:

Kan man sälja sitt hus till sitt företag?

Innehållsförteckning:

 1. Kan man sälja sitt hus till sitt företag?
 2. Kan man sälja en fastighet till sig själv?
 3. Hur beskattas försäljning av fastighet i aktiebolag?
 4. Kan mitt aktiebolag köpa mitt hus?
 5. Kan ett aktiebolag köpa en fastighet?
 6. Får man sälja sin villa för hur billigt som helst?
 7. Får företag köpa fastighet?
 8. Hur mycket skatt betalar man vid försäljning av fastighet?
 9. Hur hög är skatten vid försäljning av fastighet?
 10. Kan ett aktiebolag äga ett hus?
 11. Får man sälja fastighet till underpris?
 12. Hur mycket betalar man i skatt vid försäljning av Villa?
 13. Hur undviker man vinstskatt?
 14. Hur kommer man undan vinstskatt?
 15. Får man dra av Mäklararvodet på vinstskatten?

Kan man sälja sitt hus till sitt företag?

Att köpa bostadsrätt på företaget är inget beslut du bör ta lättvindigt. Det är viktigt att du är bekant med vad som krävs för att situationen ska bli gynnsam och vilka möjliga konsekvenser som kan uppstå. Fastighetsköpet bör vara en långsiktig lösning som du inte planerar att ändra på inom en överskådlig framtid. En vanlig missuppfattning är att det skulle vara förmånligt rent skattemässigt att köpa lägenhet på företaget, men det är inte alls säkert. Det finns ett flertal saker du bör känna till och följa vad gäller både skattekonsekvenser och administration.

Kan man sälja en fastighet till sig själv?

Efter visningarna har du förhoppningsvis samlat in kontaktuppgifter till potentiella köpare. Om någon av dem hade frågor som du inte kunde svara på direkt på visningen är det bra att förbereda svar på dessa frågor innan du kontaktar dem igen.

Ibland kan spekulanterna själva ta initiativ till att komma med ett bud direkt på visningen eller genom att ringa dig kort efteråt, men det är oftast du som sätter igång budgivningen genom att kontakta dem och lämna information om hur budgivningen ska gå till.

Hur beskattas försäljning av fastighet i aktiebolag?

Näringsfastighet beskattas i inkomstslaget näringsverksamhet. Hyran tas då upp som inkomst och samtliga kostnader för fastigheten dras av, även värdeminskning.

överskott beskattas enligt den vanliga skatteskalan. Dessutom blir det löneskatt (passiv näringsverksamhet) eller egenavgifter (aktiv näringsverksamhet).

Om ägaren även har annan näringsverksamhet kommer fastigheten därigenom att ingå i en gemensam näringsverksamhet. Underskott på fastigheten kvittas då mot den övriga verksamheten och nettot redovisas som näringsverksamhet. Underskott kan dock sparas och kvittas mot överskott av fastigheten ett senare år. Se även underskottsavdrag.

Kan mitt aktiebolag köpa mitt hus?

Bostad & Fastighet

Hej, Kan en juridisk person samäga en fastighet (parhus) med en fysisk person, med andra ord båda står på lagfarten och äger var sin halva? Den fysiska personen äger även bolaget. Syftet för bolaget är bedriva uthyrning, för den fysiska ägaren skall den andra halvan användas som privat fritidshus.

Kan ett aktiebolag köpa en fastighet?

En privat sajt med många skattetips och en guldgruva för dem som arbetar aktivt med skatter!

Denna webbplats administreras av Skattepunkten ABSkattepunkten AB ger Dig professionell skatterådgivning

Får man sälja sin villa för hur billigt som helst?

Att anlita en mäklare som hjälper till med pappersarbetet och en del andra moment kallas för att anlita mäklaren för ett skrivuppdrag. Mäklaren hjälper då till med pappersarbetet, det juridiska, kontraktsskrivning och tillträdet. Ett skrivuppdrag kostar normalt 5 000 – 25 000 kr beroende på vilken mäklare du väljer och vilken typ av bostad affären gäller. Mäklarkostnaden är avdragsgill när du deklarerar affären.

 • Läs vår djupgående artikel om: Anlita mäklaren för kontraktet – Skrivuppdrag

Får företag köpa fastighet?

Hej,

Vi har följande scenario. Man funderar på att köpa en ägarlägenhet för investeringssyfte (dvs. för att hyra ut samt investera kapital i bostaden).

Hur mycket skatt betalar man vid försäljning av fastighet?

Ett småhus är ett hus med en eller två bostäder. En ägarlägenhet är en lägenhet som du själv äger och som ligger i ett flerbostadshus. Den innehåller en enda bostad. Småhuset eller ägarlägenheten är antingen en privatbostadsfastighet eller en näringsfastighet. Avgörande för bedömningen är hur husets eller ägarlägenhetens yta används eller är avsedd att användas. Vid en försäljning är det förhållandena på försäljningsdagen som avgör om småhuset eller ägarlägenheten är en privatbostad eller inte.

En privatbostad kan endast ägas av en fysisk person, det vill säga en privatperson.

Använd gärna tjänsten för att beräkna vinst och förlust på din bostadsförsäljning samt hur mycket skatt du behöver betala för din eventuella vinst.

Uträkning av vinst eller förlust gör du enligt följande uppställning:

Försäljningspriset − försäljningsutgifter − inköpspris och lagfartskostnad m.m. − förbättringsutgifter + återföring av uppskov = vinst eller förlust

Hur hög är skatten vid försäljning av fastighet?

Året efter försäljningen av din bostad ska du ta upp den i deklarationen. Du behöver deklarera försäljningen för alla sorters bostäder, till exempel bostadsrätt, villa, radhus och fritidshus. Om du säljer din bostad med vinst behöver du betala vinstskatt. Vinstskatt för privatbostäder är för närvarande 22 procent. När du räknar fram vinstskatt tänk på att du får göra avdrag för dina förbättringsutgifter, det vill säga dra av kostnader om du till exempel renoverat eller byggt ut. Läs gärna mer på Skatteverkets webbplats hur du ska räkna ut vinstskatt.

Kan ett aktiebolag äga ett hus?

En del vet inte ens om att det faktiskt numera kan vara en möjlighet att låta bolaget köpa bostaden. Detta var tidigare förbjudet i vissa fall enligt särskilda stoppregler för fåmansföretag. Men dessa stoppregler är numera slopade sedan många år. Det är således ett alternativ som är möjligt.

Det finns dock ofta en vanföreställning om att det alltid skulle vara förmånligt skattemässigt att låta bolaget betala inköpet av bostaden. Men det är inte alls säkert. Tvärtom finns det en hel del som man både bör känna till och följa om företagets bostadsköp för ägaren inte ska bli en negativ överraskning. Det gäller både administration och skattekonsekvenser.

Får man sälja fastighet till underpris?

Att anlita en mäklare som hjälper till med pappersarbetet och en del andra moment kallas för att anlita mäklaren för ett skrivuppdrag. Mäklaren hjälper då till med pappersarbetet, det juridiska, kontraktsskrivning och tillträdet. Ett skrivuppdrag kostar normalt 5 000 – 25 000 kr beroende på vilken mäklare du väljer och vilken typ av bostad affären gäller. Mäklarkostnaden är avdragsgill när du deklarerar affären.

 • Läs vår djupgående artikel om: Anlita mäklaren för kontraktet – Skrivuppdrag

Hur mycket betalar man i skatt vid försäljning av Villa?

Har du sålt en bostad med vinst behöver du betala en vinstskatt. Här kan du läsa om hur du räknar ut vinstskatten och om vilka skatteavdrag du kan få göra.

Om du säljer din bostad till ett högre pris än det du köpte den för gör du en kapitalvinst. Den vinsten måste du betala en vinstskatt på, som ibland även kallas reavinstskatt.

Reavinst, som är en förkortning av realisationsvinst, är ett äldre uttryck för kapitalvinst. Numera säger man oftast just kapitalvinst istället, och bara vinstskatt istället för reavinstskatt.

Hur undviker man vinstskatt?

Bostad & Fastighet

Hej, Jag är delägare i en fastighet med totalt tre delägare. Jag är överens med övriga delägare (syskon) om att jag ska bli ensam ägare. Huset har ett mycket lågt uppskattat anskaffningsvärde, vilket innebär att nästan hela värdet ska beskattas med reavinstskatt. Taxeringsvärdet är 507 000 kr och värdet på fastigheten är 1.050.000 kr. Min fråga gäller om det går att skriva ett gåvobrev där övriga delägare ger fastigheten i gåva för att på så sätt skjuta upp reavinstskatten till den dagen jag säljer fastigheten? Jag skulle då betala varje delägare 350 tkr minus reavinstskatten. Risken är att gåvan inte skulle anses vara en gåva, men går det att göra på något sätt så att hela reavinstskatten skjuts på framtiden?  

Hur kommer man undan vinstskatt?

Bostadsrättsföreningar myllrar av skattesnack. Vill man slippa reavinstskatt kan det ibland vara smart att slå ut väggen till grannlägenheten hellre än att flytta. Men nu väcks kraven på ny bostadsrättslag.

Får man dra av Mäklararvodet på vinstskatten?

När du har sålt en bostad ska du deklarera försäljningen. Det gäller alla sorters bostäder, till exempel bostadsrätt, villa, radhus och fritidshus. Här är en guide som innehåller det du behöver veta och göra när du säljer en bostad.

Räkna ut om försäljningen gick med vinst eller förlust genom att använda beräkningshjälpen. Ju fler uppgifter du har om din försäljning, desto mer exakt kommer din beräkning att bli. Du behöver veta vad du köpte din bostad för och vad du sålde den för.