:

Måste man betala tull från Norge till Sverige?

Innehållsförteckning:

  1. Måste man betala tull från Norge till Sverige?
  2. Hur betalar man moms vid import privatperson?
  3. Måste man betala moms från Norge?
  4. Vad får man inte ta med sig från Norge till Sverige?
  5. Hur slipper man tullavgift?
  6. Hur vet man om man måste betala tull?
  7. Kan man få tillbaka moms som privatperson?
  8. Måste jag betala moms som privatperson?
  9. Är Norge med i EU moms?
  10. Får man tillbaka moms vid import?
  11. Vad är billigt att köpa i Norge?
  12. Vad får jag ta med från Norge?
  13. När behöver man inte betala tullavgift?
  14. Vilka varor måste deklareras i tullen?
  15. Vad händer om man inte betalar importavgift?

Måste man betala tull från Norge till Sverige?

För att deklarationen till Norge skall genomföras så snabbt och enkelt som möjligt, behöver du ha koll på vilka regler och vilken dokumentation som gäller för just dina varor.

Här kommer 5 viktiga punkter som hjälper dig att komma igång.

Hur betalar man moms vid import privatperson?

Du måste veta om du handlar med varor eller tjänster för att göra rätt när det gäller moms och tull. Varor är vanligen saker man kan ta på. Frågan om det är en vara eller en tjänst som omsätts har betydelse för bland annat bedömningen av beskattningsland, skatteplikt och skattesats.

Måste man betala moms från Norge?

Stegen i guiderna beskriver ett normalt förfarande, det finns undantag. Du hittar information om olika undantag längre ned på sidan.

Om du köper eller säljer ett fordon via en fordonshandlare kan de ofta anmäla ägarbytet åt dig.

  • Jag ska sälja ett fordon
  • Jag ska köpa ett fordon

Vad får man inte ta med sig från Norge till Sverige?

Åldersgränsen för att köpa vin eller öl i Norge är 18 år. För att köpa sprit måste man vara 20 år.

Man kan köpa öl i de flesta butiker, men bara fram till klockan 20.00 på vardagar och till klockan 18.00 på lördagar. Starköl, vin och sprit säljs bara i Vinmonopolets butiker (Norges motsvarighet till Systembolaget), som finns i de flesta större städer.

Du kan hitta förvaringsskåp för ditt bagage på Oslo S / Oslo Central Station. Du kan förvara dina ägodelar i skåpen dygnet runt men du har inte tillgång till skåpet när stationen är stängd mellan 01:10 och 04:30. Du kan betala för förvaringsskåpet med kontanter, Visa eller Mastercard.

Norge har många vägtullar, men nästan alla är automatiserade så du behöver inte sakta ner för att betala.

Läs mer om fakturering och hur du registrerar din bil.

Norge är Europas längst land och det tar ungefär 30 timmar att köra från Kristiansand i söder till Hammerfest i norr. Europavägarna binder samman Norges städer och regioner. Läs mer om bilkörning i Norge.

I Norge finns 18 nationella turistvägar där intressant konst, design och arkitektur ger naturattraktionerna och utsiktsplatserna nya perspektiv.

Visitnorway gör inte längre broschyrer, utan har sammanställt all information på den här webbplatsen istället. Här hittar du praktiska tips och råd, karta och reseplanerare, och sist men inte minst information om hur du tar dig runt i Norge och fakta om Norges resmål, fjordar och fjäll.

Visit Norways app innehåller information om tusentals norska hotell, restauranger, aktiviteter och attraktioner – perfekt både när du är på plats i Norge och när du planerar resan.

Ladda ner appen: Iphone: Visit Norway till iOS Android: Visit Norway till Android

Hur slipper man tullavgift?

När en skattepliktig bil passerar en betalstation för trängselskatt inträder skattskyldighet.

Det är den som äger bilen vid tillfället då bilen passerar betalstationen som ska betala skatt. Som ägare anses den som är, eller bör vara, upptagen i vägtrafikregistret som ägare för bilen. För en bil som används med stöd av saluvagnslicens, den som har licensen. Som ägare anses även den som är upptagen i ett utländskt register motsvarande vägtrafikregistret eller, om innehavare finns registrerad i det utländska registret, innehavaren.

  • Läs om saluvagnslicens på Transportstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats.

Samtliga passager som görs med en viss bil under en kalendermånad sammanställs av Transportstyrelsen till ett beslut som skickas till den skattskyldige månaden därefter. Först när skattebeslutet är fattat kan du betala in skatten.

Betalningen ska finnas på Transportstyrelsens konto för trängselskatt senast den sista dagen i månaden efter den månad som skattebeslutet fattades.

Den som är skattskyldig ansvarar för att skatten blir betald i rätt tid även om han eller hon inte får något inbetalningskort från Transportstyrelsen. Om skatten inte betalas i tid tas det ut en tilläggsavgift på 500 kronor.

Hur vet man om man måste betala tull?

När du beställer varor från Storbritannien, ska du fr.o.m. 1.1.2021 förtulla alla försändelser som levereras från Storbritannien och betala mervärdesskatt som i allmänhet är 24 procent. Du kan också bli tvungen att betala en tullavgift för din försändelse. En tullavgift (s.k. allmän tull) uppbärs i regel för alla försändelser värda mer än 150 euro som skickas från områden utanför EU. 

Vid fastställandet av skatten och tullavgiften är det inte avgörande i vilket land nätbutiken är belägen, utan från vilket land varan levereras till dig, om varan levereras oförtullad och vilket som är varans verkliga ursprungsland. Med tullräknaren räknar du ut en uppskattning av kostnaderna för dina uppköp. 

Du kan förtulla försändelsen på nätet i Tullens förtullningstjänst eller köpa förtullningen som en tjänst av en speditionsfirma.

Kan man få tillbaka moms som privatperson?

Som privatkund kan du ansöka om momsen tillbaka om varorna förts ut ur EU (undantag gäller för Åland). Om du är företagskund och har ett företag utomlands kan du ansöka om momsåterbetalning både vid export till ett annat EU-land och till länder utanför EU.

För att du ska kunna begära momsåterbetalning måste totalbeloppet på köpet vara minst 200kr inklusive moms, och varorna ska ha förts ut ur landet före utgången av den tredje månaden efter varornas inköpsdatum/leveransdatum.

Måste jag betala moms som privatperson?

När du handlar som privatperson i EU ska du bara betala moms en gång, nämligen i det land där du gör ditt inköp.

Du kan ta med dig hem vilken vara som helst som du köpt i ett annat EU-land, utan att behöva stanna vid gränsen eller deklarera den i tullen. Det enda villkoret är att dina inköp måste vara för ditt eget eller din familjs personliga bruk. Du får inte sälja vidare varorna.

Om du bor i ett land utanför unionen och besöker EU har du rätt att få tillbaka momsen på de varor som du köpt under vistelsen i EU. Visa upp varorna i tullen vid utresan senast tre månader efter att du köpte dem, tillsammans med momsåterbetalningsblanketten. Den brukar fyllas i av säljaren, men alla handlare deltar inte i systemet eftersom det är frivilligt. I vissa länder måste man ha handlat för ett visst belopp för att kunna få tillbaka momsen.

Är Norge med i EU moms?

Distansförsäljning är en försäljning till konsumenter som typiskt sett sker via postorder eller e-handel, där en vara transporteras från en säljare i ett EU-land till en konsument i ett annat EU-land. Varje EU-land har idag en så kallad omsättningströskel (minst 35 000 Euro och högst 100 000 Euro) för distansförsäljning. När ett bolags distansförsäljning till ett visst EU-land överstiger omsättningströskeln blir bolaget skattskyldigt för moms i det landet. Då måste bolaget momsregistrera sig och debitera det aktuella landets moms på försäljningarna.

Den 1 januari 2021 ändras reglerna med anledning av EU:s så kallade e-handelspaket. Istället för att varje EU-land har en egen omsättningströskel införs en gemensam omsättningströskel om 10 000 Euro, vilket i Sverige bestämts till 99 680 kr. Det ska observeras att omsättningströskeln avser det totala försäljningsbeloppet till andra EU-länder och inte längre försäljning per EU-land. De flesta bolag som har distansförsäljning kommer alltså automatiskt att passera omsättningströskeln den 1 januari 2021. Den som har passerat omsättningströskeln ska debitera och deklarera köparlandets moms på sina försäljningar.

I dag finns Skatteverkets e-tjänst MOSS (Mini One Stop Shop), i vilken försäljning av elektroniska tjänster till konsumenter i andra EU-länder kan deklareras. För att underlätta redovisningen av utländsk moms på distansförsäljningar kommer MOSS utvidgas till att bli OSS (One Stop Shop), i vilken även distansförsäljning av varor samt vissa tjänster kan deklareras. Ett bolag som har distansförsäljningar måste antingen redovisa all distansförsäljning i OSS eller momsregistrera sig i alla EU-länder dit det har distansförsäljning. E-tjänsten OSS beräknas öppna för registrering den 1 oktober 2020.

Får man tillbaka moms vid import?

Om du är momsregistrerad och importerar varor till din verksamhet ska du redovisa och betala moms på importen till Skatteverket. Detta gäller också för dig som är momsregistrerad och importerar varor med hjälp av ett ombud som tulldeklarerar åt dig.  

Om du inte är momsregistrerad, eller om du är en fysisk person som är momsregistrerad men importerar en vara som endast ska användas för privat bruk, ska du i stället vända dig till Tullverket.

Vad är billigt att köpa i Norge?

Frågan om hur jag som sparsam kunnat välja att flytta till Norge ekar fortfarande, så jag ska försöka utveckla det.

Norge är dyrt, det är inget tvivel om det, men jag tror att många svenskar fått en skev bild av verkligheten. Klart dyrast i jämförelse med Sverige är alkohol och restaurangmat, och för många som kommer hit i några dagar är det just de prislapparna man ser och drar då logiskt slutsatsen att det är likadant över hela linjen.

Vad får jag ta med från Norge?

Inom EU sker beskattning enligt huvudprincipen att skatten skall tas ut i det land där varan konsumeras. Det betyder att för en kommersiell införsel (för företag) av alkohol och tobak skall den svenska alkohol- respektive tobaksskatten betalas. De kan dra av det andra landets skatt.

För privatpersoners inköp för eget bruk gäller i stället regeln att skatten skall betalas i det land där varan köpts. En privatperson som köper alkohol och/eller tobak för privat bruk betalar alkohol/tobaksskatt vid inköpstillfället i det land personen handlar.

Det är liknande regler för införsel till andra EU-länder från ett EU-land. Man får vanligen köpa alkohol via postpaket och liknande frakt.

När behöver man inte betala tullavgift?

Du behöver inte betala tull om de varor du har handlat på nätet har ett sammanlagt värde av högst 1 700 kronor. Däremot ska du alltid betala svensk moms. För alkohol och tobak gäller särskilda regler. Läs mer på sidan Ska du handla på nätet?

Om du reser med kommersiella transportmedel så som flyg, färja eller tåg behöver du inte betala tull eller moms om de varor du har handlat har ett sammanlagt värde av högst 4 700 kronor.

Du behöver inte betala tull eller moms om de varor du har handlat har ett sammanlagt värde av högst 3 300 kronor när du reser på annat sätt än med kommersiell trafik, till exempel med din egen bil, båt eller cykel.

Vilka varor måste deklareras i tullen?

Om du är osäker på vilka importrestriktioner som gäller, välj röd fil. Därefter kan du fråga tulltjänstemänen om råd - vi hjälper dig gärna.

Kom ihåg att om du valt den gröna filen och det hos dig vid en tullkontroll påträffas skattepliktiga varor, kan skatten höjas med hundra procent eller du kan åklagas för tullbrott. Därtill kan dina varor beslagtas om de omfattas av importförbud eller -restriktioner.

Vad händer om man inte betalar importavgift?

Tullar och skatter är en viktig del av internationella försändelser, men det kan vara förvirrande

Tullar och skatter är en viktig del av internationella försändelser, men det kan vara förvirrande

Tullar och skatter är en viktig del av internationella försändelser, men det kan vara förvirrande