:

Får man ROT-avdrag för värmepump?

Innehållsförteckning:

  1. Får man ROT-avdrag för värmepump?
  2. Vad krävs för att få ROT-avdrag?
  3. Vilka tjänster ingår i rot avdraget?
  4. När kan man utnyttja rot?
  5. Kan man få bidrag för värmepump?
  6. Vad ingår inte i ROT-avdrag?
  7. Varför kan jag inte utnyttja hela rotavdraget?
  8. Hur mycket ROT får man dra av?
  9. Vad ingår inte i rot avdrag?
  10. Vad gäller för rot avdrag 2023?
  11. Hur mycket rot har jag rätt till?
  12. Hur mycket rot får man dra av?
  13. När lönar sig värmepump?
  14. Är det ekonomiskt med luftvärmepump?
  15. Hur mycket är rotavdraget 2023?

Får man ROT-avdrag för värmepump?

FAQ / Inför köp / Kan jag få ROT avdrag vid köp av ny värmepump?

ROT avdraget ger dig möjlighet att dra av 30 % av arbetskostnaden, dock max 50 000 kr/ägare och år. Kom ihåg att ROT-avdraget är sammanfogat med avdraget för hushållsnära tjänster.

Vad krävs för att få ROT-avdrag?

Ett småhus är en byggnad med en eller två bostäder, exempelvis en villa, ett radhus eller ett fritidshus. Det kan även vara en kolonistuga eller byggnad på arrenderad mark som är inredd och utrustad för boende. Komplementhus som garage, förråd och andra mindre byggnader kan höra till småhuset.

Krav för rotavdrag i småhus:

Vilka tjänster ingår i rot avdraget?

Alla personer som uppfyller villkoren kan få upp till 50 000 kronor* i skattereduktion för utförda ROT-tjänster (Reparation, Ombyggnad, Tillbyggnad). Skattereduktionen kan du endast få för själva arbetskostnaden och gäller till exempel inte material. Du kan få skattereduktion för 30 procent av arbetskostnaden och max 50 000 kronor totalt per år. Det innebär att någon som nyttjat ROT-avdraget fullt ut, och alltså får skattereduktion med 50 000 kronor, har köpt ROT-tjänster för totalt 166 666 kronor innan skatteavdrag.

När kan man utnyttja rot?

Du måste äga bostaden under den period som arbetet utförs. Du, eller dina föräldrar, måste även helt eller delvis bo i bostaden där arbetet utförs.

För att räknas som bostad ska fastigheten vara inredd och utrustad för boende. Du kan få rotavdrag för arbeten i din permanentbostad, ditt fritidshus och bostäder där du bara bor ibland, om du äger bostaden. Även den du är gift eller sambo med, dina hemmavarande barn eller dina föräldrar kan bo i bostaden. Bor någon annan på adressen, till exempel om du hyr ut hela eller delar av bostaden, kan du inte få skattereduktion för den del av bostaden som hen nyttjar. Skatteverket anser att du inte kan ha din fritidsbostad där någon annan har sin permanentbostad.

Kan man få bidrag för värmepump?

Nyhet

Från och med i dag den 3 juli kan den som äger ett småhus som värms upp med el eller gas söka bidrag för energieffektivisering. Bidraget kan ges till materialkostnader för vissa åtgärder på värmesystemet, till exempel att installera en värmepump eller ansluta till fjärrvärme. Det är också möjligt att få bidrag för åtgärder på klimatskärmen.

Vad ingår inte i ROT-avdrag?

Rotavdrag är en skattesubvention, alltså ett avdrag, som ges till privatpersoner för vissa typer av arbeten som utförs i hemmet. ROT betyder inget i sig, utan är en förkortning och står för Renovering, Ombyggnad och Tillbyggnad.

Det är alltså olika typer av renoveringsarbeten i befintliga bostadshus som berättigar till avdrag. Däremot berättigar det inte avdrag för uppförande av nya hus eller byggnader. För att en privatperson ska ha rätt till avdraget gäller det att man äger och bor i eller i anslutning till den byggnad du önskar renovera, bygga om eller bygga till.

Det är företaget som utför arbetet som ansvarar för att ansöka om utbetalning för rotavdraget från Skatteverket. Företaget fakturerar kunden med avdraget inräknat.

Rot- och rutarbete kallas med en gemensam beteckning hos Skatteverket för husarbete.

Varför kan jag inte utnyttja hela rotavdraget?

Rot- och rutavdrag är skattelättnader som gör det billigare att anlita arbetskraft för hantverk eller hushållsnära tjänster. Rot står för Reparation, Ombyggnad, Tillbyggnad och Rut står för Rengöring, Underhåll, Tvätt.

Skattelättnaderna är generösa och generella. Till exempel ryms trädgårdsarbete, snöskottning och flytthjälp i rutavdraget och de flesta sorters renoveringar i rotavdraget. Skattelättnaderna gäller arbetskostnaden, inte resor eller material.

Den som utför tjänsten är den som ansvarar för att ansöka om avdraget. Som beställare betalar man sin faktura som vanligt, där är avdraget redan inräknat. Det enda man behöver göra som beställare är att hålla lite koll på hur mycket rot- och rutavdrag man har gjort under året.

  • Rutavdraget är maximalt 75 000 kronor och rotavdraget är maximalt 50 000 kronor under 2023.
  • Sammanlagt får man inte göra rut- och rotavdrag över 75 000 kronor, men avdragen är personliga.
  • Om en i hushållet har utnyttjat sina avdrag kan man låta den andra personen i hushållet betala kommande fakturor och därmed kan hushållet fortsätta få avdrag.
  • Avdraget gäller bara arbetskostnaden. Man får som maximalt dra av 30 procent av arbetskostnaden på rotavdraget.

Rutavdraget är mer generöst, här kan man dra av upp till 50 procent på arbetskostnaden. Man behöver inte själv hålla koll på de procentuella gränserna, det ordnar företaget som utför jobbet. Självklart kan du göra rut- och rotavdrag när du anlitar Veterankraft.

Du kan göra avdragen så ofta du vill så länge den sammanlagda summan av rutavdrag och rotavdrag inte överstiger 75 000 kronor. Där kan maximalt 50 000 kronor vara för rotavdraget medan 75 000 kronor gäller för rutavdraget. Du måste också betala in skatt som täcker avdraget som du vill göra eftersom det är från skatten avdraget görs.

I normalfallet betalar man in tillräcklig skatt för att täcka avdragen, men är man osäker kan man höra av sig till Skatteverkets kundtjänst eller utnyttja deras e-tjänster för att räkna ut sin skatt. Har man fått rutavdrag eller rotavdrag man inte är berättigad till betalar man tillbaka det till Skatteverket före eller i samband med deklarationen.

Hur mycket ROT får man dra av?

Arturo Arques är privatekonom på Swedbank och sparbankerna. Vi låter honom svara på de vanligaste frågorna om rut och rot.

Det pratas om rot och rut i lite olika sammanhang – men vad står de för egentligen? – Rot är en förkortning för reparation, ombyggnad och tillbyggnad. Rut stod en gång i tiden för "rengöring, underhåll och tvätt". Idag omfattar ju avdraget betydligt mer än så, men de är båda skatteavdrag som man kan få göra för tjänster som utförs i eller i nära anslutning till hemmet.

Vad ingår inte i rot avdrag?

ALTAN - SMÅHUS Ombyggnad och reparation av en altan som är sammanbyggd med bostadshuset ger rätt till skattereduktion. Även tillbyggnad av altan till befintligt småhus ger rätt till skattereduktion.  

ALTAN - BOSTADSRÄTT Skattereduktion medges inte för ombyggnad och reparation av en altan som hör till en bostadsrätt. Detta gäller även om bostadsrättsinnehavaren är ansvarig för reparation och underhåll av altanen.

ANLÄGGNINGSARBETE Anläggning och reparation av trädgård, uppfart, gångar och murar ger inte rätt till skattereduktion.

BADRUM Renovering och ombyggnad av badrum ger rätt till rotavdrag.

CARPORT Nybyggnad av fristående carport ger inte rätt till skattereduktion. Carport som är ihopbyggd med befintligt hus är att jämställa med tillbyggnad och ger rätt till skattereduktion. En carport får anses vara ihopbyggd med huset om det finns en dörr mellan det befintliga huset och carporten eller om någon av carportens väggar till minst 75% sitter ihop med den befintliga byggnadens yttervägg. 

DRÄNERING Grävning och dränering av grund ger rätt till skattereduktion. Även arbetskostnaden för att återställa marken efter det att dräneringsarbetet är utfört ger rätt till skattereduktion förutsatt att återställningsarbetet sker i direkt anslutning till rotarbetet. Observera att kostnad för maskiner inte räknas till arbetskostnad.

DÖDSBO Ett dödsbo kan endast få skattereduktion för arbeten som utförts före dödsfallet. Flyttstädning i samband med avveckling av boet ger dock inte rätt till skattereduktion.

DÖRRAR I SMÅHUS Byte av dörrar i småhus ger rätt till skattereduktion. Tillverkning av måttbeställda dörrar som sker i företagets lokaler ger däremot inte rätt till skattereduktion. Inte heller lackning eller målning av dörrar som sker i företagets lokaler ger rätt till skattereduktion. 

EKONOMIBYGGNAD Reparation, underhåll samt om- och tillbyggnad på en byggnad som är taxerad som ekonomibyggnad ger inte rätt till skattereduktion.

ELANSLUTNING Nedgrävning av ledningar för elektricitet ger rätt till skattereduktion förutsatt att arbetet utförs på tomten där bostaden är belägen och att elektriciteten är avsedd att tillföras bostaden. Observera att kostnad för maskiner inte räknas till arbetskostnad.

EL-ARBETEN — SMÅHUS El-arbeten som utförs i eller i nära anslutning till bostaden ger rätt till skattereduktion. Exempel på el-arbeten som ger rätt till skattereduktion är installation, byte och komplettering av el-central (proppskåp), modernisering av el, och extra vägguttag. 

Vad gäller för rot avdrag 2023?

Rot-avdraget innebär att du får skatteavdrag för arbetskostnaden när du anlitar ett tjänsteföretag för reparation, underhåll, ombyggnation eller tillbyggnad i hemmet.

Rut-avdraget innebär att du får skatteavdrag när du anlitar ett tjänsteföretag för hjälp med hushållsnära tjänster, flyttjänster, reparation och underhåll av vitvaror och it-utrustning.

Hur mycket rot har jag rätt till?

Alla personer som uppfyller villkoren kan få upp till 50 000 kronor* i skattereduktion för utförda ROT-tjänster (Reparation, Ombyggnad, Tillbyggnad). Skattereduktionen kan du endast få för själva arbetskostnaden och gäller till exempel inte material. Du kan få skattereduktion för 30 procent av arbetskostnaden och max 50 000 kronor totalt per år. Det innebär att någon som nyttjat ROT-avdraget fullt ut, och alltså får skattereduktion med 50 000 kronor, har köpt ROT-tjänster för totalt 166 666 kronor innan skatteavdrag.

Hur mycket rot får man dra av?

I dag har rotavdraget ett maxtak på 50 000 kronor. Men nu har regeringen beslutat att höja rotavdraget under 2024 till 75 000 kronor per person och år. Man gör detta för att man vill uppmuntra till fler renoveringar, vilket ökar sysselsättningen i en ansatt bransch.

Du kan ansöka om rotavdrag för olika slags förbättringsarbeten – exempelvis renoveringar, ombyggnader och tillbyggnader. Dessutom kan installationer som kräver byggarbete, byggstäd och mer avancerad rengöring av byggnaden eller bostaden räknas som ROT.

När lönar sig värmepump?

En bra luft-luftvärmepump kostar cirka 20 000–25 000 kronor inklusive installation och har en livslängd på omkring 10–15 år om du tar hand om den. Men Junghahn menar att man inte ska stirra sig blind på priset.

- Egentligen är prisskillnaden mellan pumparna inte så stor. Det viktiga är att du väljer en luftvärmepump som klarar så stor del av uppvärmningsbehovet som möjligt. En större luftvärmepump kostar några tusenlappar mer, men det är bättre att välja en något dyrare pump med högre effekt eftersom besparingen blir större och driftskostnaden sänks, säger Philip Junghahn.

- Något som det sällan pratas om är att värmepumpen fungerar som bäst när fläkten på inomhusenheten står på för fullt. På så sätt får du bästa möjliga verkningsgrad och därmed lönsamhet. Mitt tips är att sätta fläkten på så hög hastighet man ljudmässigt står ut med. På så sätt sprider du värmen i större delen av huset och får ut mest ekonomi ur pumpen. Själva fläkten använder väldigt lite el så du behöver inte vara orolig att den förbrukar för mycket el, berättar Philip Junghahn.

Är det ekonomiskt med luftvärmepump?

Förenklat är en luftvärmepump som ett kylskåp, fast tvärtom. Pumpen tar värme från luften och sprider den i husets olika rum. Med moderna luftvärmepumpar har det blivit ett effektivt sätt att värma upp hus och samtidigt minska energikostnaden. Innan man köper en värmepump är det viktigt att undersöka elförbrukning för olika modeller, en pump som är dyrare i inköp kan ofta vara mer energieffektiv och därmed vara en bättre investering på sikt.

Största faktorerna för elförbrukningen är så klart utomhustemperaturen och hur bra isolerat ditt hus är, med bra isolering kan du behålla värmen mer effektivt. Sen kommer det också till vilken temperatur du ställer in på luftvärmepumpen, om du kan nöja dig med något lägre inomhustemperatur under de kalla årstiderna kan du så klart spara mer pengar.

Hur mycket är rotavdraget 2023?

Taket för rotavdraget föreslås separera från RUT och höjs från 50 000 till 75 000 kronor under 2024.

  • ROT-avdraget höjs temporärt från 50 000 kronor till 75 000 kronor.
  • Höjningen träder i kraft den 1 juli 2024

Regeringen planerar att temporärt öka det högsta avdraget för hushållsnära tjänster och renoveringar (rotavdraget) från 50 000 kronor till 75 000 kronor per person under 2024. De föreslår också att det tillfälligt ska finnas separata tak för rot- och rutavdraget.