säga ända in i kaklet. Det gäller att överleva ända dit.

Tidigaste uttagsålder för allmän pension är 63 år från och med 2023. Det kommer att beröra dig som är född 1961 och 1962.

När det gäller garantipension, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg är tidigaste ålder för att få dessa förmåner 66 år. Det var tidigare 65 år. Det betyder att du som är född 1958 och 1959 kommer att kunna få garantipension, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg först när du fyller 66 år.

För dig som är född 1957 eller tidigare gäller fortfarande 65 år som ålder för garantipension, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg.

Vem får inte jobbskatteavdrag?

Om du tillhör tabell 32 innebär det inte att du ska betala 32 procent i skatt. I tabellskatten är nämligen vissa avdrag och skattereduktioner inräknade, till exempel betalar du lägre skatt med anledning av jobbskatteavdraget, grundavdraget och det förhöjda grundavdraget. Dessutom betalar du procentuellt sett mer i skatt ju högre inkomst du har.

Nytt för år 2023 är att skatten på pension blir lägre först från januari det år du fyller 67. Då får du rätt till det förhöjda grundavdraget på pensionen vilket innebär en lägre skatt.

Om du fortsatt har en lön efter 65 års ålder så får du fortfarande det förhöjda jobbskatteavdraget på din lön från året du fyller 66. Det gör det skattemässigt fördelaktigt att fortsätta jobba och vänta med att ta ut pensionen tills året du fyller 67.

Hur mycket höjs pensionen med 2023?

  • Inkomst- och tilläggspensionen höjs med 3 (2,5) procent, i genomsnitt 220–560 (180–460) kronor före skatt. Höjningen med 3 procent motsvarar inkomstutvecklingen (4,6 procent) minus förskottsräntan (1,6 procent).
  • Personer födda 1938 eller senare omfattas även av premiepensionen. Premiepensionen förändras med -17,6–0,7 (6–31) procent, vilket motsvarar -240–5 (10–380) kronor i månaden.
  • Garantipensionen och vissa tjänstepensioner höjs med prisbasbeloppets förändring som är 8,7 (1,5) procent.
  • Den genomsnittliga totala pensionen, det vill säga allmän pension och tjänstepension**, ökar med 500–1 090 (360–840) kronor per månad efter skatt. Det motsvarar en ökning på 480–1 280 (220–890) kronor per månad före skatt.

*) Redovisade intervall omfattar 80 procent av alla pensionärer födda 1957 eller tidigare som är bosatta i Sverige och tar ut full pension.

Hur mycket får en pensionär tjäna utan att betala skatt 2023?

Hos Borgo erbjuds du konkurrenskraftig ränta och fria uttag på ett sparande som du vet enbart används till finansiering av bolån. Borgo är ett nytt svenskt hypoteksbolag som samägs av ICA Banken, Ikano Bank, Söderberg & Partners, Sparbanken Syd och Ålandsbanken

Hos Nordiska sparar du både säkert och smart till några av marknadens mest fördelaktiga villkor. Vi erbjuder fasträntekonton med löptider mellan 1-5 år. Självklart omfattas ditt sparande av den statliga insättningsgarantin.

Nordax vann årets sparränta 2018! Öppna ett sparkonto enkelt och tryggt med bra ränta och fria uttag hos Nordax. Börja spara redan idag för framtida idéer, projekt eller äventyr.

Spara enkelt, ingen bindningstid, fria uttag, insättningsgaranti, trygg sparform med god ränta. Digital ansökan i 4 steg.

Erik Penser Bank erbjuder tryggt sparande genom sina fastränteplaceringar med statlig insättningsgaranti. Ingen öppningsavgift, årsavgift eller annan fast avgift.

Insättningsgarantin täcker upp till 1 050 000 kronor per kund och institut. Erik Penser Bank erbjuder sparkonto under eget namn samt genom sparprodukten Rocker. Skulle du ha två eller fler konton hos både Erik Penser Bank och Rocker läggs beloppen samman och omfattas av den maximala gränsen på 1 050 000 kronor.

Brocc är en modern och digital marknadsplats där konsumenter kan mötas direkt för att utbyta finansiella tjänster. Det är en enkel, trygg och smart lösning utan dyra mellanhänder som skapar bättre och mer rättvisa villkor. Brocc är ett svenskägt företag lanserat 2016 och är registrerat som Betalningsinstitut med tillstånd från Finansinspektionen att förmedla krediter och betalningar.